Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 19:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: White's zamyka działalność :(
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 13:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Widzę że poczciwy Viking odszedł całkiem w zapomnienie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 15:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wszystko ma jakąś przyczynę. White's miał słabą politykę jeśli chodzi o dystrybucje i sprzedaż, i nie szanował swoich inżynierów, o czym wyraźnie pisze Carl Moreland, kiedyś szef inżynierów Whitesa. Jego ostanie produkty były także atakowane na pewnym polskim kanale i pokazane jako nie działające. Pewnie większość uwierzyła i nikt nie kupił.

Obecnie na tym samym kanale odbywa się prezentacja ML Equinox, gdzie w pierwszym odcinku wszyscy mogli usłyszeć o źle wykonanych sondach i pękających :lol:

Gratuluje polskiemu dystrybutorowi wyboru sprzedawcy, który już we wcześniejszych filmach krytykował ML Equinox, porównując jego zasięgi do ukraińskiej samoróbki :n

Przy takiej reklamie wróże ML identyczną drogę jak W.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 17:33 
Moderator
Moderator

to opinia z tego forum " ... Poczciwy MXT w śmietniku nie będzie miał zasięgów, podobnie w wysoko - zmineralizowanej glebie .... " to opinia z tego forum też o whites bez dnia spędzonego z mxt , zapamiętałem to mnie to strasznie razi , takie kłamstewka i manipulacje typu " simplex jest tak samo gleboki i szybki jak deus " tylko o po to by uzyskać efekt sprzedażowy , przerażające że ludzie w to wierzą .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 17:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

prymek napisał(a):
to opinia z tego forum " ... Poczciwy MXT w śmietniku nie będzie miał zasięgów, podobnie w wysoko - zmineralizowanej glebie .... " to opinia z tego forum też o whites bez dnia spędzonego z mxt , zapamiętałem to mnie to strasznie razi , takie kłamstewka i manipulacje typu " simplex jest tak samo gleboki i szybki jak deus " tylko o po to by uzyskać efekt sprzedażowy , przerażające że ludzie w to wierzą .

https://www.youtube.com/watch?v=XANWPmOr3R0

Widziałem ostatnio filmy z tego kanału, są ok. Cieszę się, że ludzie w końcu dostrzegają zalety MXT. Filtry są cyfrowe - odpowiedniki analogowych "two-filters". Jak widać działa to całkiem dobrze z każdą szybkością przemiatania ale wyraźny i powtarzalny sygnał uzyskuje się przy pewnej częstotliwości. Dla separacji wystarczy dobra sonda typu DD.

Szepnijcie jak możecie żeby koledzy z Top Digin zrobili test MXT z F75, najlepiej LTD. Może być ciekawie!

Taka czasami rola żeby prostować pewne głupoty pojawiające się w sieci. Inaczej dobre i sprawdzone firmy będą się zamykać pod naporem konkurencji, która ochoczo kopiuje rozwiązania a później uprawia marketing, że ich jest najlepsze! Tak nie może być. Oczywiście na szczęście całkiem kopiować się nie da bo jest jeszcze warstwa oprogramowania. Już mi się nie chcę o tym pisać ale sami widzicie co się dzieje.

Wracając do testu porównawczego, który teraz proponuję to... Wiadomo D. Johnson najpierw zaprojektował MXT a później zrobił projekt T2, dalej zmieniono trochę T2 i popełniono F75. Myślę, że warto to zrobić.

Pozdrawiam
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 21:26 
Kapral
Kapral

No nie wierze... Trzeba będzie dokupić drugiego mxt dopóki są dostępne bo mój tracker swoje przeszedł, ale dalej jest kosa :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 22:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Taktyk napisał(a):
Obecnie na tym samym kanale odbywa się prezentacja ML Equinox, gdzie w pierwszym odcinku wszyscy mogli usłyszeć o źle wykonanych sondach i pękających :lol:

Kiedy zobaczyłem film że equinox to jednak spoko sprzęt powiedziałem do żony zobacz jednak ktoś tu się przekonał do equinoxa a ona na to taaa ciekawe kiedy będzie miał go w sprzedaży i cyk w krótkim czasie sprzęt w ofercie... Trochę to smutne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):

Widziałem ostatnio filmy z tego kanału, są ok. Cieszę się, że ludzie w końcu dostrzegają zalety MXT. Filtry są cyfrowe - odpowiedniki analogowych "two-filters". Jak widać działa to całkiem dobrze z każdą szybkością przemiatania ale wyraźny i powtarzalny sygnał uzyskuje się przy pewnej częstotliwości. Dla separacji wystarczy dobra sonda typu DD.

Szepnijcie jak możecie żeby koledzy z Top Digin zrobili test MXT z F75, najlepiej LTD. Może być ciekawie!

Taka czasami rola żeby prostować pewne głupoty pojawiające się w sieci. Inaczej dobre i sprawdzone firmy będą się zamykać pod naporem konkurencji, która ochoczo kopiuje rozwiązania a później uprawia marketing, że ich jest najlepsze! Tak nie może być. Oczywiście na szczęście całkiem kopiować się nie da bo jest jeszcze warstwa oprogramowania. Już mi się nie chcę o tym pisać ale sami widzicie co się dzieje.

Wracając do testu porównawczego, który teraz proponuję to... Wiadomo D. Johnson najpierw zaprojektował MXT a później zrobił projekt T2, dalej zmieniono trochę T2 i popełniono F75. Myślę, że warto to zrobić.

Pozdrawiam
TAKTYK

Mxt to niepozorny detektor i w pewnym sensie ewenement. Na potrzeby poszukiwań złota dostał jak pamiętam stabilizowany nadajnik. Który detektor jeszcze tak ma???:)

Ostatnio edytowano sobota, 20 czerwca 2020, 22:58 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 22:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Wszystko ma jakąś przyczynę. White's miał słabą politykę jeśli chodzi o dystrybucje i sprzedaż, i nie szanował swoich inżynierów, o czym wyraźnie pisze Carl Moreland, kiedyś szef inżynierów Whitesa. Jego ostanie produkty były także atakowane na pewnym polskim kanale i pokazane jako nie działające. Pewnie większość uwierzyła i nikt nie kupił.

Gratuluje polskiemu dystrybutorowi wyboru sprzedawcy, który już we wcześniejszych filmach krytykował ML Equinox, porównując jego zasięgi do ukraińskiej samoróbki :n

Przy takiej reklamie wróże ML identyczną drogę jak W.

TAKTYK

White's miał chyba najlepsze wsparcie dla klienta. Pamietam jak zamawiałem klamoty do Spectry i do mojego starego 5900Di pro sl to bardzo się starali żeby pomóc bo niektóre części były już niedostępne. Nie zapomnę jaki byłem zadowolony z tej współpracy. Chciałem wtedy kupić te przełączniki zespolone do mojego 5900. Nowych już nie było to poratowali częściami z demontażu.

Druga kwestia to jakość. Moj stary 5900 di pro sl po wymianie potencjometrów działa jak nowy. Spectra z 2009 roku działa i ma się dobrze. Tylko sondy zmieniam:). Sprzęt jest trwały co też pomniejsza dochód firmy. Minelab już dawno by olał klienta albo zamordował kosmicznie drogimi częściami zamiennymi.

Generalnie bylo kilka czynników stanowiących gwóźdź do trumny. Oby się z tego jakoś podnieśli. Trzeba im nowego managera jak nic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 23:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trzecia kwestia to ich ryzykowna koncepcja flagowych maszyn. W pełni konfigurowalne, maksymalnie skomplikowane, jak żaden inny wykrywacz na świecie. Spectra na tym polu jest nie do pobicia. Funkcji co niemiara co w terenie w rzeczywistości przysparza poszukiwaczowi roboty, którą w zasadzie na poszukiwacza przerzucił producent. Minelab przyjął tu bezpieczniejszą koncepcję i ich flagowe maszyny są dużo bardziej "samodzielne" i tym samym mniej obciążają operatora. Z tego właśnie powodu wielu użytkowników wzieło ze Spectrą rozwody i w zasadzie mało kto chyba pracuje tym wykrywaczem.

Jeżeli faktycznie nie szanowali inżynierów to byl fatalny błąd. Nie powstanie obecnie żadne zaawansowane i konkurencyjne urządzenie bez wykwalifikowanej kadry inżynierów i programistów. Mała firma ma tu od razu wielki problem. Trzeba mieć kim te mikrokontrolery zapramamować. Spectra v3i np dostała finalnie jedno oprogramowanie po upgrade od werscji v3 i nie wyszły kolejne wersje. Wierzycie że oprogramowanie tego wykrywacza jest bezbłędne? Ja np nie wierzę. I myślę nawet, że taki niezadowolony z współpracy programista zostawił sobie na wszelki wypadek "trochę pracy" na przyszłość:).

Wybaczcie za post pod postem. Forum uniemożliwia edycję w krótkim czasie po dodaniu postu a moje natchnienie do pisania nie chce się temu podporządkowywać:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 23:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
Trzecia kwestia to ich ryzykowna koncepcja flagowych maszyn. W pełni konfigurowalne, maksymalnie skomplikowane, jak żaden inny wykrywacz na świecie. Spectra na tym polu jest nie do pobicia. Funkcji co niemiara co w terenie w rzeczywistości przysparza poszukiwaczowi roboty, którą w zasadzie na poszukiwacza przerzucił producent. Minelab przyjął tu bezpieczniejszą koncepcję i ich flagowe maszyny są dużo bardziej "samodzielne" i tym samym mniej obciążają operatora. Z tego właśnie powodu wielu użytkowników wzieło ze Spectrą rozwody i w zasadzie mało kto chyba pracuje tym wykrywaczem.

Jeżeli faktycznie nie szanowali inżynierów to byl fatalny błąd. Nie powstanie obecnie żadne zaawansowane i konkurencyjne urządzenie bez wykwalifikowanej kadry inżynierów i programistów. Mała firma ma tu od razu wielki problem. Trzeba mieć kim te mikrokontrolery zapramamować. Spectra v3i np dostała finalnie jedno oprogramowanie po upgrade od werscji v3 i nie wyszły kolejne wersje. Wierzycie że oprogramowanie tego wykrywacza jest bezbłędne? Ja np nie wierzę. I myślę nawet, że taki niezadowolony z współpracy programista zostawił sobie na wszelki wypadek "trochę pracy" na przyszłość:).

Wybaczcie za post pod postem. Forum uniemożliwia edycję w krótkim czasie po dodaniu postu a moje natchnienie do pisania nie chce się temu podporządkowywać:).

Tak no wątek o programiście który zostawił sobie jakiś "...''. Tak naprawdę to wszystko można poprawić. Jednak architektura w tym detektorze została przerzucona na jakiegoś dziwnego ARM-a.

Nie chodzi oczywiście o upgrade każdego miesiąca ale w sumie co pół roku mógłby być.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 07:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

To co Spectra wykrywa i czego nie wykrywa w dynamiku z identyfikacją tzn. mam na myśli obiekty w gruncie które detektor identyfikuje jako wątpliwe a np. Jak sie okazuje po wykopaniu nie powinien, w dużej mierze zależy od ustawień ale i od jakości oprogramowania. Testy porównawcze head to head w gruncie dostępne w internecie dają tu najwięcej do myślenia kiedy Spectra przy głębszych obiektach objawia jakby problemy w odfiltrowaniu zakłuceń od sygnału obiektu natomiast konkurencyjna maszyna ewidentnie radzi sobie lepiej. Nie wiem czy to wynika z ustawień jakie zastosował operator np w postaci z byt wysoko ustawionego wzmocnienia czy źle dobranych filtrów.

Sam zauważyłem kiedyś, że Spectra wymaga precyzyjnego machania nad celem aby identyfikacja była prawidłowa. W sumie jest to już precyzyjne urzadzenie pomiarowe. Kiedyś zwróciłem na to uwagę i prawidłowa identyfikacja jest najlepsza po dobrym namierzeniu i precyzyjnym machaniu sondą nad obiektem. Dotyczy to najbardziej głebiej zakopanych obiektów. Rozstrzelone wcześniej słupki Spectragraphu od razu zaczynają ustawiać się w jednym rzędzie a detektor sygnalizuje bardziej wartościowy cel. Jeśli nie namierzymy porządnie obiektu słupki Spectragraphu potrafią skakać po ekranie jak w przypadku skorodowanych śmieci. Nie znalazłem ustawienia które pozwoliło by niejako uśrednić wyniki tego co tryb dynamiczny wrzuca na wyświetlacz i sygnalizuje dźwiękiem, aby w przypadku głębszych słabszych sygnałów sygnalizacja zawierała niejako mniej takich zakłuceń. Oczywiście w tej kwesti warstwa sprzętowa ma duże znaczenie ale za obróbkę sygnału i odfiltrowanie zakłuceń odpowiada też oprogramowanie, które w ciągu tych już ponad 10 lat powinno było być odświeżone. White's najwyraźniej nie ma kim te oprogramowanie tworzyć. Niestety sam detektor nie został przystosowany do samodzielnej w warunkach domowych aktualizacji.

Używam dlatego zawsze trybu jednoczesnego w wersji "stereo":). Rozdzielczość Spectragraphu mam ustawioną na maksymalną. Żaden detektor nie ma tak ogromnej rozdzielczości skali identyfikacji.

Niektóre funkcje instrukcja omawia w kilku słowach jakby sam White's nie wiedział jak je obsługiwać i pozostawił to użytkownikowi do finalnego "odkrycia". Coś na zasadzie "macie i próbujcie i może się Wam to przyda. Na tej zasadzie ze Spectrą jest sporo zabawy. Żaden wykrywacz nie daje możliwości takiego experymentowania jak Spectra i z tego również powodu Spectra ma u mnie dożywocie.

Dodam na koniec, że niektórzy właściciele celowo pozostali przy Spectrze w pierwszej wersji t.j. V3. Nie wiem czy jest to skutek przejawiania konserwatyzmu czy może kwestii użytkowych pierwszej wersji firmware'u. Nie miałem możliwości porównania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 12:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pełna zgoda! Wszystko to, co jest w tym detektorze można poprawić.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 20:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja początkowo byłem zafascynowany spectrą, niestety ponieważ bardzo rzadko kopie, to za każdy razem wściekałem się na to, że znajomi już 15 minut szukają, a ja coś jeszcze tam klikam. Zamieniłem na na vx3. To jest spectra dla debili, nie ma tylu miejsc do grzebania, odpala się i łazi. Tak swoją drogą, to te dwa wykrywacze różnią się tylko softem. Ja jestem ciekaw czy nie dało by rady zgrać oprogramowania z v3i i wgrać do vx3 i odwrotnie. vx3 jest sporo nowszy od v3i i tu jest pytanie, czy przy wycinaniu pewnych menu nie poprawili czegoś tam. Ja mam wrażenie że vx3 jest stabilniejszy, może to lepszy egzemplarz, może to jednak kwestia softu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 22:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Rozbierałeś i porównywałeś płyty, że piszesz że sprzetowo VX3 i V3i to to samo? Czy może gdzies to wyczytałeś?

Ja nie zamieniłbym nigdy V3i na VX3. Za duże różnice dla mnie w kwestii ilości funkcji. VX3 jest mocno okrojona. Studiowałem dziś instrukcje obu tych wykrywaczy. Pogrzebałem trochę w ustawieniach bo mnie gryzło to o czym wspominałem na forum.

Sprawdziłem potem wszystkie sondy. Założyłem Mars Goliath i wyprowadziłem Spectrę na spacer:).

Ziemia mokra jak diabli. Nie szalałem z czułością. Maszynka działa jak należy mimo że ma już 10 lat. Super wykrywacz który wyprzedził swoją epokę. Identyfikacja jest genialna w tym sprzęcie.

Jak miałeś problemy ze stabilnością to na pierwszym miejscu winna mogła być sonda. Ewentualnie podkręcałeś ja za bardzo i się wzbudzała od wytrąceń w gruncie. Jednak większość problemów to na 99% rozstrojona sonda, która sama zatyka odbiornik silnym sygnałem niezrównoważenia. Jak się sonda sypie to w tym detektorze multifrequency na odbiorniku jakieś cuda się dzieją. Wykrywacz jakby sam z siebie produkował sobie zakłócenia. Mam jedną sondę (bm 950) którą traktuję jako wzorcową do sprawdzania czy wykrywacz jest ok. Sonda ta terenu nie widziała ani wody. Z tą sondą wykrywacz chodzi jak nowy z fabryki. Dzięki temu wiem, że sonda to źródło 99% problemów. A sonda która robi śmietnik przed odbiornikiem po prostu zagłuszy sygnał od głębszych przedmiotów w ziemi. Dobra sonda to podstawa.

Z ciagłym grzebaniem w ustawieniach to moim zdaniem nieprawda chyba że wykrywacz jest niesprawny. Ale wtedy żadne ustawienia nie pomogą. Ze slaba sonda jedziesz na pół gwizdka ale jedziesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2020, 22:56 
Specjalista
Specjalista

... Whites UK oficialne ... https://www.whiteselectronics.com/?lang=gb

Filip ..... zadzwoniłbym w Whitesa UK .. czy są w stanie zaktualizować VX3 do V3i ...,Myślę, że Shelton wspomniał o tym raz...

Lechowiec....Spectra V3 może być ustawiona na bardzo silną mineralizację do 3F multi ... ale konieczne jest również znaczne podniesienie filtra gruntu i wystarczające zmniejszenie go RXGain dla około 4-5 ...ale wyniki glebokosci mogą nie być najlepsze tutaj .....

Spectra V3 na multi 3F pokazuje w RxGain 1 całkiem dokładnie, jaki procent magnetytu znajduje się w polu ... Zdjęcie pokazuje skrzynkę z czarnym piaskiem z 4% magnetytu ...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]