Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policja, znajomość prawa.
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 10:28 
Główny Administrator
Główny Administrator

Bohun63
Zostań liderem :1
Prawo choć niedoskonałe wcale nie jest złe.
Zła jest praktyka jego stosowania, z czego z kolei wynikają nadużycia co widać z powyższej sytuacji.
Jeżeli sprawa kolegi zakończy się pomyślnie, a wszystko na to wskazuje, to bastion ciemnoty jakim stały się Głubczyce padnie.
Oczywiście nie obrażam mieszkańców tego ładnego miasta a chodzi mi raczej o rejon pracy organów ścigania, które za sprawą niedouczonego "archeologa" nadużywają prawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 12:44 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
Bohun63
.....to bastion ciemnoty jakim stały się Głubczyce padnie.
.....chodzi mi raczej o rejon pracy organów ścigania, które za sprawą niedouczonego "archeologa" nadużywają prawa.

hmm, sam bym tego lepiej nie ujął, potwierdzam ten rejon Polski rządzi się swoimi prawami!

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 18:35 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
....to bastion ciemnoty niedouczonego "archeologa"

...dla mnie i innych kolegów chodzących z wykrywaczami na tych terenach lepsza by się okazała sprawa sądowa, może ta instytucja przemówiła by do rozsądku lokalnej władzy. Hmm, nie ma co prawda w Polsce prawa precedensowego ale musieli by z pauzować jeśli kilka takich spraw zakończyło się porażką policji, bo odstąpienie od dalszych czynności w moim przypadku nic nie zmieni, fakt sprzęt zwrócą ale polowania na poszukiwaczy na pewno się nie skończą!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 18:43 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Trochę uważaj
Jak te pisma zaczną krążyć w obiegu
Policjanci będą ( mogą ) próbować zastraszyć
ciebie Przez jakiś czas uważaj co i z kim robisz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 18:50 
Pułkownik
Pułkownik

marcin121 napisał(a):
Trochę uważaj
Jak te pisma zaczną krążyć w obiegu
Policjanci będą ( mogą ) próbować zastraszyć
ciebie Przez jakiś czas uważaj co i z kim robisz

...pisma były i są pisane przez osoby która znają się na prawie, co prawda dla mnie jest to bełkot prawny ale właśnie tak z nimi trzeba. Czy będą straszyć? hmm, zobaczymy! Ale powiem wam że taka nagonka jak jest obecnie to chyba nie była nigdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2015, 20:38 
Chorąży
Chorąży

thomas71 -Jaki jest dalszy bieg Twojej sprawy.?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 14:30 
Pułkownik
Pułkownik

Andy napisał(a):
thomas71 -Jaki jest dalszy bieg Twojej sprawy.

witam, po dzisiejszej wizycie na komendzie która trwała niespełna 15 minut, panowie policjanci otrzepali rączki i skierowali sprawę do sądu. Przedstawiony mi został zarzut popełnienia wykroczenia z art. 111 UoOZ. Odczytana została mi krótka notatka odnośnie mego zatrzymania. Uzupełnione o moje oświadczenie że wobec skierowanej sprawy do sądu odmawiam składania dalszych zeznań a wszystkie dowody które zebrałem przedstawię w sądzie. Tak że teraz skupić się muszę na właściwej linii obrony.

hmm, wobec powyższego że sprawa jest pisana patykiem na wodzie i pewne podobne sprawy w tym sądzie odbywały się wyrokiem skazującym zaocznym pytam się osoby które mają jakieś obycie z prawem karnym. Co muszę zrobić jeszcze aby moja sprawa odbyła się w normalnym trybie?

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 18:07 
Moderator
Moderator

O trybie rozprawy decyduje prezes sądu. Jeżeli wniosek o ukaranie nie zawiera braków formalnych to w takim wypadku wydaje zarządzenie o wszczęciu postępowania i kieruje sprawę do rozpoznania na rozprawie lub na posiedzeniu.
Nie ma czym się przejmować, bo jeżeli dostaniesz wyrok nakazowy to w ciągu 7 dni musisz wnieść sprzeciw i wtedy sprawa będzie rozpatrywana w trybie zwyczajnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 lipca 2015, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
thomas71 napisał(a):
Przedstawiony mi został zarzut popełnienia wykroczenia z art. 111 UoOZ.

...molestowanie krasnoludków są Ci w stanie udowodnić, ale poszukiwania zabytków w żadnym wypadku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 13:53 
Pułkownik
Pułkownik

cd.
1. Pismo od prokuratora otrzymałem i jest zasadność na zatrzymanie sprzętu. Nie wiem czy to dla mnie dobrze czy źle? Z pomocą kolegi z tutejszego forum któremu bardzo dziękuję mam napisane odwołanie do sądu na uzasadnienie zatrzymania rzeczy, które składam na ręce pana Prokuratora w poniedziałek.
2. Lokalnie wokół mojej sprawy zaczyna się robić głośno, mam informację od jednego "zdrajcy" ;) że panie kustoszki (pani P.... pani M....) z lokalnego muzeum chcą być informowane na bieżąco o przebiegu toczącej się sprawy nie wykluczone że będą się spinały ze mną w sądzie. Robi się ciekawie!

p.s ....pani P jak i pani M są świetlistym odzwierciedleniem poczynań pana Marka B.

cdn.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 18:50 
Sierżant
Sierżant

Widzę że w tych Głubczycach ciemnogród po wsze czasy... i Policja zamiast robić coś pożytecznego została wkręcona w jakieś "polityczne" rozgrywki.
Thomas wytrwałości i cierpliwości życzę bo po wszystkim nawet nikt przepraszam nie powie.
Trzymam kciuki bo po części sprawa się robi precedensowa, ciekaw jestem bardzo postępowania prokuratury i
uzasadnienia sądu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 21:55 
Moderator
Moderator

Thomas, gdzie jest sąd odwoławczy dla Głubczyc? Cos czuję ze w pierwszej instancji to się może n ie skończyć :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 22:16 
Pułkownik
Pułkownik

Mam nadzieję że nie przypną koledze artykułu 284 par. 3 kk ,bo myślę że mogą się czepiać wszystkiego aby tylko ukarać. Już kiedyś jakiś kolega chyba z tego forum pokazywał akta jak mu się sprawa potoczyła. Mam nadzieję że i u ciebie thomas71 też tak się skończy. Powodzenia. :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 09:42 
Pułkownik
Pułkownik

Selim napisał(a):
Thomas, gdzie jest sąd odwoławczy dla Głubczyc? Cos czuję ze w pierwszej instancji to się może n ie skończyć :(

odwoławczy to Sąd Okręgowy w Opolu pl. Daszyńskiego 1. Też tak myślę że jak ludzie pana B wkroczą do akcji to będą odwołania po mojej albo ich stronie pisane. I teraz się pytam czy w tym wszystkim jest sens takiej walki, hmm? Ciemnogród jak istniał tak będzie istniał! :(
Podobne sprawy o takie wykroczenia kończyły się tutaj wyrokami skazującymi zaocznymi, stu złotowym mandatem i zwrotem sprzętu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 11:02 
Moderator
Moderator

Sens jest, wierzę ze nie można zgadzać się z ciemnogrodem i pozwalać mu na naginanie prawa do swoich fantazji. Teraz, kiedy machina już ruszyła i tak nie ma sensu się wycofywać, mogłeś pokornie przyjąć mandat i zakończyć sprawę. Wiele zależy od tego jakie nastawienie będzie miał sąd, to przecież nie jest jakiś byt nadprzyrodzony, idealnie obiektywny i bezstronny ale żywi ludzie. Nie jestem prawnikiem, ale dowiedz się czy na tym etapie nie możesz wystąpić o umorzenie sprawy?

A ciemnogrodzianie jak przegrają jedną, drugą sprawę to odpuszczą, policja też nie będzie się chętnie podejmować działań które nie przynoszą pozytywnych wyników.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]