Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lasy, pola i piękna pogoda
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 08:24 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A to OK. :)
Dokładnie chodziło mi o to, że siali akurat tam gdzie wtedy byłem, i tą piękną okolicznością przyrody kończymy powoli chodzenie o polach. Zostały lasy i nieużytki :) Pozdrawiam i życzę złota i srebra :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 14:36 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Poniedziałek po nocce trzeba rozprostować kości. Więc gdzie?? - do lasu!!
Lasek bardzo fajny a na jego obrzeżach nawet znalazłem stanowisko obserwatorskie niewiadomego przeznaczenia (być może przeznaczenie spożywczo-rozrywkowe, albo po prostu oaza relaxu i spokoju, a sądząc po widoku to raczej na pewno).
A co do znajdek to:
Podkowa :) wziąłem - na szczęście :) (koniem po gęstym lesie??? po co??)
Łuska mauserka z 1911 albo 1912 roku (zależy pod jakim kątem czytać oznaczenia) - podwójnie elaborowana (2 rzędy kreseczek)
4 łuski po nabojach myśliwskich z przełomu XIX i XX w. ( nie robiłem zdjęć bo po woli stają się standardem w moich lasach)
Ciekawe coś (ze złamanym skrzydełkiem niestety :( ) może ktoś wie kto to nosił i po co?? :)
Drugie ciekawe coś - i tu nie mam pojęcia co to jest?? 6,5 cm na 2,5cm - jakaś wpinka ale do czego???
A i 10 reichspfennigów z 1937 w całkiem miłym stanie.
Na dziś koniec. Do jutra:) hehehe (faktycznie to uzależnia i wciąga jak chodzenie po bagnach :) )

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 19:20 
Pułkownik
Pułkownik

To "coś" ze skrzydełkami kojarzy mi się z odznaką na czapkę pilota, wrzuć do działu Odznaczenia i odznaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 19:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Tak dokładnie. Dział ID się wykazał i wyszło, że to wianuszek na czapkę (pod)oficerską luftwaffe. Szkoda że ranne skrzydełko :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 20:55 
Pułkownik
Pułkownik

Wiesz, jak to mówią: co Kropelka sklei sklei... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 16:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dziś pogoda nie rozpieszcza, ale przynajmniej (już) nie leje! Wyprawa na starą miejcówkę i dzisiejsze wykopki sponsorują kulki schrapnella (albo muszkietowe - mniejsza o to), ich destrukty, odłamki (całe pole - jak po porządnej zadymie - a to pole pośrodku lasu, gdzie w przeszłości była leśniczówka. Czyżby leśniczy się stawiał i wysłali armię do pacyfikacji?? :) ) Monetka z 1940 z pterodaktylem i wcześniejsza z 1887 (pierwsza poniżej 1900 roku więc cieszy:) ) i jakiś wycieruch, który kiedyś był monetą (na razie bez szans żeby coś odczytać - moczy się).
A i trafił się kolczyk do znakowania bydła (połowa kolczyka) ze Ścinawy (kontrola weterynaryjna). Mam nadzieję, że Niemiec nie będzie chciał krowy z powrotem :)
Także jakaś obrączka (albo coś takiego) - pojęcia nie mam do czego to służyło?? materiał chyba stal bo nie idzie zgiąć. Pozłacana albo ładnie pomalowana farbką z serii "nie wszystko złoto co się świeci". W środku wybita cyfra 4. Kawałek ołowiu - oddam koledze na ryby :)
Ciekawostka - polmos sprzed wojny (albo z wojny) w każdym razie z okresu jak dolny śląsk należał do niemca. Napis wołów-legnica, ale od czego to nie wiem na razie.
Jutro ma lać więc bedzie d..a z kopania :(
Pozdrowienia dla poszukiwaczy (zasypujących po sobie dołki).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 17:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

a to kolega po ścinawie biega.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 18:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie do końca. Od Ścinawy do tej miejscówki jest 35 km (po drogach - nie w lini prostej). To raczej krowa się zapędziła w nieznane miejsca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 17:15 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Powtórka starej miejscówki. I mamy pierwsze sreberko :) :) Wprawdzie nie monetka, a rosyjski kolczyk (próba 875) ale i tak jest miło.
Wpradzie majątku na nim nie zbiję, bo nie waży chyba nawet 2 gramów ale do kolekcji jako NUMERO UNO (póki co) zakwalifikowany :)
Oprócz tego wpinka z symbolem szczęścia, słońca i pomyślności (później uznana za zakazaną :) ), kilka łusek radzieckich TT, jedna łuska mausera i dodatkowo koperta (a raczej to co z niej zostało) z zegarka kieszonkowego (może też być srebrna, ale miejsce wybicia próby się nie zachowało).
Monetka to dinar jugosłowiański z 1938r. w dobrym stanie.
Wszystko znalezione mniej więcej na obszarze 200m2.
Ale zaciekawiła mnie kula muszkietowa (prawdopodobnie) - z tego co mi się udało zidentyfikować to jest to francuski system Hotchkiss z przełomu 1847-1907.
Czyli historia lubi się powtarzać - najpierw strzelali na tym obszarze przed (lub w czasie) I WŚ, a pózniej walczyli w czasie II WŚ.
Fajnie było a jutro do roboty :)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 15:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Po krótkiej przerwie spowodowanej opadami wszelkiego badziewia co tylko mogło (od deszczu po grad) można wreszcie ruszyć pomachać kijem. BTW: wydaje się jakby to była wieczność bez machania kijem a to zaledwie tydzień :) Uzależnienie to się chyba nazywa???!! :)
Cel: Lasek widoczny na zdjęciu - w 1945 trwały tam walki, a więc zapowiadało się obiecująco.
Efekty: oceńcie sami - mnie było troszkę wstyd z takimi znajdkami statować na forum, ale lepszy wróbel.........
Gdyby nie ciekawostka (dla mnie) to bym tego nawet nie wrzucał, bo siara :)
Chodzi o ten nabój ( a właściwie to co z niego zostało) - spłonka zbita, kula wciśnięta do środka a łuska jakby rozerwana......???? jak???Ktoś się spotkał z takim czymś może?? Zablokowała się w PPSch-y (bo to nabój TT)??
I pierwsza w sezonie obrączka gołębia - ze Sławy (tyle ustaliłem po numerach).
20 gr z 1998 :) i 1 fenol z 187któregoś tam (nie widać bo wycieruch).
Szału jak zwykle nie było, ale parę kilometrów się zaliczyło :) dla zdrowotności :)
c.d.n.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2015, 16:58 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Po chwili (dłuższej) przerwy, zamieszczam znajdki z kilku ostatnich wypadów.
Ogólnie szału nie było więć nie zaśmiecałem forum zdjęciami łusek i innego złomu, ale kilka zdjęć jest wartych pokazania.
Ogólnie mówiąc wpadło mi pierwsze sreberko :) :1 wreszcie :)
20 krajcarów z 1806 roku - lekko bite z boku, ale trudno (to nie ja - to porzedni właściciel :) ) i tak jestem w szoku, że kanarek to wyniuchał :)
Reszta to pfening (ten akurat w miarę w fajnym stanie), kule z młyna kulowego :) (tak, tak, na początku myślałem, że to armatnie, ale szybko rozwiały się moje nadzieje) i kawałek guzika urzędniczego pruskiego. I jakieś coś co leżało w bliskim sąsiedztwie sreberka (małe - jakieś 2 cm)...
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 listopada 2015, 20:10 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

:1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]