benekpe napisał(a):
Taktyk napisał(a):
Detektor nie robi analizy fizyko-chemicznej tylko bada/mierzy przepływ prądu przez dany cel. Wiemy z prawa Ohma, że zależy od głównie od grubości przewodnika. Hmm? :)
TAKTYK
Detektor analizuje zaburzenia pola elektromagnetycznego przedmiotu a nie wartość natężenia prądu przez niego przepływający. Reakcja detektora zależy głównie od właściwości magnetycznych przedmiotu a nie od jego rezystancji, impedancji. Nie te zjawiska, nie te teorie :) W samej konstrukcji detektora przekłada się to na zmianę wartości napięć i prądów - ale to już są kwestie konstrukcyjne samych detektorów. Powierzchnia przedmiotu ma kluczowe znaczenie dla detekcji, grubość już mniejsze.
Oj kolego Tutaj Taktyk napisał w uproszczeniu on akurat w tym siedzi i się zna.
Grubość przedmiotu ma wpływ na detekcję i to znaczną.
Ogólnie chodzi o indukowanie się prądów wirowych w przewodniku pod wpływem pola elektromagnetycznego.
Z kolei to wszystko co dzieje się w przewodniku ma wpływ na sondę i układy detektora gdyż zostaje zachwiana "równowaga" powstaje pewien sygnał na wyjściu detektora który jest nieco przesunięty w fazie względem sygnały nadawczego. (Ta zależność pozwala na identyfikacje celu w trybie dynamicznym.)
Ogólnie są dwie składowe sygnału do obróbki i oby dwie mają znaczenie.
Bo od jednych i 2 właściwości zależy, że żelazo jest pokazywane jako kolor... ale o tym trzeba już doczytać.
Tak w uproszczeniu.
o ps. widzę teraz właśnie że Pan Taktyk wyjaśnił to o czym napisałem.
Napisz kolego z ciekawości może o przypadku żelaza niech koledzy sobie poczytają może kogoś zaciekawi ze fizyki się nie oszuka i czemu cienkie lub grube żelazo może być sygnalizowane kolorem i niekoniecznie jest to związane z utlenieniem się. To wszystko jest włąśnie związane z dwiema składowymi.
Z tego słynie minelab, który z obu składowych po przetworzeniu (modele explorer itp) ma charakterystyczne tony dźwiękowe, które nie dotyczą bezpośrednio samego przesunięcia fazowego sygnału lecz mają na to wpływ obie składowe sygnału.
W sumie masło maslene bo obie składowe mają wpływ na przesunięcie fazowe , tak czy inaczej minelab przy generowaniu dźwięków analizie z osobna składową magnetyczna i elektryczną.
reaktywny i rezystywny (Re Ri) -- o ile nie pokićkałem
Proszę mnie poprawić jeśli coś tu ogólnie źle napisałem ;)
Masz dużą wiedzę na ten temat aż bym się kiedyś umówił na korepetycje techniczne ;];]
Pozdrawiam