Teraz jest niedziela, 15 marca 2026, 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka do ACE 250
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 21:14 
Sierżant
Sierżant

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy ma ktoś może praktyczne info odnośnie osiągów ace 250tki z większą cewką np detech 13" ultimate lub inną ?
Wiem że pole przemiatania będzie szersze, to akurat będzie widać gołym okiem ale jak bardzo poprawi się zasięg kanarka w porównaniu do standardowej cewki ?
Może ktoś z Was miał 250 i potem zmieniał cewkę na większą i mógłby się obiektywnie wypowiedzieć na ten temat ?
Jakiś filmik, testy powietrzne, cokolwiek co pokazało by różnicę czarno na białym pomiędzy fabryczną cewką a jakąś inną, większą.
Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka do ACE 250
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 23:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miałem okazję przetestować cztery cewki, więc wrzucam swoją subiektywną opinię (plusy i minusy):

Mała koncentryczna (6x9)
+ dokładna na śmietnikach
- mała powierzchnia przemiatania

Duża koncentryczna (9x12)
+ większa powierzchnia przemiatania
+ nieznacznie głębsza
- bardzo ciężka

DD 8,5x11
+ większa powierzchnia przemiatania
+ nieznacznie głębsza
+ szybka i dokładna
+ lekka

Detech Ultimate
+ dużo większa powierzchnia przemiatania
+ dużo głębsza
+ szybka
+ lekka
- mało dokładny pinpointer
- duże gabaryty (niewygodna w lesie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 23:24 
Sierżant
Sierżant

Dzięki Ci kolego za to porównanie. Rozumiem że te cewki miałeś też w 250tce?
Przy fabrycznej faktycznie jest trochę dużo machania żeby starać się w miarę dokładnie sprawdzić teren to trzeba iść dość wolno i machać ładnie na boki jak wahadełko :)
W takim razie pewnie zdecyduję się za jakiś czas na tą detecha 13" bo większej chyba już nie ma sensu zakładać.
Głównie interesuje mnie głębszy zasięg a szersze pole przemiatania i lekkość będzie dodatkowym atutem.
Mniej dokładnym pinpointerem się nie przejmuję, kwestia wprawy a i tak dołek trzeba wykopać :)
Chętnie wysłucham jeszcze innych opinii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 13:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dwie pierwsze miałem w 250-tce a dwie kolejne mam w Euroace. Mała cewka jest bardzo fajna, ale niestety nie da się nią dokładnie przeszukać terenu. Nawet jak idziesz powoli i szybko machasz na boki, to zostają spore dziury niesprawdzonego terenu. Wynika to nie tylko z faktu, że ma małą średnicę, ale też z tego względu, że zasięg koncentryka rozkłada się stożkowo. Maksymalna głębokość jest więc jedynie w środku cewki, a na jej obrzeżach zasięg wynosi tylko część tego co w środku.

Inaczej jest w cewkach DD (8x5,11 lub Detech 13'). Tam zasięg rozkłada się równomiernie wgłąb gruntu. Nie dość, że czeszesz teren szerzej, to jeszcze sięgasz głębiej bokami. To robi sporą różnicę :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 15:13 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Standardowa cewka dołączana do kanarka to moim zdaniem lekka porażka, chociaż jak zobaczyłem co znalazł kolega Arek to sam się zastanawiam o co kaman :?
Sam przechodziłem parę miesięcy z cewką tornado NELa , dla mniej zorientowanych to 13" DD czyli średnica cewki 33 cm. :D miałem również dodatkową cewkę 9x12" i mogę śmiało powiedzieć że w cewkę /o ile nie ma się zamiaru zmieniać wykrywacza/ warto zainwestować.
Powód - jest głębsza,większa powierzchnia przemiatania, NEL o wiele stabilniejszy na max czułości
wady - ciężar / a wystarczy uchwyt w podłokietniku zmienić na cięższy i wykrywacz sie wyważy na lepsze.
większe doły - i to sporo - więc "kreta" powinno się mieć, z resztą zawsze warto mieć kreta niezależnie od wykrywki, Dodatkowo większa szansa na przeoczenie czegoś małego - ale małą cewką to również można przeoczyć
Każda cewka,jej wielkość i częstotliwość do czegoś jest przeznaczona - ale o tym napisano już na forum wiele postów - nic od tej pory sie nie zmieniło więc warto postów poszukać i poczytać.
Na pole wchodzisz z dużą cewką i ogarniasz temat czy w ogóle coś tam jest - na doczyszczenie mała cewka - lepszego pomysłu chyba nie ma :h

Zaraz pewnie zrobi się pyskówka że kanarek + duża cewa to poracha :zb i lepiej wykrywacz nowy kupić itd. Ja tam wiem swoje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 15:32 
Sierżant
Sierżant

Dzięki za info. W międzyczasie coś tam poczytałem. Właśnie mam takie wrażenie że dużo fantów pomijam w ziemi, takich drobnych.
Tak że na 99% wezmę DD detecha 13" bo cenowo najkorzystniej wychodzi a i opinie zbiera dobre.
Jeszcze przeczytałem gdzieś ktoś pisał że kanarki z innymi dużymi cewkami szybko padają ale nie wiem ile w tym prawdy, może ktoś coś wie na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 marca 2015, 15:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cewka cewką, a miejscówka miejscówką :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 19:22 
Sierżant
Sierżant

Właśnie dziś otrzymałem detech 13" :)
Zobaczymy w praktyce, zrobimy test - kumpel będzie szedł na 250tce z fabryczną a ja za nim z tą detecha 13 i ciekaw jestem ile sygnałów ominie.
A jutro pewnie sam wyskoczę w teren sprawdzić jak to się z tym chodzi teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 21:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zanim będziesz zamiatał po koledze, pobaw się nią przynajmniej kilka godzin bo ta cewka widzi przedmioty nieco inaczej niż standardowa. Wszystko będzie wydawało się 3x większe, a doły będziesz kopał szerokie na 40cm. Ale spokojnie, troche praktyki i ogarniesz. A wtedy zaczną się prawdziwe żniwa :)

PS. Pinpointerem namierza się na krzyż.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 23:26 
Sierżant
Sierżant

Tak też myślałem sobie wcześniej patrząc na ten obrazek powyżej jak sygnał się rozkłada w cewce DD, że namierzanie najlepiej będzie robić na krzyż :)
No nic trochę roboczogodzin i mam nadzieję że będę zadowolony ze sprzętu. Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym wątku. Myślę że dorzucę tu jakieś swoje spostrzeżenia po kilku wypadach :)
BTW - cewkę udało mi się wyrwać za 380zł z przesyłką, używaną, z datą zakupu październik 2014, stan bdb, chyba niewiele była używana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 22:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Hej
Jak testy cewki? Warto było ? Piszę bo też się zastanawiam nad dokupieniem Nel Tornado lub właśnie Detecha.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2015, 22:31 
Sierżant
Sierżant

Ciężko co kolwiek powiedzieć dopiero byłem z nią 2 razy w terenie. Na pewno większy zasięg porównując ze standardową w powietrzu i tak samo pewnie w glebie choć nie mam czasu robić dokładnych testów. Na pewno trochę gorzej namierzyć fanta gdy mamy mały dołek wykopany i cewka jest od niego większa. Małą można było coś tam manewrować. Ogólnie jakoś pewniej się czuję chodząc z nową, i szybciej też przemiatam pole nie boję się że coś ominę, ale to pewnie w połowie taka autosugestia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2015, 01:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego minęło już trochę czasu. Jak teraz oceniasz zakup tej sondy?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]