Teraz jest piątek, 3 października 2025, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Idealne warunki na typowy złoming.
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 01:33 
Chorąży
Chorąży

Hmm tak myślę o tym wyciąganiu magnesu... może dobrym pomysłem byłby stalowy pręt z około 3m i nabijać dno może by się przyciągało...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 19:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak mówisz że nurt jest silny to może być ciężko . Zależy jakie dojście od brzegu jak daleko itp itd. Możesz próbować ale od drugiej str a nie od tej co ciągnąłeś. Miejsce mniej więcej znasz może sie uda :) Albo w lato za rok próbować nurkować .

Ja mam jeszcze pytanie do znawców tematu. Czy mosty drogowe na niewielkich rzekach (5-8 m szerokosci) gdzie droga jest tez jakaś tam podrzędna jak to na wsi są ciekawe??? Chodzi mi o mosty nie remontowane czyli takie, które często gęsto mają niebiesko białe barierki (wiecie o co mi chodzi) . Czyli czasy PRL zapewne... Wiem że każdy mostek ale z tych nowszych jest na pewno ciekawy ale ostatnio byłem na takim jak wyżej i nic nie było dlatego zastanawiam się jakie wy macie doświadczenia i spostrzeżenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 09:12 
Specjalista - recykling podwodny

danielb napisał(a):
zmeczylem sie niesieniem obciazenia trakcji, i na zlomie tego nie wzieli bo to smiec :D

Przecież to żeliwo, powinno mieć nawet wyższą cenę - mi zawsze brali :?

Podkopnik napisał(a):
Jak mówisz że nurt jest silny to może być ciężko . Zależy jakie dojście od brzegu jak daleko itp itd. Możesz próbować ale od drugiej str a nie od tej co ciągnąłeś. Miejsce mniej więcej znasz może sie uda :) Albo w lato za rok próbować nurkować .

Ja mam jeszcze pytanie do znawców tematu. Czy mosty drogowe na niewielkich rzekach (5-8 m szerokosci) gdzie droga jest tez jakaś tam podrzędna jak to na wsi są ciekawe??? Chodzi mi o mosty nie remontowane czyli takie, które często gęsto mają niebiesko białe barierki (wiecie o co mi chodzi) . Czyli czasy PRL zapewne... Wiem że każdy mostek ale z tych nowszych jest na pewno ciekawy ale ostatnio byłem na takim jak wyżej i nic nie było dlatego zastanawiam się jakie wy macie doświadczenia i spostrzeżenia.

Na drogowcach są przede wszystkim śmieci, czasem jakiś rower albo rama od komara. W każdym razie mozna tam porzucać rekreacyjnie ale nie ma co liczyć na zarobek.

Co do urwanego magnesu. Niestety najszybsze wyjście to nurkowanie po linie - wszystkie inne metody z reguły zawodzą a traci się na nie masę czasu i na koniec i tak trzeba wejść. Jeszcze nie ma tragedii - woda koło 10C, można wcześniej przygotować ręczniki i nagrzać samochód. Hipotermii raczej nie dostaniesz :D
Pierwszą rzeczą po zaczepieniu maga do podciągnięcie linki na most i ciągnięcie bezpośrednio do góry - potem z reguły tylko nurkowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:48 
Chorąży
Chorąży

Magnes w końcu dojechał, i juz w obudowie 2x 0,5mm. jeszcze musze dziure na kausze powiekszyc bo sie nie mieści :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 10:42 

danielb napisał(a):
Magnes w końcu dojechał, i juz w obudowie 2x 0,5mm. jeszcze musze dziure na kausze powiekszyc bo sie nie mieści :)

Ładnie wyszło - widzę wszelkie moje wskazówki uwzględnione :D Można rzec idealna obudowa - teraz czekam na relację z efektów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 13:53 
Porucznik
Porucznik

A ja się wybrałem dzisiaj na skup złomu i się przeraziłem jak niskie ceny proponują :/

złom gruby - 40 gr
złom cienki - 30 gr
miedź - 15 zł
mosiądz - 10 zł
ołów - 3 zł

...za kilogram :o

Jak gruby był w okolicach 70-80 groszy to "łowienie" miało jeszcze sens a teraz po prostu by mi się nie chciało :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 14:06 
Chorąży
Chorąży

Przetestuje magnes na miejscowkach w ktorych juz byłem, zobaczymy czy jakieś nowości wyjda :) u mnie w jednej zlomnicy 45gr a 500m dalej 74gr .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 17:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Fakt. Obecne ceny są bardzo niskie i póki co nadal wykazują tendencję spadkową. Gdy my zaczynaliśmy ceny nawet w najmniejszych skupach złomu oscylowały na poziomie 950-980 zł/tonę. Kiedyś nawet na jednym z bardzo małych skupów złomu kolesiowi zabrakło pieniędzy żeby nam zapłacić za ten złom i musiał kasę dobierać z sejfu i własnego portfela.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 23:09 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kiedyś gospodarka chińska potrafiła wchłonąć każdą ilość złomu i nie tylko, teraz kryzys tam .... :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 15:14 
Chorąży
Chorąży

Podobno na zimę złom drożeje, przetestowałem nową obudowę i na starej miejscowce w godzine wytargałem 30kg złomu, tak wiec jest o wiele wydajniejsza od zamknietej. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 16:12 

danielb napisał(a):
Podobno na zimę złom drożeje, przetestowałem nową obudowę i na starej miejscowce w godzine wytargałem 30kg złomu, tak wiec jest o wiele wydajniejsza od zamknietej. :h

Napisz kolego dokładniejsze różnice w połowie - niech wszyscy wiedzą. Jak zużycie magnesu? Czy po wyjęciu większych kawałków widać działanie zebów? Ja na zamkniętej nigdy nie łowiłem bo mnie nie przekonała od początku, poza tym jak coś można zrobić to po co kupować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 16:15 
Chorąży
Chorąży

Właśnie zauważyłem na magnesie rysy w kolorze miedzianym i nie wiem czy sie tym przejmować? co do zebów to czuć jak sie ciagnie ze sie wbijają, i często da sie cos wyrwać z dna. na zamkniętej obudowie po prostu sie slizgał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:32 
Pułkownik
Pułkownik

Lokalizacja: لا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حقيقة أنه في مكان ما هناك ضوءلا تخافوا من الظلال. وهي تشهد على حق.
danielb napisał(a):

Tylko że magnes według mnie w takiej obudowie jest narażony na uszkodzenie przy zucaniu , trzeba pamietać że magnesy neodymowe sa bardzo kruche ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:45 
Chorąży
Chorąży

zgadza się tylko ze woda go hamuje i nie uderza z taka prędkościa w dno z jaką nim rzucamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 20:36 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

danielb napisał(a):
Przetestuje magnes na miejscowkach w ktorych juz byłem, zobaczymy czy jakieś nowości wyjda :) u mnie w jednej zlomnicy 45gr a 500m dalej 74gr .

Kolego 74gr? Fajnie by było....Siedzę w branzy złomiarskiej od 5lat,szwagier od 12lat,teść długo dłużej.Ceny od listopada zeszłego roku leca w dół i raczej nie widać ich końca.W pazdzierniku przewidują kolejne spadki po 10gr/kg.Tak jak ktoś napisał gospodarka chinska hamuje i beda się działy różne rzeczy.Sądze ,że na wiosnę ceny na skuoach bedą w okolicach 0,35-0,45gr bo człowiek jak to przewala też chce coś zarobić.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]