Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 09:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Konkurs wiedzy o wszystkim i o niczym
PostNapisane: środa, 14 września 2005, 12:48 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Konkurs wiedzy... wszelakiego rodzaju. Niżej kilka pytań, ale najpierw zasady.

1. Odpowiedzi na te pytania proszę podsyłać do mnie (mail lub pw), oraz jakąś liczbę całkowitą z przedziału 1-100.
2. Termin nadsyłania odpowiedzi to 25 września (niedziela), do północy.
3. Wątek zostanie zablokowany, aby ktoś nieopatrznie nie podał odpowiedzi.
4. Każdy zestaw wszystkich wyłącznie poprawnych odpowiedzi weźmie udział w losowaniu.
5. Losowanie będzie proste - suma podanych przez Was liczb wskaże na zwycięzcę. Będziemy odliczać wśród osób ułożonych według kolejności zgłoszeń ich odpowiedzi, po skończeniu osób odliczamy od początku.
6. Do wygrania będą trzy książki, po wylosowaniu pierwszej osoby przeprowadzane będzie ponowne odliczanie wśród pozostałej grupy osób.
7. WAŻNE! Liczy się pierwszy zestaw odpowiedzi. Także przemyślcie je, zanim wyślecie. Poprawek nie przyjmuję. Osoba, która niepoprawnie odpowie na jedno z pytań odpadnie z konkursu. :skromny
8. Po terminie nadsyłania prac podam poprawne odpowiedzi, a potem oczywiście ułożenie osób do losowania i ich liczby (aby wszystko było jasne :) )
9. W konkursie mogą brać osoby zarejestrowane na forum do chwili ogłoszenia tego konkursu (data postu).
10. Jeśli będą pytania do regulaminu (może czegoś zapomniałem), to się to wszystko uszczegółowi - proszę pisać na priv, ja w tym wątku wszystko wyjaśnię.

Pytania:

1. Który obecnie rok działa forum?

2. W XIX wieku wśród monet Królestwa Polskiego w jednym roku wybito monety z orłem i pogonią na rewersie. W którym roku?

3. W którym roku umarł ostatni przedstawiciel dynastii piastowskiej na Śląsku. Kto to był?

4. Podaj datę wybuchu Powstania Warszawskiego.

5. Co to jest, takie płaskie, okrągłe na dole wykrywacza?

6. Ile na liczniku prędkości maksymalnej ma maluch? (nie mylić z osiąganą - chodzi o skalę licznika).

7. Jak się nazywa domyślny schemat kolorystyczny forum?

8. Jaka jest przybliżona waga jednego dukata (z dokładnością do pół grama)?

9. Co śpiewamy w Polsce na urodziny?

10. Kto był reżyserem filmu "Brunet wieczorową porą"?

Jak widzicie pytania nie są specjalnie trudne. W większości śmiesznie łatwe, te trudniejsze spokojnie do znalezienia w Google, także życzę powodzenia! Każdy ma szansę wygrać, nie decyduje tu ankieta, tylko odrobina wiedzy i szczęście. :za

Ostatnio edytowano środa, 5 października 2005, 16:25 przez Robi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 września 2005, 09:25 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Małe wyjaśnienia - wskazówki. Oczywiście pytania nie mają za zadanie Was zahaczyć, więc w odpowiedziach dopuszczam pewne rozbieżności. Nazwijmy to inaczej - możecie zgonić na mnie, że nie byłem precyzyjny... :666

Ad. 1. Chodzi o to, "który rok", ale uznam odpowiedź "ile lat". Różnica w odpowiedziach mała jest, ale to pytanie czysto rozbiegowe i nawet jak ktoś poda rok założenia forum, to można to uznać. :)
Ad. 5. Oczywiście różne odpowiedzi będące różnymi określeniami (potocznymi, w naszym żargonie poszukiwaczy skarbów) tego przedmiotu są prawidłowe.
Ad. 6. Tu zostałem zagięty, bo okazało się, że były różne liczniki w różnych modelach... Czyli pytanie zadałem niezbyt precyzyjnie. Chodzi mi oczywiście o najpopularniejszego malucha - takiego, którego wszyscy znamy.
Ad. 7. Hmmm, okazuje się, że jedno z trudniejszych pytań! :cfa A domyślny schemat (dla wyjaśnienia) to taki, który jest widoczny np. bez zalogowania, to także schemat ustawiający się nowym użytkownikom. To co macie we własnych profilach niekoniecznie jest schematem domyślnym! :skromny

No to powodzenia! I czekam na zgłoszenia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 09:11 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No to konkurs zakończony... Teraz odpowiedzi, potem podam zwycięzców konkursu.

1. 4 rok, 3 lata, od 2002 roku (wiosna). Odpowiedzi "trzeci rok" nie mogę uznać, bo 3 lata mamy skończone i leci czwarty rok...
2. 1831, chodziło oczywiście o monety Powstania Listopadowego - do zobaczenia w dziale Numizmatyka.
3. Jerzy Wilhelm, rok to 1675. Z tym pytaniem nie było na ogół problemu.
4. 1 sierpnia 1944 - no prościutkie pytanko...
5. cewka, sonda...
6. 140 km/h - w najpopularniejszym maluchu, choć się przy okazji dowiedziałem, że w wersji z silnikiem 600 cm3 (były takie) to było 130 km/h.
7. I to najtrudniejsze pytanie, na którym padło najwięcej uczestników konkursu... Odpowiedź to "Nowy, wakacyjny wygląd PS.COM". Dlaczego padliście? Pytanie niechcący stało się podchwytliwe, no trudno.
8. Około 3,5g, te pół grama dokładności było po to, że chciałem uznać w zasadzie każdą odpowiedź z przedziału 3-4 g.
9. Oczywiście "sto lat".
10. Bareja ma się rozumieć :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 09:40 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

I teraz do losowania kwalifikują się (według kolejności zgłoszeń, osoby z wszystkimi prawidłowymi odpowiedziami):

1. kruger (mail z 16 września 21:54), jego liczba to 17
2. Taz (PW z 17 września 11:04), jego liczba 25
3. Argonauta (PW z 21 września 13:42), jego liczba 7
4. Partyzant (PW z 24 września 01:07), jego liczba 7
5. Bolek (mail z 25 września 13:16), jego liczba 100.

Suma liczb to 156, czyli po pierwszym odliczeniu wypadnie na krugera. Skreślamy krugera z listy, mamy sumę 139 i cztery osoby - wyliczanie wskaże na Partyzanta. Potem skreślimy Partyzanta (i jego liczbę), suma to 132 i wyliczamy wśród 3 osób, co nam wskaże Bolka.

Alternatywnie zastanawiałem się nad wyliczaniem za każdym razem liczby 156 - sprawdźcie sami, wyjdzie to samo, tylko że najpierw wylosowany będzie Bolek, a potem Partyzant. :) Liczb podanych przez osoby, które odpowiedziały nie prawidłowo nie brałem do losowania.

Gratuluję wygranych! Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w wyliczeniach, nie pominąłem żadnej osoby (może czyjś mail lub PW nie doszedł?) i wszystko gra. Do jutra czekam na reklamacje, a od jutra czekam na kontakt z osobami wygranymi. Prześlę lub oddam osobiście książkę.

I podsumowanie: udział wzięło 10 osób (pozostałe 5 to kamil.wwo, kondor, Jacoby, johny40 i elpas), rozlosowałem 3 książki - 30% szans było... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 14:05 
Weteran
Weteran

czyli kto wygrał bo się pogubiłem :jump
Ps. nie wiem komu ale gratuluje zwyciężcom ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 14:10 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Partyzant napisał(a):
czyli kto wygrał bo się pogubiłem

Ze szczęścia? :666 Pogratulowałeś sobie, krugerowi i Bolkowi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 14:13 
Weteran
Weteran

super, a chciałem ją kupić - teraz mam kasę na :piwo :piwo :piwo :jump
Gratuluje zwyciężcom, i tym samym nie biore udziału w konkursie o opowiadaniu, po co mi 2 książki :666
Choć odkrywcę bym sobie poczytał :D hmmm .... :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 14:37 
"Spammerus maximus"

To weź udział. Jak wygrasz to wyślę Ci odkrywcę a książkę mi odsprzedasz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 15:44 
Weteran
Weteran

albo jak wygram to jako nagrodę główną biorę odkrywcę a książkę ofiaruję innym :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 17:57 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
No to się przyfarciło :jump
Nie udało się w ten weekend z wykopkami, już myślałem, że weekend stracony aż tu TAAAKA niespodzianka :) - "super fancik"
Już nie mogę się doczekać kiedy zacznę lekturę. :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2005, 18:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja chyba też coś wygrałem
No to teraz znajdzie sie lektura na coraz dłuższe wieczory
:1 :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]