Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 18:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 02:16 
Sierżant
Sierżant

prymek napisał(a):
gm4 gada w zupełnie innym języku niż garrett jednak audio daje bardzo dużo informacji i nie zgodzę się ze stwierdzeniem że jego tor audio jest prymitywny .

prymek o prymitywności toru audio GM4 piszą ludzie nie mający o tym bladego pojęcia - choć niektórzy twierdzą że mają 15 lat doświadczenia. Wynika to zapewne z tego że żadna z tych osób nigdy nie słyszała audio z GM4 przez dobre przetworniki. A różnica w pracy na słuchawkach byle jakich i tych porządnych jest bardzo duża. Nawet do tego stopnia że w niektórych przypadkach trzeba się od nowa uczyć języka GM4 ponieważ wcześniej "gadał jakimś innym dialektem".
A tak swoją drogą jeżeli ja bym był posiadaczem wykrywacza z prymitywnym torem audio to bym go zawinął na drzewie i kupił inny detektor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 08:31 
Kapitan
Kapitan

Mylicie panowie techniczny aspekt toru audio z jego czytelnoscia. Wykrywacze generują dźwięki w paśmie zbliżonym do telefonicznego - i w tej kwestii mówimy o jego prymitywności. Podejrzewam, że nie ma on nawet charakterystyki sinusoidy. Prosty przetwornik cyfrowy toru audio, który generuje przeciętnej jakości dźwięki. Co innego możliwość wychwycenia niuansów dźwiękowych. Tutaj jednak nie popadajmy w paranoje - przeciętne słuchawki które dobrze separując dźwięki z otoczenia potrafią poprawnie te niuanse wychwycić. Producent umożliwił konfiguracje dźwięku na kolor w taki sposób, by każdy mógł osobiście ustawić wysokość tonu - ja osobiście preferowałem tony nieco niższe, one były dla mnie bardziej czytelne i głośniejsze.
Podstawa to wygodne duże słuchawki nauszne, które odseparują nas od otoczenia i pozwolą skupić się na generowanych dźwiękach. Przerabiałem mnóstwo rożnych słuchawek od zwykłych komputerowych po takie za kilka setek złotych. Ostatecznie pozostałem przy philipsach za 30 zł, które są wygodne lekkie maja dobre wytłumienie, poprawnie i czytelnie generują dźwięki z Bułgara. W zapasie w szufladzie leżakują nowe, jednak raczej nie prędko po nie sięgnę. Za kilkanaście złotych można dokupić welurowe nauszniki, wtedy nawet w gorące upalne dni można komfortowo z nich korzystać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 09:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja miałem gm4 z słuchawkami garrett master sound. Chodziłem tak około 1.5 roku. Dźwięki były ostre, szarpane. Później zakupiłem XP fx02 i były o niebo lepsze. Dźwięki przyjemniejsze, łatwiejsze do wychwycenia. Mowa tutaj o smietniczkach gdzie polujemy na drobne monetki. W szczerym polu nie ma to raczej dużej różnicy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 10:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Rozumiem i zgadzam się, że dobre słuchawki to większy komfort poszukiwań i słuchania. Jak ktoś ma słaby słuch (nie mam na myśli czułości słuchu, tylko zdolność rozdzielczą dźwięków, tonów) to wtedy słuchawki bardzo pomagają. Jak ktoś ma dobry słuch to wystarczą mu przeciętne słuchawki lub nawet obejdzie się bez nich.
Natomiast kompletną bzdurą jest twierdzenie że "GM4 nie ma telewizorka i bez dobrych słuchawek jesteśmy na wpół głusi" - słuchawki nie dodają dźwięków, których nie ma. Po prostu. To wykrywacz o prostym audio dwutonowym i tylko kombinacje tych 2 tonów określają cel. Dlatego przewagę dobrych słuchawek można zauważyć tylko na śmietnikach z drobnymi monetkami (o ile ktoś ma kłopot z interpretacją dźwięków).
Sam mam ulubione poletko na którym nie znajdzie się praktycznie nic bez snajperki, jest tam masa gwoździ, tak duża, że jedno machnięcie cewką 5" to 5-10 sygnałów na żelazo. Pomiędzy nimi są bardzo drobne denarki jagiellońskie. Wypożyczyłem kiedyś od kolegi DJa słuchawki - zdaje się "audiofilskie", Schneidera - nie pamiętam modelu. Dźwięk bez porównania lepszy, przyjemniejszy, ale skuteczność poszukiwań nie wzrosła nawet odrobinę - nie mówią te słuchawki niczego więcej, od zwyczajnych Philipsów (mowa tu oczywiście o gm4 i powtarzam - mam dobry słuch).
Bardzo trafne jest tu powiedzenie z dziedziny strzeleckiej - "nie pomoże lufa Kruppa, kiedy strzelec d..pa".
A propos jeszcze "prymitywności" toru audio o którym wspomniałem, proszę sobie porównać działanie Minelab Explorer na jednym z bardziej skomplikowanych torów audio (jest kilka do wyboru. Ten jest po środku, jest jeszcze jeden bardziej skomplikowany):
https://youtu.be/xcChyUlgPIs?t=6m57s
Zwróćcie uwagę, że dźwięk nagrany jest kiepsko a on sam pochodzi z wbudowanego głośnika...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 12:00 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem Gm4 ,teraz mam Adventisa,mimo że Adventis ma jeden dźwięk za to ma wiele tonów i słuchawki są niezbędne.Z Gm 4 nie potrafiłem tak rozróżniać fantów jak z Adventisem,tor audio Gm4 jest hmmm bez polotu podobny jak w Ciboli,w Adwentisie podobny jak w Gmp dla mnie bardzo przyjemny i czytelny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 12:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

kometes napisał(a):
Mogły być przemrożone, i / lub bardzo często doładowywane. Te aku mają efekt pamięci.

W takim razie rozładuję je do końca i ponownie naładuję. Może odżyją.
Tak czy siak zamówiłem właśnie eneloopy.

Z innej beczki - czy to normalne, że 20 groszy międzywojenne daje mieszany sygnał żelazo/kolor (nawet po wyjęciu z dołka)? To samo zaobserwowałem przy jednym guziku, chociaż przy innych bije już na kolor.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 12:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

20 gr jest wykonana z niklu, metal bardzo bliski żelazu - także ferromagnetyk, wiele wykrywaczy ma problem z identyfikacją tych monet, jako koloru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czyli kolejny plus dla kanarka bo 20 groszy wali na nim po prostu na kolor :1 Na szczęście takich monet nie ma zbyt wiele, zresztą nie są zbyt ciekawe więc można to olać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 14:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Konradzie zwróć uwagę na wagę akumulatorów. Pisałem o tym ponad rok czy półtora temu.

Kupiłem aku do swojego gm4 i przybyło dokładnie 100 gr i zmieniło się wyważenie wykrywacz a. Było można dłużej chodzić bez obaw o straty prądu, aczkolwiek już nie tak wygodnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 15:52 
Kapitan
Kapitan

konrad_wawa napisał(a):
Czyli kolejny plus dla kanarka bo 20 groszy wali na nim po prostu na kolor :1 Na szczęście takich monet nie ma zbyt wiele, zresztą nie są zbyt ciekawe więc można to olać ;)

Muszę Cię pocieszyć - nawet deus ma duże problemy z takimi monetami - sprawdzone w terenie. Sygnał na kolor z delikatnym przebiciem na żelazo jest jak najbardziej do kopania, więc nie ma tragedii. Te monety im głębiej są zakopane, tym pewniejszy dają sygnał na kolor. Im płyciej, przebicie na żelazo jest bardziej wyczuwalne - ja jednak zawsze miałem pewny kopalny sygnał z tymi monetami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 16:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

pajda napisał(a):
Konradzie zwróć uwagę na wagę akumulatorów. Pisałem o tym ponad rok czy półtora temu.

Kupiłem aku do swojego gm4 i przybyło dokładnie 100 gr i zmieniło się wyważenie wykrywacz a. Było można dłużej chodzić bez obaw o straty prądu, aczkolwiek już nie tak wygodnie.

Kupiłem te eneloopy: http://allegro.pl/show_item.php?item=5047997195
Mają większą pojemność więc na bank będą trochę cięższe, ale o ile dokładnie to nie wiem bo nigdzie nie podają ich wagi. Zresztą chodzę ze Spiderem 12 który do najlżejszych nie należy, więc pewnie nie będzie wielkiej różnicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 10:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

konrad_wawa napisał(a):
kometes napisał(a):
Mogły być przemrożone, i / lub bardzo często doładowywane. Te aku mają efekt pamięci.

W takim razie rozładuję je do końca i ponownie naładuję. Może odżyją.
Tak czy siak zamówiłem właśnie eneloopy.

Chyba coś jest na rzeczy z tym efektem pamięci bo próbuję je rozładować już od 15 godzin i dioda świeci cały czas... Jak w końcu zejdzie z nich cała energia to naładuję na fulla i zobaczymy ile wtedy pociągną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 20:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, czy ten sprzęt na pewno działa prawidłowo?

Założona jest cewka Spider 5.
Ustawienia: dobrany balans gruntu, czułość: 7, dyskryminacja: 2-3, częstotliwość: 18 kHz.

Od lewej:
- żelazny gwóźdź
- żelazne skorodowane kółko
- kamień większy
- kamień mały
- boratynka

Martwią mnie dwie rzeczy:
- żelazne skorodowane kółko daje sygnał na kolor, nawet przy podkręceniu poziomu dyskryminacji na 5-6, a tak chyba być nie powinno?
- mały kamyk daje identyczny sygnał jak boratynka, chociaż czytałem na forum że kamienie dają bardziej rozmyty dźwięk

Poniżej film. Z góry przepraszam za złe trzymanie telefonu od 0:50 do 1:50. Po prostu przewińcie ten fragment, dalej wszystko widać jak trzeba.

https://www.youtube.com/watch?v=ZVkFMAGvds8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 22:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

No dobra... muszę dodać małe sprostowanie. Przepiłowałem ten mały "kamień" na pół i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem metaliczną strukturę. Tak więc nie jest to kamień tylko kawałek bliżej nieokreślonego odpadu hutniczego, który ma prawo dzwonić na kolor.

Przepiłowałem też to pordzewiałe kółko i to z kolei jest na bank stal. Aktualne pozostaje więc pytanie dlaczego coś takiego dzwoni na kolor. Czy to normalne w Golden Maskach? W dźwięku jak słyszycie jest lekko słyszalne także żelazo, ale dominujący jest sygnał kolorowy. Kiedy podkręcam dyskryminację na 5-6 nie powoduje to żadnej zmiany. Po przełączeniu na AUTO dźwięk jest identyczny jak dla monety.

GM4 mam krótko, a takich pordzewiałych kawałków wykopałem już całkiem sporo, podczas gdy na Euroace zdarzało się to rzadko. Owszem, duże żelastwo potrafiło na kanarze zadzwonić na łamany kolor, ale po wykopaniu dawało gruby sygnał żelaza jedynie delikatnie uciekający na folię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 22:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dla mnie w porządku,no może ten mały kamyk faktycznie daje zbyt dobry sygnał,to się czasami zdarza,ale ja i tak je słyszę w 99%.Gwóźdź w porządku,kółko żelazne daje mieszany sygnał dlatego że to kółko.Duży kamień idealny przykład rozmytego sygnału.W słuchawkach powinieneś lepiej interpretować te dźwięki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]