Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 01:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 21:56 
Sierżant
Sierżant

I jeszcze raz do Kredka pytanko,jakie były rekawiczki zimowe do mundurka w deszczyk?czy w kamo?czy zwykłe zielone?ciekawa sprawa?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 21:58 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Fajna jest pieczątka na ostatniej fotce. Co oznacza: 74 R.P.W.?
Co do plecaka, a czy kostka ze skórzanymi wzmocnieniami to nie jest przypadkiem wersja dla KBW?
Kredek napisał(a):
Orzełek stalowy, bielony żołnierski z montażem na słupek i nakrętkę.
Używany do 1952 roku.
Pozdro Kredek

Hmmm, a nie <b>od</b> 52r.?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 22:09 
Weteran
Weteran

Watowane łapki z jednym palcem (oczywiście plus kciuk) z materiału w deszczyk. Identyczny krój jak moro. Rękawiczki pięciopalczaste, zielone były tylko do munduru wyjściowego. Czapka zimowa do deszczyka ta sama co do moro (zielone sukno, brązowe futerko z krótkim włosiem)
I ciekawostka, spodnie w deszczyk miały podpinkę , taką z cienkiego koca, na zimę. Moro w zimę wojsko nosiło na dresy.
Pzdr Kredek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 22:16 
Sierżant
Sierżant

To nastepna partia pytan do Kredka i oczywiscie całej reszty naszych forumowiczów-Rozmawiamy tak o deszczyku,a nawet dokładnie nie wiem kiedy oficjalnie został on wprowadzony na stan LWP?i kolejne pytanko-wiem ze pierwsze wzory deszczyku(bluza)miały guziki metalowe i materiał ponoc był ciemniejszy?ale chcem zapytac czy na samym poczatku(kiedy został wprowadzony deszczyk) błąd ortograficzny!!! były buty opinacze?czy jeszcze na samym początku używano trzewików i do tego opinaczy drelichowych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 22:48 
Porucznik
Porucznik

Popieram wypowiedz Kredka na temat podpinki pod spodnie
To jest naprawde ciepły i przyjemny materiał

POZDRO

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 00:07 
Weteran
Weteran

Łukasz napisał:
Cytuj:
Hmmm, a nie od 52r.?

"Orzeł, symbol przynależności" Bujanowicz, Sawicki str 63 pierwszy rząd od góry, pierwszy z lewej.
(Orzeł na wysokich nogach z opierzeniem między nogami) - raczej bez pudła. A jak błąd, to i tak ładny. Do tekstu ostatniego posta:
Tak daleko moja wiedza nie sięga i trzeba poszperać w książkach. Sorry

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 16:36 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
W ramach rekompensaty dostałem od kumpla m.in. taki beret, datowany na 67r. Podoba mi się ze względu na naszytego orzełka. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 19:28 
Sierżant
Sierżant

Koledzy,dzisiaj widziałem bechatke w deszczyk ze stemplami z 1959 roku!czyli wtedy juz był deszczyk?czy moze jest to tylko data produkcji a wprowadzony został później?czy mozna jakos ustalic,kiedy pierwszy deszczyk został wprowadzony na stan wojska?zawsze myslalem ze w latach 60-tych,a tu taka niespodzianka!i teraz nastepną zagadke trzeba rozwiązać!Kredek,moze Ty masz jakies informacje na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 19:30 
Pułkownik
Pułkownik

Witam! Ta... na allegro jest :) też się zdziwiłem!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 20:20 
Sierżant
Sierżant

Łukasz,dokładnie chodzi mi o tą z allegro!Bardzo ładna i naprawde ciekawa!Zdziwiłem sie jak ja zobaczyłem,a dokladnie jej stempelki:)Skoro jest ona z lat 50-tych,to w takim razie powinna interesować i Ciebie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 20:54 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie! Widocznie kurtka ta pochodzi z pierwszych sortów nowych wzorów, najwcześniejsze serie. Jeszcze w 1959r. kiedy to w LWP byli moi dziadkowie wydawano mundury wcześniejszego typu, drelichy na poligon, sukno jako wyjściówka itd. Szczerze mówiąc myślałem nad jej nabyciem, ale mam na oku inną, uważam fajniejszą "szmatkę", dziś wysłałem kasę na kolejny fant, kończy mi się miejsce w pokoju i konto pustoszeje (...) Może kupię sobie deszczyk kiedy naprawdę będę miał pieniądze, a nic nie pojawi się z lat 50tych do wzięcia. ;)
Kilka postów wyżej widziałem wzmiankę, a raczej pytanie o bluzę polową w kamuflażu z guzikami sprzed 60r. (metalowymi). Faktycznie takowe mundury były- widziałem. Niestety, nie jestem w stanie nic powiedzieć o sygnaturach, roku produkcji itp. bo nie pamiętam ( :wq ).
:666
<u>Fajnie, że temat ten się rozwija. Szkoda tylko, że wszytsko obraca się wśród "deszczu". Myślicie, że w 61r. piechota w drelichach nie latała?! Nie wszyscy mieli tak dobrze jak komandosi... :piwo :piwo :piwo
</u>
P.s. A jak Wam się podoba mój berecik? Moim zdaniem jest sexi :skromny ze względu na orzełka :skromny jakby był nie z 67, a 57r. to w ogóle :luv :luv :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 21:44 
Kapitan
Kapitan

Łukasz berecik odjechany na maxa (ten orzełek COOL :1 :1 :1 :1 :1 :1 )
Krecik widziałeś kiedyś torbe do ,,słonika" wykonaną z normalengo materiału w latach 70 i 80 ale przegroda w srodku zrobiną z materiiału w ,,deszczyk"???????????
Nie mam cyfrówki ale jak JachoSS da mi namiary na przesyłke to powierdzi to..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 09:54 
Sierżant
Sierżant

hej,btyc gdzie sie podziałeś?szukałem Ciebie na gg,ale jestes nie obecny:)Łukasz a jak myslisz,czy na samym poczatku,czyli około 1959-60 mozliwe było ze wojaki latali i w drelichach i w deszczyku?Zaciekawiło mnie to po pojawieniu sie tej bechateczki na allegro!Jezeli tak było,to naprawde fajnie musiało to wygladać!i założe sie ze byli zazdrosnicy i zupełni przeciwnicy deszczyku!Jak ktos cos wie na ten temat to niech pisze!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 10:32 
Pułkownik
Pułkownik

Witam!
Cytuj:
Łukasz a jak myslisz,czy na samym poczatku,czyli około 1959-60 mozliwe było ze wojaki latali i w drelichach i w deszczyku?Zaciekawiło mnie to po pojawieniu sie tej bechateczki na allegro!Jezeli tak było,to naprawde fajnie musiało to wygladać!i założe sie ze byli zazdrosnicy i zupełni przeciwnicy deszczyku!Jak ktos cos wie na ten temat to niech pisze!
Wczoraj rozmawialiśmy na ten temat z Waltherem. Moim zdaniem takich mieszanek w umundurowaniu nie było. Na żadnym ze zdjęć nie widziałem żołnierza LWP w trzewikach, sukiennych spodniach i bechatce. Wiem na pewno, że w lotnictwie w Modlinie już po wprowadzeniu nowego wzoru umundurowania po 60r. wartownicy zimą dalej nosili sukienne płaszcz, zapewne wz.48.
Pozwólcie, że teraz ja zapytam. Dużo się uczę czytając ten wątek, kiedyś może będzie i tak, że w mojej szafie zagoszczą "deszcze niespokojne". Jednkaże na dzień dzisiejszy mam pytanie odnośnie mundurów wyjściowych w okresie zimowym. Jak widać na załączonym zdjęciu (po prawej mój dziadek) na bluzę założona jest zwykła bechatka (taka jak jest teraz na aukcji). Mnie zaś interesują spodnie, a dokładnie materiał, z którego zostały uszyte. Czy były one szyte z tego samego materiału co i bluzy (gabardyna)? Czy może na zimię żołnierze, oficerowie dostawali inne, cieplejesze spodnie?
P.s. Sorry za kiepską jakość fotki (zdjęcie zdjęcia), ale tak to jest kiedy te 200zł wolę przeznaczyć na fanty niż skaner (...)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2005, 10:51 
Sierżant
Sierżant

Mi osobiscie wydaje sie ze spodnie sa zwykłe z gabardyny,jedynie pod spodniami mogły znajdowac sie kalesony!ale to tylko moje zdanie,niech moze wypowie sie Kredek(on sie na tym lepiej zna:)).Ach, ta bechateczka,zakupił bym ja chetnie,ale jest droga,ojjjj droga!Moze kiedys wyrwe gdzies taniej!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]