Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co po Deusie?
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 21:45 
kapral riese1968
kapral riese1968

rufa napisał(a):
Spidi,miałem podobny dylemat i po długim namyśle,kupiłem deusa...
... znaczy się, że co? Po Deusie kupiłeś inny egzemplarz Deusa? Hmmm... może to faktycznie jest jakieś rozwiązanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 22:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mialem kiedys T2 .Zamienilem na Deusa i jestem bardzo zadowolony z tej zamiany.
Deus jest wedlug mnie najpraktyczniejszym wykrywaczem na rynku.
Faktycznie jak sie spokojnie zastanowic to juz nie ma co kupic (waga,ergonomia deusa itp..) Wedlug mnie to tylko na tyczce z karbonu lub jakiegos super lekkiego materialu mozna Deusa jeszcze zmodyfikowac.
Soft ewentualnie poprawic i czego chciec wiecej. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 23:03 
Generał Broni
Generał Broni

andi12 napisał(a):
Mialem kiedys T2 .Zamienilem na Deusa i jestem bardzo zadowolony z tej zamiany...
a ja akurat miałem odwrotnie i po zmianie na T2SE odetchnąłem :h
Każdemu pasuje coś innego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 07:59 
Podporucznik
Podporucznik

Chodze obecnie po starych miejscowkach (gdzie chodzilem z DEUSEM i nie tylko ja) z MXT PRO i kolega z TEJONEM.Ludzie chwalac DEUSA nie wiecie nawet co mowicie.Ma tylko jedna zalete:jest lekki! Reszte mozna miedzy bajki wlozyc.Wiem ze zaraz sie rozkrzyczycie ze nie umialem go obslugiwac,nie ludzcie sie tym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 09:09 
Kapitan
Kapitan

sla1971 napisał(a):
Ludzie chwalac DEUSA nie wiecie nawet co mowicie.Ma tylko jedna zalete:jest lekki! Reszte mozna miedzy bajki wlozyc.

A czytał Kolega co wyżej napisano o takim czymś jak chodzenie rekreacyjne? I wtedy to ta jedna jedyna zaleta staje się najistotniejszą. Nie wszyscy łażą i ze spiętymi pośladami, żeby jak najwięcej urobku nakopać i czym prędzej wrzucić na forum albo na alle...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:02 
Generał Broni
Generał Broni

Masz całkowitą rację Abaqus-ie, tylko po co wywalać tyle tysięcy na deusa, skoro są tańsze, porównywalnie skuteczne i przyjemne w użytkowaniu wykrywki. Mi osobiście bardziej ciążył deus z dużą cewką, niż T2. Pojęcie względne. Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:27 
Generał Broni
Generał Broni

Deus nie jest wykrywaczem głębokim, za to mnogość ustawień sprawia, że można z niego zrobić pogromcę drobnych i cienkich sreberek oraz goldów. Natomiast na większe nominały są wykrywacze zdecydowanie głębsze.
Pytanie, czego chcemy szukać i na jakich miejscówkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:35 
Moderator
Moderator

Idac tym tokiem ... po co mi mercedes jak moge miec forda. Deus nie wszystkim pasuje (z roznych wzgledow) , znam ludzi , ktorzy przesiedli sie na F75 LTD i sa zadowoleni ...

Pytanie czego oczekujesz od wykrywacza ? Z cewka 9" czy 11" nie ma problemow z wywazeniem ... takowe zaczynaja sie przy cewce 13" (ja mam ja na specjalne okazje)

Czy Deus jest plytki ? Pojecie wzgledne ... chodzilem obok Spectry V3i i kompleksow nie mialem ... (wszystko zalezy od ustawien operatora) , mam mozliwosc wybrania miedzy glebokoscia , a czasem reakcji i to mi sie podoba ... bo sam decyduje jak chce ustawic detektor na danym miejscu.

Uzytkownik sla1971 , piszac o Deusie pisze tylko polslowkami ... argumenty w stylu Deus jest do ... :pupa... bierz etraca potrafi napisac kazdy ... tylko co to daje :?

Odpowiadajac na pytanie autora watku ... co po ... nikt nie odpowie jednoznacznie ... sam autor musial by potestowac kilka modeli , zeby finalnie cos wybrac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:49 
Główny Administrator
Główny Administrator

sla1971 napisał(a):
Chodze obecnie po starych miejscowkach (gdzie chodzilem z DEUSEM i nie tylko ja) z MXT PRO i kolega z TEJONEM.Ludzie chwalac DEUSA nie wiecie nawet co mowicie.Ma tylko jedna zalete:jest lekki! Reszte mozna miedzy bajki wlozyc.Wiem ze zaraz sie rozkrzyczycie ze nie umialem go obslugiwac,nie ludzcie sie tym.

Po co komu smartfon skoro potrafi obsługiwać tylko analoga ? :666

A tak zupełnie na serio to niestety ale w większości przypadków użytkownicy nie potrafią wykorzystać możliwości swoich sprzętów.
Mnogość czynników wpływających na zasięgi oraz prawidłowe ID jest tak duża, że testy w powietrzu, piasku czy doniczce są tak samo wiarygodne jak badanie krwi przez selfie :)
Niestety ale obecnie na rynku są chyba tylko dwa wykrywacze, w których można samodzielnie ustawiać zakres ID.
Jest to właśnie wspomniany Deus i Spectra V.
Cała reszta ma ID ustawione fabrycznie.
Jaki ma to skutek praktyczny ?
Ano taki, że w jednych warunkach glebowych złoto daje nam piękny sygnał na kolorek, a w innych nie odróżnicie go od żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 11:15 
Podporucznik
Podporucznik

wclan napisał(a):
Idac tym tokiem ... po co mi mercedes jak moge miec forda. Deus nie wszystkim pasuje (z roznych wzgledow) , znam ludzi , ktorzy przesiedli sie na F75 LTD i sa zadowoleni ...

Pytanie czego oczekujesz od wykrywacza ? Z cewka 9" czy 11" nie ma problemow z wywazeniem ... takowe zaczynaja sie przy cewce 13" (ja mam ja na specjalne okazje)

Czy Deus jest plytki ? Pojecie wzgledne ... chodzilem obok Spectry V3i i kompleksow nie mialem ... (wszystko zalezy od ustawien operatora) , mam mozliwosc wybrania miedzy glebokoscia , a czasem reakcji i to mi sie podoba ... bo sam decyduje jak chce ustawic detektor na danym miejscu.

Uzytkownik sla1971 , piszac o Deusie pisze tylko polslowkami ... argumenty w stylu Deus jest do ... :pupa... bierz etraca potrafi napisac kazdy ... tylko co to daje :?

Odpowiadajac na pytanie autora watku ... co po ... nikt nie odpowie jednoznacznie ... sam autor musial by potestowac kilka modeli , zeby finalnie cos wybrac.

Jesli ktos pyta "Co po Deusie" to znaczy ze czuje niedosyt,a jest to prawie zawsze glebokosc.Wole dluzszy czas reakcji i np.25cm glebokosci,niz szybki czas reakcji i 10cm glebokosci.Druga sprawa,na zmineralizowanym terenie mozemy go tylko zlozyc i isc do domu (na szczescie szybko sie sklada).Na ostatnim wypadzie z Deusem zrobilismy krotki test.Wykopalismy dolek 13-14cm wrzucilismy do niego 20eurocentow i co?Jeszcze przed zasypaniem dolka zaden z trzech Deusow nie widzial monety w dolku (z reszta po zasypaniu tez).Chodzac po lesie jesienia kiedy na ziemi lezy duzo lisci w moim Deusie przestawala dzialac dyskryminacja (wszystko bylo kolorkiem),dopiero po odgarnieciu lisci noga zmienil zdanie i pokazywal zelazo.Mogl bym tu wymienic jeszcze kilka wad ale nie chce sie rozpisywac."chciałbym" piszemy razem - błąd ortograficzny!!! przy okazji zapytac kogos z kolegow,kto sie zna na elektronice i fizyce zeby mi wytlumaczyl jaki wplyw ma napiecie na sile pola magnetycznego wytwarzanego przez cewke wykrywacza?Bo przeciez cewka Deusa wraz ze swoja elektronika jest zasilana malenka bateria 3,7v,to z tych (nie calych)3,7v jak silne pole magnetyczne moze wytwozyc?W nie ktorych wykrywaczach uzywa sie przeciez roznych Boosterow ktore wrecz pozeraja baterie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 11:19 
Kapitan
Kapitan

Jacku, czy w Rutusie korekcja kamieni magnetycznych nie jest tym o czym piszesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 11:51 
Główny Administrator
Główny Administrator

Sla1971
Ilość Deusów nie jest wyznacznikiem umiejętności.
W Czechach, podczas akcji z archeo, na ponad 30 poszukiwaczy z Czech większość miała właśnie Deusy.
Tylko dwóch z nich znajdowało małe celtyckie monetki :666

Abaqus
Nie chodzi o kamienie magnetyczne tylko możliwość samodzielnego ustawiania interpretacji odczytu.
Przykładem może być piach w którym grudka złota da odczyt na poziomie +/- 50 a w mocno zmineralizowanym terenie +/- 12
W Wykrywaczu typu F75 w drugim przypadku identyfikacja wykaże żelazo.
W Deusie czy Spektrze możesz samodzielnie przestawić skalę tak abyś miał sygnał na kolor.
Przy czym Deus nie pokaże nigdy drobnego żelaza wyżej niż w okolicach 6.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 12:15 
Generał Broni
Generał Broni

sla1971 napisał(a):
jaki wplyw ma napiecie na sile pola magnetycznego wytwarzanego przez cewke wykrywacza?

Cewka to antena i tu liczy się moc emitowanego sygnału. A moc to iloczyn napięcia i prądu. W praktyce istotne będzie więc zwykle to, jak dużo prądu można wpompować w cewkę, a od tego są odpowiednie układy elektroniczne. Czyli, pomijając ograniczenia techniczne w konstrukcji transmitera i cewki - to konstruktor decyduje, wybierając dla niego optymalną konfigurację zasilania cewki i elektroniki - szukając kompromisu pomiędzy kosztem zasilania, czasem użytkowania, typem ogniw zasilających, ilością ogniw, ciężarem etc. Deus to nic - looknij w Solfernusa

Booster to nic innego, jak nadzwyczajne zwiększenie mocy pompowanej do cewki, co właśnie oznacza duży pobór prądu z baterii, a zatem krótki czas pracy - coś za coś....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 12:23 
Podporucznik
Podporucznik

Zgadzam sie z toba Jacku ze ilosc Deusow nie jest wyznacznikiem umiejetnosci,ale jesli kazdy z tych Deusow ma inne ustawienia i nie wykrywa plytkiego celu,to jest juz zastanawiajace.Nie chce tutaj nikomu udowadniac ze Deus jest zly,chcialem tylko poradzic koledze co po Deusie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 12:30 
Kapitan
Kapitan

Jacku, a jak oceniasz funkcjonalność Deus'a w wersji bez panela?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]