Multi radzi sobie z żelazem i to bardzo dobrze, na początku też myślałem że jest problem z żelazem, problem nie tkwi samym multi lecz innych ustawieniach, ich wzajemnego dopasowania względem siebie aby razem współpracowały tak jak oczekujesz. Dalej będę twierdził że kluczem do sukcesu jest zrozumienie ustawień i jak ze sobą współpracują. Wchodząc na miejscówkę za każdym razem coś zmieniam, tak aby Nox gadał do mnie zrozumiałym językiem. Nie ma czegoś takiego jak sztampowe, uniwersalne ustawienie, miejscówki różnią się troszkę ale często więc i ustawienia się troszkę różnią. Na przykład, czułość zamiast 22 daję 21 czy nawet 20 bo miejscówka jest usypana drobinami śmieci a to skutkuje wyraźnie inną pracą sprzętu. Czasami co jakiś czas kontrolnie wykonuję strojenie do gruntu bo 30 metrów dalej widzę zmianę w zachowaniu sprzętu i często ręcznie o kilka punktów obniżam wartość, czasami zmieniam program Pole2 na 1 bo potrzebuję złapać coś głębiej wyraźnie większego albo podbijam poziom sygnału wiodącego bo sytuacja na froncie za często się zmienia i potrzebuję słyszeć zmiany w zachowaniu sygnału, zmieniam delikatnie szybkość reakcji najczęściej skracam bo czasami potrzebuję większej selektywności. Kiedy mam słabszy dzień, mózg otępiały i zamulony to stabilizuje, wyciszam sprzęt a ku zaskoczeniu wzrasta skuteczność. Czasami zmieniam technikę prowadzenia cewki, czasami wysoko i względnie szybko, czasami nisko, wolno i chodzę na pół stopy, czasami atakuję to samo miejsce powtórnie ale w poprzek. Często korzystam z dyskryminacji w różnych zakresach, zależnie od miejscówki. Wszystko co zmieniam robię z potrzeby sytuacji. Kolego "zeppo035" czego nie zrozumiałeś? Skoro tak napisałem to znaczy że masz instrukcję i ją czytałeś ale chyba niezbyt dokładnie albo pobieżnie. Dział "Strojenie do gruntu" - "Śledzenie gruntu jest dla trybu złoto, zalecanym i domyślnym sposobem strojenia" Pytanie: dlaczego stosujesz śledzenie gruntu w programach Park, Pole skoro wyraźnie w instrukcji nie jest zalecane? Sprawdzałem w terenie i faktycznie sprzęt gubi przynajmniej połowę sygnałów, innymi słowy kompletnie się do tych programów nie nadaje. - "Stosowanie automatycznego strojenia jest zalecaną metodą strojenia do gruntu" Ja robię strojenie tylko tą metodą, czasami kilka razy na polu.
Czy wiesz, że strojenie do gruntu należy przeprowadzić w miejscu całkowicie wolnym od wszelkich sygnałów? Robiłem kiedyś eksperyment na podwórku, "żelaznym" podwórku. Wszędzie dzwoni żelazem więc strojenie zrobiłem w miejscu bez sygnału na kolor ale słyszalnym żelazem, wychodziło różnie, 50, 60, co próba to różne wartości. Cudem znalazłem miejsce wolne od wszelkich sygnałów i okazało się że grunt wyszedł 33, dałem kilka oczek w dół, skróciłem czas reakcji (właściwe ustawienie prędkości reakcji także jest kluczowe), delikatnie obniżyłem czułość bo śmiecia też nie brakuje. Oczywiście tryb multi i F2 troszkę wyżej na 7. W kilka minut wydłubałem kilka monet w tym małe sreberko gdzie wcześniej poczciwy XP GMP szalał jak wściekły a próbowałem kiedyś nim wiele razy i były tylko wielkie polmosy.
Ma znaczenie także osłuchanie się z dźwiękami, mam własne ustawienia dźwięków bo na własnych ustawieniach lepiej słyszę zmiany. Na początku zmieniając po jednym ustawieniu analizowałem i zapamiętywałem zmiany w zachowaniu sprzętu, po kilku tygodniach miałem wstępne rozeznanie w zachowaniu, co i jak z czym działa. Teraz właściwie wchodzę na miejscówkę i po kilku minutach wiem co i jak zmienić aby Nox do mnie gadał zrozumiale.
Kiedyś na miejscówce podchodzi do mnie gość i mówi "kiedyś kilka lat temu to była miejscówka, teraz nic nie ma. Mało kto zagląda i nie siedzi długo". Odpowiadam tak, tak, jest słabo. Na koniec 45 monet i sporo różnych fantów, kolejny dzień w tym samym miejscu podobnie i kolejny dzień podobnie a pole było trzepane na ostro we wszystkich kierunkach przez chyba 10 lat przez Deusy i inne marki. Taki wynik na polu właściwie opuszczonym przez wszystkich to chyba niezły wynik?
Całkiem niedawno byłem na znanej miejscówce oddalonej od prawie 40 tysięcznego miasta i trzepanym chyba przez wszystkich zainteresowanych. Kilka rundek dookoła auta, 2 godzinki zabawy i wyszło trochę grubego drutu miedzianego i to co na zdjęciu. Kto mi powie jak to zrobiłem w miejscu od wielu lat nie ruszanym pługiem czy innym sprzętem a odwiedzanym przez niemal wszystkich?
Jest jeszcze inna kwestia, może zwyczajnie Nox Ci nie pasuje, nie potraficie się dogadać? Czasami zdarzają się sytuacje że ktoś ze słabszym (tańszym) sprzętem ale świetnie osłuchanym i doskonale zrozumianym robi lepsze wyniki niż inny operator ze sprzętem z górnej półki.
Zalecam powrót do instrukcji i testów terenowych, zmiana jednej opcji i wsłuchiwanie się. Tak w kółko aż do skutku. Czegoś nie będziesz rozumiał to pytaj o konkretny problem. Nie szukaj cudzych ustawień, znajdź własne dopasowane także częściowo do twojego charakteru, stylu, stosowanej techniki poszukiwań. To wszystko musi grać jak London Symphony Orchestra, im lepsze "koncerty" tym większa skuteczność.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|