Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 15:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2003, 18:42 
Kapral
Kapral

Do SP17:
podane wyżej zasięgi były dla trybu all metal :dnc . I tak - testy w powietrzu.
A sygnał był czysty i mocny. Graniczny - tzn. gdzie wykrywa metal to ok. 28-29 cm (dla tych monet). :fon . Przy dyskryminacji włączonej (ale ustawionej na 0 nie robiłem - może przy okazji...).

Wiesz - dla mnie te wyniki są OK :1 . Wcześniej miałem samoróbkę, która reagowała mi na powietrze (chyba dużo żelaza w nim było...) :mad: .
Myślałem o Tesoro :za , ale niestety żona :no miała coś przeciwko :mg: :gun: . wydaniu większej kasy :anty

pozdrawiam

voytekb

ps. a może ktos z czytających chciałby sie przejechac na Warmię w weekend 12-14.09.2003 :que
Okolice Kętrzyna (może też Mamerki := )...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2003, 08:17 
Pułkownik
Pułkownik

Przy cewce 10 calowej mialem zasieg graniczny na monete 32 cm. Dla przykladu Whites Classic III uzyskal tylko 26 cm na cewce bm950, wiec Minelab wypadl lepiej. :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2003, 12:28 
Kapral
Kapral

zalezy to również od ustawienia czułości... := - ja miałem ustawione na ok. 80% - 85%.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 września 2003, 16:37 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ciekawe czy tylko jam mam cewkę 8'. Swoją drogą przyzwyczajony do swojej 8' zobaczyłem 10' to wydawała mi się ogromna. Co do noszenia wykrywacza to uszyłem sobie pokrowiec ze skaji. Wyciągasz, ustawiasz zatrzask, włączasz i chodzisz. Co do kupnych to z regóły chcą za to sporych pieniędzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 września 2003, 17:05 
Templariusz

Za podpowiedzią Elektronika kupiłem za 46,00 pokrowiec na wędziska, sprawdza się idealnie. mało tego duża liczba kieszonek pozwala na zapakowanie wielu potrzebnych rzeczy. Nawt było prawie idealne miejsce na saperkę. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2003, 16:05 
Moderator
Moderator

No więc wreszcie udąło mi się zrobić test!!! Uffff!!! Niestety ze słabymi bateriami!!! Mogę teraz powiedzieć że zasięg dla 1 grosza na słabych bateriach wynosi:<b>16cm</b> Dla 2 złotych zasięg graniczny to <b>23 cm</b> Nie jest to mocny wynikale zobaczymy jak wsadzę nowe AA. Test wykonałem na czułości 80-90%

Na monety reaguje tak samo jak na pulltaby

Kurcze, byłem w niedziele na łowach i wróciłemdo domu tylko z 5 groszówką z 20 lecia międzywojennego. Ale nie załamuje się ten roczek mam owocny :)

Słuchając rady Elektronika idę kupić pokrowiec. Na pewno się przyda np. na najbliższy zlot.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 września 2004, 20:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Panowie! PO roku czasu od pisanych postów możecie pewniej opisać jak sprawuje się Musketeer... Zamierzam kupić takie ustrojstwo, tym bardziej, że właśniej tanieją o 200 zł :1.
Czy warto wybrać ten właśnie model? na razie biegam z Trackerem... Różnieca chyba powinna być.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 września 2004, 20:09 
Porucznik
Porucznik

W ostatnia niedzielę w czasie wyprawy na pola z Falkiem i Karasem biegałem trochę z Minelabem Karasa. Musze powiedzieć, że jest wiele cięższy niż mój Rutusek. Nie wiem czy to przypadek ale po całym dniu łażenia z Rutusem pierwsze monetki trafiłem jak przesiadłem się na Minelaba Karasa. Może przypadek a może i nie :) Bardzo szybko przyzwyczaiłem się do dzwięków wydawanych przez Muszkietera ;) i zacząłem je rozpoznawać. Minusem moim zdaniem jest brak regulacji głośności ale zawsze można sprawić sobie słuchawy z regulacją.
W tym roku byliśmy razem z Falkiem na wielu wyprawach i to właśnie on minelabem wyciągnął najwięcej fantów. Może ma szczęście :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 19:32 
"W krzyżu pogięty"

Elpas!

Jak szukasz drobniaków to Cie nie zawiedzie.Spokojnie możesz go kupować.Jest naprawde dobry i nic specjalnie na kolorze nie mozna mu zarzucić.
Wydaje jeden rodzaj dzwięku na kolor niezaleznie co by to nie było(braz ,srebro, złoto) w przeciwienstwie do straszego brata -monarchy.
Wykrywacz jest bardzo łatwy w odsłudze i "osłuchaniu".Generalnie jak trafisz pole to wyciągniesz 99 % tego co miało do zaoferowania(choć ostatnio gadający jak papuga wykrywacz Testa nam dopiekł :mad: :)

Wady:
1)na militaria sobie dziada odpuśc bo musisz idealnie trafic cewką w przedmiot(brak sygnału wodzącego) przez co fantów zelaznych 30% tyle co na smętku
2)w nierównym terenie (górki) ręka Ci umrze choć byś wyglądał ja Szwarceneger :) ,jest ciężki i nie za dobrze wywazony.

podsumowanie:skala 1-10

Monety-9
Militria-3

Ps Jade sobie na ten weekend troche pokopać(monetki :h to napisze jak mnie coś jeszcze wkurzy:)
Acha!Baterie starczają na dłuuuuugo a jak chodzisz ze słuchawkami to na bardzo długo.

Nicnieznalazłem :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 20:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cześć Nicnieznalazłem
Szukam monet, drobnych rzeczy, militaria od biedy...
Zauważyłem w postach na różnych forach,że mowa jest o muszkieterze Advance i Advantage... Jest jakaś różnica? To jakiś nowszy i starszy typ?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 września 2004, 20:45 
"Spammerus maximus"

To samo. Po prostu Advantage.
Tak jak Souvereign staje się czasem suverign'em.
Pozdrawiam
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 września 2004, 22:31 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam.
Jaka firma sprzedaje Minelaba w naszym kraju ??
Moze dostanę jakiś link.
Dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 września 2004, 22:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Proszę bardzo... było cięcie cen... http://www.viking.waw.pl/wykrywacz_metalu.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 września 2004, 22:55 
Moderator
Moderator

Co do poszukiwania przedmiotów metalowych nie zgadzam się do końca z Nic. Podczas przeczesywania terenu w trybie All Metal faktycznie troszkę przedmiotów można pominąć. Jednak duży przedmiot metalowy na pewno nie ucieknie naszej uwadze, nawet wtedy kiedy będziemy mieli duży sygnał w pobliżu wykrywacz najnormalniej zasygnalizuje to lekko przerywanym sygnałem. Tryb All Metal jest dobry na pomijanie mniejszych przedmiotów takich jak małe gwózdki, łebki od gwoździ, małe kawałki drutu itp. Chodząc w terenie wykrywacz w tym trybie nie sygnalizuje tych przedmiotów w glebie (czasem może lekko zaszarpać) tak więc w zaśmieconym terenie jest to bardzo przydatny tryb. Ponieważ szukałem niedużych przedmiotów, ale często na większych głębokościach do przeczesywania terenu używałem ZAWSZE trybu Pinpoint. Na tym trybie, trudno jest cokolwiek pominąć, ale trzeba się przyzwyczaić że kopiesz wszystkie drobiny metalowe jakie zalegają w ziemi ( nie zapomnę ile się namordowałem żeby znaleźć w wykopanym dołku ułamaną końcówkę sznurówki ). Tak więc moim zdaniem z na żelastwo nie jest taki zły. Trzeba wziąć pod uwagę że jest to wykrywacz stworzony do szukania kolorowych przedmiotów, ale osoby z zapędami do drobnych przedmiotów metalowych (groty, klucze, klamry, ostrogi itp.) nie będą zawiedzieni. I nie ma co porównywać do HS-3 bo to detektor stworzony specjalnie na militaria. I jeszcze jedna ważna sprawa. W instrukcji jest napisane iż nie należy poszukiwać przedmiotów w trybie Pinpoint a używać go tylko podczas namierzania miejsca zalegania fantu w ziemi. Ja osobiście używałem do szukania TYLKO trybu Pinpoint przez równy rok i nic złego z detektorem się nie stało. Dodam że poszukiwania prowadzone w tym trybie były bardzo owocne.

Czołem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 września 2004, 19:57 
"W krzyżu pogięty"

Witam

....uważam że w porównaniu do wykrywaczy produkowanych
specjalnie w celu poszukiwań militariów (np.smętek) to Muszkieter jest do bani i nie ma co tutaj filozofować-został stworzony dla innego przeznaczenia.
Fakt jest faktem że gdy ja wyciągnąłem kilknascie noży (HS3) miałeś jeden zgnitek :) .A o faktach się nie dyskutuje.
Na militaria się nie nadaje. Jest poza tym za ciężki i zbyt nieporęczny.
Na tyle źle mi się nim szuka przedmiotów metalowych ze na planowany wypad na militaria myśle o pożyczeniu od znajomego własnie smętka żeby z muszkieterem się nie męczyć.

Jeszcze jedna rzecz na którą trzeba uważać w muszkieterze to ukręcające się pokrętła przy cewce(dziś padło drugie) :D
Miałem się pochwalić po weekendowym wypadzie.
Nie było źle(zwłaszcza jak na 4 godziny chodzenia bo tylko tyle miałem czasu :cry:)

Szukałem oczywiście koloru i suma wyszła taka:

-sporo boratynek
-2 grosze polskie
-1 grosz dla prus południowych(ślicznnny :)
-pólgrosz Fryderyka Wilhellma drugiego
-grosz stasia
-półgrosz stasia
-krajcar
-2 grosze Augusta III Sasa
-szeląg Krystyny
-dwa grosze z 20 lecia międzywojennego
-ozdoba brązowa
-obrączka brązowa i.......MÓJ PIERWSZY RZYM :jump

Skan rzymu rzuce do identyfikacji później(bo "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! pojęcia jaki to cesarz :hmmm

Ale ja się z niego cieszę jak dziecko :lol:

Pozdrawiam radośnie!

Nicnieznalazłem

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]