O widzę swoim komentarzem wywołałem niezłą burze. Postaram się to wytłumaczyć jak najlepiej.
Nadawanie polskich cech, typowo niemieckim miastom to jedynie zasługa PRL'u. a takimi miastami Bytom czy Wrocław na pewno są.. Przynajmniej były, ale z pewnością dzisiejsi mieszkancy tych miast są spadkobiercami niemieckiego dorobku, kulturalnego. Mieszkamy w niemieckich kamienicach, chodzimy w poniemieckich parkach itd. Polski dorobek jest nikły, można by rzec więcej szkody niż pożytku. Zgodzicie się?
Śląsk to wielokulturowość. Mieszkali, tu Niemcy, Polacy, Czesi czy Żydzi. Ta wielokulturowość została zniszczona przez najpierw przez narodowy socjalizm, a później przy władze PRL. Apropo piastowskiego Śląska.. kiedy to było? Średniowiecze? w 1356 roku Kazimierz Wielki zrzekł się go na rzecz czech. Potem powstania.. Kiedyś się interesowałem powstaniami Śląskimi, trafił mi się taki filmik
https://www.youtube.com/embed/2FKFeaWr1tY i to faktycznie działało, mamy powstanców śląskich z warszawy, ze sosnowca, z rzeszowa, ze lwowa i z innych typowo śląskich miast. Teraz usunięto opcje szukania za pomocą miast! Dlaczego? odpowiedź narzuca się sama. Czym różni się sytuacja sprzed ponad 90 lat od tej na wschodzie ukrainy? To jest mój stosunek do powstań śląskich.
Nie zaakceptuje polityki powrótu do macierzy GŚ, bo to jest po prostu propaganda. Niemcy mogliby pisać dokładnie to samo. Ba mieliby do tego większe prawa. Śląsk i Pomorze to po prostu łup wojenny za wyrządzone Polsce krzywdy i tylko tyle. Nie ma mowy o wyzwoleniu.
Pozdrawiam.