Teraz jest czwartek, 3 lipca 2025, 20:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stowarzyszenie
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 18:51 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam, w końcu zebraliśmy się do kupy i założyliśmy stowarzyszenie o nazwie Stowarzyszenie Historyczno - Eksploracyjne PRZEDMOŚCIE. Mamy 15 osób, w stowarzyszeniu mamy m.in 1 osobę z nadzoru archeo, 1 osobę zajmującą się katalogowaniem itp zabytków u archeo, dwóch leśników, redaktora gazety :) łącznie 15 osób, jestem prezesem hehe, zbieram dokumentację na otwarcie muzeum ( z racji bycia radnym i dobrych kontaktów z wójtem dostanę nieodpłatnie na dobrych parę lat ładne pomieszczenie ). Jest nas kilku zapaleńców, chcemy ocalić resztki historii przed zapomnieniem i zniszczeniem. Co Wy na to ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stowarzyszenie
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 19:08 
Generał Broni
Generał Broni

Co tu dużo pisać - szacunek panowie i trzymam z Was kciuki :1
Stowarzyszenie to mój cel na przyszłość - chętnie zwrócę się do Was kiedyś z prośbą o poradę w tej sprawi.
Tym czasem- chwalcie się swoją działalnością i efektami :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 20:33 
Generał Broni
Generał Broni

Skąd jesteście?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 20:36 
Generał Broni
Generał Broni

To jest sposób na święty spokój na wykopkach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2015, 20:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szacunek wielki ,w końcu jest pomysł i realizacja .Warto się zintegrować i robić to samo .Przy okazji odpadną osoby które myślą mamoną a nie historią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 08:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki za dobre słowa, wzorowałem się na jednym stowarzyszeniu z Olsztyna, gdzie obecnie chłopacy mają piękne muzeum w piwnicy, piękne eksponaty, dobra współpraca z WKZ. Mamy nadzieję stworzyć coś podobnego. A w sumie zaczęło się od ubiegłego roku, gdzie włodarze gminy szumnie na sesji Rady mówili o promocji regionu itp, wobec czego pytam się o jaką promocję chodzi - czy o zaniedbane i zdewastowane pomniki historii pierwszo wojennej, czy ofiar obozu pracy, czy niszczenie tobruków z linii umocnień poprzez ich zakopywanie, no i stwierdziliśmy z kolegami, że jako jednostki za dużo nie zdziałamy, ale jako stowarzyszenie już coś zrobimy :). Będę informował na bieżąco, teraz musimy pomyśleć nad jakimś fajnym logo, ale na razie nie znam nikogo takiego co by to zrobił nieodpłatnie :) Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 12:05 
Pułkownik
Pułkownik

Może opiszesz jak wygląda od podszewki obszernie założenie takiego stowarzyszenia? Też o tym wspominałem chłopakom...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 12:17 
Major
Major

Gratuluję. Im więcej takich inicjatyw, tym lepiej dla naszego środowiska. Zwłaszcza jeśli jest to tak sprawnie zorganizowane i są osoby z różnych środowisk związanych z archeo/poszukiwaniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 12:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Miejmy nadzieje, ze to Stowarzyszenie nie powstalo po to aby kosic ''konkurencje'' i nie bedzie przesladowac samotnych hobbystow, niezrzeszonych. Oby nie poprobilo sie tak, jak podobno w Glubczycach, z jakims tam pseudo Stowarzyszeniem Krotkofalowcow.
Pozdrawiam i powodzenia. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2015, 13:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chłopaki, na pytania odpowiem wieczorem, teraz kładę glazurę w łazience pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 14:35 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam po przerwie, masę dokumentów do wypełnienia, ale dokumentacja przeszła w KRSie :))))) Teraz konto, regon NIP i do pracy hehe. Jakby co służę pomocą, prześlę komplet dokumetów potrzebnych do założenia stowarzyszenia. Teraz przygotowuję dokumenty dla muzeum :)
Wczorajszy smutny epizod - wracam z pracy po 23:00 przejeżdżam koło mojej miejscówki i widzę nn samochód no i końcu gostka w oddali z wykrywaczem - poprosiłem go grzecznie do siebie i mówię mu, że miejscówka jest zaklepana w trakcie badania, dlaczego chodzi w nocy no i proszę o pokazanie zgody właściciela - on na to,że był w dzień pytać się o zgodę lecz właściciel grzecznie ale stanowczo odmówił ! - no i co ? szabrowanie w nocy olewając wszystko i wszystkich - dzięki takiemu podejściu wyrabiamy sobie zaczepistą opinię, niezdrowe podejrzenia ludzi że złoto wykopujemy i dlatego kopiemy w nocy. Nasz wspólny nocny kolega jest na tym forum również........... :(
Apel szanujmy się nawzajem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 14:44 
Generał Broni
Generał Broni

morfeusz27 napisał(a):
miejscówka jest zaklepana w trakcie badania, dlaczego chodzi w nocy no i proszę o pokazanie zgody właściciela

1. Co to znaczy zaklepana miejscówka? Są jakieś zeszyty kolejkowe? Zapisy online?
2. Jak na razie można chodzić w nocy, w dzień, po południu, przed południem i po dobranocce. Dlaczego Cię to w ogóle interesuje, kto kiedy chodzi?
3. Jakie masz uprawnienia, żeby żądać od kogokolwiek pokazania czegokolwiek? Masz zawsze zgodę właściciela na piśmie?

Nie obraź się ale z Twojego postu wynika, że Twoje stowarzyszenie będzie kolejnym które za główny cel stawia sobie wykoszenie konkurencji. Mam jednak nadzieję, że to tylko moje błędne wrażenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 16:51 
Kapitan
Kapitan

Zastanawiające jest to co robisz i również kilka razy myśleliśmy by takowe stowarzyszenie założyć. Jeśli mógłbyś podesłać mi te wspomniane dokumenty to byłbym wdzięczny, chciałbym coś zrobić dla swojego miasta bo samo łażenie i oglądanie się na każdy samochód wkurza.
Mam znajomego strażnika leśnego, komendanta osp i byłego burmistrza, znalazło by się kilku kumpli z kijkami, później statut ustalenie jasnych reguł postępowania i może się udać. Rozumiem że pewne rzeczy ustalałeś z władzami gminy/miasta odnośnie miejsca na muzeum, powiedz mi jeszcze jak dogadałeś się lokalnym archeo? Zdaje się, że tutaj może być największy opór z ich strony ale mogę się mylić.
Co z znalezionymi fantami? wszystkie bez wyjątku lądują w waszym muzeum i zgłaszacie to archeo? czy tylko te które budzą wątpliwości, bo przecież nie informujecie -hej znalazłem dwie boratynki weź przyjedź-
Rozumiem ,że nie jest konieczne by w każdej sytuacji zawiadamiać archeo jak jedziecie na wykopki gdzieś w okolice.
15 osób to minimum do założenia trudno było zebrać tylu ludzi? spotkałeś się jakimś oporem z jakiejś z stron?
Jako stowarzyszenie potrzebujecie osobne konto bankowe? Czy mając stowarzyszenie należy się jakieś opłaty stałe? bo doczytuję na stronach o stowarzyszeniach jak się zakłada itp ale takie niuanse chciałbym usłyszeć wcześniej.
Na razie tyle z pytań , pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 17:58 
Główny Administrator
Główny Administrator

morfeusz27 napisał(a):
Witam po przerwie, masę dokumentów do wypełnienia, ale dokumentacja przeszła w KRSie :))))) Teraz konto, regon NIP i do pracy hehe. Jakby co służę pomocą, prześlę komplet dokumetów potrzebnych do założenia stowarzyszenia. Teraz przygotowuję dokumenty dla muzeum :)
Wczorajszy smutny epizod - wracam z pracy po 23:00 przejeżdżam koło mojej miejscówki i widzę nn samochód no i końcu gostka w oddali z wykrywaczem - poprosiłem go grzecznie do siebie i mówię mu, że miejscówka jest zaklepana w trakcie badania, dlaczego chodzi w nocy no i proszę o pokazanie zgody właściciela - on na to,że był w dzień pytać się o zgodę lecz właściciel grzecznie ale stanowczo odmówił ! - no i co ? szabrowanie w nocy olewając wszystko i wszystkich - dzięki takiemu podejściu wyrabiamy sobie zaczepistą opinię, niezdrowe podejrzenia ludzi że złoto wykopujemy i dlatego kopiemy w nocy. Nasz wspólny nocny kolega jest na tym forum również........... :(
Apel szanujmy się nawzajem

Pomijając kwestię zgody właściciela cała reszta pachnie poszukiwawczym ORMO.
Jak widzę nie tylko na dokumentach innego stowarzyszenia się wzorujecie :n
Nie odpisałeś Lipkowi skąd jesteście.
Nie pytam czym chcecie się zajmować bo to widać po "zaklepywaniu"

Zainteresowanych założeniem taiego stowarzyszenia odsyłam do Ustawy o Stowarzyszeniach, która jest dość przejrzysta.
Dodam, że sprawę ułatwi kontakt z jakąkolwiek kancelarią prawną, która za niewielkie pieniądze pomoże skompletować dokumenty.
http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... yszeniach/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 19:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Już mi żal solowych poszukiwaczy z tej miejscowości....
Kiedyś pewien radny z mojego miasteczka ,obiecywał dużo.
Skończyło się tak, że polbruk znalazł się tylko na jednej ulicy,zgadnicie czyjej...
Zmieniam temat? Z tym pseudo stowarzyszeniem będzie podobnie
Bądź z nami lub przeciwko nam.
Lipek :za
P.s
Skoro ten zły,nocny poszukiwacz jest tu na forum,fajnie jak by od czasu do czasu napisał jak tam atmosfera w powietrzu wisi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]