Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 07:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab Equinox 800 - ustawienia
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 12:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

A więc nie czytałeś instrukcji lub jej nie zrozumiałeś. Czy masz instrukcję? Jeśli nie to napisz na priva, wyślę instrukcję po polsku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 13:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Mugłbyś określić czego nie zrozumiałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 17:51 
Generał Broni
Generał Broni

zeppo035 napisał(a):
... jak wiadomo dobrze ustawiony gruntu wpływa no osiągi sprzętu ...
poniekąd, ale zobacz na co wpływa
https://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f ... 5&start=60

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 18:03 
Podporucznik
Podporucznik

Witam. Kolego Zeppo035 miałem taki sam problem co ty, chodziłem na programie pole 2 na multitonie, dzisiaj spróbowałem na park 2, bez większych zmian, 40khz, dyskryminacja w miarę wysoko coś około 6,7 grunt 0 i na włączonej podkowie, szybkość na max tj. 8. W totalnym śmietniku ciągłe sygnały na żelazo, wyciszyłem je do 3 i jest ok, grubsze żelazo i tak trzeba wykopać ale drobinki ładnie idzie wyłuskać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 19:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wyłączyłeś multi czestotliwość i chodziłeś jak ze zwykłym wykrywaczem vfl i pewnie dlatego się uspokoił myślę że na pole 2 byłby podobny efekt po prostu multi nie radzi sobie z masą żelaza jak będe rył to potestuje ale deusa na razie nie sprzedaje :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 22:03 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Goldpower napisał(a):
A więc nie czytałeś instrukcji lub jej nie zrozumiałeś. Czy masz instrukcję? Jeśli nie to napisz na priva, wyślę instrukcję po polsku.

" na obszarach silnie zaśmiecone przez obiekty metalowe zaleca się wyższe ustawienie iron bias (fe)w celu pominięcia takich celów NA OBSZARACH NA KTÓRYCH NIE CHCESZ POMINĄĆ ŻADNYCH CELÓW NIE ŻELAZNYCH ZALECA SIĘ NIŻSZE USTAWIENIA IRON BIAS (FE)"
czy chodzi o ten opis myślę że dobrze go rozumiem stąd ustawienie fe na 2 :666 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 23:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Lepszym ustawieniem będzie nie FE ale F2 a skoro masz poziom 2 to chyba lubisz tracić czas na kopanie żelaza. Nie byłem na Twojej miejscówce więc nie wiem jakie ustawienie będzie lepsze i w jakiej konfiguracji z innymi ustawieniami. Może wystarczy 5 a może 6 będzie za mało. O sukcesie decyduje całościowe ustawienie sprzętu a nie skupianie się na jednym ustawieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 października 2020, 23:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Multi radzi sobie z żelazem i to bardzo dobrze, na początku też myślałem że jest problem z żelazem, problem nie tkwi samym multi lecz innych ustawieniach, ich wzajemnego dopasowania względem siebie aby razem współpracowały tak jak oczekujesz. Dalej będę twierdził że kluczem do sukcesu jest zrozumienie ustawień i jak ze sobą współpracują.
Wchodząc na miejscówkę za każdym razem coś zmieniam, tak aby Nox gadał do mnie zrozumiałym językiem.
Nie ma czegoś takiego jak sztampowe, uniwersalne ustawienie, miejscówki różnią się troszkę ale często więc i ustawienia się troszkę różnią. Na przykład, czułość zamiast 22 daję 21 czy nawet 20 bo miejscówka jest usypana drobinami śmieci a to skutkuje wyraźnie inną pracą sprzętu. Czasami co jakiś czas kontrolnie wykonuję strojenie do gruntu bo 30 metrów dalej widzę zmianę w zachowaniu sprzętu i często ręcznie o kilka punktów obniżam wartość, czasami zmieniam program Pole2 na 1 bo potrzebuję złapać coś głębiej wyraźnie większego albo podbijam poziom sygnału wiodącego bo sytuacja na froncie za często się zmienia i potrzebuję słyszeć zmiany w zachowaniu sygnału, zmieniam delikatnie szybkość reakcji najczęściej skracam bo czasami potrzebuję większej selektywności. Kiedy mam słabszy dzień, mózg otępiały i zamulony to stabilizuje, wyciszam sprzęt a ku zaskoczeniu wzrasta skuteczność. Czasami zmieniam technikę prowadzenia cewki, czasami wysoko i względnie szybko, czasami nisko, wolno i chodzę na pół stopy, czasami atakuję to samo miejsce powtórnie ale w poprzek. Często korzystam z dyskryminacji w różnych zakresach, zależnie od miejscówki.
Wszystko co zmieniam robię z potrzeby sytuacji.
Kolego "zeppo035" czego nie zrozumiałeś? Skoro tak napisałem to znaczy że masz instrukcję i ją czytałeś ale chyba niezbyt dokładnie albo pobieżnie.
Dział "Strojenie do gruntu"
- "Śledzenie gruntu jest dla trybu złoto, zalecanym i domyślnym sposobem strojenia"
Pytanie: dlaczego stosujesz śledzenie gruntu w programach Park, Pole skoro wyraźnie w instrukcji nie jest zalecane? Sprawdzałem w terenie i faktycznie sprzęt gubi przynajmniej połowę sygnałów, innymi słowy kompletnie się do tych programów nie nadaje.
- "Stosowanie automatycznego strojenia jest zalecaną metodą strojenia do gruntu"
Ja robię strojenie tylko tą metodą, czasami kilka razy na polu.

Czy wiesz, że strojenie do gruntu należy przeprowadzić w miejscu całkowicie wolnym od wszelkich sygnałów? Robiłem kiedyś eksperyment na podwórku, "żelaznym" podwórku. Wszędzie dzwoni żelazem więc strojenie zrobiłem w miejscu bez sygnału na kolor ale słyszalnym żelazem, wychodziło różnie, 50, 60, co próba to różne wartości. Cudem znalazłem miejsce wolne od wszelkich sygnałów i okazało się że grunt wyszedł 33, dałem kilka oczek w dół, skróciłem czas reakcji (właściwe ustawienie prędkości reakcji także jest kluczowe), delikatnie obniżyłem czułość bo śmiecia też nie brakuje. Oczywiście tryb multi i F2 troszkę wyżej na 7. W kilka minut wydłubałem kilka monet w tym małe sreberko gdzie wcześniej poczciwy XP GMP szalał jak wściekły a próbowałem kiedyś nim wiele razy i były tylko wielkie polmosy.

Ma znaczenie także osłuchanie się z dźwiękami, mam własne ustawienia dźwięków bo na własnych ustawieniach lepiej słyszę zmiany. Na początku zmieniając po jednym ustawieniu analizowałem i zapamiętywałem zmiany w zachowaniu sprzętu, po kilku tygodniach miałem wstępne rozeznanie w zachowaniu, co i jak z czym działa. Teraz właściwie wchodzę na miejscówkę i po kilku minutach wiem co i jak zmienić aby Nox do mnie gadał zrozumiale.

Kiedyś na miejscówce podchodzi do mnie gość i mówi "kiedyś kilka lat temu to była miejscówka, teraz nic nie ma. Mało kto zagląda i nie siedzi długo". Odpowiadam tak, tak, jest słabo. Na koniec 45 monet i sporo różnych fantów, kolejny dzień w tym samym miejscu podobnie i kolejny dzień podobnie a pole było trzepane na ostro we wszystkich kierunkach przez chyba 10 lat przez Deusy i inne marki. Taki wynik na polu właściwie opuszczonym przez wszystkich to chyba niezły wynik?

Całkiem niedawno byłem na znanej miejscówce oddalonej od prawie 40 tysięcznego miasta i trzepanym chyba przez wszystkich zainteresowanych. Kilka rundek dookoła auta, 2 godzinki zabawy i wyszło trochę grubego drutu miedzianego i to co na zdjęciu.
Kto mi powie jak to zrobiłem w miejscu od wielu lat nie ruszanym pługiem czy innym sprzętem a odwiedzanym przez niemal wszystkich?

Jest jeszcze inna kwestia, może zwyczajnie Nox Ci nie pasuje, nie potraficie się dogadać? Czasami zdarzają się sytuacje że ktoś ze słabszym (tańszym) sprzętem ale świetnie osłuchanym i doskonale zrozumianym robi lepsze wyniki niż inny operator ze sprzętem z górnej półki.

Zalecam powrót do instrukcji i testów terenowych, zmiana jednej opcji i wsłuchiwanie się. Tak w kółko aż do skutku. Czegoś nie będziesz rozumiał to pytaj o konkretny problem. Nie szukaj cudzych ustawień, znajdź własne dopasowane także częściowo do twojego charakteru, stylu, stosowanej techniki poszukiwań. To wszystko musi grać jak London Symphony Orchestra, im lepsze "koncerty" tym większa skuteczność.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 00:02 
Specjalista
Specjalista

.... neuziwaj FE... bo to jest 1generacia Iron bias...,ale uziwaj nastawe F2/2.generacia Iron bias/.ten duzo lepiej pracuje v separacii,, y eliminacii signalu zelaza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 00:26 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

kolego Goldpowergo właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem z noxsem byłem raptem 3 razy na spacerze i nie wiem czy się dogadamy ale lubię wyzwania dziękuje za pokazanie drogi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2020, 23:54 
Specjalista
Specjalista

front247 napisał(a):
Lechowiec napisał(a):
front247 napisał(a):
szybkość deusa.....jest bezużyteczna..podobnie jak kiedys hiperszybkość delty 4000....tyle lat minelaby są na rynku a niektórzy nadal nie rozumieją tych wykrywaczy...:)

Możesz rozwinąć temat dlaczego szybkość Deusa jest bezużyteczna i w jakich warunkach objawia się ta bezużyteczność oraz na czy polega. Idąc dalej, już w kwestii Minelaba, jak byś określił esencję płynącą z pełnego zrozumienia ich (Minelaba) detektorów?:)

Chodzi mi o to ze przynajmniej z moich dośw. minelab odstaje na plus jesli chodzi o filozofie budowania sprzętu i..co za tym idzie proponuje userowi zupełnie inną taktyke poszukiwań...na pierwszym miejscu jest stabilność pracy a na drugim ID ..chyba najlepsze ze wszystkich marek...i sądze ze własnie minelab trafia najbardziej swoimi sprzetami w fizjonomie człowieka...nie lubimy sie męczyć tzn. nasz mózg nie przetwarza tak dobrze wielu informacji na raz i ciezko mu je interpretowac ..co prowadzi do zmeczenia i otępięnia zmysłów...a to wpływa na tak pożądaną wsród detektorystów ..skuktecznosc...:)..i tak minelaby przynajmniej dla mnie są najskuteczniejsze bo dają perfekcyjne ID i dużą stabilnosć odczytów...bo nakopać sie to kazdy głupi potrafi.....ale nakopać sie z sensem to już inna sprawa...:) Pamietam jak kiedys szukałem z kolegą na smietniku przy kantynie wermahtu...on z szybkim deusem...przewalał co chwile tony ziemi gubiąc sie całkowicie w kakofonii nakłądających sie sygnałów..ja natomiast zdyskryminowaem xterre i być moze omijałem cos kopiąc tylko pewne klarowne sygnały...al;e na koniec bilans był miazdzący na korzysc terry...jego deus niestety albo sie zatykał na tych sygnałach..albo po dyskryminacji takze sie zatykał bo taki ma...,,specyficzny soft ,, jego ID jest tym gorsze im bardziej jest zdyskryminowany lub im wiecej jest nakładających sie sygnałów...minelaby nie mają z tym problemów:)....Ot i tyle ;)...aha najgorszy pod tym wzgledem na rynku to jest chyba alter71.....nawet tanie garrety są bardziej stabilne i mozna sie ich nauczyć;)

...Sprawne ustawiony Alter 71. v2.ma extremne duzy potencial.....w odmaskowaniu 2D y tez jest super w 3D :za ... ....U.Equinoxa.. mozes sobie dacz do user profilu inny program ze specificnymy nastawamy na kontrole signalu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 11:51 
Generał Broni
Generał Broni

Stałem się szczęśliwym posiadaczem Equinoxa 800 (wclan :1 :1 ) i jest po pierwszym wypadzie. Przez ostatnie lata chodziłem z Deusem cewka 9 HF.

Miejscówka: las z bardzo wysokim poszyciem/mchem, piaszczysta gleba, potencjalne znaleziska to monety i guziki do wielkości szóstaka max., głównie drobne monety miedziane i bilon na dużych głębokościach. Śmieci praktycznie brak, średnia ilość żelaza w glebie.

Ustawienia: Pole 1, czułość 22, 5 tonów, sygnał wiodący 0, multi, Iron Bias 0-2, all metal, recovery 5

Zalety:

- mega stabilność. Czasami tylko ma takie momenty, że na kilka sekund zaczyna wariować (jakby łapał zakłocenia z telefonu)

- głębokość!!! Nawet na tych ustawieniach które miałem (a które zapewne nie są w pełni optymalne) zasięgi sa konkretne. Zdarzały się kolorowe sygnały wyciągane z granicy calca. Generalnie z tego względu kupiłem ten sprzęt, bo w Deusie zawsze brakowąło mi zasięgu

- mała ilość i łatwość ustawień, w zwiazku z czym nie trzeba stać jak jeleń i klikać 10min., żeby ustawić sprzęt

- fajny ton na żelazo

Wady:

- kabel :D Po Deusie ciężko sie przyzwyczaić

- ergonomia i sztyca (flashbacki z Fishera F75 i wiecznie zapiaszczonych rurek)

- audio - sygnały są bardzo rozmyte, miałem trudność z jednoznaczną identyfikacją, gdzie dokładnie jest fant. Przez to nakopałem się trochę kraterów :) Deus pod tym względem jest chyba bezkonkurencyjny.

- lubi żelazo, ale to pewnie skutek chodzenia w trybie all metal

Także jak na pierwszy wypad jestem bardzo zadowolony i coś czuję, że Deus pójdzie do rezerwy i będzie wykorzystywany tylko na konkretne miejsca.

Przy okazji pytanie: na tych ustawieniach miałem bardzo dużo sygnalów na żelazo z przebiciem na kolor. 99% z nich po wykopaniu okazywała się żelazem. Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie? Kopiecie takie sygnały?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 12:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Do wyboru masz Iron Bias FE i F2, wybierz F2 i ustaw na 4. Jeżeli nadal będzie żelazo przebijało w kolor podnieś o jeden stopień, na 5. Więcej niż 7 nie ma sensu na lasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 12:32 
Generał Broni
Generał Broni

Używam F2.

Czy podkręcenie F2 w górę wpłynie na zasięgi lub zwiększy maskowanie koloru przez żelazo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 listopada 2020, 14:08 
Specjalista
Specjalista

...https://www.detectorprospector.com/foru ... ent-138944

...do tych testów jest również dodatek z testu separacji 3D ... tam nastawa Iron bias F2 działała dobrze do ustawienia F2= 5 ...

Lipek.... sam podsumuj obserwacje z tych testów ..., ale wpływ zbyt dużego ustawienia polaryzacji żelaza na powtarzalność głębokich sygnałów, lub separacja nie jest bez znaczenia ...

...ale pod tym względem nowy Iron Bias F2 jest znacznie lepszy niż Iron Bias FE....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 644 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]