Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ważne! ws. zabytków archeologicznych
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Aśka72 napisał(a):
Tak samo jeśli chodzi o Pierzaka, frank konkrety.

Proszę: https://www.youtube.com/watch?v=EQJooV5YuWw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 20:59 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Tak samo jeśli chodzi o Pierzaka, frank konkrety.

Proszę: https://www.youtube.com/watch?v=EQJooV5YuWw

Tak myslałam. No i ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

To nie moja działka i nie mój wizerunkowy problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 21:07 
Pułkownik
Pułkownik

ruszcie tyłki zamiast marudzić i skoro wiecie co należy robić

To juz bylo... juz na poczatku zalozenie PZE i odpowiedzi tez padaly i to od kilkunastu osob tak skwitowanych dlatego generalnie frank podziwiam Cie, ze umiesz odnalezc i wyciagasz na wierzch te wszystkie brudy swiata archeo. Tez kiedys w takim dzialaniu widzialem szanse ale "zycie" mi szybko odpowiedzialo, ze nawet jesli wynajdziesz kolo to pamietaj, ze musisz najpierw przekonac chodzacych na piechote, ze z kolem bedzie latwiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 21:22 
Moderator
Moderator

Fajnie. Co proponujesz? Ukrzyżowanko czy pręgież? Powiesz to sam Arturowi, przecież się dobrze znacie, czy próbujesz to zrobić moimi rękoma? Wiem, że jesteś zwolennikiem opcji zero, ja też ale tylko w swoim życiu nie w cudzym i tym się różnimy. Artur realizuje plan berthiota. ;)
Co z resztą moich pytań? Frank działaj na przeciwnikach, raport znasz, jest upubliczniony od dwóch lat, opisany przez nas w piśmie do premiera i nie tylko, więcej nie powiem...ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś drukował plakaty, malował grafiti, wsadzał ludziom ulotki do skrzynek, na bank polski rząd się tego wystraszy.
Ja coraz częściej się przekonuję, że największymi wrogami poszukiwaczy są sami poszukiwacze niestety.
Narka chłopaki.

O matko ! Nomennescio, czy ja jestem Tobie coś winna? Okradam Cię? Mamy przecież te same możliwości i szanse. Ja Was proszę o pomoc i co dostaję?
Oj koledzy, to ja się zawiodłam, wszystko jasne. Pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 21:33 
Generał Broni
Generał Broni

Konsekwentnie, za a nawet przeciw. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 21:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Aśka72 napisał(a):
Ok. Fajnie berthiot. Czy Ty to w jakiś sposób przeanalizowałeś? I kto ma to niby zrobić?
Ja nie współpracuję z żadnym archeologiem i nie mam zamiaru tak na marginesie, bo taka jest moja zasada. Przy okazji ile zarabia się na komercyjnych badaniach, żeby kupować tych wszystkich pismaków? I kto mi wtedy postawi bułkę i mleko? Do tego fotografować, nagrywać, wynajmować Malanowskich? Czy Ty jesteś milionerem berthiot, bo ja nie. My nie rozbiliśmy banku. Tracę mnóstwo czasu na to co robię zamiast zarabiać w tym czasie na swoją rodzinę, tylko po to, by sobie frank napisał siedząc bezpiecznie w fotelu, nie narażając się na żadne problemy, coś o "pozoracji, na układy nie ma rady, archeolodzy, konserwatorzy i panie z ministerstwa się obrażą, że upublicznia się brudy z raportów NIK"....Ok. To teraz kawa na ławę. Jak myślicie, po co to robię? Szczerze i bez zbędnego pierdzielenia. Tak samo jeśli chodzi o Pierzaka, frank konkrety. Ja nie chcę się domyślać o co Ci chodzi. Dawaj, bez krępacji albo zamilcz.
Panowie ruszcie tyłki zamiast marudzić i skoro wiecie co należy robić to przecież ja cały czas zapraszam do współpracy, rąk do pracy brakuje, a berthiot jest jeszcze w dodatku bajecznie bogaty. Chodźcie z nami! Aaa sorrki przecież nie o to Wam chodzi prawda? ;)

Pierwsza i podstawowa sprawa: Nikt nie powinien poświęcać swoich własnych pieniędzy na ten niecny plan.
Ten plan powinien być finansowany tylko i wyłącznie z pieniędzy zarobionych od archeo.

Powoli, grosz do grosza, krok za krokiem.
Kto to ma robić? Ktokolwiek ma na to ochotę. Nieważne: zrzeszony czy nie.
Że marne pieniądze z tego? Pewnie tak, dlatego do skarbonki grosik za grosikiem.
Tyle się widzi na jutubach i innych mediach stowarzyszenia charytatywnie współpracujące z archeo. Nie lepiej robić to samo komercyjnie?

Nie jestem bogaty, posiadam za to pewien inny luksus. Mam bardzo dużo wolnego czasu.
Jeśli miałbym do wyboru dziobanie komercyjne a charytatywne, zawsze wybiorę komercyjne. Z myślą że te zarobione pieniądze pomogą: w wykryciu jakiegoś przekrętu archeobiznesu, uratują kogoś od zarzutu wykopania zabytku w postaci amelinowej łyżki tudzież pomogą w kreowaniu wizerunku dziobacza w mediach.
Do tego podwójna satysfakcja, bo to wszystko za ich pieniądze.
Jest mi to absolutnie obojętne, czy zrobię to sam, w stowarzyszeniu czy innym PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 22:06 
Moderator
Moderator

Berthiot, masz szlachetny plan ale nie wiem co miałeś z matematyki? :o
To nie będzie za "ich" pieniądze tylko za Twoje zarobione własnoręcznie, jak na kasie w Biedronce, czy na wózku widłowym, fakt że na świeżym powietrzu ale jednak praca i to w pewnej niewoli. No ja nie mam tyle wolnego czasu i pieniędzy, ale ok. należy docenić starania. Kto wie może i frank się przyłączy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 22:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jaka praca? Dziobanie? Przecież to czysta przyjemność.
Że te ich pieniądze to nie ich a nasze? Oczywiście, dopuściłem się przewrotnego, matematycznie idiotycznego aczkolwiek propagandowo dobrze brzmiącego hasła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 22:43 
Moderator
Moderator

To też nie jest takie tylko dziobanie. No dla mnie praca w towarzystwie i pod nadzorem archeo akurat przyjemnością nie jest dlatego ja z takiej opcji na pewno nigdy nie skorzystam. Nie ma mowy. Ale nie mnie oceniać innych. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

1.Najlepiej założyć działalność gospodarczą "Wykrywanie przedmiotów metalowych".
2.Oznaczenie sygnału chorągiewką (absolutnie nie wykopywać)
3.Wystawienie faktury.
4.Eksploracja "chorągiewki" tylko i wyłącznie przez archeo.

p.s. Zielona chorągiewka -"kolor"
Czerwona chorągiewka - "żelazo"
Niebieska chorągiewka - "a ro noł" (jak mawiają starzy meksykanie)

Podstawowa i zasadnicza sprawa. Poszukiwacz nie ma absolutnie żadnych uprawnień do wykopywania przedmiotu. Może go tylko i wyłącznie namierzyć.
Reszta jest pracą archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:09 
Moderator
Moderator

O bożesz, co Ty tworzysz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2021, 23:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Już spieszę, już wyjaśniam:

W przypadku profesjonalnych badań archeologicznych przy określonym projekcie, co gra głowną rolę? Co jest jednym z najważniejszych czynników?

KONTEKST.

Tak ten osławiony kontekst, o którego zniszczenie obawiają się archeo.
Czy dziobacz może wbić łopatę w sam środek popielnicy? Owszem, może mu się zdarzyć.
Czy archeolog wyeksploruje ten sygnał bardziej profesjonalnie i są mniejsze szanse na zniszczenie obiektu i kontekstu. Pewnie są.

Czy archeolog ma większą wiedzę jak to zrobić i uprawnienia do tego? Pewnie tak.

Dlatego jestem zdania że dziobacz powinien tylko namierzać, nic więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 00:01 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
O matko ! Nomennescio, czy ja jestem Tobie coś winna? Okradam Cię? Mamy przecież te same możliwości i szanse.

Nie wiem skad taka sugestia? Przeciez z kontekstu wypowiedzi jasno wynika, ze odnosze sie do "dzialalnosci" franka. Podoba mi sie jego zaangazowanie bo on juz chyba jako jedyny rzeczowo ukazuje konkretne, faktyczne agrumenty uzasadniajace moja odraze do archeologii

berthiot

Z calym szacunkiem ale:
"1.Najlepiej założyć działalność gospodarczą "Wykrywanie przedmiotów metalowych".
2.Oznaczenie sygnału chorągiewką (absolutnie nie wykopywać)
3.Wystawienie faktury.
4.Eksploracja "chorągiewki" tylko i wyłącznie przez archeo."
wierzysz, ze archeo poszloby na to??? Oni wiedza, ze inni wykopia i przyniosa im do stolu... za free
az zacytuje:
Cytuj:
Świadomy detektorysta powinien być jak pies myśliwski, ofiarę wytropi i dopadnie, nie zeżre, a przyniesie w zębach i jeszcze ogonkiem pomerda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2021, 02:07 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
ruszcie tyłki zamiast marudzić i skoro wiecie co należy robić

To juz bylo... juz na poczatku zalozenie PZE i odpowiedzi tez padaly i to od kilkunastu osob tak skwitowanych.

No ja myślę, że pewnie stąd. ;)
Przyszło Ci kiedyś do głowy, że mógłbyś coś zrobić a nie tylko krytykować innych za to, że nie pokonali jeszcze smoka? Jakaś konkretna propozycja padnie w końcu? Otwieram nabór do roboty. Niestety nieopłacanej ale satysfakcja jak widać gwarantowana. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]