Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 01:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukanie pól bitewnych na podstawie miedziorytów...
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2005, 15:02 
Poczciwy Otto

Ma ktoś doświadczenie w czymś takim? Szukam pola jednej bitwy, ale nigdzie nie ma map ani dokładnych opisów (Poza tym że była, kto walczył i ile stracił). Ale ostatnio trafił w moje ręce obrazek miedziorytu z widokiem tej bitwy. Miedzioryt z czasów bitwy (1634 rok), za wiele na nim nie widać, ale chodzi o to, na ile można mu ufać? Czy w tych czasach przywiązywano wagę do dokładności czy bitwe umiejscowiono na nim raczej tam gdzie ładnie wygląda? Ledwo, ale udało mi się wypatrzyć na niej domki wsi (Chyba - to jest tak małe że równie dobrze mogą to być tabory) koło której była bitwa a w oddali Legnicę, na upartego położenie wsi się zgadza...
Jutro postaram się trochę tam poszukać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 listopada 2005, 22:08 
Weteran
Weteran

Wszystko zależy od tego czy osoba szkicująca była osobiście na polu bitwy, czy znała ja jedynie z opowieści czy raportów. Wiele zależy też od tego która to z koleji wersja miedziorytu, im późniejsza tym mniej dokładna, to tak jak z głuchym telefonem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 14:07 
Poczciwy Otto

Przeszukałem i nic z epoki. Tony łusek od mausera ale żadnych śladów bitwy. Chyba że "Legnica" przedstawiona na miedziorycie to po prostu sąsiednia wieś (Taka duża?), jeszcze się tam przejdę.
Może bym coś znalazł ale szukałem tylko z półtorej godziny... nigdy więcej nie wezmę ze sobą kumpla z łapą w gipsie choćby błąd ortograficzny!!! jak prosił...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 04:11 
Generał Broni
Generał Broni

A powiedz mi Kretschmer, czy na Legnickim Polu szukałes?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 16:15 
Poczciwy Otto

Nie. Tak na prawdę to nie wiadomo gdzie była bitwa, położenie jest hipotetyczne. Ale znam osoby które szukały pola bitwy i nic kompletnie nie znalazły no i twierdzą że bitwy na pewno nie było tam, gdzie podają historycy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 18:24 
Generał Broni
Generał Broni

Jak z Grunwaldem......

będę tam niebawem to spróbuje znaleźć to dla potomnych..........

:skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 listopada 2005, 22:23 
Chorąży
Chorąży

Witam,
to w końcu wiadomo gdzie się ta bitwa odbyła, czy nie wiadomo, a jeśli nie wiadomo, a przypadkiem znajdę takie miejsce, to automatycznie staje się ono stanowiskiem archeologicznym? :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 02:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jezeli nie ma go w katalogu zabytkow WKZ'a (Wojewodzki Konserwator Zabytkow) lub na nowym AZP (Archeologiczne Zdejecie Polski) to sie nie przejmuj wal wszystko co sie w ziemi nie rusza i na drzewo nie ucieka (zreszta tych dokumentow nie masz nawetr jak zdobyc.._. A tak na powaznie nie stanie sie ale jak cos wyciagniesz to zaraz sie stanie. Tak wiec nic wyciagnac nie mozesz bo jak wyciagniesz to sie stajesz zlodziejem a nawet jak powiadomisz odpowiedznie sluzby to i tak cie moga oskarzyc o dewastowanie dobr kultury narodowej. Chyba ze szedles z wykrywaczem szukac starych srub kolejowych, potkanes sie o kabel od sluchawki i jeb_nales glowa w miecz sredniowieczny ktory walasnie przed toba lezal (bylo takze troche monet i bizuterii). No i oczywiscie zadzwoniles od razu do archeo, ktorzy to przyszli i nawiasem mowiac przeskanowali miejscowe swoimi wykrywaczami oczywiscie w celach dydaktycznch. Po czym przyjechal Pan konserwator i pogratulowal ci trafienia z dorobna sugesita ze na nic wiecej nie mozesz liczyc. Tak wiec potem sledisz we wszystkich mediach doniesienia na temat towjego odkrycia z wypiekami na twarzy a tu nic. Nagle twoj syn cie wola (lub kolega) "o Heniutek, zobacz czy to nie taki sam miecz co sie o niego w leb na polu jeb_nales?" A tu u gory strony jest napisane: allegro a cena jaka 6790 PLN. I tu kolego zaczynasz sie zastanawiac nad systemem .Najpierw powoli niespiesznie twoje wyobrazenie o dobrze i zlu musza sie troche pokolysac. Myslisz coraz szybciej. Tworza sie nowe polaczenia synaptyczne, nowe mysli przeplywaja przez glowe. Zle zrobilem ale to nie moja wina to... Dzidek powiedzial zeby dzwinic, to jego wina. A kto to puka? He? Co? wezwanie do sadu za rabunek dobr kultury narowowej? Jakze to. Toc to ja chciol Panocku to wsie dyc wam muzealom. A tu go k..wa w kajdany i na glebe, kobita placze i mowi: on sobie tylko w sloiczku dwa pieniazki w olejku. Ha a gdzie.. ooo kur..a szelagi Jana Kazimierza - dobra kultury - do mordy pilke tenisowa wlozyc do transportu co by nie gryzl bo moze byc niebezpieczny. Tak wiec moj drogi Heniutku przed rozprawa czeka cie zdobycie umiejetnosci chodzenia z zacisnietym kroczem pod prysznicem i siedzenia z wyborcami Andrzeja L. Aczkolwiek moze tu nastapic jakas zmiana adwokat zalatwi to szybko i bedzie po bolu nie finansowym lecz miedzyposladkowym. Jezeli tego jednak nie zalatwi to mozna sie spodziewac ze zrobia z ciebie konfidenta np. powidza a pan to mowil o ksiedzu ze lubieznik - wszystkim powiemy a ty na to a ch.. mi z tym, no to powiemy ze te dziewczynki co pan je uczy w-f'u to powiedzialy... Ok, ok co mam robic. No i widzisz Heniutku taki to los moze sie spotkac. Upodlenie, degrengolada i padalctwo. Lepiej wez siatke na motyle i zapoluj. :666

A tak na powaznie to bitwa pod grunwaldem byla troche w innym miejscu. Tylko niemcy maja jakies wiarygodne opracowanie na ten temat i przesuniecie glownej walki bylo o chyba 2 -3 kilimetry. Autora nie podam bo widzialem ale mnie to kompletnie nie interesowalo wiec odpadlem od dyskusji w lekture na temat zaginionych wsi. W takim miejscu nowym mozedz kopac ile chcesz nawet zreszta na stanowisku. Jest gdzies tablica co mowi ze to stanowisko he? Szukales jej zgodnie z prawem ale nie znalazlesl. Kazda papuga cie z tego wybroni. Gozej jak bedzie czerwona tablica. Ja je osobiscie kocham :luv Mam przy nich wzwody i dotykam je czule...

Mam nadzieje ze rozjasnilem lub zaciemnilem,

Pozdrawiam,

Ardengard

Ostatnio edytowano czwartek, 10 listopada 2005, 02:53 przez Ardengard, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 02:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Heh troche mnie ponioslo z ta opowiescia :D po ciezkim urodzinowym dniu... :pub

Pozdrawiam,

Ardengard

Ostatnio edytowano czwartek, 10 listopada 2005, 11:17 przez Ardengard, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 21:39 
Poczciwy Otto

Kumpel z klasy zaprosił mnie żeby puszukać koło jego wsi. Leży w rejonie domniemanego pola bitwy z tatarami w 1241, a konkretnie mówił żebym przeszukał górkę na której podobno obozowali tatarzy po bitwie. To może być stanowisko archeo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2005, 21:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

co do miedziorytów.najcześciej stosowano do ich tworzenia pobieżne szkice ewentualnie malowano według wspomnień uczestników owej bitwy (wielu miało bujną fantazję). zatem wątpię aby taki miedzioryt był jakąkolwiek wskazówką w poszukiwaniach-no chyba że artysta siedział na odległym pagórku i rył w tej miedzi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 04:22 
Generał Broni
Generał Broni

Zasada jest prosta - nie jest oznaczone - wolno chodzić z wyrywaczem co nie oznacza, ze wolno cokolwiek nawet przypominającego zabytek sobie przywłaszczyć.
teren Grunwaldu nie jest stanowiskiem archeologicznym i fajnie by było gdyby osoby na ten temat się wyrażające liznęły choćby wiedzy na temat tego gdzie jest a gdzie nie jest stanowisko.
Tamto pole co altualnie jest niby polem bitwy nie ma z nim nic wspólnego i zostało wskazane palcem na "chybił - trafił" przez wojewode lat temu 40 gdy zabierano się do stworzenia megalegendy o naszej megapotędze sprzed lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 12:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ja nie pisałem do Ciebie.
FDlaczego Ty na siłe chcesz ze mną konwersoewać.....
ja jestem heteroseksualny - to raz a dwa - nie wciągaj mnie swoimi wypowiedziami w dyskusje bo ja nie mam przyjemności z Tobą rozmawiać, dyskutować czy się przekomarzać. !!!
Miej trochę honoru i nie wpychaj się na siłę wszedzie gdzie ja się wypowiadam bo zacznę myśleś że masz na mnie ślinkę.......

To ze stoją tam czerwone tabliczki to jeszcze nic nie oznacza, bo czerwoną tabliczkę, o której mówisz mozna wbić na każdym trawniku.
mówię o rzeczywistym stanowisku archeologicznym.
Jeżeli jakis wojewoda o wątpliwym wykształceniu, a w tym okresie nie liczyło się wykształcenie tylko przekonanie, pokazał na mapie palcem że TU !!!
To Tak powiela się to do dziś a jak bys zapytał jakiegokolwiek historyka to byś wiedział, ze to nie jest pole bitwy i TAM nic nie znaleziono.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 13:15 
Generał Broni
Generał Broni

uff - najbardziej cieszę sie z ostatniego zdania! AMEN!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2005, 15:00 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Ciacho - wydaje mi się że ciut przesadzasz bo pole bitwy nie jest wciąż precyzyjnie zlokalizowane. Z drugiej strony to fajnie by było, gdyby istniała możliwość legalnego umieszczania znalezionych fantów w tamtejszym muzeum..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]