tui napisał(a):
Był już kiedyś taki temat, kupiłem za poradą wtedy Baofeng UV-5R, dostępny na allego już od ok 160-170 zł. Radio działa elegancko ma sporo zalet nad wszystkimi wyżej wymienionymi. Przede wszystkim wszystkie motorole mają 0,5W moc nadawania a Baofeng 1W lub 4W a najnowsza wersja nawet 8W (8 watowy jest droższy chyba że sam sprowadzisz z Chin). Druga zaleta to radio ma wymienne anteny można nawet podłączyć stacjonarną lub samochodówkę i w końcu najważniejsze radio jest dwuzakresowe działa na paśmie 2m i 70 cm. Tak że można na 1 kanale rozmawiać z kumplem a na 2 kanale prowadzić nasłuch :D. Poczytaj w necie jest sporo o Baofengach UV-5R.
edycja:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=37&t=130199&start=15Osobiście sprowadziłem sobie UV-5R 8 watowy i mogę szczerze powiedzieć że po za miastem zasięg ma po horyzont na wykopki chyba tyle wystarczy.
Urządzenia PMR 446 które pracuje w paśmie 446 MHz są dopuszczone do zastosowań cywilnych w Polsce.
Prawo zezwala jednak na korzystanie z urządzeń posiadających:
moc max.do
pół watazintegrowaną z urządzeniem antenę ,montowaną fabrycznie.
Tak więc wszelkie grzebanie przy radyjku lub nadawanie z innego radia w tych zakresach częstotliwości jest niezgodne z prawem.
:(