Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze od 1000zł do 2000 zł
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 20:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ok, dzięki za podpowiedź:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 08:04 
Major
Major

Panowie i Panie.
Szykuję się do przesiadki z Garrett'a 150 na coś w powyższym przedziale cenowym.
Preferowałbym sprzęt nowy, chyba że trafi się jakaś dobra używka w mojej okolicy.
Jednak im więcej czytam, tym większą „zagwozdkę" mam ;)

Sprzęt docelowo na monety, kolor, drobnica itp.
Zastanawiałem się nad EuroAce 350, jest teraz w zestawach z Pinpointerem i innymi drobiazgami (jak osłony) za ok.1700zł. Po „150" przesiadka powinna być bezproblemowa jeśli chodzi o opanowanie działania.

Jednak ostatnio chodzą mi również po głowie m.in.: Rutus Proxima, Optima lub Argo.
W podobnej cenie dostajemy w zasadzie „goły" wykrywacz, bez osłony na cewkę nawet. :/
Dodatkowo patrząc na ilość ustawień do dyspozycji w tych sprzętach, obawiam się o ich właściwe wykorzystanie.
Może to skutkować, większą ilością czasu spędzoną nad gmeraniem w opcjach, niż satysfakcją z poszukiwań.

Co byście mi doradzili?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 10:07 
Porucznik
Porucznik

Kolego odpuść sobie euro.
Jak ma być wyświetlacz to na kolor bierz optime.
Miałem z małą cewką ale spisywała się rewelacyjnie.
Ustawień nie ma na tyle żeby uczyć się miesiącami więc dasz radę.
Pamiętaj jednak że słuchawki obowiązkowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 10:41 
Generał Broni
Generał Broni

worm napisał(a):
Sprzęt docelowo na monety, kolor, drobnica itp.(...) Jednak ostatnio chodzą mi również po głowie m.in.: Rutus Proxima, Optima lub Argo.
Jeśli drobnica to specjalizowanym sprzętem Rutusa typu "włącz i zamiataj" na drobnicę będzie Optima. Sprzęt sprawdza się właściwie w każdych warunkach glebowych, jak również przy zaśmieceniu żelastwem. W trybie mix (jednoczesny) w nie ma właściwie możliwości przeoczenia czegokolwiek będącego w zasięgu sprzętu. Jedyna wada to niezbyt głęboka penetracja z uwagi na wysoką częstotliwość oraz filtry. Odpowiednikiem (mniej więcej) u Garretta będzie AT Pro.

Nie powinieneś mieć właściwie żadnych problemów z przejściem z Ace na Optimę, z uwagi własnie na prostotę jej obsługi. Nie należy oczywiście, jak w znakomitej większości sprzętów, zwracać większej uwagi na wyświetlanie id, tylko kopać, kopać i jeszcze raz kopać... ;)

Jak chcesz szukać koloru bardzo głęboko plus ewentualnie militarka to ARGO. Tu są spore możliwości ustawień i niższa częstotliwość, choć sprzęt w używaniu jest już trochę skomplikowany i trzeba z nim "aktywnie" pracować. Optima to specjalizowane pod drobnicę kolorową Argo, więc masz wybór...

Więcej o Rutusach znajdziesz na http://rutusowiec.com.pl/index.php

Jeśli kupisz Opti lub Argo z dwoma cewkami - DD29 jako podstawa i CC23 jako "snajperka", to będziesz wyekwipowany na znakomitą większość okazji w terenie, które mogą cię spotkać. A jak dobrze ponegocjujesz, to może i cena wyciśniesz atrakcyjną...

worm napisał(a):
Zastanawiałem się nad EuroAce 350,
Tu odpowiednikiem funkcjonalnym będzie (mniej więcej) Proxima, czyli mocno "okrojone" Argo.

worm napisał(a):
... jest teraz w zestawach z Pinpointerem i innymi drobiazgami (jak osłony) za ok.1700zł.
Tak ogólnie, to zwykle jak coś jest w "atrakcyjnym zestawie" to rzecz bazowa samodzielnie słabo się sprzedaje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 10:42 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli bez telewizorka to za 1780 zł masz Gm 4pro sprzęt szybki i głęboki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 14:25 
Porucznik
Porucznik

Podpisuje się pod kolegą wyżej.
Stajnia golden maska to też dobry sprzęt ale bez wyświetlacza przez co kopie się może trochę więcej ale i fantów współmiernie.
Znam sprzęt i również polecam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 21:41 
Major
Major

Dzięki za odpowiedzi!
W takim razie biorę pod uwagę Optimę lub Argo, skłaniając się bardziej ku temu drugiemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 22:58 
Porucznik
Porucznik

Obyś nie poległ z ustawieniami.
Kumpel przeskoczył z 250 na argo i po 2 m-cach skapitulował :666
Nie ogarnął go i sprzedał na rzecz gm4.
Argo nie miałem więc nie wypowiem się na temat ustawień, filtrów itd więc poczytaj jeszcze na forum.W optimie grunt,dyskryminacja,czułość i ogień :luv
Pozdrawiam i trafnego wyboru życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 23:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Obyś nie poległ z ustawieniami.

Bez przesady, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem w mojej ocenie dobrze napisaną instrukcję i trochę popróbować. Aby zrozumieć zasadę działania wykrywaczy w ogóle - polecam przeczytać i zrozumieć instrukcję od rutusa solarisa - wg mnie genialna. Rutusy nie są skomplikowane a po pewnym czasie można je skonfigurować mocno "pod siebie" czego nie da się zrobić z analogami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 00:28 
Generał Broni
Generał Broni

Przy Argo podstawowe sprawy to dobranie odpowiedniego filtru do warunków poszukiwań, a przede wszystkim kontrola czułości detektora. Argo to sprzęt posiadający nadmiar czułości, więc trzeba go ustawiać nie zawsze na max-a czułości, ale dobierać ją tak, aby sprzęt był stabilny (przynajmniej w pierwszej fazie użytkowania). Dalej to już pikuś... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 08:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,mam Garretta euroace ,ogólnie wykrywka ok ale do pasji doprowadza mnie pinpointer .Żeby namierzyć monetę czasem muszę rozkopać dołek do 50 cm średnicy,tu moje pytanie czy jakbym założył cewkę z ace 250 pinpoiner będzie dokładniejszy?i czy osiągi się bardzo pogorszą?Wcześniej chodziłem ace 250 i byłem bardzo zadowolony z namierzania,nawet w nocy nie było problemu z namierzeniem monety a teraz to jest katastrofa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 11:49 
Kapitan
Kapitan

We wszystkich modelach gareta pinpointer jest niezbyt dokładny, tak że zmiana cewki na pewno nie poprawi jego skuteczności, zamiast rozkopywać dołki spróbuj namierzać fanty końcami cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 12:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja mam euroace i zawsze kopię dołek na szerokość łopaty... Musisz poćwiczyć namierzanie ot co :)
Rzadko kiedy muszę go powiększać ale zdarza się . Skoro kopiesz doły o średnicy 50 cm to musisz nauczyć się tego wyrywacza i tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lipca 2015, 12:06 
Kapitan
Kapitan

Podkopnik napisał(a):
Ja mam euroace i zawsze kopię dołek na szerokość łopaty... Musisz poćwiczyć namierzanie ot co :)
Rzadko kiedy muszę go powiększać ale zdarza się . Skoro kopiesz doły o średnicy 50 cm to musisz nauczyć się tego wyrywacza i tyle

Przy tym wykrywaczu nie ma nic do nauki ( włącz i chodź) one po prostu tak mają!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 10:35 
Chorąży
Chorąży

Witam, zdecydowałem się zacząć przygodę kopacza. Po przeglądzie internetu, znalazłem 3 propozycje które cenowo by mi odpowiadały prosiłbym o opinie który z tych trzech wykrywaczy brać:

1. TEKNETICS EuroTek PRO 11" DD cena 1399zł
2. SOLFERNUS DD25cm16kHz +sł.bezprzewodowe cena 1550zł
3. Garrett ACE 250 cena 1079zł tutaj sa jakies gratisy (baterie, oslona cewki, słuchawki)

dodatkowe pytania:

-czy chodząc po plazy można cewkę zanużyć w wodzie?
-jakie rzeczy trzeba dokupić do tych wykrywaczy?
-jako że to mój pierwszy wykrywacz nie chciałbym zeby był bardzo skomplikowany w obsłudze, ale i osiągi sa ważne.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]