Teraz jest sobota, 6 września 2025, 17:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tryb Statyczny XP DEUS
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:18 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Tym bardziej ja nie próbuję trybu statycznego deusa porównać do innych modeli - dzielę się z Wami jedynie swoimi z nim doświadczeniami, może i bardzo skromnymi ale jednak. Pewnie deus blado wypada na tle konkurencji w takim trybie, to w zasadzie nawet pewne. Jak jednak wytłumaczyć, że po innych jak widać ZA KAŻDYM razem mi udaje mi się wyciągać ciekawe rzeczy. Kilku userom wysłałem zdjęcia, których z oczywistych względów publicznie nie będę publikował.

Tak jak pisałem wcześniej. Cenię sobie Twoją wiedzę, bo jest ona poparta doświadczeniem z używania danego sprzętu. Ma kolega twardy punkt odniesienia, a nie teksty w stylu: "gdzieś widziałem", "kolega mi mówił", "gdzieś czytałem". Wystarczyło swoją opinię poprzeć zdaniem: "Nie mam doświadczenia z trybem statycznym w innych sprzętach, ale ........." To całkiem inaczej brzmi. Czytający widzi, że piszący jest obiektywny i dopuszcza możliwość pomyłki. Przez to staje się bardziej wiarygodny i nie jest traktowany jak zwykły naganiacz. Bez obrazy, proszę.

Cytuj:
To że nie miałem w kolekcji żadnego statyka, nie znaczy że nie miałem okazji ich widzieć w akcji - często z różnym efektem

Widzieć, a używać to wielka różnica. Kolega powinien o tym wiedzieć. To kiepski argument
Cytuj:
Smętek pominął dwie leżące obok siebie skrzynki amunicyjne z flaka :o Sygnał na dynamiku jak dzwon - nie do przeoczenia... :o

Tu mnie kolega zdziwił. Operator Smętka musiał po prostu mieć słabszy dzień tym bardziej, że wiedział czego można się spodziewać w terenie. A reakcja Deusa normalna, podejrzewam, że tak duży przedmiot sygnalizowałby każdy wykrywacz. Tylko decyzją operatora jest kopać czy nie.

Co do Argo. Nie miałem zamiaru gloryfikować tego sprzętu. Odniosłem się do niego, ponieważ miałem okazję być posiadaczem tej maszyny. Posiada ona tryb statyczny więc myślę, że odniesienie było w pełni uzasadnione. To sprzęt dobry, do niektórych zastosowań wręcz rewelacyjny, jednak zamieniłem go na Noktę. Co prawda nosiłem się z zamiarem dokupienia Argo w ramach uzupełnienia Relica, jednak zmieniłem zdanie. Jeżeli nowy Rutus okaże się sprzętem tak szybkim, z tak dobrą separacją - moja Nokta idzie do sprzedaży. Po co mi dwa sprzęty, skoro mogę mieć jeden baaaaardzo uniwersalny.

PS
Panie Bernardzie, troszkę więcej dystansu :) :) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:41 
Major
Major

Irytujące są te bezsensowne wpisy niektórych kolegów--- jednak ten jest lepszy, a ten mu nie dorównuje, a ten tamto a tamten owamto......do czego to prowadzi
Załóżcie sobie nowy wątek na interesujący was temat i się wypowiadajcie i dzielcie doświadczeniem
To jest wątek na inny temat i o innym sprzęcie, ciężko to zrozumieć
A koledze trzeba podziękować za prowadzone testy i chęć opisywania tego :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:43 
Kapitan
Kapitan

dumadar napisał(a):
Cytuj:
PS

Panie Bernardzie, troszkę więcej dystansu :) :) ;)

Staram się dystansować nie tylko do wpisów na forum, jednak jak widać nie zawsze się udaje :)
Ważne, by ograniczyć do minimum złośliwości i powstrzymywać się od ciętych ripost. Ja staram się wypowiadać w tematach i wątkach w których mam coś do powiedzenia - pewnie nie zawsze te wpisy są rzeczowe i nie zawsze wnoszą coś wartościowego - tak czasami bywa. Jestem uważnym obserwatorem i mam odniesienie do zachowań innych sprzętów w terenie - a teren jest brutalny i brutalnie obnaża niedoskonałości nawet tych topowych wykrywaczy. Nie chcę oceniać umiejętności kolegów, nie o to przecież chodzi. Faktem jest że nie tylko on nie namierzył tych skrzynek, a chodził w tym fragmencie pola uważnie i metodycznie, bo na tym obszarze naprawdę fajne rzeczy wyskakiwały. Tak samo jak hełmy, puszki pgaz czy kompletne rury z gruchą, nie mówiąc o walających się dużych armatnich łusek i pocisków...jakiś czas temu nawet nasz forumowy kolega Michał z At Pro zutylizował tam kawał niebezpiecznego złomu - on jednak miał odpowiednie kwalifikacje, bo w wojsku był saperem :) Byłem świadkiem tej akcji :)
Dobra, każdy mój kolejny wpis w tym wątku odniesie się jedynie do trybu statycznego deusa. Nie rozmydlajmy tak ciekawego tematu.
Może modeator znajdzie chwilkę i posprząta ten temat i wywali z niego nasze niepotrzebne dyskusje nie na temat - chociaż odnosiły się jednak do trybu statycznego :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:52 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Może modeator znajdzie chwilkę i posprząta ten temat i wywali z niego nasze niepotrzebne dyskusje nie na temat - chociaż odnosiły się jednak do trybu statycznego :)

:1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 21:30 
Podporucznik
Podporucznik

Kurde miałem deusa sprzedałem ale nadal sobie chętnie poczytam. Ktoś zaczął testować, kombinować z trybem na temat którego nic albo niewiele jest w necie. I znalazł się .... nie napisze kto żeby bana nie dostać, który "nasrał" w temacie nie na temat. I zamiast 2 stron treści człowiek czyta 3 a w tym półtorej pierdół nie na temat. Ja też miałem rutusa bardzo fajne wykrywacze ale kolego idź tam sobie pisać na temat swojego sprzętu nie bądź złośliwy i nie zaśmiecaj tematu.
ps. Przeprasza, ale nie wytrzymałem już zawsze kogoś coś w "nosie swędzi" i miesza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 września 2016, 20:46 
Kapitan
Kapitan

Szybkie techniczne pytanie do znawców trybu statycznego. Jakie popularne modele statyków posiadają dyskryminację? Mam możliwość dłuższego pochodzenia z kolegami, którzy mają Smętka i Pulsara IV - ale chciałem zrobić testy porównawcze odrzucając całkowicie żelazny złom. Chciałem sprawdzić jak te statyki radzą sobie w mocno zaśmieconym terenie - jaka jest ich efektywność na małą i średnią kolorową militarkę - bo powiem szczerze że tylko ona mnie interesuje. Jutro może już kolejne testy na moim śmietnisku militarnym. Z kolegą z pulsarem chodziłem ostatnio, ale on średnio sobie radził z mniejszym kolorem - praktycznie tylko duże i głębokie złomy kopał.
Przymierzyłem się do cewki 13-tki - niestety aż takim desperatem nie jestem żeby na siłę się męczyć - nie ta ergonomia, dla mnie absolutnie to wyważenie jest nie do przyjęcia. Tragedii nie ma porównując np z AT Pro ale to w końcu deus - a wtedy o wadze piórkowej nie ma mowy. 11-tka jest wyczuwalnie cięższa a 13-tka niestety mocno ciągnie do dołu w porównaniu z 9-tką. Zaczęli u nas kosić kukurydzę więc 9-ka będzie idealna na lawirowanie między badylami :) Na weekend przejdę się po okopach, do których rolnicy wrzucali tony śmieci - może z dyskryminacją uda się coś z nich wyłuskać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 września 2016, 11:01 
Super ,ze podzililes sie swoimi spostrzezeniami.Ja teraz tez poprobuje tryb statyczny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 września 2016, 11:32 
Kapitan
Kapitan

Niestety moje poletko już obsiane :( Musiałem przejśc z testami obok. Wyskawiała mała i średnia militarka - wszechobecne walające się łuski - i te puste i pełne, elementy oporządzenia, jakieś klamry, sprzączki, elementy maski pgaz - nawet trafiła się zmasakrowana menażka. Tryb statyczny z dyskryminacją mój ulubiony - pozwala na wyeliminowanie w większości żelaznego złomu - wiadomo, że mocno skorodowane żelazo i tak będzie sygnalizowane. Jak ostatnio - deus stabilnie się w tym trybie zachowywał, żadnych zakłóceń czy wzbudzeń. Nie musiałem dostrajać ani schodzić z czułości.
W najbliższym czasie wybiorę się na Azoty do K. Koźla (niemcy mieli tam fabrykę paliw syntetycznych) z kilkoma kolegami którzy nastawiają się na typową militarkę - tam teren usiany jest lejami po bombach, wszechobecne okopy, transzeje, bunkry. Teren mocno schodzony ale im zawsze coś tam wyskakiwało, raz wiecej raz mniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 września 2016, 17:52 
Chorąży
Chorąży

Też chyba wrócę ze statykiem na miejsce niemieckiej Flak baterii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 19:55 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

witam temat mnie zainteresował i postanowiłem popróbować statyka zauważyłem że sporo głębiej sięga od dynamika a statyk z dyskryminacją na ciekawej miejscówce rewelacja chociaż sporo śmieci trzeba wykopać (kolorowych) mam pytanko do znawców statyka w xp do czego jest funkcja dostrojenia i jaki ma wpływ na głębokość i separację

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 października 2016, 23:31 

Jestem pewien, że za chwilę kolega na D się podzieli swoimi jakże cennymi spostrzeżeniami, zna konkurencję, zna i Deusa a jego wady przede wszystkim.
Wie czego Deus nie potrafi, to pewnie wie co potrafi, lubi udzielać się na wątku dotyczącym wykrywacza którego nie używa, po prostu super z niego gość.
Ruszają mnie takie wpisy, które nic nie wnoszą do wątku a tylko próbują ośmieszyć kogoś, kto naprawdę się stara - tutaj szacunek dla kolegów którzy się dzielą swoimi spostrzeżeniami. Róbcie swoje.
Tak się składa, że chodzę w teren z kolegą z Rutkiem, realia są takie, że czasem Rutek sprawdzi mój potencjalny dołek, czasem ja sprawdzę sygnał z Rutka.
Ani mi , ani koledze z tej okazji czapka z głowy jeszcze nie spadła i nie spadnie, bo poza sprzętem z którym się chodzi ważni są jeszcze ludzie z którymi się dzieli pasję.
Potwierdzę, Rutek jest dużo głębszy, 50kg pocisk i beczki po farbach wyłapuje z takich głębokości, że kolega zamiast saperki będzie nosił ze sobą łopatę, tryb mix jest bardzo udany na duże rzeczy, takie mnie akurat nie interesują i zamiast pocisku kal.200 wolę 1 mała monetkę, a nawet 2.
Wracając do tematu, mało jest pożytecznych filmików w sieci z tym trybem i uwaga uwaga, pole do popisu dla kolegów - ani jednego w naszym ojczystym języku.
Jeśli lubisz czytać to : http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... disc.shtml
Jutro rano idę testować ten tryb, co jest fajne w Deusie, że nie idzie się nim znudzić, dopiero rok z nim latam i cały czas się uczę - pewnie ktoś mi zaraz podpowie, że jestem tępy itp. miłe wstawki...
Mój Deus i robię z nim co chcę i jak chcę a jak mi się będzie chciało to sobie dokupię drugiego.
Pozdrawiam wszystkich niezależnie od sprzętu.
P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 02:06 
Kapral
Kapral

Brawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 12:12 
Kapitan
Kapitan

Dzisiaj kolejne testy z udziałem deusa zaliczone. Testowałem tryb statyczny i PITCH na mocno zaśmieconym ugorze - klimaty militarne i składowisko śmieci okolicznych rolników :(
Ugorek niewielki może jakieś 20mx30m - przylegający do pola na którym stały flaki. Mnóstwo odłamków, kolorowych drobinek, strzępy zdetonowanej i rozerwanej amunicji - jednym słowem totalny Sajgon. W dynamiku raczej nie dało się skutecznie chodzić, nawet w trybie szybkim dedykowanym na śmietniska. Sygnał na sygnale - więc jedynie tryb PITCH tutaj się sprawdził. W statyku namierzyłem kilka mosiężnych elementów, łuski i o dziwo fajny medal - musiał chyba na płasko zalegać w ziemi, bo sygnał co prawda był krótki ale wyraźny - przy oczywiście wolnym przemiataniu. Tryb mój ulubiony z delikatną dyskryminacją na poziomie 2.
Zdjęcia poniżej.
PS
zostały mi jakieś dwa tygodnie zabawy z deusem - potem deus trafia do szafy a na tapetę trafia nowy Rutus Alter 71 - dzisiaj dostałem potwierdzenie przyjęcia zamówienia przez producenta.
Jak już obyczaje w miarę dobrze Altera to pozwolę sobie na testy porównawcze obu wykrywaczy w trybie statycznym.
Na koniec ciekawostka - ostatnio chodząc z kolegą Michałem w statyku namierzyłem podstawę działa 80mm - okrąg jakieś 2,5mx2,5m - mała cewka 9-tka uniesiona ponad 1metr nad ziemią pięknie sygnalizowała tą podstawę - która jest zakopana ok 0,5m-1m - inny kolega specjalizujący się w militarce potwierdził istnienie tej podstawy i głębokość zalegania. Tak więc deus był w stanie namierzyć taką podstawę z głębokości 1,5-2 metrów :o
Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 19:36 
Major
Major

Kolego benekpe czy mógłbyś łopatologicznie wyłożyć i wyjaśnić o co chodzi z tymi dodatkowymi ustawieniami w statyku, czyli jeśli się nie mylę dostrajaniem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 października 2016, 20:51 
Kapitan
Kapitan

gigo75 napisał(a):
Kolego benekpe czy mógłbyś łopatologicznie wyłożyć i wyjaśnić o co chodzi z tymi dodatkowymi ustawieniami w statyku, czyli jeśli się nie mylę dostrajaniem

Ja nie używam funkcji dostrajania, bo nie miałem nigdy takiej potrzeby. Mój egzemplarz bardzo stabilnie pracuje nawet przez kilka godzin na fabrycznych nastawach. Jedynym parametrem który zmieniam to dyskryminacja - zazwyczaj w przedziale 2-4 - i nic więcej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]