vonAdamski napisał(a):
Grupe Raus przemianowano na Heinrici i wcielono w nia 1 Armie Wegierska. Dodatkowo w XI Korpusie (niemieckim) byla 6 DP wegierska
jednak jak powiedzialem grupa ta walczyla raczej w dzisiejszej Slowacji
Wielkie dzieki von Adamski , zwłaszcza za tego Heinriciego :1 , to mi wiele wyjaśnia ponieważ grupa Heinrici brała udział w walkach o Bielsko-Biała, a nastepnie walczyła w marcu 45 na przedpolach Cieszyna skutecznie zreszta, powstrzymujac co najmniej trzy rosyjskie natarcia, wiec bardzo prawdopodobne jest ze w jej składze działaly jeszcze wtedy jakies ugrupowania wegierskie, generalnie temat jest rozwojowy, a propos nie bede nabijał nowych postow wiec korzystam z okazji i pytam, czy ktos ma moze jakies informaje o 320 Volksgrenadier Division, dywizja ta jest podejrzewana o walki w wybitnie mnie interesujacych terenach Beskidów, jej szlak bojowy zaczyna sie w Krakowie jesienia 44 gdzie została przerzucona z Gross Born a gdzie była odtworzona ze strzepów 320 Infantiere Division, jej szlak bojowy natomiast biegnie przez Krakow , Beskidy az do kapitulacji na Morawach, dosc powiedziec ze wykrawiła sie konkretnie w walkach odwrotowych w rejonie Zywca, gdzie miedzy innymi stracila swego swieżo upieczonego dowodce gen Ludwiga Kirschnera, interesuje mnie w miare mozliwosci dokladny szlak bojowy tej dywizji po odwrocie z Zywca , nie wiem w jakim rejonie przeszli na Słowacje lub na Czechy.
Pozdrawiam Argo