Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 12:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Emilo napisał(a):
Do osób, które na początku chodziły z Optimą bez słuchawek, a teraz chodzą z:

Czy naprawdę jest taka duża różnica? i czy rzeczywiście jest więcej tych dobrych sygnałów?

Jak można chodzić z optimą bez słuchawek .... dodam dobrych ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 13:15 
Chorąży
Chorąży

ja właśnie cały czas chodziłem bez ale poczytałem trochę rożnych tematów dotyczących właśnie optimy ze słuchawkami i następny wypad będzie już w słuchawkach. Wrócę na stara miejscówkę i zobaczymy czy coś jeszcze znajdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 14:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chodząc optimą bez słuchawek to jest tak jakbyś chodził z kanarkiem.
Kiedyś chyba już w tym wątku pisałem co traci się chodząc bez słuchawek więc poszukaj wcześniejsze moje posty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 15:29 
Generał Broni
Generał Broni

Różnica jest znaczna.....bardzo znaczna :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 15:39 
Generał Broni
Generał Broni

To tak, jakby oglądać czarno - białą TV, mogąc oglądać kolorową...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 15:41 
Chorąży
Chorąży

ok dzięki za odpowiedź. Od teraz próbuje przyzwyczaić się do słuchawek ale w taką temperaturę pewnie będzie ciężko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 09:35 
Kapitan
Kapitan

U mnie raczej nie chodziło o to czy w słuchawkach czy bez , ale o wygodę bo z słuchawkami chodzę od początku (nawet z kanarkiem tak było ) ;) Odkładając optime na bok w czasie np. kopania kabel ściągał słuchawki z głowy a to było denerwujące i uciążliwe więc zamieniłem na bezprzewodowe.Teraz ten problem przestał istnieć i szukanie stało się jeszcze bardziej przyjemne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 08:12 
Kapitan
Kapitan

Czytałem dużo o ustawieniach Optimy. W zasadzie to nie skomplikowane , ale chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych użytkowników o ustawienie i znaczenie "wzmocnienia audio" Kiedy chodzicie na wyższym a kiedy obniżacie wzmocnienie i czy są znaczące różnice dotyczące tego zagadnienia , jakie są objawy tych różnic no i ich skutki ;) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 10:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

melchior71 napisał(a):
Czytałem dużo o ustawieniach Optimy. W zasadzie to nie skomplikowane , ale chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych użytkowników o ustawienie i znaczenie "wzmocnienia audio" Kiedy chodzicie na wyższym a kiedy obniżacie wzmocnienie i czy są znaczące różnice dotyczące tego zagadnienia , jakie są objawy tych różnic no i ich skutki ;) ?

To co masz w instrukcji na stronie (chyba) 8 to podstawa.
- Podbicie wysokie wzmocnienia audio powoduje uwypuklenie pisknięć i miauknięć od niechcianych celów i innych zakłóceń.
- Podbicie wysokie wzmocnienia audio powoduje, że wyraźniej słyszysz głębsze przedmioty ale też pozbawiasz się wiedzy czy jest to pisknięcie przepuszczone przez układ dyskryminacji czy też głęboko zalegająca monetka. W tym wypadku musisz śledzić sygnał wiodący.
Generalnie nigdy nie chodzę na zbliżonym do maksymalnego wzmocnieniu i jeśli mam w uszach dyskotekę to zanim zjadę z czułością, obniżam wzmocnienie. Ale raczej nigdy nie schodzę poniżej połowy skali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 12:56 
Generał Broni
Generał Broni

Ja, o ile tylko warunki pozwalają, chodzę na maksymalnym wzmocnieniu. To pozwala na maksymalne wykorzystanie możliwości sprzętu odnośnie głębokości, ale oczywiście, bywająi i minusy:

1. Nie zawsze i wszędzie da się tak chodzić, w szczególności w terenie bardzo zaśmieconym, bo robi się kakofonia od wszystkiego, a zwłaszcza od płytko zalegających śmieci
  2. Płytkie obiekty jak monety, a zwłaszcza wypukle guziki, mogą dawać tragiczne, wielokrotne sygnały, wypisz wymaluj kompletnego śmiecia, trzeba się więc nastawić na kopanie wszystkiego, co daje sygnał na kolor, nawet niestabilny.
  3. mogą się pojawiać fałszywe sygnały, ale w typowych warunkach mnie to osobiście nie przeszkadza

Tak więc jest tu jak ze wszystkimi innymi nastawami - warto dostosowywać się na bieżąco do aktualnych warunków poszukiwań, a będzie COOL! ;).

Więcej było pisane kiedyś tu w tym wątku, albo np. tam http://rutusowiec.com.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2015, 19:49 
Kapitan
Kapitan

Czyli na zaśmieconych miejscach raczej nie przesadzać a na czystych próbować wyższej skali - tak szczerze to trochę już chodzę z optimą ale tak do końca raczej jej nie wykorzystuję :ups: Muszę popróbować ze wzmocnieniem audio i z trybem mix bo też nie miałem odwagi jakoś na tego typu ustawienia . Dzięki :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 17:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Właśnie straciłem jeden kanał w moich słuchawkach na kablu i pomyślałem że wejdę w coś bezprzewodowego. Zaciekawił mnie pomysł jednego z kolegi dwie strony do tyłu, a mianowicie transmiter fm, który można za 30 zł kupić i odbierać nadawany sygnał w telefonie, a pod ubraniem na kabelku słuchawki. Mam kilka telefonów, które mogą już tylko robić za radio więc pozostaje tylko pytanie czy przy transmiterze fm nie ma opóźnień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 18:11 
Kapitan
Kapitan

vulpes napisał(a):
Mam kilka telefonów, które mogą już tylko robić za radio więc pozostaje tylko pytanie czy przy transmiterze fm nie ma opóźnień?

Jakieś minimalne opóźnienie występuje, jednak nie jest ono odczuwalne podczas chodzenia.
Gorzej bywa jeśli ktoś używa bezprzewodowych słuchawek w technologii bluetooth - tutaj opóźnienia są wyczuwalne.
Sam transmiter ma wbudowany akumulator, jednak należy uzbroić się w power bank, by w razie potrzeby podładować transmiter lub telefon.
W optimie tor audio jest naprawdę prosty i banalny, generowane dźwięki są przeciętnej jakości, (tak jak w zasadzie we wszystkich cyfrowych wykrywaczach) więc nie ma potrzeby użycia drogich słuchawek audiofilskich. Sam transmiter generuje sygnał audio w zadowalającej jakości, nie ma żadnego buczenia, czy szumów. Wszystko zależy od tego, czy sygnał nie jest przesterowany w samym wykrywaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 19:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki benekpe, na twoją właśnie odpowiedź liczyłem, zamawiam i zobaczę jak to lata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 20:36 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie opuszczam Wasze szanowne grono i przenoszę się do Deusowców. Dzisiaj dokonałem zakupu. Pan Dominik ze sklepu Wykrywacze24 zjechał mi z ceny z 3899 zł na 3800 zł. Można ? Można :) Gwarancja pięć lat w Talcompie. Dzięki za wszystkie rady. Optimę będę bardzo dobrze wspominał i doradzał wszystkim, tylko ten ciężar i bolący bark :n To zabawka dla młodych :P Pozdro !

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]