Teraz jest wtorek, 11 listopada 2025, 21:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osłony otworów cewki 29 rutusa by Macar
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 23:29 
Specjalista
Specjalista

osobne mysle ze te oslonky to dobry invent- a casamy v istych konkretnych sytuaciach by se nadaly,-bo se daju nalozic -y zlozic jak treba,, dla situacii -mysle ze to barzo dobry pomysl y vypracovanie....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 23:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Robi się następny temat pod kłódkę :D będąc dziś na wypadzie w lesie, opady deszczu, badyle, trawa, chaszcze.... specjalnie się skupiłem na zjawisku "popiskiwania" i jedyne popiskiwanie jakie występuje to jak coś zawadzi o przewód , nie rozumie też, że komuś przeszkadza jakieś tam pisknięcie nie związane z prawdziwym sygnałem... co do użytkowania optimy, to kolego nie znasz mnie, ani godzin i warunków w jakich spędziłem z optimą w terenie, dodam, że cewką szuram po glebie, jak się zasyfi to opukuję o drzewo :D nocami to z kamieni aż iskry idą, więc nie marudźcie z jakimś popiskiwaniu. Jak można jeszcze twierdzić, że jak komuś trawa nie piszczy w otworach cewki to jest cieniasem z wykrywaczem pod łóżkiem.... śmieszne. Nie neguję Waszych zaślepek bo są fajne, ale żmijowatość jaka wypływa z autora wątku który zakładając go poddał go do ogólnej dyskusji jest se taka, żeby mocno nie napisać ;) no i oczywiście ja Cię pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 11:43 
Pułkownik
Pułkownik

Mości Barera.Moje słowa,w tym wypadku,nie były akurat skierowane do Ciebie(nie zauważyłem żebyś wdawał się w pyskówkę,oprócz podania własnej opinii).W kwestii popiskiwania,to nie każdy chodzi z optimą(cewka 29 jest też w argo czy proxime).Jak wiadomo optima jako sprzęt wysoko częstotliwościowy jest spokojniejsza,proxima juz mniej,za to argo bardziej podatne jest na takie popiskiwania.Robiąc test z tymi osłonami,chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami z osobami,którym takie popiskiwania przeszkadzają,i które przymierzają się do ich wykonania lub zakupu.Nie rozumiem więc oburzenia osób,które są zadowolone i nic im nie przeszkadza(a w większości takie się tu wypowiadają).Panowie jeśli dla Was wszystko jest ok,to bawcie się dobrze i nie róbcie niepotrzebnych przepychanek.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 19:43 
Generał Broni
Generał Broni

ALNAR - temat wypełnień osłon w cewce DD29 w Optimie to kiedyś ja zacząłem. Moja Optima z 'dziurawą' DD29 zachowywała się w niektórych okolicznościach gorzej krytyki, jeden pisk. Każde "coś" dostające się w obszar dziur, zwłaszcza w wilgotnej atmosferze - dawało jęk. Po założeniu wypełnień - jak ręką odjął.

Oczywiście - może być też tak, że zależy to indywidualnie zarówno od samej cewki, jak i od elektroniki. Mój zestaw DD29 + Optima jest na te kwestie bardzo czuły. Z innej beczki - często chodzę po lasach z CC23 - ta kombinacja jest u mnie o wiele mniej czuła na śmiecie w otworach (które po prawdzie są mniejsze niż u DD29), ale dowolny patyk czy inne tego typu cholerstwo po dostaniu się w obszar otworu daje jednak pisk, co mnie i tak zawsze wnerwia. Ale jakoś nie mogę się póki co zebrać żeby zaślepić też CC23, choć mój poziom irytacji wzrasta powoli... ;)

Nie przejmuj się tym, co ktoś wypisuje - w końcu NAJWAŻNIEJSZE jest, aby dobrać OPTYMALNĄ konfiguracje wyposażenia dla własnych potrzeb, tak, aby fajnie i skutecznie pracować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 20:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Od ponad pół roku chodzę z Optimą i jej "popiskiwanie" uznałem za normalną rzecz dla tego wykrywacza, a chyba wszystkie możliwe kombinacje ustawień próbowałem aby to wyeliminować, bo rzeczywiście czasem bywało to irytujące.
Oczywiście po osłuchaniu się z Optimą, wiadomo kiedy zignorować większość niepożądanych dźwięków ale czasem mimo to zdarza się cofnąć cewkę na przekłamany sygnał.
Dlatego trochę się dziwię, że niektórzy z Was piszą, że ich Rutusy nie cierpią na taką dolegliwość.
Czyżby jednak wykrywacz, wykrywaczowi nie równy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 21:15 
Pułkownik
Pułkownik

W tym tygodniu zamierzam zakupić jako dodatkowy wykrywacz argo,i kilka razy natknąłem się w necie na opinie,iż rutusy wzbudzają się,popiskują przez nie do końca szczelne cewki,przez które dostaje się do środka wilgoć.Pewnie też zależy to od egzemplarza na jaki się akurat trafi.
Pytanie...macie jakieś dobre,sprawdzone sposoby na trwałe uszczelnienie tych cewek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 21:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

To jest dość ciekawe, bo w moim gronie są 4 optimy i nikt nie zgłasza takich problemów... a pisk i wręcz brak pracy wykrywacza w trakcie dostawania się czegoś w otwory to dziwne zachowanie ? hmmm ciekawe, w mojej cewce to trawa może sobie tańczyć i nic się nie dzieje. Może tel. do Rutyny, o co chodzi ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

seimitar napisał(a):
Pytanie...macie jakieś dobre,sprawdzone sposoby na trwałe uszczelnienie tych cewek?
Serwis.... :1

A poważniej - cewki są, jak dla mnie, wyłącznie bryzgoszczelne i wytrzymują mieszanie nimi w kałuży, ale dłuższe chodzenie w deszczu i wilgoci może spowodować brak możliwości pracy (razem z zamakającą elektroniką). To samo przy przetrzymywaniu cewki w warunkach wilgotnych, np. przy ciągłym przetrzymywaniu w bagażniku samochodu czy w nieogrzewanym (wilgoć) pomieszczeniu.

Moje niestety tak mają, choć właśnie mogę sobie nimi w kałużach trochę machać.

geno1916 napisał(a):
Od ponad pół roku chodzę z Optimą i jej "popiskiwanie" uznałem za normalną rzecz dla tego wykrywacza,
Na cewkach DD29 i CC23 powinna cichą być, jeśli masz prawidłowo zakręcony wtyk kabla i dobrze okręcony kabel, niezależnie od ustawień. Na cewce DD23 może popiskiwać - kiepska cewka moim daniem.
Chyba, że źle stroisz do gruntu i masz za niskie jego ustawienia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]