Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 21:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rozbrajanie
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 16:08 
Moderator
Moderator

wrocław napisał(a):
wszystkie grupy rekonstrukcji historycznych biorą udziały w programach historycznych filmach np.Czas honoru itp.uczą patriotyzmu historii (...)
Udział w GRH powinien być efektem nauki, nie jej substytutem. Od nauki historii jest szkoła i książki, nie grupy RH, głupkowate serialiki w telewizji i internetowe memy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 16:39 
Moderator
Moderator

Chodziłes do szkoły ? chodziles ...w "budzie" historia była najczesciej dopustem bozym, szczegolnie jak trafiles na słabego belfra ( badz idiote) , kupa ludzi ktorych znam bakcyla zlapała dlugo po zakonczeniu edukacji i sami sobie sie dziwili ze to moze byc tak pasjonujace, bo ze szkoły wyniesli głownie wspomnienia o stracie czasu na niepotrzebny do niczego przedmiot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 17:16 
Moderator
Moderator

Jedni mieli w szkole tak, inni inaczej. Poza tym nie napisałem że chodzi wyłącznie o szkołę.
W żadnym jednak wypadku historii nie może uczyć przypadkowa grupka zapaleńców (widziałem już występ reko od Armii Czerwonej. Za to co pokazali dałbym im po 10 lat łagru), a już na pewno nie wolno dopuścić aby robiła to telewizja. Zwłaszcza taka telewizja.
To mogą być czynniki zachęty do nauki, do poszerzania wiedzy, ale nie źródło wiedzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 17:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
W podtekście psychozy terroryzmu, to dla naszego bezpieczeństwa, podobnie jak ochrona zabytków przed detektorystami, społeczeństwa przed wirusem itd., itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 20:03 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Wicie co? dopiero teraz zrozumiałem że przez cały okres edukacji "historii" to jedyne co mnie uczono, to dat na pamięć. Oczywiście dziś nic z tego nie pamiętam, jakiekolwiek daty dziś potrafie wymienić tylko dzięki temu, że pokojarzyłem chronologie wydarzeń które mnie interesowały. Może jestem ograniczony, bo jako tako wiem co się działo w naszym kraju tak z 300 lat do tyłu, dalej jest ser szwajcarski. :) Co do GRH wszelakich to ja też jestem sceptyczny, może przez moją wrodzoną aspołeczność? tak samo nigdy nie lubiłem harcerzy, wręcz zawsze uważałem ich za organizacje zbrodniczą :) Argo wybacz szczerość :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 20:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Miałem jedną mądra nauczycielkę historii. W ósmaej klasie szkoły podstawowej zdała sobie sprawę, że całe życie kłamała na lekcjach historii. Dała nam wolne od nauki z komunistycznych podręczników i co jakiś czas przemycała nam prawdziwe ksiązki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 20:43 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja o historii więcej się dowiedziałem od nauczycielki matematyki, córki jedynego profesora którego Rosjanie oszczędzili w Katyniu. Dziwne bo kobieta uczyła w szkole będącej pod patronatem MSWIA :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 23:10 
Malkontent

Ja takiego szczęścia nie miałem.
Brat mojego dziadka zginął w Katyniu.
Kiedy zapytałem na lekcji historii (1983) o Katyń - miałem przesrane do końca Technikum ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 maja 2020, 23:51 
Moderator
Moderator

Filip napisał(a):
Może jestem ograniczony, bo jako tako wiem co się działo w naszym kraju tak z 300 lat do tyłu, dalej jest ser szwajcarski. :)

Mam podobnie, w zasadzie intersuje mnie tylko XIX wiek i pozniej, to co bylo przed Napoleonem to dla mnie terra incognita i nie staram sie jej zgłebic bo jest poza moimi zainteresowaniami.

Filip napisał(a):
Co do GRH wszelakich to ja też jestem sceptyczny, może przez moją wrodzoną aspołeczność? tak samo nigdy nie lubiłem harcerzy, wręcz zawsze uważałem ich za organizacje zbrodniczą :) Argo wybacz szczerość :666

Wybaczam :P ...harcerstwa tez unikalem , przyjrzałem sie temu z bliska i uznałem ze to nie dla mnie, a co do grh ...zadna mi nie pasowala, bo byłbym tam nowym i musiałbym sie dostosowywac do istniejacych reguł ( tez jestem nieco aspoleczny), to załozyłem swoja :666 i bardzo długo w niej szefowałem ( ostatnio oddałem paleczke młodszym, a ja jestem na prawach emerytowanego CEO :666 ), plusem jest to ze w przeciwienstwie do harcerstwa i innych zinstytucjonalizowanych tworow, reguły zabawy w naszej grupie ustalamy sami , a moment kiedy mi rekonstrukcje upanstwowia bedzie moim ostatnim dniem w tym hobby ...zreszta sama grupa w ktorej jestem jest jak na warunki polskie dosc specyficzna, ...sprzetu i pojazdow mamy od cholery ( w stosunku do liczby członkow) za to w ogole nie mamy piechoty i na inscenizacjach bierzemy najemników z innych grup

Renald napisał(a):
W żadnym jednak wypadku historii nie może uczyć przypadkowa grupka zapaleńców (widziałem już występ reko od Armii Czerwonej. Za to co pokazali dałbym im po 10 lat łagru), a już na pewno nie wolno dopuścić aby robiła to telewizja. Zwłaszcza taka telewizja.
.

Ja na współprace z TVP Historia a osobliwie z "Wojownicy czasu" nie narzekam, programy robia w miare rzetelnie ( w miare bo czasem wala takie babole merytoryczne ze głowa mała).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 23:15 
Moderator
Moderator

Skoro nawet Radio Maryja (!) o tym mówi, wiedz że coś się dzieje:

Cytuj:
Organizacje strzeleckie obawiają się zaostrzenia przepisów dotyczących posiadania broni czarnoprochowej. Na zmianie regulacji mogliby ucierpieć nie tylko sportowcy, ale również kolekcjonerzy.

W połowie maja w Legnicy mężczyzna postrzelił swoją byłą partnerkę z broni czarnoprochowej. Kobieta zmarła w szpitalu. Teraz organizacje strzeleckie i kolekcjonerzy obawiają się, że przepisy regulujące posiadanie takiej broni zostaną zaostrzone.

– Taka regulacja prawna powoduje, że część uczciwych osób może mieć po prostu problem z prawem – powiedział dowódca jednostki strzeleckiej w Mielcu Andrzej Zemmel.

Z broni czarnoprochowej najczęściej korzystają sportowcy w celach rekreacyjnych. W wielu przypadkach broń czarnoprochowa należy także do kolekcjonerów, którzy traktują ją jako element domowej ekspozycji. Takie przypadki jak w Legnicy zdarzają się niezwykle rzadko – podkreślił mecenas Rajmund Szymerowski.

– Trudno jest oddać strzał w sposób skryty, bo mamy chmurę, obłok dymu, który wychodzi z lufy; szybkostrzelność tej broni jest dużo mniejsza i proces ładowania jest dużo dłuższy, więc przestępcze użycie tej broni jest dużo trudniejsze niż broni nowoczesnej – zaznaczył Rajmund Szymerowski.

Dlatego zaostrzanie przepisów w tym zakresie z powodu jednego incydentu nie ma sensu.

– Należy zadać sobie pytanie, czy gdyby zabójstwa w Legnicy dokonano za pomocą noża, czy rozważalibyśmy kwestię zakazu posiadania noży? – zwrócił uwagę mecenas.

W przeciwieństwie do innych, potencjalnych narzędzi zbrodni, sprzedaż amunicji do broni czarnoprochowej podlega kontroli.

– Proch czarny jest sprzedawany przez koncesjonowane firmy, które mają określone obowiązki, czyli sprawdzenie pełnoletności, tożsamości osoby, która ten proch nabywa; należy okazać się europejską kartą broni, czyli dokumentem, z którego wynika, że osoba nabywająca proch czarny posiada broń czarnoprochową – tłumaczył Rajmund Szymerowski.

Ewentualne nowe regulacje oznaczałyby nie tylko problemy dla kolekcjonerów i sportowców, ale także rozrost biurokracji i większe koszty utrzymania administracji publicznej.

– Każda taka regulacja będzie wymagała również zatrudnienia urzędników, którzy będą musieli te dodatkowe rzeczy wykonywać – mówił Andrzej Zemmel, dowódca jednostki strzeleckiej w Mielcu.

Źródło: https://www.radiomaryja.pl/informacje/b ... prochowej/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 17:52 
Pułkownik
Pułkownik

Ale, ze Renald to wychwyciles? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 18:05 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko dodam, że mec. Szymerowski jest prezesem bardzo prężnego stowarzyszenia strzeleckiego, które prowadzi bardzo fajną strzelnicę w Rybieńcu k. Chełmna :) Także wie o czym mówi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 21:19 
Moderator
Moderator

Irytujące, że kolejny raz przygotowywanie zmian w prawie odbywa się z pominięciem zainteresowanych środowisk i bez jakichkolwiek konsultacji.

nomennescio napisał(a):
Ale, ze Renald to wychwyciles? :o
Pierwszy artykuł o denisowianach (bardzo rzetelny i na dobrym poziomie), od którego zaczęło się moje zainteresowanie paleoantropologią, przeczytałem w "Gościu Niedzielnym".
Noszenie klapek na oczach zubaża.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 23:03 
Pułkownik
Pułkownik

Renald. nie zrozumiales mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2020, 11:57 
Generał Broni
Generał Broni

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... Id,4546554

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]