Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacz metali Nokta Fors CoRe
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 10:36 
Generał Broni
Generał Broni

:1 masz rację, teren weryfikuje wszystko.

Tymczasem odebrałem i złożyłem wykrywacz. Kilka uwag, najpierw na plus.
Uwierzcie, jakość wykonania i dokładność robi wrażenie. Wszystko jest spasowane i na pierwszy rzut oka z dobrych materiałów. Kabel od cewki 7 mm średnicy, dwa komplety gumek i śrub mocowania cewki, klipsy do mocowania kabla na sztycy. Widać że firma dba o takie rzeczy. Egzemplarz który dostałem jest zmodyfikowany jeśli chodzi o przełączniki. Wszystkie są gumowane, lub jak na panelu skrzynki pod plastikiem. Ważne ze względu na możliwość dostawania się brudu i wilgoci. Nawet spust PP zamieniono na gumowany przycisk. Inaczej jest w pierwszych wersjach które można zobaczyć na YT.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 10:42 
Generał Broni
Generał Broni

Drugi pozytyw to mocowanie elektroniki pod podłokietnikiem na szynie, co pewnie ma umożliwić przesunięcie do tyłu i równoważenie w przypadku większej cewki. Banalnie proste, popuścić dwie śruby podłokietnika i przesunąć jak się uważa. Pewnie dlatego przewód od elektroniki do chwytu jest z luzem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 10:53 
Generał Broni
Generał Broni

A teraz minusy, żeby nie było tak ślicznie :666

Pomimo tego, że firma przykłada wagę do jakości wykonania nie ustrzegła się błędu. Źle spasowana obudowa joysticka od spodu. Pomimo tego że nie ma tam luzu, jest szczelinka. Widać na zdjęciu.

Słuchawki dołączone do wykrywacza są na prostym kablu, bez wtyku kątowego, co jak dla mnie kwalifikuje je do przerobienia.

Wykrywacz wydaje się dosyć ciężki, chociaż dobrze leży w ręku. Zobaczymy podczas chodzenia, czy wyważenie zrekompensuje ciężar.

Tyle na teraz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 14:25 
Generał Broni
Generał Broni

Też jestem ciekaw recenzji,ale wyświetlacz w obudowie pod podłokietnikiem:? jakiś dziwny pomysł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 14:58 
Plutonowy
Plutonowy

tur napisał(a):
Też jestem ciekaw recenzji,ale wyświetlacz w obudowie pod podłokietnikiem:? jakiś dziwny pomysł.

Drugi wyświetlacz jest na joysticku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 15:05 
Generał Broni
Generał Broni

rizar napisał(a):
tur napisał(a):

Drugi wyświetlacz jest na joysticku.

No to spoko,a jakie funkcje wyświetla ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 15:09 
Plutonowy
Plutonowy

ID/strojenie/głębokość zalegania :D

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 18:41 
Generał Broni
Generał Broni

tur napisał(a):
... ale wyświetlacz w obudowie pod podłokietnikiem:? jakiś dziwny pomysł.
:1 dokładnie.
Ale chyba zamysł był inny, myślę że wyświetlacz pod łokciem ma służyć do ustawień, a w rękojeści do odczytów w trakcie pracy. To że w tym na skrzynce podawana jest też wartość ID, to chyba wynika z tego że była taka możliwość, to zrobili :lol: A przemawia za tym to, że jak się szuka z podświetleniem, to przy detekcji podświetlany jest wyłącznie ten wyświetlaczyk w joysticku. Swoją drogą zapala się na chwilę i gaśnie. Taki jestem mądry bo zrobiłem sobie rundkę dzisiaj i mi się rzuciło w oczy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:47 
Major
Major

Emil jak tam testy :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 05:50 
Generał Broni
Generał Broni

Niestety prócz jednego krótkiego wyskoku nie miałem czasu na łażenie, praca i szybko się ciemno robi. Po weekendzie postaram się coś napisać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2015, 17:59 
Generał Broni
Generał Broni

No połaziłem ze cztery godziny ... efekt na fotce. Szału nie ma, bo to i poletko przypadkowe, ale wklejam żeby było wiadomo o czym mówię. Daleko mi do recenzenta, ale sprzęt jest mało popularny i dla kogoś kto szuka o nim informacji wszystko się przyda. Wiem po sobie ;)
Takie tam pierwsze wrażenia z terenu, subiektywne, bierzcie poprawkę.

Pisałem wcześniej że wykrywacz jest lekko ciężkawy, może i jest ale podczas szukania się tego nie czuje. Bardzo dobrze wyważony, naprawdę. Bardziej czuję lewą rękę od saperki, niż prawą od wykrywki. Wyważenie jest pierwszorzędne, moim zadaniem lepsze niż w Rutusach, przybliżone do T2. W tym miejscu wspomnę o minusie. Przycisk PP jest dokładnie pod palcem wskazującym, co za tym idzie nie wiadomo co z nim zrobić żeby uniknąć przypadkowego włączenia. Mało wygodne, albo palec nad przycisk, albo na nim delikatnie. Niby nic, ale lekko upierdliwe biorąc pod uwagę wielogodzinne chodzenie.

Wykrywacz w trybie DI2 jest nerwowy, popierduje i zachowuje się trochę jak T2 SE w trybie boost (słychać to na filmikach na YT). Całe szczęście że dźwięki wykrycia są na tyle charakterystyczne, że ciężko żeby je pominąć i dla mnie osobiście to nie problem. A dźwięki dziwnie podobne właśnie do Tekneticsa ... ciekawe dlaczego ;) Jeśli tryb DI3 w Nokcie traktować jako ten spokojniejszy niż DI2, to pewnie będzie T2 bez boost :lol: Dziwnym zbiegiem okoliczności jest też tryb allmetal z id na wyświetlaczu.
Wracając do DI2, nie było sytuacji żeby przelecieć cewką za szybko nad celem. Wielokrotnie sprawdzałem warknięcia na żelazo, gdy szybko przemiatałem. Żadne nie okazały się kolorem. Z drugiej strony jak już "złapie pazurem" kolor, to reakcja i dźwięk błyskawiczna - dla mnie super.
Podobnie jak w Rutusach jest dźwięk przesterowania, gdy obiekt za duży i za blisko (bardzo przyjemny zresztą).

Wykrywacz w czułości ponad 80 bez problemu łapał drobiazg, na czym mi osobiście zależało bardziej, niż na głębokości. Czuję że nie będzie problemu malutkich blaszek ;) Wszystkie wykopane przedmioty zmieściły się w sztychu fiskarsa, więc wykrywacz na pierwszym wyjściu nie zmiażdżył mnie zasięgiem.

Strojenie do gruntu - celujące ! Do wyboru trzy metody: ręcznie (przyciskiem pod palcem na joysticku, błyskawiczne i bardzo wygodne. Patent podobny jak w T2), śledzenie gruntu przez wykrywacz, lub jak ktoś potrzebuje strojenie ręczne.

Wykrywacz po wyłączeniu nie zapamiętuje ustawień ! ... te jednak są na tyle banalne, że problem zerowy :) Mówię o tym żeby było wiadomo. Czułość, maskowanie (dyskryminacja) i wio w pole ;)

PP praktycznie nie używałem, bardzo dokładna cewka.

Ostatnia rzecz - słuchawki. Dostarczone z wykrywaczem można sobie wsadzić w ... kieszeń :666 Pomimo że wygodne, to za ciche ! Niby przy ustawieniu głośności na max w wykrywaczu (20) dźwięki są za ciche (albo ja już głuchnę). Nie dziwię się teraz że na zagranicznych forach polecane jest ustawienie głośności na 20, już wiem z czego to wynika. Całe szczęście miałem swoje stare Garretty i było trochę lepiej.

W sumie to na razie chyba wszystko. Mam nadzieję że komuś się przyda co napisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2015, 19:18 
Moderator
Moderator

Super tekst - takie sensowne i rzeczowe opinie zawsze mile widziane :1 - szkoda że tak mało doświadczonych użytkowników dzieli się swoją wiedzą . Może za jakiś czas napiszesz jak widzisz Core na tle twoich wcześniejszych wykrywaczy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 grudnia 2015, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki prymek za dobre słowo :) Niewątpliwie napiszę jeszcze o Core, ale to dopiero po dłuższym używaniu, albo jak mnie czymś zdziwi. Teraz, na gorąco chcę w najbliższym czasie jeszcze gdzieś polatać pod liniami WN, zobaczymy czy zwariuje ;) dzisiaj nie było okazji.

PS. Jeśli mogę coś dla ogółu doradzić, biznes związany z handlem wykrywaczami to spore pieniądze. Na forach prócz sprzedawców pieją naganiacze. Zwróćcie uwagę, bo czasami to samonapędzająca się maszyna i można umoczyć kasę.

Pzdr dla wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2015, 21:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Emil pobiegaj trochę w wolnym czasie i napisz coś o zasięgach wykrywacza czy nie ma wariacji pod liniami WN i jak maszynka sprawdza się w czasie dużej wilgoci :D jak zachowuje się na polu i w lesie ( chodzi mi czy przy wysokiej trawie lub małe krzaczki :D cewka się nie wzbudza ) . I w końcu mamy jakieś konkret a nie same echy :) achy :) Czekam na dalsze spostrzeżenia i relacje z wypraw .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2015, 21:14 
Major
Major

Emil dzięki za opinie widać że wykrywka daje radę :1. W końcu konkrety na forum. Mnie najbardziej ciekawi jak się zachowuje w terenie ekstremalnie zaśmieconym, czekam z niecierpliwością na kolejne testy :).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]