Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pomoc w wyborze dla początkującego.
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 19:48 
Plutonowy
Plutonowy

Jak go poznasz i nauczysz to na wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 20:05 
Pułkownik
Pułkownik

Ludzie wiele piszą,zwłaszcza tacy,którzy mają najmniej w temacie do powiedzenia :) .Niestety nikt pomóc Ci nie będzie mógł,jeśli nie zna Cię osobiście i nie wie czego tak naprawdę od sprzętu oczekujesz.Widzisz drogi Pasjonacie,skoro jesteś na początku tej drogi jakikolwiek sprzęt ze strojeniem do gruntu,będzie dla Ciebie dobry.Jeśli wciągniesz się w to hobby,to i tak zapragniesz zmiany.Natomiast jeśli nie spodoba Ci się,to nie będzie Ci przykro,że straciłeś(zawsze się traci na sprzedaży).Najlepiej byłoby rozejrzeć się wokoło,być może nawet o tym nie wiesz,a ktoś z Twojego otoczenia para się tym hobby.Jeśli jednak nie,to musisz zdecydowanie odpowiedzieć sobie na kilka pytań.1.Czego zamierzasz szukać(w obecnym czasie,przy takim zainteresowaniu tym hobby,doradzam szukać wszystkiego :) )2.Czy potrzebujesz informacji płynącej z wyświetlacza,czy wystarczy Ci sam dźwięk.3.Czy szybko ogarniasz urządzenia elektroniczne i tematy związane z detektorystyką,czy łatwo będzie Ci ogarnąć ustawienia itp.Reasumując.Jeśli nie bawi Cię ustawianie i pragniesz włączyć i szukać kup ace 250 lub 350-jeśli ma to być wyświetlacz,lub cibole .Jeśli jednak zapragniesz pobawić się ustawieniami,chcesz mieć wybór opcji itp.,i zdecydowany jesteś iść w kierunku rutusa,to masz takie opcje:1 optima-jeśli szukasz kolorku(monety itp),lub argo-szersze spektrum poszukiwań lecz większa trudność w opanowaniu,ewentualnie jego prostszy odpowiednik proxime.Nikt nie dokona za Ciebie wyboru,ani nikomu nie uda Ci się podpowiedzieć co będzie dla Ciebie najlepsze.Jeden posiada jakiegoś starego whitesa czy smętasa i wyciąga nimi takie fanty,że ,,kapcie spadają"(ma doświadczenie ,zna miejscówki,osłuchany jest ze sprzętem),inny ma sprzęt za grube tysiące i wraca z niczym.Musisz sobie uświadomić,iż nie sprzęt uczyni Cię poszukiwaczem.Sprzęt jest tylko narzędziem,lepszym lub gorszym(dla Ciebie).Poszukiwaczem staniesz się,spędzając z tym sprzętem wiele godzin w terenie na sprawdzaniu miejsc,które w Twojej ocenie mogą potencjalnie dać Ci to,czego poszukujesz.Sorry za ten ,,poemat",ale mam nadzieję,iż pomoże Ci choć odrobinę zrozumieć,jak małe znaczenie w poszukiwaniach stanowi sam sprzęt.Dobiera się go pod własne upodobania,i wtedy jest on najlepszy :) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 20:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

NexusZDR napisał(a):
A na szukanie czego mogę nastawić się z Rutusem? Większość ludzi pisze że to typowy wykrywacz na monety, proszę o zdanie posiadaczy.

Matko Boska! Świat się wali a Pan Arkadiusz chyba chce skoczyć z 10 pietra :D . Kolego zadaj sobie trochę trudu i proszę poczytaj!
Na szybko i bardzo syntetycznie - Optima na mały kolorek - monety, Argo na wszystko, Proxima raczej na większe fanty ale monetami też nie pogardzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 20:11 
Szeregowy
Szeregowy

Hej, Panowie padło na EuroAce 350, z różnych względów które przeczytałem, zobaczyłem itp itd :) Dziękuje wszystkim za pomoc i konstruktywne wypowiedzi szczególnie dla ALNAR :) Teraz jeszcze jedna prośba do kogoś kto posiada owy wykrywacz o jakieś przynajmniej podstawowe informacje o wykrywaczu i jego ustawieniach wiadomo, że reszty sam się nauczę już w terenie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 20:21 
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma tu żadnych ustawień.W ace wycinasz 1 kwadracik,żeby nie kopać żelaza(małego),a reszta to tylko gong-gong :) .Na początku musisz kopać wszystko i słuchać jak to brzmi.Z czasem będziesz wiedział,który gong kopać,a który odpuścić.I oto cała prawda o ustawieniach ace :) .To prosty wykrywacz,więc baw się i testuj,a następnie szukaj miejsc,w których jeszcze coś wyjść może.Miłej zabawy.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Za 300 zł więcej masz Optimę, no ale Twoja sprawa, za pół roku będziesz szukał czegoś lepszego. Jak już to TYLKO używka - i tak będzie kosztować tyle, co niedawno nówka.

Tak ogólnie niezły wykrywacz, ale się nakopiesz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 09:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

BRAT_MIH i po co były nasze rady? Marketing eurokanarka działa świetnie. Zarzucał kolega NexusZDR, że rutus to tylko na kolorek, no i kupił jebitnie żółtego kolorkowca :D . Przy tej cenie eurokanarka to już można dostać proximę albo i poszukać używanego argo - jeśli ma być uniwersalny. A i lekko używana optima się by znalazła. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 10:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kupując optimę będziesz mieć sprzęt na lata.... a z żółtkiem jak pójdziesz na wyprawę i zobaczysz, że koledzy kopią więcej to wiesz ..... ;) Mój znajomek ma 350 i na miejscach przeszukanych się wkurza, że nic nie może znaleźć, a mi wychodzą monety ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 13:07 
Kapitan
Kapitan

Oj, zdziwilibyście się co te kanaki potrafią.
Nie raz ich właściciele zawstydzali w terenie tych zawodowców ze swymi topowymi piszczałkami :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 14:45 
Porucznik
Porucznik

benekpe napisał(a):
Oj, zdziwilibyście się co te kanaki potrafią.
Nie raz ich właściciele zawstydzali w terenie tych zawodowców ze swymi topowymi piszczałkami :lol:

Prawda i sam niejednokrotnie zawstydziłem kolegów kanarkiem ace150...Ich sprzęty były dwu a nawet trzykrotnie droższe a wyciągałem znacznie więcej.Wydaje mi się że oprócz sprzętu i umiejętności liczy się zwykłe szczęście :1 Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 15:38 
kapral riese1968
kapral riese1968

NexusZDR napisał(a):
Hej, Panowie padło na EuroAce 350...
... bardzo dobrze na początek, przede wszystkim dlatego, że to Twój wybór
wopaw napisał(a):
BRAT_MIH i po co były nasze rady?...
... mniej rad tylko w teren!
... i nie jakichś tam monetek tylko skarbów szukać. Kanarek ma trochę ich na koncie, pokażcie swoje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 19:47 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Pewnie trochę głupio kolesiom ze sprzętami za parę tysi,że właściciele kanarów kasują ich w terenie,więc muszą trochę pomarudzić.
Kiedyś będąc na wykopkach spotkałem dawnego znajomego i podczas rozmowy pokazałem foty moich znajdek. Pomlaskał pokiwał głową i powiedział: ale chyba nie tym? Wskazując na mojego złechanego Euroace.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]