Taktyk napisał(a):
biesan napisał(a):
Niezłe kółko różańcowe się tu robi. Coś na miarę Top Digin. Czekamy na pierwsze roraty.
Nie Biesan. Chodzi o zrozumienie jak naprawdę jest. Wierzę że Tobie też te informacje się przydadzą.
EL NINO dobra robota! Testować i jeszcze raz testować. :)
Chciałem jeszcze wrócić do tego jak wygląda emisja sygnału w detektorze multifrequency i myślę, że podobnie będzie w nowym Garrett APEX ale być może zostaniemy zaskoczeni przez producenta na co liczę.
Nie interesuje nas napięcie w nadajniku tylko wartość prądu które emituje detektor dokładnie jego wartość miedzyszczytowa Ipp. Dla tradycyjnych sposobów macie w załączniku zrzut z oscyloskopu. Wartość dla częstotliwości podstawowej np. 2.5Khz będzie dokładnie ok 0.00dB, dla wartości 7.5kHz będzie to - 8.72dB - jest mniejsza, a dla wartości 22.5kHz będzie -21.0dB. Co z tego wynika? Ano informacja, żeby uzyskać sensowny pomiar trzeba odpowiednio otrzymane wyniki przeskalować. Dla wartości najwyższej f trzeba tłumiony sygnał f przemnożyć przez współczynnik 11. Dopiero wtedy możemy przejść do dalszej analizy aby każdej z f dać równe szanse. Oczywiście mnożąc wartość sygnału do analizy mnożymy nie tylko wartość sygnału użytecznego ale również i szum, który przeszkadza. Wynika z tego, że SNR dla sygnałów o niskich f będzie lepszy. I tak dalej.
TAKTYK
Taktyk ....dzieky...
Wiem już trochę o tym, jaką zasadę zbudowano w Whites Spectrum, a także o kierunku, w którym Minelab poszedł z Equinox ...
W Whites spectra V3..celem było uzyskanie wyważonego wykrywania szerokiego zakresu różnych obiektów przewodzących - a także identyfikacja tych celów za pomocą zrównoważonej charakterystyki na wyświetlaczu detektora ... duza normalizacja ID.. czasamy zaduza... :)
Firma Minelab w Equinox ... podporządkowała wszystko wieloczęstotliwościowości, aby uzyskać najlepszą wrażliwość na obiekty o niskim przewodnictwie, a także najlepszą separację w szerokim zakresie przewodności obiektu.
Istnieje również bardzo dokładny „identyfikator” dla obiektów na głębokości, który jest zdecydowanie związany z dokładnym obliczeniem przesunięcia ID / delta ID / dla różnych częstotliwości...
Co może tu przynieść nowa wieloczęstotliwość ... od Garrett Apex?