Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 09:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 21:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Zobacz posty SiD-a, ma palce starte od klawiatury :comp ,ale dokonał[niespodziewanego,acz myślę trafnego] wyboru :1 . U Ciebie kłopot sprawia ,,ta" militarka.....A może na początek jednak Solaris :que Jeśli stwierdzisz,że to nie Twoja bajka ,zawsze go sprzedasz[b.mało tracą na wartości].Jeśli to pokochasz ,zrobisz to samo po to tylko,aby kupić z wysokiej półki. :666 Pozdrawiam i życzę tego drugiego :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 marca 2006, 22:20 
Specjalista
Specjalista

Moim zdaniem ani X-terra ani musketer nie nadaje się na militarkę. Więc skoro między tymi dwoma wybierasz to i tak nie musisz się militarną kierować w wyborze innych. Ja bym zainteresował się Tesoro Cibola – super prosty w użyciu, powinien być lepszy od dwóch wymienionych przez ciebie. O rutusach niewiele mi wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 00:36 
Specjalista
Specjalista

Wcześniej jakoś nie miałem czasu pisać szczegółowiej. Wracam do tematu. Nie wiem czemu akurat wybrałeś Minelaby. Moim skromny zdaniem w średnim przedziale cenowym miedzy 1300 a 2000zł najlepiej wypadają Tesoro, choć to tylko moja prywatna opinia. Co zyskujesz kupując Tesoro? Przede wszystkim bardzo niską wagę wykrywacza, prostotę obsługi i naprawdę dobre zasięgi, choć głównie na drobnicę ale z innymi żeczami powinny poradzić sobie i tak lepiej niż Minelaby. Na twoim miejscu zainteresował bym się Cibolą. Jak znajdziesz czas zajyżyj na stronę producenta:
http://www.tesoro.com/Cibola.html
Oraz jeżeli jesteś anglojęzyczny żuć okiem na test Garego na:
http://www.garysdetecting.co.uk/tesoro.htm
To chyba jedyny wykrywacz na stronie Garego który dostał ocenę 10/10. Najlepszy stosunek jakości do ceny, świetne rozróżnianie blisko leżących przedmiotów (np. srebrnej monety w okolicy starego zardzewiałego gwoździa). Wykrywacz pomimo braku strojenia do gruntu świetnie radził sobie również w ekstremalnych warunkach glebowych.

Ostatecznie decyzja należy do Ciebie. Moim zdaniem do póki chce się wykrywacz poniżej 3 tys. zł nie warto płacić za bajery w postaci wyświetlaczy i innych zbędnych bajerów i tak nie dających pewności. Nie warto też kupować najtańszych wykrywaczy danej marki czy serii. Choć może to są zbyt duże uogólnienia. Tak czy owak proponuję, żebyś szerzej zainteresował się wykrywaczami wykraczając poza markę Minelab.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 00:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

SiD,

Ponieważ nie masz jak dotąd żadnego wykrywacza, interesuje mnie dlaczego przedkładasz Cibolę nad X-terrę 30. Czy z powodu różnicy 150zł ?

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 00:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no sid widac konkret jest ale tesoraki chyba nie sa dostepne w polsce tak jak minelaby a minelab wygrywa z wszystkimi wygladem :P ale to co w takim razie jakbym wział x-terre to jakby np lezała jakas tam szabla pół metra w ziemi to by ja wykrył czy nie albo jakas skrzynia głebiej??? na jakiej max głebokosci by wyczaił takie przedmioty? bo monety to juz wiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 12:04 
Specjalista
Specjalista

Proscan – nie rozumiem Twojej logiki. Nawet jak już będę miał swój wykrywacz to nie będzie to Cibola (przynajmniej w najbliższych miesiącach) ani tym bardziej nie będę miał x-terry do porównania z czymkolwiek. Innymi słowy nie wiem czemu interesuje Cię akurat fakt, iż nie mam żadnego wykrywacza w związku z tym, że piszę o takich których i tak mieć (do porównania) nie będę?! Poza tym i tak większość kupujących opiera się głównie na testach w powietrzu i ich zasięgach, które sam robiłeś, chociaż wiesz, że są tylko orientacyjne. Szanuję Ciebie Proscan i Twoje doświadczenie które jest pewnie jednym z największych na tym forum. Natomiast nie rozumiem czemu opieranie się na opiniach cudzych jest złe. Łatwo zorientować się, że nie jest możliwe, żeby osobiście przetestować wszystkie wykrywacze i porównać je. Gdyby ktoś zdecydował się na nauczenie się kilkunastu wykrywaczy w terenie i spędził by co najmniej rok z każdym z nich tylko po to, żeby wybrać ten właściwy, to taki ktoś chyba w ogóle nie powinien zajmować się poszukiwaniem jak takim tylko testowaniem bo to mu daje więcej radość. Podsumowując ta przydługą wypowiedź, zawsze korzystamy z opinii innych, w mniejszym lub większym stopniu. Jeśli chcesz wiedzieć, dobra opinia na temat Ciboli w stosunku do X-terry zaczerpnięta została z tego forum:
http://www.findmall.com/
i oczywiście nie powstało na bazie jednego postu. Nie zacytuję również konkretnych postów ponieważ opinie te znalazłem w ramach swoich własnych poszukiwań w temacie wykrywaczy i odnotowałem w pamięci, ale nie kopiowałem żadnych linków i odnalezienie tych konkretnych postów zajęło by mi wiele godzin i nie służyło by tak naprawdę niczemu konkretnemu.

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 12:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dzięki SiD za długi wywód i za miłe słowa pod moim adresem. A logika jest taka - ponieważ nie masz żadnego wykrywacza, opierasz się na opiniach innych (a nie na własnym doświadczeniu), chciałem poznać te opinie (nie oczekuję linków, ani odczuć - tylko konkrety).

Odpowiedź na moje pytanie jednak nie padła. Napisałeś tylko gdzie szukałeś opinii o wykrywaczach. Ani słowa nie napisałeś co takiego wyczytałeś o Ciboli, czego nie posiada Xterra.

Przypominam że wątek jest min. o Xterra 30 - Ty przekonujesz, ze Cibola będzie właściwsza. Czekam na Twoje (bądź zasłyszane) argumenty.

Jeśli Małysz poleci mi na jakich nartach mam skakać, to mu uwierzę w ciemno. Jeśli rady będzie mi udzielał nowicjusz, to wolałbym dogłębnie zapoznać się z jego argumentacją.

Rozumiesz teraz moją logikę?

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 marca 2006, 13:15 
Pułkownik
Pułkownik

Link do filmiku z Xt70: http://www.bobandcheryl.com/xt70.zip

Ja mam pytanie odnośnie xt30 - czy to w miarę uniwersalny wykrywacz? Zarówno na kolor i żelastwo typu bagnet? Czy ktoś (proscan?) robił już testy zasięgów? Advantage miał podobno problem z kopaniem żelaznych militariów - czy terra sobie poradzi? Pytam, bo kopie w różnych miejscach i poszukuje w miarę uniwersalnego sprzętu...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2006, 09:47 
Specjalista
Specjalista

Zacznę od tego, że nie przekonywałem, że Cibola jest lepsza w sensie kategorycznym. Nie napisałem nigdzie, że x-terra do niczego a Cibola jest najlepsza. Nawet jeżeli tak została zrozumiana moja wypowiedź, to nie było moja intencją, żeby tak została zrozumiana. Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi na jeszcze inne marki niż Minelab co wyraźnie podsumowuje pod kliniec postu w którym pisze o Ciboli. Akurat na Cibolę zwróciłem uwagę z prostej przyczyny – gdybym miał wybór taki jak hammerstein-słomek wybrałbym ten właśnie wykrywacz. Zastanawiałem się nad wykrywaczem w podobnej cenie dla swojej narzeczonej i w tym przedziale cenowym padła decyzja na ten właśnie model. Powody dlaczego padła taka a nie inna decyzja jest prosty – miała bardzo dobre recenzje, były posty porównujące ją (Cibolę) do x-terry i mówiące wyraźnie, ze Cibola jest lepsza. Choć znalazłem jeden, gdzie ktoś z US pisał, że choć generalnie jest prawdą, że Cibola jest lepsza u niego w bardzo ciężkich warunkach glebowych jest lepsza jednak x-terra. Owa „lepszość” Ciboli dotyczy głównie zasięgów, ale i innych. Jeśli ktoś powie, że ocenianie który z tych dwóch wykrywaczy jest lepszy jest dyskusyjne nie będę mógł się kategorycznie nie zgodzić. Jednak nawet gdy przyjmiemy, że wykrywacze te są sobie równe w generalnej większości przypadków zostają inne zalety które mnie osobiście (i tu podkreślam, że to moje osobiste zdanie) bardziej odpowiadają, są nimi:
- prostota obsługi – zamiast ustawiać coś guziczkami i zmagać się z instrukcją, w Ciboli wszystko widać na pierwszy rzut oka: tylko 3 pokrętła. Moim prywatnym zdaniem wyświetlacz to zbędny bajer w wykrywaczach co najmniej do kwoty 2000 – 2500 zł. Owszem, ma pomagać, tu się zgodzę. Niemniej wydaje mi się, że dla osób decydujących się na wykrywacz raczej średni lepiej skupić się na innych rzeczach niż ekraniku (ale zgodzę się, że niech te osoby zdecydują za siebie ;)
- all metal bazujący na dźwięku wiodącym (threshold) – mogę się mylić, ale tą funkcje posiada dopiero x-terra 70. Oczywiście Cibola nie posiada prawdziwego trybu statycznego, niemniej jednak uważam ten tryb (który posiada Cibola) za dość praktyczny zwłaszcza, jeżeli tak jak hammerstein-słomek szuka się czegoś uniwersalnego a nie tylko na kolorowe monetki.

Reszta to już bardziej moje osobiste odczucia, np. dożywotnia gwarancja (niestety realizowana tylko w stanach) dobrze świadczy o producencie.

Tu powracamy do nieśmiertelnej prawdy, że wszystko zależy bardziej i tak od doświadczenia pracy z wykrywaczem, dobrej miejscówki i osobistych preferencji (jeśli ktoś woli ekranik zamiast pokręteł). Ja tylko chciałem podkreślić ponownie to co już napisałem w poście na temat Ciboli – warto szerzej zainteresować się wykrywaczami wykraczając poza markę Minelab a Cibola z pewnością jest jednym z tych wykrywaczy który warto w tych rozważaniach wziąć pod uwagę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 marca 2006, 19:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

nie no sid spoko wiem ze ekranik w x-30 to bajer ale nie z tego powodu ona mnie nęci:P ładnie dyskutujecie :) prosze o wiecej wypowiedzi pozdro :*

p.s. cholernie mi sie nie podoba w x-terrze30 kolor czerwony jakbym ja kupił to na drugi dzien ją przemaluje na czarno %) bedzie wygladac jak siedemdziesiątka %)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 marca 2006, 20:06 
Specjalista
Specjalista

A z jakiego powodu Cię nęci X30? Skoro nie ekranik no i raczej nie zasięgi (tu są mooocno przeciętne) to w takim razie co? Pytam z ciekawości nie złośliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 marca 2006, 00:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

po pierwsze jest ładna po drugie wiecej ludzi ją chwali po trzecie firma minelab umie sie zareklamowac i przez to chyba mnie przekonała do tego wykrywacza aczkolwiek wiem ze zawsze jest tak ze jest jakis chłyt marketingowy :P a z tesoro to tylko znaczek firmowy gdzies widziałem i to tyle:P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 marca 2006, 01:18 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

"Odchudziłem" trochę wątek, więc trzymajcie się tematu pliz ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]