Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 18:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam.Chciałbym sobie sprawić minelab explorer 2 ale uprzednio chciałbym zasięgnąć opini czy jest on wart swojej ceny i ogólnej opini jego urzytkowników.

Pozdrawiam kondor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 18:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam dzięki za szybką odpowiedź szczerze to wszystkiego choć wyjazdy na militaria bedą stanowić 50% wszystkich wyjazdów z przyczyny największej ilości takich miejsc oprócz tego mam namiary na przejściowe obozy jenieckie i miejsca obozowań wojsk szwedzkich monetek też sporo ale taK jak napisałem na początku nie jestem nastawiony na jedną rzecz
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 19:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Detektor o którym myslisz jest jeżeli nie najlepszym, to na pewno jednym z lepszych obecnie na rynku. Uważam że jest wart swojej ceny i na monetki jest doskonały, natomiast przy ustawieniu go na tryb "all metal" jest znakomity na militaria.
spokojnie mogę polecić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 19:21 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam Jeszcze chciałbym zadać jedno pytanie, po wykrywacz ma zamiar jechać za granice do niemiec,ponieważ tam wychodzi taiej niz w polsce,czy w innych krajach mógł by być jeszcze tanszy czyli poniżej 3000 zł.

Pozdrawiam kondor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 20:28 
Pułkownik
Pułkownik

Co z cłem, ubezpieczeniem paczki i paypalem ? Co z gwarancją?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 20:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeżeli rozważasz mozliwosć pojechania do Niemiec po detektor to weź pod uwagę to ze poniesiesz koszta podrózy, kupisz sprzęt moze trochę taniej, ale nie masz instrukcji po polsku. Jeżeli kupisz w sklepie to gwarancje masz, natomiast od osoby prywatnej może być różnie. Osobiście gdybym miał kupować sprzęt to tylko nowy z gwarancją i oczywiście z fakturą. Potem odebrał bym ze skarbówki podatek wliczony w cenę wykrywacza i okazało by sie ze wyszło taniej niz z Niemiec. Dodatkowo można otrzymać gratis akcesoria. Przekalkuluj sobie co jest korzystniejsze.
pozdrawiam
Ps. Cła na detektory z uni nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 21:06 
Pułkownik
Pułkownik

Ebay.com jest w USA więc, w tym wypadku cło jest.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 22:09 
Pułkownik
Pułkownik

Cło - "gift" tak nie działa. Należy zadeklarować wartość przedmiotu i do pewnej granicy nie będzie on clony (z tego co wiem max. 36 dolarów). Wierzy ktoś w to, że celnicy nie wiedzą, że wykrywacz jest wart więcej niż $36 ? Odkąd weszliśmy do UE celnicy mają znacznie więcej czasu na clenie i szansa, że nie otworzą twojej paczki jest moim zdaniem niewielka. "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!!, z dobrego źródła wiem, że 80% ubezpieczonych paczek jest kontrolowana pod kątem cła.

Ubezpieczenie - nie ubezpieczysz przedmiotu za $1000 i wyślesz go statkiem? Powodzenia.

PayPal - jasne, że jest dla Polaków (jako płatników) ale należy płacić prowizję, prawda? Ile? 5% ? Grosz do grosza...

Co do gwarancji - z tego co wiem, jak kupisz w stanach i przywieziesz sprzet tu, to gwarancji nie masz. Jak ci sie byle pierdoła popsuje, to masz problem i od tego momentu dokładasz do interesu.

Łatwo doradza się komuś jak ma ten ktoś wydać pieniądze, gorzej, jak trzeba wydać swoje. Gdybym to ja miał wydać 3000-4500 zł - wybrałbym jednak zakup w kraju (naszym). Nie tylko dlatego, że ceny są coraz bardziej do zaakceptowania, ale także dlatego, że w paczce z USA zamiast sprzętu możemy dostać kota i worek, i co wtedy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 22:10 
Pułkownik
Pułkownik

Czy wyraz p.o.z.a.t.y.m ma w sobie błąd?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 23:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak, ponieważ pisze się go oddzielnie, tzn. "poza tym" :)

Pozdrawiam,
RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2005, 23:09 
Pułkownik
Pułkownik

Nie czytaty, nie pisaty :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 08:33 
Major
Major

Obserwuję od pewnego czasu wyczyny słowne Ciacha i zaczynam się lekko nużyć. Proponuję nadać mu pseudo "Przynudzacza monotematycznego". O czymkolwiek by nie zaczął i tak kończy na rutusie. W związku z powyższym skontaktowałem się z panem Rutyną i po półgodzinnej rozmowie jest pewne, że rutusy kamieni wykrywać już nie będą. Obróć energię w stronę światła, przecież w swojej dziedzinie jesteś ekspertem. Wszyscy szanują Cię za to na forum. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 10:34 
Pułkownik
Pułkownik

Ciacho, nie kupowałem nic w ten sposób. To nie zmienia jednak faktu, że zaniżając wartość przesyłki ($36 za wykrywacz) musisz liczyć się z jej wyceną (jeżeli tak nie jest to proszę odpowiedniego osobnika "w zawodzie" o korektę!). Tym bardziej, że zakładam (rzeczywiście może na wyrost, ale kto płaci 3000zł za używany sprzęt?), że kolega chce kupić sprzęt nowy, opakowany w firmowe pudło z fakturą w środku - co wtedy? Ubezpieczenie - może komuś się "przelewa" i nie dba o swoje 3000zł, ja bym raczej jednak zadbał. Odnośnie paypal- na wielu aukcjach jest w opisie zaznaczone na czerwono, ze kupujący pokrywa prowizje dla paypala. Tym samym, trzeba policzyć wysyłkę, ubezpieczenie, paypal, czas oczekiwania na sprzęt (ile płynie statek? długo ), niepewność co będzie w paczce i w końcu brak gwarancji na wymarzony wykrywacz. Potem porównać z ceną w Polsce i dojść do odpowiednich wniosków.

Nie pozdrawiam ze względu na twoją krucjatę Anty-R.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 10:35 
Pułkownik
Pułkownik

No tak, w razie clenia dochodzi jeszcze VAT w przypadku nowego sprzętu, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 13:30 
Pułkownik
Pułkownik

No cóż, jak już wcześniej wspomniałem słabo idzie mi czytanie i pisanie. Jednakże, ustawa Prawo Celne w art. 23.1 mówi tak: << Zgłaszający oblicza i wykazuje w zgłoszeniu celnym kwotę należności przywozowych (...). >> (to jest w dla mnie jasne)

Później mówi tak: << 2. Jeżeli organ celny stwierdzi, że zgłaszający w zgłoszeniu celnym zadeklarował nieprawidłowe dane, mogące mieć wpływ na wysokość kwoty wynikającej z długu celnego lub zasotosowaną procedurę celną, wydaje decyzję, w której okresla kwotę wynikającą z długu celnego lub rozstrzyga o nadaniu towarowi właściwego przeznaczenia celnego zgodnie z przepisem prawa celnego. >>

Czy mógłbyś mi wyjaśnić co to oznacza dla człowieka, którego towar ma być clony?

Niepozdrawiam, przez krucjatę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]