Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka do xTerry 705
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 08:03 
Podporucznik
Podporucznik

Chcę kupić jakąś lepszą cewkę od tej co mam w zestawie, znalazłem na alledrogo coś takiego Cewka NEL TORNADO czy jest to coś warte- chce przeznaczyć do 700 zł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka do xTerry 705
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 09:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wqrto. Zyskasz na wzroscie zasiegow (glownie na wieksze przedmioty) oraz obszarze przemiatania. Stracisz na czulosci na mikro kolor, namierzaniu celow, wadze. Ogolnie polecam jednak poluj na tansza używke. Pamietaj tez ze nie wszystkie cewki pasuja do modeli x terra. Stara generacja cewek nie bedzie pasowac do wykrywaczy wyprodukowanych po maju 2013

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 10:45 
Podporucznik
Podporucznik

calii89 napisał(a):
Wqrto. Zyskasz na wzroscie zasiegow (glownie na wieksze przedmioty) oraz obszarze przemiatania. Stracisz na czulosci na mikro kolor, namierzaniu celow, wadze. Ogolnie polecam jednak poluj na tansza używke. Pamietaj tez ze nie wszystkie cewki pasuja do modeli x terra. Stara generacja cewek nie bedzie pasowac do wykrywaczy wyprodukowanych po maju 2013

Pozdrawiam

dokładnie chodzi mi to zwiększenie zasięgu na drobnice , może jakieś propozycje za czym się rozglądać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 13:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Pojawiła się nowa cewka ukraińskiej firmy Mars MD "Goliat" z możliwością zmiany częstotliwości w dwóch opcjach 7,5 kHz oraz 18,75 kHz. osobiście nie testowałem takiego rozwiązania. Ciekaw jestem czy znajdzie się osoba na forum która posiada takową cewkę. Ewentualnie w sprzedaży polskiego dystrybutora NEL-a pojawił się ostatnio warianty cewek do X-terry z opcją 3 częstotliwości w jednej. Niestety są to drogie zabawki.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 13:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Stawałem kiedyś przed podobnym wyborem miedzy NEL a DETECH i wybrałem bardziej doświadczoną firme, ktora sie dłużej tym zajmuje, chodzi tu oczywiście o Detecha.Zmiana wchodzi jedynie w gre, kiedy chcesz dłużej polatać ze sprzętem inaczej wymiana cewki jest mało opłacalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 21:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nel podobno wypuścił nową serię cewek do x-terry "3 w 1" z możliwością zmiany częstotliwości na 3kHz; 7,5kHz lub 18,75kHz. Na stronie polskiego dystrybutora są one już w cenniku. Zastanawiam się nad takim zakupem do swojej terry, jednak zastanawiam się jak wygląda zmiana częstotliwości pracy cewki. Brakuje mi też opinii kogoś kto testował taką cewkę 3 w 1 w terenie. Może ktoś z "kolegów" testował?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 00:00 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A ja doradzę tak; zamiast wydawać na cewki, które popsują tylko ergonomię dla zysku centymetra czy dwóch na głębokości lepiej sprzedać i te środki przeznaczone na cewkę dołożyć i kupić deusa w wersji lite... a do używki może nawet nie będzie potrzeby dokładać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 09:11 
Podporucznik
Podporucznik

Spidi wspaniala rada, zamiast zyskac te cm, to kupujac wersje lite straca i centymetry i kase...nie bedzie tez podswietlania wyswietlacza itp itd. Nie wymyslaj takich porad z kapelusza, jak czlowiek chce porady na innej plaszczyznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 10:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kolejny, który straszy zasięgami Deusa gorszymi od x-terry...
Sam przerabiałem dokupowanie cewki do x-terry i moim zdaniem szkoda kasy chyba, że ktoś tak strasznie kocha swoją x-terrę i nie zamierza nigdy jej zmieniać a chodzenie z ciężką cewką traktuje jako zastępstwo wysiłku na siłowni.
Zawsze można dorzucić grosza i kupić używanego Deusa w wersji z panelem, będzie i podświetlenie i wiele innych bajerów. Moim zdaniem wersja lite używana w cenie ok. 2tys. jest świetna, jest vdi, świetna ergonomia i nie czułem aby była płytsza od wersji z panelem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 10:45 
Podporucznik
Podporucznik

Nikogo nie zamierzam straszyc, chcialem tylko zwrocic uwage, ze temat nie dotyczyl tego o czym piszesz, wiec zasmiecasz watek poradami odnosnie zakupu Deusa. Jesli sadzisz, ze wersja lite jest rownie uzyteczna jak wersja panelem i sluchawkami, to mysl tak dalej, nie zamierzam w to wnikac, ale nie wciskaj ciemnoty innym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 maja 2015, 12:48 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nigdzie nie pisałem, że lite jest równie użyteczna jedynie, że zasięgami do wersji z panelem bynajmniej w większości przypadków nie ma różnicy.
Ja również chciałem tylko zwrócić uwagę, iż czasem zamiast inwestować w cewki lepiej przeskoczyć za porównywalny budżet na lepszy model...
Co do cewek, Tornado odradzam ze względu na wagę ale Nel Hunter całkiem udany model, kwestia wyboru częstotliwości bo ponoć tu różnie przy terrkach się te hunterki sprawowały...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2015, 11:16 
Chorąży
Chorąży

calii89 napisał(a):
... w sprzedaży polskiego dystrybutora NEL-a pojawił się ostatnio warianty cewek do X-terry z opcją 3 częstotliwości w jednej. ...

Superek (choć dla mnie za późno), już w zeszłym roku prosiłem producenta (zapewne nie tylko ja) o takie cewki (wspominając o konkurencyjnej - Mars MD Goliath 7,5/18,75kHz), no ale z cenami to poleciał totalnie... :ups: :x

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]