sieni napisał(a):
rybakmr napisał(a):
Grunt na śledzeniu żeby sam się dostrajal, czułość 95 jak się da wyżej to wyżej żeby nie popiskiwal za bardzo. Reakt mam 2 bo przy nochu do 30 nie wiem ile dokładnie ,żelaza co maskować może gangu więc 2 wydaje się dobrym kompromisem
Jesli wartość gruntu jest w miare stała to nie ma sensu używać moim zdaniem śledzenia, tylko ustawić ręcznie i zaniżyć o 2-3 kreski. Czułość ustawiasz pod własne nerwy, najlepiej tak aby sie zbytnio nie denerwować i miec przyjemność z kopania :) Ja zazwyczaj ustawiam 95-96. Reakt. dostosowuje do danej miejscówki. Im mniej śmieci tym niżej zazwyczaj chodzę na 1. Ale i są miejsca ze podjeżdżam do 3 Pozdrawiam
Zgadzam się z tą wypowiedzią ,nie ma sensu używać śledzenia ,lepsze wyniki uzyskujemy po strojeniu manualnym ,zaniżając trochę grunt ,mniej więcej o 3 aby uzyskać ciut na głębokości. Czułość zaczynamy od 99 i zmniejszamy stopniowo w stosunku do wzbudzania wykrywacza. Reaktywność tak jak kolega wspomniał, wszystko się zgadza , a na większe przedmioty np. w lesie czasem nawet warto włączyć reaktywność 0 ,im więcej śmieci tym większa reaktywność ,też tak dojeżdżam max na 3 ,bo wyżej już znacznie ucieka głębokość. Jeśli chodzi o tony to chodzę na mocniej zaśmieconych miejscach na full tones ,jakoś łatwiej mi segregować i dzwięki według mnie pasują do szybkich programów i łatwiej mi namierzyć monetki .NA wolniejszych latam na 2-3 tony .Co do dyskryminacji czy czy dyskryminacji wybiórczej to ogólnie nie polecam ,jestem zwolennikiem głębokości i lubie słyszeć żelazo ,więc staram się chodzić bez dyskryminacji ,wtedy uzyskuje najlepsze wyniki ,chodze za żelazem i czuje gdzie coś się działo .czasem ale rzadko jak już dzwięki mnie zmęczą ustawiam na dysk 2 max 5 .