Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: sobota, 8 września 2018, 21:41 
Specjalista
Specjalista

Zrobilem dzisaj - przed obiadem test malej 6" calovej cewky na denarek zakopany na glebokosci- 23cm,srebrny kolcik na glebokosci -20 cm,i zloty 3,5x 4,5mm -waga 0.05gram O -segment na glebokosci 10cm ,,. ponovne probowalem Park2 ,2ton... y dostalem podobne rezultaty jak wcoraj .Equinox wykrywal na malej 6"cewce - wsystke 3 fanty s ID..w Park2 od culosci 21 y najlepiej bylo na recovery speed. 3-4.,,.na samotny denar na 23cm byl dobry signal s ID juz na culosci 18...Potem ustavilem programField 2... na takie same nastawy co Park2...,y uzyskalem takie same -bardzo podobne-same rezultaty-byc moze audio tu bylo lepiej modulowane...Tez sprawdzilem program Park1...-na takych samych nastawach co Park 2... y uzyskalem na tej 6" cewce troche ostrejsi-y wyraznejsi signal na denara y kolcik..y po zmiane culosci na 25- program Park1 udalo zsie mi wydolowacz jakis granicny signal s ID tez zo zlotego 0.05grama O-segmentu na 10cm w ziemi...-Mala 6"cewka podwyzsyla culosc programu Park1 na bardzo drobne fanty... ;) ... NO y ostatno uprawilem y wyprobovalem Program Beach1 y rezultaty byly podobne do programu Park1 -tez podwyszila szie culost na najdrobnesie fanty...Na koniec testu obnizilem culosc Equinoxa do y poruwnalem na denaru na 23cm ziemy programy Park2 y Park1 na rec speed3-4 -jaky program na jakiej najnizsej culosci da signal s ID.. Obie programy zaczely pokazovacz signal s ID na culocsi 18.... Podsumowanie testu: na malej 6" cewke mozu bycz bardzo uzitecne a najmniej-doruwniwac na glebokosci na denary,y kolciky programu Park2 tez Programy Park1,Pole1,Beach1. y na te naj- najdrobnejszie fanty uziwacz Programy Park 2,field2 gold 1,Gold 2...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 18:12 
Generał Broni
Generał Broni

EL NINO, a o ile płytsza jest cewka 6" od 11" na tych samych celach i nastawach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 21:37 
Specjalista
Specjalista

Darek64...-to same pytanie mi zadal jeden kolega z Czech...., po testowaniu cewky 11" y 6 " na nowym firmware 1.7.5...To dalem na to "oko" wczoraj - w testu .. :) Rezultaty byly takie,, Equinox -program Park2,culosc24 ,y recovery speed 3-4: No y 11"cewka wydziala denar s ID na glebokosci 23 cm w ziemi - cewka na 5- do 7 cm nad terenem,,y 6"cewka wydziala denar s ID na glebokosci 23cm w ziemi -na 3.5cm-do max 5cm nad terenem...dalej... Na zloty O segment-0.05 grama -10cm w ziemi : cewka 11" dala signal s ID -do 1.5-2cm nad terenem... y 6"cewka dala signal do-1cm nad terenem...powiem-tez ma miensze "okno detekciii"- tu nuzno lepiej centrowacz cewka -nad tak drobnym y glebokym celem .... Powiem na tak malu cewku to jest... bardzo dobry rezultat...ze tak daje rady s 11"cewka w tym testu..na take fanty....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 23:35 
Porucznik
Porucznik

Darek, piszesz o dużych zakłóceniach w Equinoxie powyżej czułości 20 - czy używasz na początek funkcji noise cancel? A może chodzisz z telefonem, który co chwilę ryje gdzieś w sieci? Może gdzieś blisko są sieci energetyczne lub przekaźniki GSM? Poeksperymentuj - może wyłącz telefon na chwilę?

Napiszę Ci moją propozycję na ciężką zaśmieconą glebę:

Field2
recovery 4-5
sens 20+ ja spokojnie wyciskam 25 przy sofcie 1.75 bez większego problemu na otwartych polach bez zakłóceń EMI
grunt - śledzenie
Iron Bias -2
Multitone
Cały czas "podkowa"- allmetal, tylko dla komfortu przycisz sobie żelazo np. do 8, ( jest jako pierwszy ton w podmenu głośności ogólnej)
spodziewaj się, że głęboki kolor w takich warunkach może dostać lekką otoczkę żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2018, 23:48 
Porucznik
Porucznik

biesan napisał(a):
Mało osób się wypowiada bo niewiele osób go posiada póki co. Dzisiaj miałem wolne pojechałem z noxem na plażę nad jezioro. Dodam że nie Polska plaża.
I tu nox poległ jak dla mnie, pulltaby biją identycznie jak 2 euro 15-16 a reszta 1€ 50cent,20cent bije jak kapsle. Nie ważne w jakim programie. Można sprawdzać każdy kapsel na innej częstotliwości,wtedy zmienia się lekko id ale jest to dodatkowy czas i staje się to męczące z czasem.

Na codzień nie chodzę po plażach ale tydzień w Międzyzdrojach siedziałem i z nudów pochodziłem trochę.

Pytanie podstawowe - czy używasz "podkowy" - allmetal?
Czy chodzisz w słuchawkach?
Jeśli nie, to pozbawiasz się większości informacji dźwiękowych , które może dostarczyć Ci tryb wielotonowy.
A allmetalu możesz sobie ładnie przyciszyć sygnały poniżej progu dyskryminacji i z jednej strony masz głośne sygnały koloru, a z drugiej nie rozpraszające tło tego co spadło poniżej progu dyskryminacji.
Po kilku godzinach na plaży rozróżniałem 8-9 na 10 kapsli od piwa bez przełączania na pojedynczą częstotliwość.
A co do kopania pulltabów to jeśli uważasz, że nic nie pominiesz nie kopiąc pulltabów obojętnie jakim wykrywaczem, to śmiem twierdzić, że jesteś w dużym błędzie...
Nie znam wykrywacza, który pozwoli ominąć aluminium bez ryzyka pominięcia np. złota.
Może znasz taki wykrywacz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 08:09 
Generał Broni
Generał Broni

Kryhu, dzięki za radę :za
Ale czy włączając podkowę nie wytnę przy tym mikro kolorków zalegających obok zardzewiałego żelaza?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 08:40 
Porucznik
Porucznik

darek64 napisał(a):
Kryhu, dzięki za radę :za
Ale czy włączając podkowę nie wytnę przy tym mikro kolorków zalegających obok zardzewiałego żelaza?

Nic nie wytniesz, włączysz sobie tylko otoczkę dźwiękową, która podpowie Ci bardzo dużo. Trochę czasu zajmie Ci osłuchanie się ale zapewniam, że krócej niż w Deusie :)
Ważne, żebyś przyciszył te sygnały poniżej progu dyskryminacji, bo na polach szybko będą męczące.
To tak jak w Deusie na dyskryminacji -6.4 i multitone, tyle że w Equinoxie zdefiniujesz sobie próg do którego przy zerowej dyskryminacji sygnały nadal będą przyciszane.
Uzyskasz głośne sygnały koloru i przyciszoną otoczkę.
Przyznaję jednak, że linia audio multitone w Deusie jest bardziej "analogowa" i mówi dużo więcej o głębokości i wielkości obiektu. Jednak suma sumarum zamiast wsłuchiwać się w szepty głębokich sygnałów wolę ding-dong na takie sygnały w Equinoxie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 11:19 
Moderator
Moderator

Kryhu : a co da wlaczenie podkowy jezeli ktos nie dyskryminuje zelaza tylko chodzi na pelnej skali? ( i nie tylko zelaza, oryginalnie pierwszy segment ustawiony jest od -9 do +2 np. Field 1/2), a glosnosc dzwieku dla pierwszego segmentu to 4 badz 12, kolejnych 25.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 12:38 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wszystko rozumiem o czym piszecie :ups: ale mam jeszcze takie pytanie. Przy ustawianiu wszystkich parametrów radzono mi żebym dyskryminację dał na "0", wycinając minusowe sygnały żelaza. Czy to dobrze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 12:59 
Moderator
Moderator

Nie wiem czy tu bylo dobre zrozumienie osoby, ktora radzila :)

Moze chodzilo o zero dyskryminacji ... Nie o dyskryminacje wlaczona na 0 :h

Z deusem chodziles na -6,4 czy na 0 ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 13:09 
Generał Broni
Generał Broni

Na 0. Gdy wchodzę w tryb nastaw, w pewnym momencie wyświetla mi się wartość -9 która jest najniższą nastawą dyskryminacji. Radzono mi żebym podjechał do góry, na wartość 0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 13:18 
Moderator
Moderator

Dla mnie na takim ustawieniu potrafi czasem zerwac sygnal koloru (obok zelaza) wiec ja preferuje -9 (dzwiekow mam duzo, ale potracie je odseparowac)

To moja osobista opinia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 13:46 
Generał Broni
Generał Broni

Aha, spróbuję. Ale wtedy trzeba patrzeć na wskazania cyfrowe wyświetlacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 16:31 
Moderator
Moderator

Dlaczego ? Przeciez sam sobie definiujesz przedzial zelaza np od -9 do 0 i mozesz na ucho chodzic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 17:48 
Specjalista
Specjalista

Jak testowalem equinoxa w takym 3D testu - to pomoglo ustawycz diskryminaciu - dalo lepse rezultaty od -3 do 40.. y tone break ustawycz od -9 do 0 na zelazo... Jak ustawylem diskryme tylko.. od 0-40 ..to nebylo prawie idealne... Powiem Inspirowalem szie podobnym testom - Equinox je na fabrycnych nastawach Field 2 : https://www.youtube.com/watch?v=NIrZsdW3vPQ , -Tu mne pomoglo ustawycz Dyskryme z 2 na...0 ,,...ale najlepiej bylo ustawycz do -2,-3....y dalej obnizic tone break z 2 na..0-zero ... Y Razem byl Equinox v tym testu OK... :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]