Teraz jest środa, 29 października 2025, 21:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Węgrzy w Polsce - II W.Ś.
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 21:49 
Moderator
Moderator

Jak w tytule szukam informacji na temat pobytu i walk takowych na teranach Polski , wiem ze stacjonowali w rejonie Warszawy w 44, ale nie ukrywam ze bardziej jestem zainteresowany szczegółami pobytu jednostek wegierskich na południu Polski, zwłaszcza fazie koncowej wojny, moje pytanie jest podyktowane faktem ze na przestrzeni kilku ostatnich lat stosunkowo czesto natykam sie na artefakty po Wegrach , zarowno ze strychow jak i znalezisk terenowych, chce ustalic czy faktycznie walczyły tu jakies niedobitki armii wegierskiej czy tez jest to sprzet i umundurowanie przejete przez Niemcow i wtornie uzyte.
Zapraszam do wymiany pogladow.
Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2006, 23:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam!!

W dniu 15 lipca 1944 w Grupie Armii "Północna Ukraina" walczyly nastepujace jednostki wegierskie:
w VIII Korpusie 4 Armii Pancernej byla 12 Dywizja rezerwowa wegierska

W LIX Korpusie Armijnej Grupy "Raus" (1APanc) 20 Dywizja Piechoty wegierska

oraz cala 1 Armia Węgierska czyli kilka dywizji piechoty i dywizje gorskie.

Wszystko to po zadymie pod Brodami (dziejsza ukraina) wycofywalo sie szyku zwanym rojem i ciezko jest powiedziec dokladnie gdzie co bylo ale 1 Armia wegierska byla raczej na poludnie od Polski. Takze mozna brac pod uwage 12DP i 20DP

Jednak 31 sierpnia 1944
w 4 Armii Pancernej nie bylo juz wegrow
Grupe Raus przemianowano na Heinrici i wcielono w nia 1 Armie Wegierska. Dodatkowo w XI Korpusie (niemieckim) byla 6 DP wegierska
jednak jak powiedzialem grupa ta walczyla raczej w dzisiejszej Slowacji

Jesli chodzi o walki to na pewno walczyli w rejonie Tarłowa (świętokrzyskie) gdyz jest tam cmentarz zolnierzy wegierskich.

Z powazaniem vonadamski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 00:08 
Moderator
Moderator

vonAdamski napisał(a):
Grupe Raus przemianowano na Heinrici i wcielono w nia 1 Armie Wegierska. Dodatkowo w XI Korpusie (niemieckim) byla 6 DP wegierska
jednak jak powiedzialem grupa ta walczyla raczej w dzisiejszej Slowacji

Wielkie dzieki von Adamski , zwłaszcza za tego Heinriciego :1 , to mi wiele wyjaśnia ponieważ grupa Heinrici brała udział w walkach o Bielsko-Biała, a nastepnie walczyła w marcu 45 na przedpolach Cieszyna skutecznie zreszta, powstrzymujac co najmniej trzy rosyjskie natarcia, wiec bardzo prawdopodobne jest ze w jej składze działaly jeszcze wtedy jakies ugrupowania wegierskie, generalnie temat jest rozwojowy, a propos nie bede nabijał nowych postow wiec korzystam z okazji i pytam, czy ktos ma moze jakies informaje o 320 Volksgrenadier Division, dywizja ta jest podejrzewana o walki w wybitnie mnie interesujacych terenach Beskidów, jej szlak bojowy zaczyna sie w Krakowie jesienia 44 gdzie została przerzucona z Gross Born a gdzie była odtworzona ze strzepów 320 Infantiere Division, jej szlak bojowy natomiast biegnie przez Krakow , Beskidy az do kapitulacji na Morawach, dosc powiedziec ze wykrawiła sie konkretnie w walkach odwrotowych w rejonie Zywca, gdzie miedzy innymi stracila swego swieżo upieczonego dowodce gen Ludwiga Kirschnera, interesuje mnie w miare mozliwosci dokladny szlak bojowy tej dywizji po odwrocie z Zywca , nie wiem w jakim rejonie przeszli na Słowacje lub na Czechy.
Pozdrawiam Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 01:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam!!!

To znowu ja :)
320 DP zniszczona byla w rejonie Kiszyniowa. 27.10.1944 odtworzona na poligonie Borne Sulinowo z resztek tejze dywizji i z 588 DP jako 320 Dywizja Grenadierow Ludowych. Od stycznia ponownie na froncie wschodnim w składzie XI Korpusu SS 17 Armii na linii rozgraniczenia tejze armii i wczesniej wspomnianej Grupy Heinrici (to bedzie rejon bieszczad mniej wiecej :) ) .

- Tu dlugo nie mam nic. -

12.04.1945wchodzila w skład Grupy Armii Srodek a dokladniej XXXXIX Korpus Gorski 1 Armii Pancernej. Broniła swych pozycji obronnych na północny wschód od czeskiego miasta Trenczyn. Dywizja kapitulowala przed Krasnoj Armia 9-13.051945 na wschod od Pragi.

Jak cos jeszcze znajde dam znac.

Z powazaniem vonadamski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 10:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja z kolei mam pytanie, czy jakiekolwiek oddziały węgierskie stacjonowały na terenie północnej Polski. Wydaje mi się, to mało prawdodpobne, ale korzystając z okazji chciałbym się upewnić. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 14:18 
Pułkownik
Pułkownik

Węgierska 1 dywizja kawalerii broniła wschodniego przedmoscia Warszawy we wrześniu 44 na odcinku Zielonka - Wesoła. Przynajmniej 4 Wegrów zostało tam do dziś.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2006, 21:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

WItam,
Może ktos już o tym pisał ale nie miałem czasu przestudiować postów...
W IOH numer październik-listopad 2005 jest artykuł o węgierskich jednostkach Waffen SS.
Tam jest dużo wiadomości o Węgrach w Polsce. M.in Świętoszów - 26 Dywizja Grenadierów SS "Hungaria" .
Nie będę kopiował artykułu kup IOH i przeczytaj :1
Tutaj lud gadał na temat tego numeru :jump
Nieczytaj pierwszej strony
http://www.obliczahistorii.pl/forum/vie ... e8eee8974a

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 15:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Mam naocznego świadka ,który widzial ja Ruski w pod koniec stycznia 1945 w Jarocine (Wielkopolska),pozbawili życia ośmiu wegierkich żolnierzy w mundurach wehrmacht.Niestety nie potrafi podac jaką formacje oni reprezentowali.Opis wręcz makabryczny,niestety nie wiadomo gdzie ich pochowano ,wiadomo tylko w którym kierunku ciała wywieziono.
Robert

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2006, 01:41 
Podporucznik
Podporucznik

beryl napisał(a):
Węgierska 1 dywizja kawalerii broniła wschodniego przedmoscia Warszawy we wrześniu 44 na odcinku Zielonka - Wesoła. Przynajmniej 4 Wegrów zostało tam do dziś.....

Do tego dodam: walczyli w okolicach Wołomina, Radzymina i na wschodnim przedpolu Tłuszcza. Były to oddziały z dywizji którą wymienił beryl.
W Wołominie w lipcu i sierpniu 1944 r. żołnierze węgierscy byli głównymi sprawcami rabunku mienia pozostawionego przez wysiedlonych mieszkańców. Tą informacje otrzymałem od naocznych swiadków wydarzeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 13:10 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

wiosną 1945 w okolicach Skoczowa, Cieszyna i Bielska na pewno operowala 16 Dywizja Piechoty, węgierska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 13:33 
Weteran
Weteran

Pod koniec lat 80-tych na terenie poligonu ówczesnego 1 Praskiego Pułku Zmechanizowanego w Wesołej dwaj poszukiwacze z okolic Warszawy
wydłubali trochę oporządzenia węgierskiego: hełmy, odznaki, nieśmiertelnik i jakieś inne drobiazgi osobiste, trochę żelastwa.
Było to na pace GAZ-69, jeden z nich nim jeździł. Co z tym sie stało - nie mam pojęcia. Cieszyli się jak dzieci. Mnie akurat ten rozdział historii nie bardzo interesował...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 15:41 
Wielki Szpitalnik

Od naocznych świadków słyszałem że oddział węgrów stacjonował we wsi w okolicy Sokołowa Podlaskiego, później ruszyli na front wschodni.

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 01:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Ja mam z okolic Siedlec typową skorupkę węgierską wytarganą ze złomu, a o węgrach pod sokołowem też słyszałem
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2006, 01:33 
Sierżant
Sierżant

cytat "W czerwcu na dobre rozwinął się handel bronią z kwaterującą w Międzyrzecu jednostką węgierską. Doszło do tego że Węgrzy przekazali w pierwszą niedzielę czerwca 1944 r. cały wóz amunicji do oddziału leśnego 35 pp Ak...." jest też sporo innych cytatów o nich w Międzyrzecu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 marca 2006, 10:43 
Kapral
Kapral

Wrocław 1945r. Obrona Festung Breslau . Uczestniczący 9 węgierski batalion saperów.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]