Teraz jest czwartek, 3 września 2026, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukam map WIG-u
PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2005, 09:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam;-)
Czy ktoś ma w posiadaniu i mógłby mi przesłać mapy WIG-u. Niestety chyba im serwer padł, albo ich wyłączyli, bo nie mogę nawet głównej ich strony załadować.
Dziękuję z góry za pomoc!!!!!;-)))
tadelis@poczta.fm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 12:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czy już nikt nie posiada map WIG-u???? Poszukuję map z WIGu na północ od Warszawy. Czy nikt nie może się podzielić mapami???? Przecież gdyby adres się otwierał to bym sam sobie ściągnął. Proszę o pomoc!!!;-)))Może jakiś dobry moderator ma na swoim komputerku te mapy??;-)I zechce się podzielić.
Pozdrawiam i dziękuje za jakąkolwiek pomoc!!!!
Taz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 15:30 
Kapral
Kapral

Już były jakieś posty odnośnie map z WIG'u. - poszukaj w postach
a po drugie jak znajdziesz te posty to też się dowiesz że są strona bardzo wolno chodzi ale chodzi i mapki można z niej zasysać ale programem FlashGet

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 16:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Masz rację posty są;-)przeszukałem je. Masz rację FlashGet pomaga bardzo, kiedyś nim ściągałem z WIGu mapy, ale teraz nawet nim nie da rady po prostu serwer nie działa chyba ich. Czy ktoś też się próbował łączyć z WIGiem czy tylko ja mam problem???
Wasal, czy próbowałeś teraz wejsc na strone WIGu??spróbój może tobie się uda, albo zobacz czy działa u Ciebie cokolwiek.
Wciąż poszukuję map z WIGu, więc apel jest wciąż aktualny!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 18:36 
Major
Major

Taz , masz rację stronka z WIG-ami niestety nie chodzi i to przynajmniej już od tygodnia :(
Ktoś wie co sie stało ???

pzdr

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 19:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

napisz konkretnie jakie arkusze potrzebujesz...

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 23:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Część poszła, pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 17:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wszystkim SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA ZAINTERESOWANIE MOIM APELEM!!!!!!!!!!;-))))))))))))
SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA DLA:
ZIKO;-)))))))))))))))))
BOLKA I PROSCANA !!!;-)))))))
I WSZYSTKIM INNYM;-))))))

bardzo mi miło że jeszcze są pomocne osoby, które potrafią urzyczyć chwilkę czasu rzeby pomóc innym!!!!szczególnie tyczy się to działu Mapy. Niestety mapami ludzie nie chca się dzielić. Nie rozumiem tego. Cześć map jest ogólnie ostępna. Np. po przez WIG, który niestety nie działa chwilowo. Rozumiem, że są jakieś rzadkie mapy danego terenu i każdy chciałby mieć je tylko dla siebie, żeby więcej odkryc "skarbów". I to jeszcze rozumiem, ale zwykłe mapy są powszechnie dostępne.
Cieszę się że są jeszcze osoby bezinteresowane, które chcą pomóc!!!!
Ciekawi mi też fenomen łebków, którzy sieczą na forum tylko po to żeby szukać okazji aby komuś coś opchnąć, np. kiepskie mapy, a po pytaniu o próbkę znikają bez śladu.

Pytanie do Robiego i dzielnych moderatorów;-):
nie pamiętam czy pisane było o tym, ale czy na Forum nie można zrobić galerii map?? czy jest to niemożliwe z racji obciążenia miejsca na dysku serwera czy prawami autorskimi?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za konkretną pomoc!!!!!!!!!;-)))) :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2005, 23:14 
Specjalista
Specjalista

Taz napisał(a):
Niestety mapami ludzie nie chca się dzielić. Nie rozumiem tego. Cześć map jest ogólnie ostępna. Np. po przez WIG, który niestety nie działa chwilowo. Rozumiem, że są jakieś rzadkie mapy danego terenu i każdy chciałby mieć je tylko dla siebie, żeby więcej odkryc "skarbów". I to jeszcze rozumiem, ale zwykłe mapy są powszechnie dostępne.

Dostalem twojego priva ale odczytany troche po fakcie .... tak czy owak, z mojego punktu widzenia wyglada to tak
1. Kupujesz mape - w przypadku wigu to koszt od 25 - 250 pln (arkusze rzadsze sa rozchwytywane przez kolekcjonerow, i osiagaja astronomiczne ceny - np. Luck - 300 na ebay.com poszedl za 130 USD, Jasło, Dukla, - Allegro.pl ceny do 100 pln, nie mowiac o kresowych - Stanisławów - 310 na aukcji prywatnej)
2. Skanujesz ta mape - skan wielkoformatowy niestety jest dosc drogi, na a4 da sie to tez zrobic i jest soft (pakiet PanaVue) do skladania w calosc, ale zajmuje taka zabawa bez mala z 3 h
3. Czyscisz skan, (np. Photoshopem w wersji od 7.0 w gore sa specjalne applety, opracowane dla bibliotek do dygitalizacji ich zbiorow kartograficznych), jednak wyczyszczenie i doprowadzenie tego skanu do zadowalajacej ostrosci to tez 1-2 h roboty (przy odrobinie wprawy oczywiscie)
4. Wysylasz mape na serwer z mapami WIG-u a za dwa tygodnie widzisz jak palanty na allegro sprzedaja twoje skany w zestawach po 20 pln,
reasumujac mnie wyleczylo to skutecznie od rozsylania wlasnych skanow po sieci...

Taz napisał(a):
Ciekawi mi też fenomen łebków, którzy sieczą na forum tylko po to żeby szukać okazji aby komuś coś opchnąć, np. kiepskie mapy, a po pytaniu o próbkę znikają bez śladu.

Mnie niedawno jeden namawial na wymiane skanow, podeslal nawet kawalek jednego zeby pokazac jak dobrej jakosci ma mapy, pech chcial ze wyslal mi wlasnie skan mojej roboty sciagniety z serwera... :)

Pozdrawiam
Exodus999

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 14:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wcale się nie dziwię!;-)gdyby można było złapac fizycznie kolesia to saperką w łeb;-))hihi :666
Ale czy nie możnaby nanosić napisu na mapę, np. "Mapa z Forum" tak przez całą długość, ale tak żeby wszystko było czytelne ale i napis zeby też był czytelny, a usunięcie takiego napisu z mapy raczej jest mało prawdopodobne, bo za dużo pracy.
Inaczej się chyba nie da bo zeby tylko ludzie (aut. słownik - korzystać przez rz!) i przesyłali sobie to byłoby ok, ale że zarabiają na czyjejś pracy i własności to nie jest ok.
Pozdrawiam;-)) :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 19:26 
Specjalista
Specjalista

Hej - napis mozna wsadzic, ale mapa traci na czytelnosci, niewykluczone jednak ze np na skanach ze strony Mapy WIG pojawia sie kiedys takie oznaczenia, bylo juz kilka przypadkow sprzedazy map na allegro, serwis podszedl do sprawy dosc powaznie i kilka kont zostalo zawieszonych, a aukcje pozamykane ale i tak wiele osob jest juz uprzedzone do wysylania map na ogolnodostepne serwery.

Poszukam dla Ciebie skanow o których pisałeś dziś na privie, niestety tego obszaru nie mam w oryginałach a skany mam nie skatalogowane wiec musze poszukać trochę na płytkach CD czy mam te mapy.. - "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mam czesc tego rejonu na mapach westliche russlands (niemieckie z okresu 1914-18) nie wiem czy te cie interesuja czy tylko wigi.

Przy okazji wrzucam indexy tego co mam w wersji papierowej - jak ktos cos potrzebuje to jezeli mam dany arkusz zeskanowany, jedna dwie mapy nie ma problemu, (ostatnio jak zaproponowalem na forum ze moge popodsylac skany dostalem przeslo 20 maili i kilka privow w ciagu 24 h wiec prosze o cierpliwosc) Oczyswiscie moge tez cos dla kogos zeskanowac, ale w tym zakresie to juz kwestia indywidualnego dogadania sie.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ja to zrobiłem tak:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 22:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Pod żadnym pozorem nie jest to reklama !

Ja kiedys próbowałem zrobic tak:
http://www.wgs.boo.pl/phpBB2/
dział MAPY.
Niestety, ostatnio nie moge kontynuować bo mam padniety skaner - ale jak dorobie się nowego to wróce do tematu.
Problemem tez jest serwer- zdarza sie iz niektóre linki nie chodzą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 19:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hmmm. Ten skorowidz map wydaje mi się znajomy. Dostalem jako ofertę z allegro. Wydaje mi się, że osoba jest zarejestrowana na tym forum...

Ale nie o tym. Dostalem od Taz-a listę potrzebnych map. Mam tylko Wa-wę północ. Zeskanowałem ją na swoim badziewnym skanerze - jest
jak jest, ale przynajmniej czytelnie, jak sądzę. Gif 16 kolorów. Ok. 5MB obie części.

http://www.proscan.gliwice.pl/W1.gif
http://www.proscan.gliwice.pl/W2.gif

Proszę sobie ściągnąc kto chce. Usunę za kilka dni. USUNIĘTE
:pa

proscan

Ostatnio edytowano środa, 17 sierpnia 2005, 22:03 przez proscan, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciesze się ogromnie z tak wielkiego odzewu!!!!!!!!!
Może się w końcu coś ruszy z podsyłaniem sobie map;-)))
A jeśli będzie ktoś będzie sprzedawał znane nam mapy i ktoś pozna że jest to czyjaś praca i własność to będziemy zgłaszać do allegro.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc w szukaniu map!!!! Zaznaczam także że moje poszukiwanie map nie ma nic wspólnego z kożyściami finansowymi, chyba że dzięki nim coś znajdę, wtedy się wzbogacę o jakiś eksponat;-))))hihi!!;-)
Dzięki ProScan za linki;-))))I za miejsce na swoim dysku!!!!;-)))

Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych łowów na weekend;-)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2005, 21:37 
Specjalista
Specjalista

proscan napisał(a):
Hmmm. Ten skorowidz map wydaje mi się znajomy. Dostalem jako ofertę z allegro. Wydaje mi się, że osoba jest zarejestrowana na tym forum...

hej Proscan a moglbys uscislic ktory skorowidz ? wigi czy kuk 75? oba sa zrobione poprzez rozszerzenie indexow z topmapu wiec moga byc "znajome", wigi to dokladnie to co mam w oryginalach, natomiast kuk 75 obrazuje tylko te mapy z ktorych zrobilem skany (reszta niestety jest w stanach nienadajacych sie do skanowania), i dokladnie ten zestaw kopiowalem paru osobom zarejestrowanym na forum - jesli ktos go sprzedaje na allegro to chcialbym wiedziec kto !!?

Zeby nie bylo watpliwosci co do pochodzenia skanow wrzucam pare fotek...

[img=http://img109.imageshack.us/img109/6643/imgp05498xi.th.jpg]

Polskie WIGi 100 w towarzystwie bagnetu z okresu...

[img=http://img109.imageshack.us/img109/6185/imgp05506bv.th.jpg]

Kolejna teczka z WIG 100 - tym razem na pierwszym planie ciekawy egzemplarz wydrukowany przez sekcje WIG w szkocji 42 r.

[img=http://img109.imageshack.us/img109/9703/imgp05515go.th.jpg]

Tym razem Kuk 75 - bagnet obok oczywiscie tez Austro-Węgry

[img=http://img109.imageshack.us/img109/5672/imgp05529ax.th.jpg]

Polskie 300 WIG

[img=http://img109.imageshack.us/img109/3182/imgp05534we.th.jpg]

Tutaj tez polskie WIGi 100 tyle że wzory z lat 20 - na gorze Kowel - wz 29 (arkuszy kresowych w wiekszosci nie wydano w najbardziej znanym wz 31)

[img=http://img201.imageshack.us/img201/2369/imgp05548ft.th.jpg]

KuK 200

[img=http://img201.imageshack.us/img201/5583/imgp05558xd.th.jpg]

Okupacyjne wydania WIG 100 - uzywane przez niemcow, nie mam do nich wielkiego sentymentu ale i tak sie sporo nazbieralo .. na gorze zakopane.. znaleziona na strychu, dokladnie w rejonie ktory obejmuje mapa - oczywiscie po lekkim czyszczeniu

[img=http://img313.imageshack.us/img313/6141/imgp05562zw.th.jpg]

Najbardziej przydatne w teren polskie 25 WIG

[img=http://img313.imageshack.us/img313/334/imgp05580ar.th.jpg]

Ciekawostka - Terenoznastwo i Kartografia Wojskowa z 1920 r. - w zasadzie prawdopodobnie pierwszy polsko-języczny podrecznik z tego zakresu uzywany w WP po 1918 r. W tle oczywiscie ulubione zabawki :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]