Teraz jest wtorek, 17 marca 2026, 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wybrać At pro, x-terra 705, Argo, F5 ????
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 21:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Abaqus napisał(a):
_cheetah_ napisał(a):
Jeśli drobnica to nie Rutus Argo, a specjalizowana OPTIMA z dwoma cewkami:DD29 i CC23. Z plusów masz cały potężny wątek, z minusów - waga (ale za to w zasadzie nie do zniszczenia).

_cheetah_, a co powiesz na jeden z ostatnich testów Regisa, w którym Argo utarł nosa Optimie? I to w drobnicy.

Ja Ci powiem że Argo ma lepszy zasięg na drobnicę od Optimy. Tylko trzeba wolniej chodzić.
Ale test Regisa nijak ma się do rzeczywistości. Ani ja, ani kilku kolegów nigdy w żadnym gruncie nie zbliżyliśmy się do jego osiągów. Co nie zmienia faktu że Argo to głęboki sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wejdźcie na śmietnisko po XVIII wiecznej karczmie z argo, optimą i GM 4. Po godzinie szukania GM4 będzie siedział tam gdzie wszedł z kupką bezużytecznych blaszek i 1 pfenningiem wyciągniętym z pół metra :), argo będzie miało kupę złomu i kilka dużych miedzianych monet :) a optima też kilka ale za to ciekawych małych sreberek :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:35 
Kapitan
Kapitan

A Kolega ile godzin spędził z GM4 oraz Argo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z argo znalazłem swoje najlepsze rzymki :), A z GM nie udało mi się dotrzymać kroku kolegom :).
A kolega ile śmietników XVIII wiecznych zaliczył z GM4?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:39 
Kapitan
Kapitan

Nie przypominam sobie abym napisał coś na temat GM4 :zb Dobrym jest jednak zwyczaj wpisania swojej historii sprzętowej w podpisie. Wtedy nie zadałbym prowokującego pytania :1

Ostatnio edytowano sobota, 27 czerwca 2015, 22:45 przez Abaqus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wopaw napisał(a):
Wejdźcie na śmietnisko po XVIII wiecznej karczmie z argo, optimą i GM 4. Po godzinie szukania GM4 będzie siedział tam gdzie wszedł z kupką bezużytecznych blaszek i 1 pfenningiem wyciągniętym z pół metra :), argo będzie miało kupę złomu i kilka dużych miedzianych monet :) a optima też kilka ale za to ciekawych małych sreberek :) .

Nie zgodzę się z tobą kolego. Moim zdaniem jak znajdziesz takie miejsce jak mówisz to z Argo przy powolnym skanowaniu wyciągniesz o wiele więcej niż z Optimą i na pewno sięgniesz głębiej po te maleństwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 22:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Nie zgodzę się z tobą kolego. Moim zdaniem jak znajdziesz takie miejsce jak mówisz to z Argo przy powolnym skanowaniu wyciągniesz o wiele więcej niż z Optimą i na pewno sięgniesz głębiej po te maleństwa.

Nie sądzę - próbowałem wszystkich trzech filtrów - za niska częstotliwość na miejskie XVII solidy w otoczeniu kolorowego złomu.
Cytuj:
Nie przypominam sobie abym napisał coś na temat GM4 :zb Dobrym jest jednak zwyczaj wpisania swojej historii sprzętowej w podpisie. Wtedy nie zadałbym prowokującego pytania :1

Ma kolega w podpisie CK wiec to prawie to samo. Nie zwykłem używać swoich sprzętów 2-3 miesiące i być ich znawcą, wolę jednak znacznie dłuższe użytkowanie jednego wykrywacza i porządne poznanie się z nim, dlatego też raczej rzadko zmieniam wykrywacze, ale akurat użytkowania zarówno argo jak i GM4 uczyłem ich obecnych właścicieli - więc te sprzęty znam.
Zresztą będę niedługo zmieniał optimę - i znam ograniczenia tego wykrywacza:
- zła praca na ciężkich glebach,
- po dłuższej pracy 5-6 h zmęczenie operatora (wiele sygnałów - szukasz tylko pewniaków),

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 23:05 
Kapitan
Kapitan

wopaw napisał(a):
użytkowania zarówno argo jak i GM4 uczyłem ich obecnych właścicieli - więc te sprzęty znam.

Spadasz mi z nieba! Jak opiszesz Optima vs GM4? Jesteś chyba pierwszym, który tak dobrze zna obydwie maszynki. Tylko napisz coś więcej nie przytaczając postu o blaszkach itd.

wopaw napisał(a):
Zresztą będę niedługo zmieniał optimę - i znam ograniczenia tego wykrywacza:
- zła praca na ciężkich glebach,

To ciekawe bo _cheetah_ chyba sugeruje wręcz coś przeciwnego. I kogo tu słuchać? :roll:

Ostatnio edytowano sobota, 27 czerwca 2015, 23:21 przez Abaqus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 23:21 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321 napisał(a):
Moim zdaniem jak znajdziesz takie miejsce jak mówisz to z Argo przy powolnym skanowaniu wyciągniesz o wiele więcej niż z Optimą i na pewno sięgniesz głębiej po te maleństwa.

Na którym filtrze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 23:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

GM 4 i optima - bardzo podobne wykrywacze w kwestii prędkości, głębszy nieco jest GM 4 ( testów nie robiłem) ale niestety brakuje mi w nim analizy wizualnej (może dlatego, że nie mam słuchu muzycznego), optima łatwiej identyfikuje zamaskowane żelazo (pierdzi na nie ale pinpointem wskazuje inne miejsce niż to pierdzenie).
Blaszki są ważne :) - bo to zasadniczy plus dla identyfikacji wizualnej - to taka dodatkowa informacja, z której nie zamierzam rezygnować.
Taka ogólna mądrość - czasem lepiej jest coś pominąć dla lepszego obrazu sytuacji. Po pominięte zawsze można wrócić. I wiem, że to nie popularne ale jednak szkoda czasu na kopanie wszystkiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 czerwca 2015, 23:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
krzysiekb321 napisał(a):
Moim zdaniem jak znajdziesz takie miejsce jak mówisz to z Argo przy powolnym skanowaniu wyciągniesz o wiele więcej niż z Optimą i na pewno sięgniesz głębiej po te maleństwa.

Na którym filtrze?

Ja chodziłem tylko na relikcie. Inne dla mnie były zbyteczne albo płytkie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 00:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):

:1 Piękny opis....

Kolega ma argo i optimę na ostatnim wypadzie po godzinie z argo zrezygnował zasypany gwoździami i dziurami do pasa.... odpalił optimę i żelastwo się skończyło, a co ciekawsze zaczęły wyskakiwać monety.... Nie piszcie też bzdur, że z argo latacie sobie na śmietniskach na relikcie, nawet jak, to będziesz stać na metrze kwadratowym i rozkminiać dźwięki, a optima w tym czasie obleci na szybkiego miejscówkę.

Krzysiek sam napisałeś kiedyś że na śmietnisku optimą wytargałeś piękne i cenne sreberka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 00:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

barera napisał(a):
wopaw napisał(a):

:1 Piękny opis....

Kolega ma argo i optimę na ostatnim wypadzie po godzinie z argo zrezygnował zasypany gwoździami i dziurami do pasa.... odpalił optimę i żelastwo się skończyło, a co ciekawsze zaczęły wyskakiwać monety.... Nie piszcie też bzdur, że z argo latacie sobie na śmietniskach na relikcie, nawet jak, to będziesz stać na metrze kwadratowym i rozkminiać dźwięki, a optima w tym czasie obleci na szybkiego miejscówkę.

Krzysiek sam napisałeś kiedyś że na śmietnisku optimą wytargałeś piękne i cenne sreberka ;)

Barera! Ty optymisto! :lol: Fakt że kilka żelastw się kopnie. Ale obleciałem tak jak mówisz Optimą. A potem Argo i jeszcze kilka monet wpadło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 00:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja to wszystko rozumie ale.... optimy nie zamienię na inny sprzęt z kilku powodów, jest szybka, zero ustawień, bardzo czytelna w sygnałach, idealna do pracy w nocy :D , solidna konstrukcja, idealny serwis i nie raz udowadnia ( uciera nosa) że jest na poziomie drogich sprzętów.... nie będę pisał, że często lepsza, bo mnie w końcu zlinczują :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2015, 00:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

barera - dzięki - już myślałem, że tylko ja mam takie przemyślenia co do śmietników.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]