Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 149  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: RUTUS OPTIMA 2.0
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam nadzieję, że podzielisz się z nami szczerą recenzją z wypadów z nowym kijem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

Póki co mogę tylko napisać, że w porównaniu nawet do odchudzonej Optimy jest chyba z połowę lżej. Cewka 11DD w calach to niecałe 28 cm. Składanie i ergonomia bajka. Myślę, że nie będę żałował, chociaż w Opti lubiłem bardzo tryb mix i tego mi będzie na pewno brakować, bo używałem go na 90% wypadów. Jakieś wyjście możliwe dopiero w piątek. Szkoda tylko że jakieś okrutne upały nadchodzą, bo oprócz wykrywacza trzeba nosić szpadel i jeszcze nim kopać :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z cewką 11 to deus jest trochę źle wyważony - i zapewne po pewnym czasie będzie Ci ciążyć - ale powodzenia na nowej drodze życia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki :) Ja swoje 100 parę kilo mam i w łapie też. Tu zdecydowanie ważny jest fakt, że w każdej chwili możesz dobrać długość sztycy (nie ma problemu z kablem). Na pola trochę więcej, na dziury okopów mniej - cewka lata pod stopami. Wyważenie Deusa to bajka. Tak jak odpisałem w którymś z wątków na pytanie p. Rutyny - czy gdyby dał lżejszą sztycę i inne bajery czy zapłaciłbym ponad 3 tysie ? TAK, bo mi Rutus się bardzo podoba pod względem działania, ale mam problem. Tak pokochałem z nim biegać, że mi staw barkowy wysiadł. Nowa droga życia jest niejako wymuszona, czekam niecierpliwie na Rutusa XXI wieku, a z pewnością kupię :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 23:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja tam trzech w jednym nie chcę i niech argo jest masywny jako na grubego zwierza, ale.... optima powinna być filigranowa jak kozacki monetkowiec .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ja jeszcze wytrzymuję z ciężarem Optimy, ale i u mnie może kiedyś dojść do tego momentu, że chcąc nie chcąc trzeba będzie szukać lżejszego sprzętu. Już jeden taki casus miałem, tyle, że zmieniłem wagę superciężką ma ciężką... ;) Tak czy inaczej, zdrowie najważniejsze.

Cewki moim zdaniem są optymalne, i ich bym nie ruszał, albowiem niestraszne im żadne kamienie, drzewa czy inne tego typu klimaty, włącznie z furią właściciela, jeśli takowa go ogarnie... Ale ten (pik, pik, pik...) stelaż, to jak najbardziej można by "upgrade' ować'...

@ BRAT_MIH - moim zdaniem - dobry wybór. Na upartego, masz i w Deusie tryb "no-motion" - spróbuj - a nuż ci podejdzie.

Ja powiem tak - przy wszystkich swoich niewygodach, najlepiej jest szukać na statyku... co właściwie szkodziłoby, żeby Optima zamiast / lub mix-a miała czysty tryb statyczny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 15:33 
Kapral
Kapral

BRAT_MIH napisał(a):
Dzięki :) Ja swoje 100 parę kilo mam i w łapie też. Tu zdecydowanie ważny jest fakt, że w każdej chwili możesz dobrać długość sztycy (nie ma problemu z kablem). Na pola trochę więcej, na dziury okopów mniej - cewka lata pod stopami. Wyważenie Deusa to bajka. Tak jak odpisałem w którymś z wątków na pytanie p. Rutyny - czy gdyby dał lżejszą sztycę i inne bajery czy zapłaciłbym ponad 3 tysie ? TAK, bo mi Rutus się bardzo podoba pod względem działania, ale mam problem. Tak pokochałem z nim biegać, że mi staw barkowy wysiadł. Nowa droga życia jest niejako wymuszona, czekam niecierpliwie na Rutusa XXI wieku, a z pewnością kupię :)

Ja 110 i łapę też jeszcze... Ale latek nie ubywa ehhh :) . Podpisuję się oboma rękoma za tym co powiedział BRAT_MIH.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 22:45 
Chorąży
Chorąży

wopaw napisał(a):
Z cewką 11 to deus jest trochę źle wyważony - i zapewne po pewnym czasie będzie Ci ciążyć - ale powodzenia na nowej drodze życia :)

Większej bzdury nie przeczytałem ostatnio ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

Dobra kilka wypadów krótkich przed zachodem słońca zaliczyłem to mogę się podzielić wrażeniami z przesiadki na Deusa. Wykrywacz z możliwością wielu ustawień. W temacie o ustawieniach Deusa panuje moda na wyżyłowanie go na maksymalne obroty. Notabene ta przesiadka była dla mnie dosyć trudna, bo nagle ze spokojne Opti przesiadam się na coś co przypomina mocno rozkręcone Argo. Kwęka i stęka przy prawie każdym kroku. Jednak jest szybki. Optimą w mixie nieraz usłyszałem dźwięk ładnego kolorku i wracałem go szukać, Deus wśród jęków sygnalizuje raz i wiem gdzie to było. Fajnie działa podkowa i przester dla płytkich celów, nawet małych jak kapsle. Wystarczy wtedy zamiast szpadla ruszyć kretem i palcem. Chudzę na 12kHz, mimo to wyciąga sreberka małe jak 1/2 silber grosza ze sporej głębokości. Głębokość sporo zależy od dyskryminacji, która mam na dwa, ale sygnał żelaza można wyłączyć. Na tych ustawieniach prześciga Optimę o jakieś pół szpadla, ale kosztem wiecznego hałasu. Po pierwszym wyjściu miałem ochotę go sprzedać, ale wytłumaczyłem sobie, że z Argo pewnie też bym chciał to zrobić. Dzisiaj jestem już zadowolony i przyzwyczajony do zmiany. Telewizorek jednak jeszcze póki co mam na sztycy i do niego zaglądam. Wiem, że w każdej chwili mogę dać dyskryminację na 35 i spłycić Deusa o jakieś 7 cm, a uzyskać święty spokój i ciszę. Tylko jak na przechodzonych miejscówkach są głębsze dołki i efekty to trochę szkoda. A co do prawdziwej przyczyny zmiany - jest lekki, świetnie się chodzi, bark nie boli i o to chodziło. Na plus dla Deusa przemawia fakt, że można go ustawić pod siebie, z każdą zmianą softu mamy trochę inny wykrywacz. Czy warty swojej ceny ? Dla fanaberii to tak trochę, dla zdrowia zdecydowanie tak. Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2015, 22:54 
Chorąży
Chorąży

BRAT_MIH kolega nie pomylił wątków bo na ile umiem czytać to wątek o RUTUS OPTIMA a nie DEUS do wychwalania DEUSA jest inny wątek więc kolega tam wylewa swoje podniety a nie nie w tym wątku co nie trzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 00:08 
Starszy Sierżant Sztabowy

szperacz82 napisał(a):
więc kolega tam wylewa swoje podniety a nie nie w tym wątku co nie trzeba.

szperacz82
Młodszy Chorąży
:usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 00:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wystrzelił jak guma z gaci :) a wystarczyło przeczytać kilka wpisów wyżej :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 00:48 
Generał Broni
Generał Broni

barera napisał(a):
Mam nadzieję, że podzielisz się z nami szczerą recenzją z wypadów z nowym kijem ;)

Podniety nie podniety. Koledzy poprosili to się udzielam. Deus to taki diabeł jak w życiu - pierwszy papieros dusi i pierwsze piwo też takie gorzkie. A po kilku razach uzależnia. I ten wykrywacz tak ma :) Fajny jest naprawdę. Jest jednak jedna stara prawda - monetki leżą raczej płytko. Dzisiaj specjalnie obleciałem dwie fajne miejscówki. I co ? PO Optimie nie ma za bardzo co zbierać. Czasem tylko mijanki się trafiają w płytkim gruncie. Coś głębiej, gdzie by Optima nie sięgała to powiedzmy 2 na 10. Naprawdę nie ma nad czym płakać jeżeli chodzi o Deusa na zwyczajnych poletkach, pewnie szybkość zadziała na wioskach, śmietnikach, zależy kto co lubi :) Ja ze swojej strony polecam, ale naprawdę Opti choć przestałem ja już kochać nie musi mieć jakiś wielkich kompleksów. Pozdrawiam :)

A jeszcze jedno - może by ktoś spróbował różnicy w zasięgu na dyskryminacji Optimy na 25-35 polecanym w wątku w porównaniu do 2-10 Deusa ? Myślę, że komfort spada, ale zasięg rośnie :) Tylko ta waga :)

Ostatnio edytowano wtorek, 7 lipca 2015, 00:59 przez BRAT_MIH, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 00:58 

BRAT_MIH

Czekamy na dalsze relacje,
jak z ramieniem,
jak z wywżarzeniem, jak ma się do spacerów przez parę godzin.

Zrób własny wątek o deusie, własne odczucia!
Optima fajna, ale po 3 godzinach już ramię nie wytrzymuje, kiedyś zerwane wiązadła.
Większość chętnie przeczyta wątek o Deusie i zmianie z Optimy, jednego poszukiwacza,
taki twój własny wątek!
:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 07:26 
Generał Broni
Generał Broni

Na własny wątek to tych przemyśleń aż tyle nie mam :) Ramię nie boli, wyważenie właściwie jest nieważne, bo tego wykrywacza się nie czuje. Szybciej plecy od kopania zabolą jak bark od machania.

Mariuszek spróbuj zmienić sztycę w Optimie, na bank trochę pomoże, na allegro są różne rurki, nie koniecznie trzeba psuć wędkę (nie każdy ma). Wystarczy dobrać średnicę :

http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... col-1-0629

Deus poza innym chwytnikiem ma sztycę właściwie prostą, nie wiem po co w Rutusach to skręcana rura aluminiowa, która ją wydłuża i dużo waży :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 149  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]