Teraz jest wtorek, 17 marca 2026, 16:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wybrać At pro, x-terra 705, Argo, F5 ????
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 13:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Podkopnik napisał(a):
Panowie Widzę że nakręciliście walkę między rutusami :P A tymczasem może ktoś jednak odniesie się do reszty sprzętów z tego tematu???
Widzę że X-terra 705 to mocny zawodnik w tym zestawieniu ale dalej nic nie wiem o tym fisherze F5 .
Jedyne co zauważyłem to że nie jest zbyt popularny sprzęt więc o czymś może to swiadczyć....

Fisher F5 dobry sprzęcik ale w tej cenie masz nowszą Omege 8000 z cewką 11'.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 13:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

pkumen napisał(a):
Podkopnik napisał(a):
Panowie Widzę że nakręciliście walkę między rutusami :P A tymczasem może ktoś jednak odniesie się do reszty sprzętów z tego tematu???
Widzę że X-terra 705 to mocny zawodnik w tym zestawieniu ale dalej nic nie wiem o tym fisherze F5 .
Jedyne co zauważyłem to że nie jest zbyt popularny sprzęt więc o czymś może to swiadczyć....

Fisher F5 dobry sprzęcik ale w tej cenie masz nowszą Omege 8000 z cewką 11'.

O omedze też myślałem ale rozmawiałem z kilkoma użytkownikami tych wykrywek jak i czytałem sporo o niej i większość osób jak szybko ją kupiła tak szybko sprzedała :) Opinie raczej mocno zróżnicowane...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

Podkopnik napisał(a):
Jeżeli optima to kórą Versję brać?? Cewka rozumiem 29 DD 16 kHz???

No cewka 29DD koniecznie. Wersja 2.0. Masz cały watek o Optimie. Poczytaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 23:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dołączę do dyskusji ponieważ od ponad roku chodzę z xterra 705 z cewka DD elipsa. Sprzęt może nie powala na nogi jeśli chodzi o głębokość poszukiwań ale jeśli chodzi o identyfikację powala na nogi optime. Dlaczego tak uważam a mianowicie mój brat używa optimy i często porównujemy sygnały w obu wykrywaczach. To co pokazuje w optimie jako sygnał do kopania w teresce okazuje się być zardzewiałym żelastwem i de facto po wykopaniu 705 ma rację. Sytuacja zmienia się w momencie kiedy mamy glebę bardzo suchą wtedy xterra z cewką DD elipsą jest w stanie wykryć monetę na dużo mniejszej głębokości niż optima. Na pewno polecam używać wykrywacza i słuchawek bo różnica jest kolosalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziwne rzeczy piszesz, bo ja po teresie gdzie teresa wskazywała na złom wyciągałem sreberka....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Od czasu kiedy używam optimę to problem zardzewiałych gwoździ nie istnieje - więc informacja
Cytuj:
To co pokazuje w optimie jako sygnał do kopania w teresce okazuje się być zardzewiałym żelastwem i de facto po wykopaniu 705 ma rację.

jest trochę niezgodna z rzeczywistością ( o ile nie chodzi o duże zardzewiałe żelastwo - ale to i teresa pokaże jako kolor).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
Dziwne rzeczy piszesz, bo ja po teresie gdzie teresa wskazywała na złom wyciągałem sreberka....

Chodziłeś chyba z cewką 7,5 kHz albo inną bo ja problemu z identyfikacja dużego zardzewiałego syfu nie mam przy cewce elipsie. Cienkie sreberka tereska potrafi pokazać jako folia to fakt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

Przez ponad pół roku szukania Opti zacząłem zbierać kolorowy złom - blaszki, druciki itp. Zebrało się jakieś półtora wiadra. Tu łyka nawet mini druciki. Złom żelazny jaki wychodzi to najmniej 4-5 cm okrągłe oczka (takie chyba zawsze wychodzą jako kolor) i zdecydowanie większe kawałki zawiasów, niezidentyfikowane grubasy wszelkiej maści, ale NIGDY małe żelastwo. Gwoździe i inne małe badziewie - zapomnij :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

keniou - nie zrozumiałeś - barera - on z optimą po xterce wyciągał sreberka :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

wopaw napisał(a):

:1

Proponuję się osłuchać z optimą i nie patrzeć na telewizor, bo to nie ma sensu... i jeszcze nie pisać takich rzeczy, że teresa jest głębsza na elipsie ( dużo płytsza od standardowej osiemnastki ) pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 23:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
wopaw napisał(a):

:1

Proponuję się osłuchać z optimą i nie patrzeć na telewizor, bo to nie ma sensu... i jeszcze nie pisać takich rzeczy, że teresa jest głębsza na elipsie ( dużo płytsza od standardowej osiemnastki ) pozdrawiam.

Zrozumiałem ale chyba Ty nie koniecznie, patrz wyżej. Optimy już nie mam a ma ją brat i teraz on się uczy a mi xterra podeszła i nie zmienię jej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 23:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przepychanki są bez sensu... najważniejsze, że ci leży teresa pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 12:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

barera napisał(a):
Przepychanki są bez sensu... najważniejsze, że ci leży teresa pozdrawiam.

Zgadzam się z Tobą. Również pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 12:16 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jakiś czas temu miałem ten sam problem. Ja zastanawiałem się ostatecznie pomiędzy Omegą a X-terra 705. Ostatecznie wybrałem Minelaba i każdorazowo - jak z nim chodzę - nie żałuję tego. Zależy jeszcze do czego wykrywacz ma być. Myślę, że jeśli monety - można pochylić się ku Omedze. Jeśli uniwersalny - X-terra (chociaż na monety można kupić przecież z mniejszą cewką).

Ja chodzę głównie po lasach - przy włączonym trybie Prospecting (trybie coś a la statycznym). To jest bardzo duża zaleta tego wykrywacza. Nie muszę mieć przedmiotu pod cewką, żeby już ściągać jego sygnał. Dopiero później przełączam się na tryb z identyfikacją.
To moja opinia. Pewnie tylu ile nas tu jest na forum ma swoje opinie.

PS Z tego co pamiętam (jak rozpoznawałem temat) raczej odradzano mi zakup AT-PRO

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 13:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

X-Terra 705 to bardzo przyjemny wykrywacz, który wybacza wiele błędów użytkownika. Opanowanie prawidłowego strojenia do gruntu to jedyna wymagana umiejętność do rozpoczęcia wydajnych poszukiwań tym wykrywaczem.

Uważam, że ten wykrywacz ma jedno z najlepiej dopracowanych ID dla przedmiotów znajdujących się stosunkowo płytko. Wadą jest natomiast przekłamywanie w kierunku żelaza dla przedmiotów głęboko zalegających. Trzeba się po prostu tego nauczyć i umieć powiązać warunki terenowe oraz przewidywane występowanie pożądanych przedmiotów.

Dodatkowo można posiłkować się trybem prospecting dla celów niepewnych. Ten tryb wbrew pozorom bardzo ułatwia identyfikowanie celów leżących blisko siebie i mających bezpośredni wpływ na wartość ID.

Według mojej opinie X-Terra 705 podobnie jak inne minelaby wymaga powolnego przemiatania a odpłaci się dokładnym ID i miłymi dźwiękami dla ucha. Osobiście po roku intensywnego użytkowania w trybie full tone byłem w stanie na 90% stwierdzić, że pod cewką miałem przedmiot okrągły.

X-Terra w stosunku do ARGO jeśli chodzi o zasięgi jest na podobnym poziomie (wszystko zależy od zastosowanych cewek i częstotliwości oraz testowanych rodzajó przedmiotów). ARGO z cewką 29 DD w trybie Relic/MIX będzie dużo wyraźniej sygnalizował średnie/duże miedziane i srebrne monety. Testowałem na własnej skórze ARGO DD 29 cm oraz X-Terre NEL HUNTER 7,5 khz i w tym starciu oba wykrywacze na 1 kopiejce wypadły podobnie, jednak X-Terra delikatnie przekłamywała ID w kierunku żelaza co dla początkującego poszukiwacza mogło by być mylne, zaś ARGO dawał wyraźniejszy sygnał zarówno dźwiękowy jak i graficzny.

Sprawa wygląda zupełnie inaczej kiedy zamontujesz do X-Terry cewkę 18,75 khz. Wchodzisz na pole i po ARGO zbierasz dużo cienkiego koloru. Wysoka częstotliwość robi swoje.

Posiadany przeze mnie ARGO z cewka 29 DD w trybie relic był delikatnie nadpobudliwy. Komfort chodzenia był znacznie większy z X-Terra 705 na podrasowanej czułości.

AT-PRO miałem zbyt krótko żeby się wypowiadać. Mogę jedynie powiedzieć, że nie spodobała mi się jego nadpobudliwość w trybie PRO. W stosunku do ARGO i X-Terry również wydawało mi się, że nie odbiega zasięgiem. Był natomiast wyraźnie szybszy na zaśmieconym polu, co mogło się przełożyć w dość wydajnym wyłapywaniu kolorów. Jednak trzeba się przyzwyczaić do jego częstego popiskiwania.

OMEGI i F5 nie miałem. Nie chcę opierać się na opiniach ludzi więc te dwa wykrywacze przemilcze.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]