Teraz jest piątek, 26 września 2025, 11:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1767 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: środa, 3 września 2025, 05:56 
Pułkownik
Pułkownik

gdyby tu nie chodzilo o historie i upamietnianie tragicznych wydarzen to mozna by zamienic Niemcow nawet na kroliki.. ale ludzie z forum grzebiacego w przeszlowsci powinni miec troche refleksji..
Wydaje sie wam, ze to bez znaczenia? Zapytajcoie mlodego Niemca czy Anglika kto rozpoczal wojne i kiedy...
tekst o obsrywaniu jako opis o dbanie o pamiec tez troche lewacko zabrzmial ale tam to juz sie nie dziwie wcale..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 września 2025, 16:58 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
1 września 2025, Berlin „Kamień Pamięci”: uroczyste złożenie wieńca od niemieckiego rządu w rocznicę wybuchu II wojny światowej. :666 :n

Dopiero dzisiaj się na tę tępą pisowską propagandą powielaną przez franusia natknąłem.
Cytuj:
Prawica rozsiewa kolejnego fake newsa. Zdjęcie z Berlina to manipulacja.
Oburzenie w mediach społecznościowych wywołało zdjęcie z Berlina przedstawiające niechlujnie ubranego mężczyznę, który trzyma w rękach wieniec upamiętniający polskie ofiary II wojny światowej. Prawicowi politycy i internauci udostępniali wpis sugerując, że osoba z kwiatami to przedstawiciel rządu Niemiec, a władze w Berlinie nie szanują polskich ofiar. Zdjęcie okazało się jednak totalną manipulacją. To nie pierwszy raz, kiedy prawica sięga po nieprawdziwe treści. Niedawno publikowano mnóstwo podobnych wpisów dotyczących rzekomej inwazji migrantów na zachodnią granicę.
Wpis rozpowszechniany przez polską prawicę okazał się jednak całkowitą manipulacją. Mężczyzna ze zdjęcia nie był przedstawicielem niemieckiego rządu, a jedynie pracownikiem odpowiedzialnym za ustawienie wieńców.
https://wiadomosci.radiozet.pl/polityka ... anipulacja
Pytanie takie mam. Dlaczego pisowcy to robią? Dla zgody narodowej, dla spokoju społecznego? Wręcz przeciwnie, dla rozbujania nastrojów, dla siania nienawiści, bo podziałami i nienawiścią prawica się karmi. Jak dostają odpowiedź na te prymitywne i chamskie zaczepki, to wtedy skamlą o lewakach i agentach Berlina, bo niby oni są tymi jedynymi "prawdziwymi Polakami".
Załącznik:
Berlin.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 11:31 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
:roll: co za tekst: :666 :n

5,09,2025 Deutsche Welle: https://is.gd/ogu4Gi
Cytuj:
Sztuka zrabowana. Do kogo należy obraz Modersohn-Becker?

Spór o obraz niemieckiej artystki jest ostatnią sprawą rozpatrywaną przez Niezależną Komisję Doradczą ds. Mienia Zagrabionego przez Nazistów.

„Młoda dziewczyna” to portret namalowany około 1901 roku przez Paulę Modersohn-Becker, artystkę zaliczaną do najważniejszych przedstawicieli wczesnego ekspresjonizmu. Od 67 lat obraz „Młoda dziewczyna” znajduje się w posiadaniu miasta Hamburga i stanowi część kolekcji muzeum sztuki Hamburger Kunsthalle. – Obraz trafił do nas w 1958 roku. Był to prezent.

Jak można przeczytać w materiałach z cyfrowej kolekcji Kunsthalle, darczyńcą była Elsa Doebbeke, wdowa po członku NSDAP i kolekcjonerze sztuki Conradzie Doebbeke. Podczas rządów nazistów miał nabyć wiele obrazów, głównie od ich żydowskich właścicieli, po okazyjnych cenach.

W grudniu 2020 roku spadkobiercy żydowskiego kupca Roberta Graetza złożyli oficjalny wniosek o zwrot obrazu. Graetz był berlińskim miłośnikiem i kolekcjonerem sztuki, po którym ślad zaginął po jego deportacji do Warszawy w 1942 roku.

W Niemczech nadal nie ma ustawy o restytucji zagrabionych dzieł sztuki, a więc nie ma wiążącej podstawy prawnej, w oparciu o którą potomkowie ofiar mogliby dochodzić swoich roszczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 12:21 
Specjalista
Specjalista

franuś. Jak przestaniesz rozpowszechniać na forum kłamliwe treści publikowane w pisowskich mediach, to nie będę musiał pisać tekstów pokazujących prawdę.
Jestem pod wrażeniem twojej troski o zwrot mienia żydowskiego przez Niemcy, które to mienie Niemcy zagrabili w czasie II wojny. Ciekaw jestem tylko, czy twoją troskę i zainteresowanie budzi również kwestia zwrotu mienia żydowskiego przejętego przez Polaków w czasie i po II wojnie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 12:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ile tego mienia żydowskiego pozyskaliśmy?
Są jakieś wyliczenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 12:47 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: jak zwykle, w obronie wizerunku Niemiec musi zaatakować Polskę, "Für Deutschland" zdzicho. :666 :n :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 18:49 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
:roll: jak zwykle, w obronie wizerunku Niemiec musi zaatakować Polskę, "Für Deutschland" zdzicho. :666 :n :n

:hahaha
Znowu nie zrozumiałeś, bo ja przecież pytam ciebie. Pochwaliłem ciebie za troskę o mienie żydowskie zrabowane przez Niemcy. Ciekawy jestem tylko, czy taką samą troskę przejawiasz o mienie żydowskie pozostawione w Polsce i przejęte przez Polaków. I co ma do tego wizerunek Niemiec?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 20:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):

:hahaha
Znowu nie zrozumiałeś, bo ja przecież pytam ciebie. Pochwaliłem ciebie za troskę o mienie żydowskie zrabowane przez Niemcy. Ciekawy jestem tylko, czy taką samą troskę przejawiasz o mienie żydowskie pozostawione w Polsce i przejęte przez Polaków. I co ma do tego wizerunek Niemiec?

O ile mi wjadomo to o rekompensaty/zwrot mienia po Żydach co do, którego zgłosili się spadkobiercy, to już się zatroszczyliśmy, albo jesteśmy w trakcie troszczenia się - a co do tej (dużo większej oczywiście) części mienia pozostawionego bez spadkobierców to wybacz, ale nie ma żadnego- ani prawnego ani moralnego powodu żebyśmy musieli się o to troszczyć (co nie znaczy, że ktoś nas do tego nie zmusi) To nie nasze działania doprowadziły do tej sytuacji przecież, wiec logicznym jest, że nie u nas powinno się szukać rekompensaty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2025, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
To nie nasze działania doprowadziły do tej sytuacji przecież, wiec logicznym jest, że nie u nas powinno się szukać rekompensaty

Malo tego, po wojnie owe mienie czesto zostalo odbudowane zrywem calej Polski a nastepnie rozdysponowane wedle -na nasze nieszczescie - sosjalistycznych potrzeb, co nie znaczy do konca, ze zle czy nieuczciwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 września 2025, 00:06 
Specjalista
Specjalista

canabis.dw
Mnie ciekawi opinia franusia. Jest znany jego niechętny stosunek do Niemców i Żydów i dlatego zainteresował nie post jego autorstwa. Stąd mam do niego pytanie czy również o żądaniach Żydów wobec Polski ma podobne zdanie jak o żądaniach Żydów wobec Niemiec. Tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 września 2025, 10:15 
Generał Broni
Generał Broni

Nie można zapominać o majątkach po wypędzonych Niemcach zajętych przez Polaków, o których Niemcy coraz częściej i śmielej przypominają. Myślę, że rekompensatę Niemcom powinny wypłacić te kraje, które po II Wojnie dokonały podziału świata :666 :666 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 września 2025, 12:46 
Generał Broni
Generał Broni

Tu https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=211901&p=1379109#p1379109 gazeta wyborcza staje w obronie Niemców i pisze, że Niemcy na I i II wojnie stracili, a Polska zyskała i że Polacy nie potrafią być wdzięczni Niemcom za ich wielowiekowy wkład w polską historię. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 września 2025, 09:43 
Specjalista
Specjalista

Ja wiem franuś, że ty masz fobię antyniemiecką wynikająca z braku wiedzy historycznej i nie zamierzam z tobą dyskutować
Pamiętaj jednak, ze nie ma kraju na świecie, który czynił wyłącznie dobro. Historia nie jest czarno - biała. W historii Polski mamy takich Niemców jak Hitler i takich jak Georg Buchelt dobrodziej Zielonej Góry, takich jak Bismarck i takich jak Wit Stwosz - twórca ołtarza mariackiego z którego jesteśmy dumni. Podobnie z Rosją gdzie z jednej strony tacy ludzie jak Stalin, a z drugiej rosyjski gen. Sokrat Starynkiewicz, który pod koniec XIX zbudował pierwszą w Warszawie kanalizację miasta i jednocześnie jedną z najnowocześniejszych w Europie. Na historię stosunków miedzy państwami należy patrzeć całościowo, a nie wybiórczo pod kątem aktualnych celów propagandy. W przeciwnym wypadku dochodzi do absurdów typu; niemieckie wiatraki są złe, ale tysiące używanych mercedesów, BMW, volkswagenów, którymi jeżdżą tysiące "prawdziwych' Polaków, to dobre i to łącznie z prezydentem, który właśnie wybrał sobie nową limuzynę BMW z serii 7 Protection :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 września 2025, 10:00 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Ja wiem franuś, że ty masz fobię antyniemiecką wynikająca z braku wiedzy historycznej i nie zamierzam z tobą dyskutować
Pamiętaj jednak, ze nie ma kraju na świecie, który czynił wyłącznie dobro. Historia nie jest czarno - biała. W historii Polski mamy takich Niemców jak Hitler i takich jak Georg Buchelt dobrodziej Zielonej Góry, takich jak Bismarck i takich jak Wit Stwosz - twórca ołtarza mariackiego z którego jesteśmy dumni. Podobnie z Rosją gdzie z jednej strony tacy ludzie jak Stalin, a z drugiej rosyjski gen. Sokrat Starynkiewicz, który pod koniec XIX zbudował pierwszą w Warszawie kanalizację miasta i jednocześnie jedną z najnowocześniejszych w Europie. Na historię stosunków miedzy państwami należy patrzeć całościowo, a nie wybiórczo pod kątem aktualnych celów propagandy. W przeciwnym wypadku dochodzi do absurdów typu; niemieckie wiatraki są złe, ale tysiące używanych mercedesów, BMW, volkswagenów, którymi jeżdżą tysiące "prawdziwych' Polaków, to dobre i to łącznie z prezydentem, który właśnie wybrał sobie nową limuzynę BMW z serii 7 Protection

Co te brednie relatywizmu historyczno-moralnego maja wspolnego z tekstem z wyborczej ja sie pytam po raz kolejny na tym forum? Poza internacjonalistycznym przeslaniem blakajacym sie prawie w kazdej twojej wypowiedzi tego typu (wyziera smutny brak poczucia tozsamosci) nijak nie dotknales tematu sygnalizowanego w wyborczej.
Napiszwyraznie skoro tak uwazasz, ze powinnismy byuc wdzieczni Niemcom i Rosji za wojny i rozbiory bo jako Polska zyskalismy na nich. A nie smiec na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 września 2025, 12:35 
Specjalista
Specjalista

Jak zwykle nie zrozumiałeś mojego postu, co mnie nie dziwi :nicnie
A my w Zielonej Górze kontynuując stare tradycje niemieckie rozpoczęliśmy winobranie, na które serdecznie zapraszam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1767 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]