Teraz jest środa, 15 października 2025, 19:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy model Rutusa - Alter71
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 00:25 
Generał Broni
Generał Broni

Saperze
Możesz napisać na co wpływa zmiana menu?
Czy to chodzi o język polski?
Nie bardzo mogę zrozumieć czemu film nie może trafić do sieci?
Powodem jest zmiana języka menu? Przecież jest nadal angielski do wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 00:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ok, choć już padam po tym tygodniu dźwigania wielkiego plecaka i torby z wykrywaczem to opowiem.

Jeżeli chodzi o meteoryty to przy okazji poruszę temat strojenia do gruntu, a właściwie tego iż będę mocno naciskał Arka by przy okazji pojawienia się nowego softu pojawił się i tryb ręcznej korekcji gruntu.

Ale przy obecnym sofcie istnieje możliwość ustawienia tak Altera71 by widział tylko i wyłącznie meteoryty Pułtuskie ( oczywiście zobaczy też kilka kamieni magnetycznych wchodzących w tą skale ) ale przy okazji omijał inne kamienie które utrudniają życie "meteorytomanom".
Sygnał na meteoryt to dźwiękowy sygnał z trybu dynamicznego Identyfikacji z ID 118-120 z tym że sygnał jest odwrotnością sygnału od metalu ( sygnał zaraz po zejściu z przedmiotu, lub jak to inni nazywają połykanie sygnału przez przedmiot).
Dodatkowo wybiórczo wycięta cała reszta skali ID, tak by tylko był sygnał na meteoryt i nic więcej.
Osobiście uważam że można nad tym jeszcze popracować i w nowym sofcie dorzucić coś w kierunku poszukiwań meteorytów, ale to po rozmowie z Arkiem.

Byłem również podczas swojej podróży po kraju u "Marka" pod warszawą na jego bardzo ciekawym polu testowym. Pole typowo głębokościowe, nic dla drobnicowców.
Poproszę Marka aby osobiście lub poprosił kogoś i przedstawił tu własną opinię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 00:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Teren, niestety nie widać wyświetlacza:

https://www.youtube.com/watch?v=2JuOQnV06ZM

Poprawię w następnym z większą cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 01:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Strasznie blisko cewki trzymasz(nosisz) szpadel. Ctx3030 np. tego "nie lubi".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 01:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

saper napisał(a):
Byłem również podczas swojej podróży po kraju u "Marka" pod warszawą na jego bardzo ciekawym polu testowym. Pole typowo głębokościowe, nic dla drobnicowców.
Poproszę Marka aby osobiście lub poprosił kogoś i przedstawił tu własną opinię.

U Pana Marka pole niby łatwe a jednak trudne. Niby piasek a jednak depozyty zakopane na granicy dla większości wykrywaczy. Miło mi tam zawitać czasami :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 01:43 
Szeregowy
Szeregowy

Shelton napisał(a):
walbor62 napisał(a):

Żadnego RUTUSa wcześniej nie posiadałem.

Pan to nawet nie wiedział co to jest tryb mix pół roku temu, a teraz nagle wielki specjalista

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 01:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Wg. mnie problem tkwi także w cenie. Znam PROxime i Optime. Oba sprzęty poniżej 2 tysi z czego Proxa bardzo niżej. Sprzęty uznane i warte ceny. Ale czy Alter warty jest swojej. Ładne pudełko, osłonki, rzepy i odświeżony design to lep dla nowicjuszy i gadżeciaży, aczkolwiek miło. Tyko porównanie z innymi piszczałkami o podobnych rozwiązaniach da obraz Altera. Reszta achów i echów warta kłaka.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 02:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Kopi napisał(a):
Witam.
Wg. mnie problem tkwi także w cenie. Znam PROxime i Optime. Oba sprzęty poniżej 2 tysi z czego Proxa bardzo niżej. Sprzęty uznane i warte ceny. Ale czy Alter warty jest swojej. Ładne pudełko, osłonki, rzepy i odświeżony design to lep dla nowicjuszy i gadżeciaży, aczkolwiek miło. Tyko porównanie z innymi piszczałkami o podobnych rozwiązaniach da obraz Altera. Reszta achów i echów warta kłaka.
Pozdrawiam
Kopi

Alter jak najbardziej wart jest ten ceny jeden z nielicznych w pełni uniwersalnych wykrywaczy, który możemy dopasować do miejscówki i przedmiotów które chcemy szukać.
Rutus nie ma się czego wstydzić zrobił dobry wykrywacz który śmiało może konkurować z fisherem lub white'sem.

Intensywnie testuje i już widzę że w kilku aspektach jest lepszy od fishera f75 ltd dst

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 06:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Taktyk napisał(a):
Nerwowo? :lol:

A. chyba uderzyła woda sodowa do głowy albo nie starczyło czasu. Jak można pozwolić, żeby to pierwsze filmy instruktażowe kręcili niedoświadczeni użytkownicy, a nie sama firma? Shelton jest tak doświadczony, że nie potrafi odróżnić sondy sklejonej z dwóch korpusów od sondy z dodatkową osłoną - tutaj osłona jest klejona na silikon, więc +++++ dla firmy... :lol: Przecież taki instruktaż powinien być na pierwszym miejscu przez firmę Rutus. Odpowiedź jest jedna: brak możliwości i pomysłu... i czasu, ale to mogę zrozumieć.. I na zdobycie większego rynku nie ma możliwości - chociaż naprawdę samemu Rutusowi tego życzę, ale nie z takim podejściem i arsenałem!

Rutus napisz do mnie a zrobię Tobie taką kampanie, przy której W. Mx sport będzie tylko 5-procentowym udziałem, w porównaniu do u95% udziału naszego... :lol:

Ahoj!

T.

Taktyk spozniłes sie o pare dekad :lol: ....tu i nie tylko tu juz wiele nas zbluzgało głupie testy i ich brak,głepie pomysły ..i brak PL mEnu :lol: ..i w ogóle juz wszystko zostało skrytykowane...takze spokojnie ,chyba zapadłeś w sen zimowy :h

A tak serio..Shelton uwazam robi najlepsze testy/prezentacje w sieci w temacie wykrtywek. Wystarczy porównac wszytko inne... :1

Jesli zaś chodzi o to czy to będzie dobra wykrywka..
Dziwie sie ze w tej branzy nie bierzez sie zakresu cenowego pod uwagę jako głównego czynnika .Detektorysci to dziwny gatunek....wydadzą wszystkei swoje puieniadze by tylko mieć sprzet najlepszy.a nei dobry w tym przedziale.
Jeśli alter 71 kosztuje 2800 zł to logiczne ze nalezy go w pierwszym rządzie porównać do konkurencji z tego przedziału(okolic)cenowego.
Deus lite ,at pro,x terra 705,MakroR 2, T2, chyba jakiś whites...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 08:26 
Generał Broni
Generał Broni

Bieszczadnik napisał(a):
Shelton napisał(a):
walbor62 napisał(a):

Żadnego RUTUSa wcześniej nie posiadałem.

Pan to nawet nie wiedział co to jest tryb mix pół roku temu, a teraz nagle wielki specjalista

Kolega nie cytuje mnie tylko Sheltona, ja od zawsze chodzę tylko z Rutusem a od ponad roku tylko w trybie mix.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 10:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

front247 napisał(a):
Taktyk spozniłes sie o pare dekad :lol: ....tu i nie tylko tu juz wiele nas zbluzgało głupie testy i ich brak,głepie pomysły ..i brak PL mEnu :lol: ..i w ogóle juz wszystko zostało skrytykowane...takze spokojnie ,chyba zapadłeś w sen zimowy :h

A tak serio..Shelton uwazam robi najlepsze testy/prezentacje w sieci w temacie wykrtywek. Wystarczy porównac wszytko inne... :1

Dla mnie takie testy są bez znaczenia a opowieści o zwalniającym przetworniku śmiesza do łez :lol:

Interesują mnie tylko testy porównawcze w różnych warunkach terenowych.

T.

Ostatnio edytowano niedziela, 13 listopada 2016, 10:33 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 10:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

saper napisał(a):

Taktyk, jesteś chętny na jakieś porównania ? bardzo mnie interesuje porównanie ze starymi Whitesami.
Właśnie wróciłem z kraju po małym obejdzie i testach na meteorytach w Pułtusku.
Ale zastanawiam się czy nie zorganizować spotkania "małego" zlociku na Jurze i przeprowadzenia testów-porównań.

Możemy, tylko nie wiem czy pogoda teraz pozwoli. Mam teraz nową sondę 12'' typu DD do White's MXT o czułości dużej koncentrycznej.

Jeśli chodzi o meteoryty kamienne to temat bardzo zacny. Jaki miałeś odczyt gruntu na terenach Pułtuska?

Sygnał dla chondrytu, który zawiera znikome ilości żelaza powienien być na początku skali a nie na końcu. Sygnał tylko w niewielkim stopniu(1-3%) będzie się różnił od mineralizacji gruntu. Dlatego pytam o wartosć fazy gruntu pod Pułtuskiem. Sygnały na końcu skali będą tylko dla kamieni mocno magnetycznych, niekoniecznie meteorytów.

TAKTYK

Ostatnio edytowano niedziela, 13 listopada 2016, 10:47 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 10:43 
Moderator
Moderator

To prezentacja wykrywacza - super sprawa dla osoby która jest zainteresowana tym wykrywaczem i faktycznie to producent powinien to nakręcić. Ja czekam na filmiki z pola Mocnego Sygnału - może alter też się kiedyś pojawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 11:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Taktyk.
Grunt w okolicy Pułtuska dawał mi jak w większości gruntów coś ok 87.

Meteoryty też dawały odczyt na początku skali, sam początek, ale dzięki funkcji Hot Rock przesunąłem tak fazę aby były wskazywane na drugim końcu.
Oczywiście ja tam to dopiero testowałem, aby powyciągać wnioski i wrócić raz jeszcze z poprawionym softem jak i większą wiedzą.
Niestety nie mogłem nic więcej zrobić prócz prób korelacji fazy ze zmianą częstotliwości. Brak ręcznego strojenia nie pozwolił mi na więcej doświadczeń ( mi tego mocno brakuje )oj będę Arka męczył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2016, 12:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czyli wstrzymywać zakupy bo pewnie będzie soft poprawiany

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]