Winnicki napisał(a):
Kilka bagnetów CK.
Mam pytanie do Argo-czym w zasadzie różniły się hełmy wz 1916 od używanych przez Czechy (chodzi głównie o wkładkę)?
Pozdr.
Witam
W zasadzie głownie wkladka, nie mam niestety czecha, zeby zademonstrowac roznice, trafiaja sie helmy z oryginalnymi wkładkami austriackimi i bardzo charaktrystycznymi podpinkami czeskimi (oryginalne austriackie-zwlaszcza parciane, zuzywaly sie bardzo szybko), jak i calkowice zmodernizowane przez Czechow, niestety nie wiem czy te helmy byly produkowane od podstaw przez Czechow, zapasy tych helmow pozostalych po I wojnie byly dosc znaczne, wiec podejrzewam ze ograniczano sie tylko do remontow juz istniejacych.
Jako ciekawostke podam ze byl to pierwszy nowoczesny helm produkowany na ziemiach polskich, a konkretnie w Wolbromiu gdzie Austriacy uruchomili ich produkcje w firmie Ideal. (za J.Kijakiem -Helmy Wojska Polskiego 1917-91).
A tak na marginesie pogratulowac koledze bagnetow, widze tam ladne erzace, zwlaszcza ten wzorowany na konstrukcjach pruskich, chodzi takowy za mna, ale jakos przyjsc nie moze, pytanie trzeci u góry z prawej strony tzn wz 88 czy dobrze widze ze ma usuniety pierscien jelca ? przerobka na paradny ?............
Winnicki napisał(a):
zauważyłem pewną prawidłowość, że sporo kolegów kolekcjonujących fanty CK pochodzi z dawnej Galicji
Jestem z Bielska Bialej ;) i chyba cos w tym jest ..........
P.S. A skoro wrzucamy po calosci :666 to tez wrzuce moj dorobek kolekcjonerki w kwestii bagnety Austrowegier, jak widac przewazaja 95-tki i jeszcze kilku wzorow brakuje, ale nie narzekam, natomiast co do erzacy to jak na razie musze sie zadowolic czyms takim ( fotka druga) za to jedyną pociecha fakt ze to na 100 % oryginaly :666