Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 06:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Monety keszowe
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 18:10 
Specjalista
Specjalista

Pierwsza moneta to dao guang tong bao odlewana w Północnej Mennicy Ministerstwa Skarbu w Pekinie w latach 1821-1823 (za panowania cesarza Xuanzonga).
Drugi numizmat to miniaturowa dao guang tong bao odlewana w prowincji Jiangsu w mieście Suzhou. Należy do specjalnej emisji, którą realizowano tylko i wyłącznie w tej mennicy. Czas produkcji to lata 30-te i 40-te XIX wieku.

Obydwie monety są oryginalne.

Jeśli chodzi o stosunek wymiarów keszówki do jej nominału, to on zmieniał się na przestrzeni wieków, dynastii, a nawet panowania jednego władcy.

Wspomniałeś o giełdzie w Bytomiu, czy chodzi o Szombierki? Kiedy mieszkałem na Górnym Śląsku, to bywałem tam bardzo często. Szczerze przyznam, że 5-6 lat temu nie było tam keszówek prawie wcale.

A teraz sprawa katalogu. Praca Davida Jena jest bardzo słaba. Jest w niej sporo pomyłek i braków. Oczywiście na początek wystarczy, tak dla ogólnego rozeznania. Polecam katalogi Davida Hartilla: do chińskich keszówek - Cast Chinese Coins, do koreańskich - Cast Korean Coins and Charms, do japońskich - Early Japanese Coins, natomiast do wietnamskich polecam pracę Allana Barkera - The Historical Cash Coins of Vietnam.
Wszystkie prace dostępne są na ebay'u.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2018, 23:05 
Sierżant
Sierżant

Chapeau bas na temat twej wiedzy Yuang feng -dobrze się czyta twój blog na temat keszówek. I dziękuję za rozpoznanie choć w międzyczasie też znalazłem co to za monety ale kompletnie nie wiedziałem kto i gdzie je odlewał. Teraz przelewam twą wiedzę na karteczki i dopinam do numizmatów. A przy okazji pochwalę się następnymi Wietnamczykami bitymi prywatnie. Najczęstszym typem tych monet prywatnych jest styl Anpo-te lub Anpo które to dwie keszówki już prezentowałem a następne z tego stylu to:
pierwsza moneta to An Phap Nguyen Bao
rozmiar 19 mm otwór 5x5 mm grubość 0,6 mm
An Phap Nguyen Bao (J. Anpou genpou) to moneta, która nadaje nazwę stylu Anpou.
druga moneta to Tri Thanh Binh Bao
rozmiar 20 mm otwór 5x5 mm grubośc 0,7 mm
Legenda tej monety może być luźno oparta na dynastii Song Ji Ping Yuan (i Tong) Bao z 1064-1067
i trzecia moneta to Thanh Thong Nguyen Bao
rozmiar 19,5 otwór 5,5 grubość 0,7mm
Korzystam z wiedzy Luka Robertsa w rozpoznawaniu monet Wietnamu.
Co do giełdy w Bytomiu to tak giełda na Szombierkach i istotnie nie ma nikogo kto by się tą tematyką interesował dlatego jak są monety to w koszykach z bilonem współczesnym lub xix i xx wiecznym jako śmieć numizmatyczny. Jestem z Bytomia więc jestem praktycznie na większości giełd ale keszówki traktuję jako bazę poznawczą historii Chin i ma też swoich ulubionych cesarzy o których czytam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2018, 23:15 
Sierżant
Sierżant

Ooo, jedno zdjęcie środkowe nie weszło więc jeszcze raz awers monety Tri Thanh Binh Bao

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2018, 14:39 
Specjalista
Specjalista

Dodam od siebie, że nazwa tego typu monet wywodzi się z języka japońskiego. Otóż numizmatycy Kraju Kwitnącej Wiśni zainteresowali się keszówkami Wietnamu już w XVII wieku i sami zaczęli je klasyfikować. Wszystkie małe i bardzo lekkie keszówki sklasyfikowali jako 安法手 anpo te - dosłownie "typ anpo" (wymawiane jako ampo te - w języku japońskim dźwięk ん "n" poprzedzając dźwięki "m", "p" i "b" zmienia się w "m"). Nazwa pochodzi od czytanych po japońsku pierwszych dwóch znaków inskrypcji monety an pháp nguyên bảo - najpopularniejszej reprezentantki tej grupy numizmatów.

W literaturze można spotkać również określenie an fa shou, jest to chińskie czytanie znaków 安法手. Istnieje również wietnamskie czytanie - an pháp thủ, ale numizmatycy tego kraju go nie stosują.

Kolega landszaft pokazał nam trzy przykłady keszówek typu anpo. Wszystkie zaliczają się do emisji nieoficjalnych. Warto poznać ich odmiany.

Wśród monet an pháp nguyên bảo wyróżnia się cztery typy:
- najpopularniejszy, do którego zalicza się moneta kolegi landszafta oraz wszystkie moje, które zaprezentowałem na blogu --> an pháp nguyên bảo. Jest to typ z inskrypcją mieszaną: znaki 安法 "an pháp" w stylu regularnym i 元寶 "nguyên bảo" w stylu pieczęciowym. Rewers płaski.
- rzadszy o rewersie z otokiem i obramowaniem otworu
- jeszcze rzadszy ze znakiem 元 "nguyen" (to ten na godzinie 6) niedotykającym otoku monety. Znak jest wyraźnie przesunięty w górę. W tej grupie znaleźć można zarówno płaskie rewersy, jaki i te z otokami.
- również niepopularny typ o "nitkowatej" inskrypcji. Kreski znaków awersu są bardzo chude, a znaki w całości zdają się być wąskie. W tej grupie charakterystyczny jest też znak 寶 "bao" (to ten na godzinie 9) jego kaligrafia przypomina bardziej styl regularny niż pieczęciowy.

Jeśli chodzi o trị bình thánh bảo (w tej kolejności czytania znaków najczęściej spotyka się ją w literaturze) to podział na odmiany jest podobny:
- moneta kolegi landszafta jest przedstawicielką najpopularniejszego typu. Awers posiada inskrypcję mieszaną: znaki 治平聖 "trị bình thánh" w stylu regularnym, a znak 寶 w stylu pieczęciowym.
- numizmaty o identycznych cechach awersu, ale o rewersie z otokiem i obramowaniem otworu są tylko trochę rzadsze.
Odmiany rzadkie:
- awers z "nitkowatą" inskrypcją (tak samo jak miało to miejsce przy an pháp nguyên bảo).
- znak 寶 "bảo" krzywy - wyraźnie pochylony w lewą stronę
- znak 寶 "bảo" z błędnie zapisanym kluczem 貝"bối, bei" - wewnątrz znaku składowego brak jednej kreski poziomej. Dodatkową cechą charakterystyczną tej odmiany są zawinięte do góry nogi klucza 貝.

Ostatnia moneta thánh nguyên thông bảo (tu również preferuje się taką kolejność czytania znaków) posiada dwie domiany:
- najczęściej spotykana jest ta o inskrypcji mieszanej, w której znaki 聖 "thánh" i 通 "thông" zapisano w stylu kancelaryjnym, natomiast 元 "nguyên" i 寶 "bảo" w pieczęciowym. Rewers płaski. Do tej odmiany zalicza się numizmat kolegi landszafta.
- równie popularna jest odmiana o rewersie z otokiem i obramowaniem otworu
- wielką rzadkością jest odmiana ze znakiem 元 zapisanym w stylu regularnym - jest to oficjalna moneta odlewana w latach 1400-1401 przez Hô Qúi Ly. Jest to wyjątek w grupie anpo, ponieważ ta w 99% składa się z emisji nieoficjalnych.

Nie jest znany dokładny czas produkcji monet anpo. Japońskie katalogi numizmatyczne odnotowały je już w 1694 (Wakan Koken Hosen Zukan) i 1696 (Kecho Ruishu). Uczeni sądzą, że produkowano je od XV do XVIII wieku.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2018, 21:15 
Sierżant
Sierżant

I to jest profesjonalny opis moich monet !!. Kolego Yuang-Feng mam następujące pytanie prezentowałem monetę której nie mogłem rozpoznać a została przez Ciebie zakwalifikowana jako moneta Ban Liang. Z uwagi że posiadam 2 sztuki monet Ban Liang i na nich są zazwyczaj dwa znaki w linii poziomej . Przejrzałem zasoby internetu i nie znalazłem takiego Ban Lianga jak mój o katalogu moim Chinese Cash s Wydawnictwa Krause czy chińskim nie wspomnę bo też jej tam nie ma . Na fotkach moje dwa Ban Liangi , zrobiłem też dodatkowe zdjęcie i rysunek rozpoznawanej monety aby uczytelnić znak , nie wiem czy ma być czytany z boku, góry czy dołu, jaki okres tego Ban Lianga i dlaczego tak diametralnie inny oraz gdzie mógł być odlewany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2018, 23:39 
Specjalista
Specjalista

Ten ban liang jest niestety uszkodzony, pewnie dużo lepszy nie był też w chwili powstania. Takie monety ze źle odlaną inskrypcją należą do emisji prywatnych. Około roku 200 p.n.e. dynastia Han pozwoliła swoim wszystkim obywatelom produkować monety. Oczywiście spowodowało to natychmiastowe popsucie pieniądza. Do obiegu trafiły ban liangi różnej jakości. Sytuację opanowano dopiero około 186 r. p.n.e., kiedy cesarzowa Lu określiła, jakiej wagi monety mogą wejść do obiegu.

Ban liang zaprezentowany powyżej nie musi pochodzić z tego czasu. Może to być trochę późniejsza produkcja jakiegoś ówczesnego fałszerza.

Dlaczego takiej monety nie ma w katalogu? Monety keszowe z błędami menniczymi nie są odnotowywane ponieważ często traktuje się je jako złom. W przeciwieństwie do numizmatyki europejskiej błędy mennicze nie czynią ich aż takimi rarytasami. Sposób produkcji monet keszowych, czyli technologia odlewu, niestety bardzo często owocował usterkami.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 sierpnia 2018, 13:06 
Sierżant
Sierżant

No to tupiemy dalej z monetkami keszowymi Wietnamu.
Pierwsza to znowu odlewana prywatnie ale tym razem Inny bardzo powszechny typ znany jest jako styl Tenpyou te lub Tenpyou " nazwane jak Yuang-feng zauważył w terminologii numizmatyki Japońskiej". Monety są małe jak Anpo te, ale centralny otwór jest zwykle większy, a otok na rewersie jest częściej widoczny. Monet wydają się mieć względnie niską zawartość miedzi i wysoką zawartość metali takich jak ołów, cyna i cynk przez to są szarawe w kolorystyce. Według Pana Luka Robertsa prawdopodobnie zostały wybite na Jawie z uwagi że najczęściej tam są znajdowane. ale nadal są traktowane jako monety Wietnamu.
Moneta o nazwie Ham Binh Nguyen Bao
Średnica 19 mm otwór 7x7 mm grubość 1 mm
Moneta ta jest prawdopodobnie najczęstszą monetą w stylu Tenpyo. Legenda opiera się na dynastii Chińskiej Północny Song typ monety Xian Ping Yuan Bao
Oraz dwie monety oficjalne Wietnamu chyba najbardziej znane 10 wen-owe jedna przełomu XIX/XX wieku i ostatnia XX wieczna
Pierwsza to Than Thai Thong Bao, revers Tap Van.
Moneta ta została wydana w latach 1889-1906. Na rewersie napis 10 wen
Wymiar 24,5 mm otwór 6x6 mm grubość 1,1mm
Druga to Duy Tan Thong Bao, revers Tap Van
Moneta ta została wydana w latach 1907-1915. Na rewersie napis 10 wen
wymiar 25 mm otwór 6x6 mm grubość 1,3 mm
O ostatnich dwóch monetach pisał kolega Yuan-Feng na swoim blogu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 01:05 
Specjalista
Specjalista

Czy mógłbyś podać wagę tej ham binh nguyen bao? I jeszcze jedno pytanie, czy nabyłeś ją wraz z innymi monetami Wietnamu w jednym zestawie?

Pytam ponieważ waham się i chciałbym ustalić czy rzeczywiście jest to wietnamski 天平手 (tempyou te) czy może palembański 開平手 (kaiping shou) lub wspomniany przez Ciebie jawajski 接郭至道手 (jieguozhidao shou).

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 sierpnia 2018, 15:29 
Generał Broni
Generał Broni

Wstawiłem do działu identyfikacji monet, ale myślę, że tu też pasuje. Chętnie poczytam coś więcej na jej temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2018, 10:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

yuan-feng napisał(a):
Kilka słów o znakach chińskich w odniesieniu do monet keszowych: Czy trzeba nauczyć się znaków chińskich, aby zbierać monety keszowe?

Pozdrawiam

Merytoryczna poezja.Brawo!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2018, 16:21 
Sierżant
Sierżant

Yuang-Feng , Dziś wreszcie żonka dowiozła moją wagę i będę dołączał do monet ich ciężar.
Ham Binh Nguyen Bao ma wagę 2,04 grama. Wszystkie monety Wietnamu i praktycznie większość Chin zakupiona w dwu dostawach z Wietnamu.
Koledze Belhior powiem że monetka przez niego pokazana to często tu prezentowana w tej tematyce to Qian Long Tong Bao okres panowania dynastii Qing okres panowania cesarza Gao Zong lata 1736-1796. Co do rewersu gdzie moneta odlewana wypowie się kolega Yuan-Feng bo jest lepszy w te klocki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2018, 23:29 
Specjalista
Specjalista

landszaft

Dzięki za dane. Odezwę się, jak tylko przejrzę źródła. Właśnie wszedłem do domu po bardzo długiej podróży i ledwie patrzę na oczy. Jutro napiszę o tej monecie.

zontos

Cieszę się, że artykuł przypadł do gustu.

belhior

Tak, jak landszaft napisał jest to moneta qian long tong bao. Odlewano ją w latach 1740-45 w Mennicy Ministerstwa Skarbu w Pekinie. Emitentem był cesarz Gaozong (1736-1796) z dynastii Qing. Nominał 1 wen.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2018, 23:43 
Generał Broni
Generał Broni

Dziękuję :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 15:05 
Specjalista
Specjalista

landszaft

Przejrzałem sporo ham binh nguyen bao i to co łączy Twoją monetę z indonezyjskimi xian ping yuan bao to styl kaligraficzny. Wietnamskie ham binh nguyen bao łatwo jest odróżnić po tym, iż ich znak 寶 bao (na godzinie 9) jest zapisany w bardziej archaiczny sposób, to jest w stylu kancelaryjnym. Twoja moneta posiada posiada znak 寶 bao zapisany w stylu regularnym. Jest to cecha charakterystyczna małych keszówek xian ping yuan bao produkowanych na Sumatrze (Palembang) i Jawie. W obu tych lokalizacjach monety odlewano ze stopów cynku, ołowiu i cyny. Miedzi w tych monetach było bardzo mało lub w ogóle.

Kolejną cechą skłaniającą ku emisjom indonezyjskim jest rozmiar otworu (tak jak wspomniałeś). Rzeczywiście xian ping yuan bao o tej cesze zawsze okazywały się znaleziskami sumatrzańsko-jawajskimi.

Mam jednak pewne wątpliwości:
Czemu moneta ta znalazła się w Wietnamie? Archipelag Sundajski przez wieki importował tysiące ton keszówek z Chin, Japonii i Wietnamu, aby zaspokoić potrzeby własnej gospodarki pieniężnej. Nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, aby działo się odwrotnie z wyjątkiem czasów najnowszych. Gdzieś od lat 80-tych XX wieku pozyskuje się keszówki w Indonezji na potrzeby rynku numizmatycznego. Werner Burger - autor katalogu "Ch'ing Cash", w celach badawczych nabył w Indonezji 7 ton monet keszowych dynastii Qing. Czyżby handlarze wietnamscy także wywęszyli dobre źródło keszówek?

Kolejną moją wątpliwością jest to, że mimo wszystko może istnieć emisja wietnamska ham binh nguyen bao ze znakiem 寶 bao w stylu regularnym, a ja po prostu przejrzałem ich jeszcze zbyt małą ilość. To samo tyczy się większego otworu. Wietnamskie keszówki z większymi otworami też istnieją, np. fałszerstwa chińskich monet dynastii Qing produkowanych na potrzeby wywołania inflacji w Kraju Środka.

Trudno jest mi też odnieść się do oficjalnej ham binh nguyen bao, którą odlewano w latach 1205-1210 za panowania cesarza Cao Tông z dynastii Lý. Jest to moneta bardzo rzadka, a w źródłach internetowych często jej wyobrażenie zapycha się zdjęciem właśnie nieoficjalnej (!) ham bing nguyen bao (np. tej, którą pokazuje u siebie Luke Roberts).

Wygląd Twojej monety tj. jej materiał nie musi wcale przesądzać o jej indonezyjskiej proweniencji. Tak się składa, że wietnamskie nieoficjalne emisje w tym całe mnóstwo ham binh nguyen bao odlewano z wysokoołowiowego brązu.

Werdykt: kaligrafia wskazuje na Indonezję, a moje wątpliwości to domysły (głośne myślenie). Zatem 1:0 dla teorii o jej sundajskim pochodzeniu.

Jeśli natknę się na jakieś informacje, które rzucą nowe światło na ten temat, to na pewno tutaj o tym napiszę.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 sierpnia 2018, 22:47 
Sierżant
Sierżant

Teraz prezentacja dwóch monet Japonii. Jedne z popularniejszych.
Pierwsza moneta to Kan'ei Tsuuhou odlewana w Japonii od roku 1626 roku do roku 1860.
Pokazana moneta pierwsza z lewej to tak zwana "Stara Kan'ei" odlewana w latach 1626-1668. Moneta różni się od "Nowej Kan'ei" "1668-1860 rozstawem nóżek w znaku Bao. Nóżki w znaku Bao w "Stara Kan'ei" wychodzą z jednego punktu i rozchodzą sie w prawo i lewo prawie sie kładąc ,Jak w przykładzie mojej monety a w "Nowej Kan'ei" nóżki w znaku Bao są rozstawione i lekko tylko pochylone.
Druga moneta to starszy nominał nazywany Genpou Tsuuhou odlewana w Nagasaki na wzorcu chińskiej monety dynastii Song (Yuan Feng Tong Bao). Moneta jednak zasadniczo różni się od monety chińskiej.
W XVII wieku Japonia była jednym z największych producentów srebra na świecie. Chiny importowały srebro z Japonii i obu Ameryk w dużych ilościach. Japońskie kopalnie produkowały również znaczne ilości miedzi, a głównym produktem eksportowym Nagasaki były srebro i miedź. Od 1659 r. Do ok. 1685 r. W Nagasaki wybijano wielkie ilości miedzianych monet i eksportowano. Monety te odlewano tylko w jednej mennicy a mimo to jest sporo odmian tych monet. Monety te odlewano w okresie panowania siogunów rodu Tokugawa. 1603-1868 którzy sprawowali w tym czasie realną władzę w Japonii.
1 Moneta Kan'ei Tsuuhou
Rozmiar 22mm otwór 5x5 mm grubość 1 mm waga 3,3grama
2 Moneta Genpou Tsuuhou
Rozmiar 22,7 mm otwór 5,5x5,5 mm grubość 1,4 mm waga 3,75grama
Yuang Feng dziękuje za profesjonalną odpowiedź. Z tego co wiem Wietnamczyk kupował jak mi przekazał na zwykłym targowisku gdzie monety były w wielkim koszu sprzedawane na szufle !!! lub jak kto woli na kilogramy. 95 % monet to Chiny i masa powtórzeń a wietnamczyki lub monety Japonii to praktycznie pojedyncze sztuki, 100 % monet to 1 keszówki .Wszystkie inne nabyłem albo w Bytomiu albo kilka poprzez Alledrogo . Nie zapytałem gdzie kupowane a teraz już nie mam z nim kontaktu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 384 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]