Teraz jest sobota, 6 września 2025, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tryb Statyczny XP DEUS
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 21:58 
Major
Major

benekpe napisał(a):
W końcu dłuższy wypad na totalnie zaśmiecone militarne pole z dużą cewką 13-tką, gdzie na dynamiku w zasadzie szukanie to męka. Rewelacyjnie sprawdził się program PITCH ze zmniejszoną dyskryminacją - kilkanaście monetek i guzików wyłuskanych wśród żelaznych i kolorowych wszechobecnych drobinek. Jestem pod naprawdę dużym wrażeniem tej cewki. Niesamowicie czuła na kolorową drobnicę, rewelacyjna separacja. Tak naprawdę wiele w tej kwestii nie ustępuje małej 9-ce. Statyk z niewielką dyskryminacją niesamowicie stabilny i jednocześnie czuły. Mały kolor wielkości średniej monety, guziki, małe łuski, wszelkiej maści blaszki pięknie sygnalizuje krótkim lecz pewnym sygnałem - przy kolorowej drobnicy wymagane wolniejsze przemiatanie. Czytelna i wyczuwalna dźwiękowa identyfikacja wielkościowa. Wyciszone przez dyskryminację żelazo powoduje, że szukanie guzików, nieśmiertelników czy innej kolorowej drobnej militarki to bajka - błoga niczym nie zakłócona cisza i tylko piękne sygnały na kolor, krótsze bądź dłuższe. Dzisiaj na statyku nie wykopałem żadnego żelastwa.
Jak pisałem wcześniej - jestem pod wielkim wrażeniem dużej cewki. Nawet w dynamiku pięknie wyłapuje wśród śmieci małe kolorki. Nie ma problemu z poprawnym namierzeniem fanta - trochę ćwiczeń i poprawne namierzenie to pikuś. Coś mi się wydaje, ze na pola i nawet śmietniki duża 13-tka będzie podstawową cewką. Co do głębokości detekcji - trafiłem dzisiaj na kilka naprawdę mocnych sygnałów od głęboko zalegających przedmiotów - dziwne, bo na tym polu pełno jest kraterów po wykopkach miłośników głębokiej militarki, a te sygnały ominęli...naprawdę dziwne, bo sygnały mocne jak dzwon...
Kolejne wypady to testy statyka z dźwiękową identyfikacją - muszę rozgryźć ten tryb, bo wydaje się ciekawym uzupełnieniem trybu z dyskryminacją.

Super opis, ale fajnie byłoby zobaczyć to na choćby krótkim filmiku, bo ludziska nie czają jak nie widzą :1 :h
Dziękujemy Benekpe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2017, 22:20 
Kapitan
Kapitan

Zachęcam wszystkich do samodzielnych testów deusa. Ten wykrywacz ma naprawdę duży potencjał, warto samodzielnie bawić się jego trybami. Ta "zabawa" pozwoli nam wszystkim lepiej zrozumieć ten sprzęt, pewne istotne zależności, które wpływają ostatecznie na skuteczność jego pracy. Deus to nie tylko szybki i skuteczny drobnicowiec. Wielu zarzuca mu przeciętne osiągi, gdy tymczasem jego tryb statyczny jest naprawdę głęboki i stabilny - co ma przełożenie na efektywność poszukiwań. Sam się wielokrotnie przekonałem, że nie ustępuje uznanym i cenionym statykom. Trzeba pamiętać, że statyk to skuteczny oręż nie tylko na głęboką militarkę. Warto wykorzystać ten tryb w mocno zaśmieconym terenie, gdzie nie jeden dynamik po prostu polegnie. Dopracowana dyskryminacja klasyczna i wielkościowa pozwala wyłuskać w natłoku wszechobecnych śmieciowych drobinek te pożądane sygnały.
Ja za każdym razem na polu staram się używać różnych trybów pracy. Często gdy na dynamiku z zerową dyskryminacją i na pełnych tonach jestem znużony natłokiem sygnałów, przełączam na program PITCH albo włączam statyka i wolno przemiatając w ten sposób odpoczywam. Osobiście staram się, by każde wyjście z deusem nie ograniczało się do mechanicznego bezmyślnego przemiatania. Każde wyjście to jego nauka, próba głębszego i pełniejszego jego zrozumienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2017, 17:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mrand napisał(a):
Taktyk napisał(a):
Nie ma takiej dyskryminacji w detektorach VLF - jest tylko dyskryminacja fazowa, która pozwala dyskryminować przedmioty ze względu na ich przewodność.
TAKTYK

Oczywiście, że jest. Albo podczas zrzynania LEM-a źle zrysowałeś schemat, albo czegoś nie zrozumiałeś.

No i wszystko się wyjaśniło z "nowym" detektorem Taktyka. Można się było tego spodziewać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 marca 2017, 21:40 
Major
Major

Myślę że masz rację kol benekpe z tym że póki sam nie spróbujesz to nie ,,pojedziesz"
Ale skoro ktoś już coś przed nami wymyślił więc po co bić pianę....przecież można poprosić :D i skorzystać z doświadczenia
Może jednak Cię przekonamy do filmu a to na pewno zaprocentuje tym że więcej ludzisków tego spróbuje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 marca 2017, 08:46 
Kapitan
Kapitan

Panowie, tryb statyczny w przeciwieństwie do skomplikowanego i zaawansowanego trybu dynamicznego w deusie jest naprawdę banalny i nie wymaga wiekszego zaangażowania i nauki. W moim przypadku obsługa tego trybu ogranicza się do jedynie delikatnych zmian wartości dyskryminacji i dostosowania szybkości przemiatania cewki. Jeśli szukamy drobnej militarki to ruchy zdecydowanie wolniejsze, jeśli zaś polujemy na dużego zwierza możemy szybciej przemiatać cewką. Ot i cała filozofia. Na naszych śląskich polach statyk jest niesamowice stabilny, nic się nie wzbudza, nie ma potrzeby częstych resetów jak to się zdarza u konkurencji. Za tym nie kryje się jakaś tajemna wiedza poparta dużym bagażem doświadczeń.
Jeszcze raz zachęcam, by każdy dla odmiany "pobawił" się deusowym statykiem.
Dla mnie istotne jest to, że nowy soft zwiększy czułość statyka na mniejsze przedmioty.
Warto ciekawe pola przelecieć statykiem, bo o ile płytszy dynamik już nie jest w stanie niczego z ziemi wyłuskać, to być może statyk sięgając głębiej coś nam jeszcze ciekawego zasygnalizuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 10:27 
Kapitan
Kapitan

Zapomniałem całkowicie opisać parametr CZUŁOŚĆ w trybie statyczny, on jest kluczowy w poszukiwaniach.
Zmiana parametru czułości nie przekłada się bezpośrednio na zmniejszenie głębokości detakcji. Ten parametr raczej dokonuje zmiany dyskryminacji wielkościowej.
Nawet przy dużym zjechaniu z czułości mniejsze przedmioty nadal są sygnalizowane jednak tylko graficznie w okienku AKCEPTACJI, nie towarzyszy tej detekcji sygnał dźwiękowy. Mamy więc do czynienia z dźwiękową dyskryminacją wielkościową.
Prosta zależność:
wysoka czułość = dźwiękowa detekcja małych i dużych przedmiotów
mniejsza czułośc = dźwiękowa detekcja jedynie większych przedmiotów

Tak więc w trybie statycznym z dyskryminacją mamy do czynienia tak naprawdę z dwoma dyskryminacjami. Deus bardzo dobrze dyskryminuje żelazo - nawet większe kawałki złomu.
Warto w trybie statycznym od czasu do czasu zerkać na wskaźnik akceptacji i odrzucenia. Pozwala nam to zaobserwować, czy teren po którym chodzimy jest czysty czy mocno zaśmiecony. Zrobiłem ostatnio test na maskowanie koloru przez żelazo i okazuje się, że statyk nawet w mocno zaśmieconym żelastwem terenie pięknie wyłapuje nawet małe kolorki. Widać że dobrze sobie radzi z maskowaniem przez żelazo. Wskaźniki Akceptacji i Odrzucenia cały czas identyfikują graficznie proces detekcji, tor audio jest niezależny i działa dopiero przy odpowiednich wartościach nastaw obu dyskryminacji. Kombinacja obu tych nastaw może być kluczowa - bo z jednej strony możemy wyeliminować wpływ małego żelaznego złomu i skupić się na większej żelaznej militarce, albo całkowicie skupić się na większym lub mniejszym kolorze. Jak widać możliwości sa przeogromne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 18:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wszystko to brzmi niezwykle ciekawie ale zarazem trochę skomplikowanie ( przynajmniej dla mnie ), moze dało by radę aby obok inform.o możliwościach,zależnościach itd.od razu opowiedzieć jak wprowadzać te nastawy na panelu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 18:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jeszcze jedno pyt.mi sie nasuwa mianowicie czy statyk na małe kolorki np.monetki będzie głębszy czy po prostu lepiej sobie radzi w sytuacji mocno zaśmieconego poletka np.odlamkami moździerzy itp?
A jak jest z skutecznością w sytuacji gdy szukamy powiedzmy jakiegoś depozytu drugo wojennego to juz raczej spory kaliber ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 marca 2017, 08:27 
Kapitan
Kapitan

Czwóreczka od wczoraj na pokładzie deusa. Jutro i pojutrze będę miał okazję potestować statyka na nowym sofcie. Mam nadzieję, że okaże sie jeszcze czulszy na mały kolor - tak jak zapewniał producent.
Crusoe - na małe monety w mocno zasmieconym terenie raczej program PITCH - gwarantuje cisze w słuchawkach i jednocześnie nie pominie nic wielkości monety. Co do depozytu uwież mi - nie pominie go statyk. Ostatnio miałem mocny sygnał i nawet uniesiona sonda na wysokość pasa nadal sygnalizowała jakiś duży obiekt - oczywiści darowałem sobie kopanie, bo mnie takie klimaty kompletnie nie rajcują. Tylko mała i średnia militarka - cokolwiek to znaczy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2017, 17:10 
Szeregowy
Szeregowy

Benku i jak tam były już jakieś testy są jakieś wnioski

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 marca 2017, 18:53 
Kapitan
Kapitan

Owszem. Pierwsze testy obiecujące. Dla przykładu - sygnał na polmosa głęboko zalegającego krótki, mocny jak dzwon - nie do przeoczenia. Mam też wrażenie, ze lepiej dyskryminuje duże żelazo. Wcześniej przy małych wartościach dyskryminacji żelazo potrafiło przebić się w zakres koloru. Niestety wietrzna pogoda i potrzeba też sprawdzenia nowych programów nie pozwoliła mi na pełniejsze testy. Jednak po dzisiejszej rozmowie z moim dyrektorem w pracy, mam kolejne "noworoczne postanowienie" - więcej czasu poświęcę moim pasją i rodzinie a pracę będę od dzisiaj traktował jedynie jako dodatek do mojego życia. I od przyszłego tygodnia krótkie lecz częste wypady z deusem i nowym Bułgarem w teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 01:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

benekpe napisał(a):
Jednak po dzisiejszej rozmowie z moim dyrektorem w pracy, mam kolejne "noworoczne postanowienie" - więcej czasu poświęcę moim pasją i rodzinie a pracę będę od dzisiaj traktował jedynie jako dodatek do mojego życia. I od przyszłego tygodnia krótkie lecz częste wypady z deusem i nowym Bułgarem w teren.

I tak trzymaj, życzę płytkich i bogatych dołków. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2017, 10:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam nie znalazłem w instytucji na jakiej częstotliwości pracuje tryb statyczny może ktoś wie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2017, 08:03 
Kapitan
Kapitan

Wczoraj ze 2 godziny testowałem go na 1ww i sądząc po fantach 2ww.
Ładnie, spokojnie i grube zwierzaki pojawiły się.
Sygnały które dynamik daje jako nie jasne statyk atakuje z wielka dokładnością i opisem wielkości.
Trochę słabiej z drobnica bo trzeba by wolno szukać ale złom pierwsza klasa wychodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 kwietnia 2017, 12:44 
Kapitan
Kapitan

Ktoś biegał ze statykiem na nowej wersji softu?
Jakieś spostrzeżenia, dostrzegalne różnice?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]