Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:33 
Pułkownik
Pułkownik

No chyba zupełnie przypadkiem ta książeczka kupiona wczoraj okazała się niezłym skarbem ... napisałem do Instytutu Orientalistycznego UAM w Poznaniu. Wpierw skontaktował się ze mną jeden doktor i odpowiedział że to jest jednak język asyryjski a nie arabski. Dostałem tez namiar na pewnego profesora, który jest rodowitym asyryjczykiem i wręcz ubóstwia ten język, napisałem do niego i dziś przyszła taka odpowiedź:

Cytuj:
"Mój drogi przyjacielu,

To rzecz nieprawdopodobna!
Książka nie jest po arabsku, lecz po asyryjsku (syriacku), wersja tzw. "garszuni", czyli tekst
arabski, ale napisany literami asyryjskimi. Otóż z miłości to swojego pisma aramejskiego, a także z
powodu coraz słabszej znajomości języka przodków, pierwszego i nadal oficjalnego języka Kościoła
syryjskiego ("monofizyckiego - zgadł Pan), ktoś kiedyś wpadł na pomysł, aby wprowadzić taką
innowację, konieczną dla arabskich chrześcijan z kręgu tego Kościoła, którzy asyryjskiego nie znali.
Uważano bowiem, że same litery aramejskie są święte.

Treść książki w całości dotyczy liturgii chrztu.

Pragnę też poinformować, że wysyłając mi tę prośbę, trafił Pan idealnie. Od czterech lat prowadzę
lektorat tego języka dla zainteresowanych studentów poznańskiej orientalistyki w ramach Pracowni
Studiów nad Chrześcijanami Orientu.
Mamy ambicję rozwijać się, aby w przyszłości mieć swój zakład, prawdopodobnie pod tą samą nazwą. Mam
doktoranta, bardzo zdolnego i pracowitego, który poznał ten język, uczy go i tłumaczy trudne teksty,
np. św. Efrema (IV w.).

Mam wobec tego nieśmiałe pytanie do Pana o możliwość podarowania nam tej książki. Dotychczas nie
mamy żadnych materiałów tego typu, chyba że Pan widzi inne możliwości.

Łączę pozdrowienia

M.A."

Feeder doskonale rozumiem :) Mam podobne objawy z ikonami. Podobne mają panny w galeriach handlowych "o jaka śliczna bluzeczka! nie moge jej sobie nie kupić ..." :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 12:46 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 11:39 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 13:57 
Pułkownik
Pułkownik

Wydaje mi sie, że w ogóle w temacie ikon cięzko mówic o kopiach. Ikona nie jest zwykłym obrazem religijnym. Pisanie ikon było czynnością i jest nadal w wielu kulturach uważane za czynność prawię świętą. Niegdyś pisali ją uprzywilowani mnisi podczas głebokiej modlitwy, oczywiście w postawie klęczącej. Wywodzi się z Bizancjum z czasów jego świetności, od zawsze prawie ikona była tępiona w łacińskich kręgach kościoła. Przyjęła się za to i trwa do dziś praktycznie we wszystkich kościołach o bizantyjskich korzeniach - czyli bułgarskim, ukraińskim, greckim, rosyjskim ...

Ikony z załozenia mają za zadanie pogłębiać życie duchowe, wprowadzać do modlitwy. Anonimowy autor ikony miał pomóc podążać we właściwym kierunku. Modlitwa przed ikoną związana jest z określonym rytuałem: przy zapalonych świecach wierni kłaniają się przed ikonami, całują je. W czasach nam bliższych wydaje się że pisano je powszechnie - ciezko mówić też o jakiś konkretnych autorach bo takie słynne ikony to raczej są pojedyńcze egezmeplarze. Masę przeważającą stanowią jednak anonimowe ikony napisane przez mnichów, popów i resztę której nie wiem jak zwać. Z resztągeneralnie większośc ikon przedstawia określony typ wizerunków (Jezus, Matka Boska z dzieciatkiem itp ...).

Co do wartości zaś - to oczywiście najcenniejsze są te najstarsze - ale nie ma się co oszukiwac i wierzyć że np. w centrum lwowa na rynku kupi się ikonę z XV wieku ;) Większośc rynku to chyba obecnie ikony z początków XX wieku, może minimalnie starsze ale te już są droższe. Starsze ikony to już zupełnie chyba inny roadzaj obiegu. Raczej chyba cięzko je dostać.

Wspólny jest mniej więcej kanon ich wykonywania. Różni się on oczywiście w poszczególnych kulturach ale jest ogólnie zblizony do pierwowzoru. Czyste kolory używane do malowania, złocenia w płomieniu świec nabierają szczególnego blasku. Ogień świecy jest symbolem wzniesienie duszy do Boga. Pokłon przypomina o tym, że nie tylko dusza, ale i ciało powinno uczestniczyć w modlitwie. Otrzymane od Boga nie jest czymś gorszym od umysłu i ma prawo na równi brać udział w rozmowie z Bogiem. Kopie więc o ile się pojawiają to raczej celowo malowane - żeby mieć kopie właśnie jakieś słynnej ikony. Wydaje mi się nawet w wypadku ikony malowanej z chęci zysku specjalnie pod "turystę" nawet przez jakiegoś pijaczka cięzko mówić o czymś gorszym. Ikony takie przecież, jak cała masa innych są do siebie mocno zbliżone i wykonane wedle kanonu. Wystarczy przejrzęc nawet aukcje w sieci. Zobaczycie masę podobnych ikon przedstawiających podobny wizerunek jednego ze świetych. Podobnie przecież bedac na wschodzie można kupić sobie współczesne ikony (nawet w soborach i cerkwiach). Swego czasu zdziwiłem się nieźle bo będąc kiedyś we Lwowie trafiłem do czegoś ala supermarket dla duchownych - cała hala pełna ikon, krzyży, ołtarzy, posągów, wizerunków i szat ... kosmos ! Coś ala "PROMOCJA ! UDEKORUJ SWĄ ŚWIATYNIE Z NAMI :)"

W związku ze świętością ikony nie mogła ona być przedmiotem handlu czy zarobkowania, które z punktu widzenia człowieka wierzącego było traktowane jako grzech. Teraz się to pozmieniało i jadą na wschód mam wrażenie że co ćwańsi ludzie po porstu zjeżdzają stare domy we wsiach i pozyskują stare ikony po czym nimi handlują. Analogicznie jak u nas - wsyatrczy wejśc do starego domu gdzie kolwiek i bankowo znajdzie się w nim jakiś wielki stary obraz przedstawiający scenę religijną. A w kręgach kultur kościołow wschodnich ikony zastępują nasze krzyże wiszące w zapewne wielu domostwach.

Zainteresowanych tematem ikon mogę odesłać do pozycji "Teologia ikony" napisanej przez Rosjanina Leonida Uspienskiego. Ksiązka świetna ino bardzo trudna dla czytelnika ze względu na masę faktów z historii kościoła o których na codzień nie ma się zielonego pojęcia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 09:49 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 11:39 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 10:08 
Pułkownik
Pułkownik

Uuuuu Sławek, świetna sprawa :luv !
Rewelacyjna jest ta środkowa, moim zdaniem najciekawsza. Choć przyznam, że pozostałe też przyciągają wzrok. Szczególnie ta ostatnia dolna - nie widziałem jeszcze tak malowanej - skąd one są ? Rosyjskie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 10:20 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 11:38 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 20:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, oto moje trafienie znalezione na strychu starego domu kilka lat temu.
Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ikona
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 22:00 
Specjalista
Specjalista

Tylko, że nie każdy święty obrazek to ikona, niestety. Wątek zaczyna się zaśmiecać, a szkoda. Pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 01:26 
Pułkownik
Pułkownik

Jakby ktoś się wybierał do Lwowa to warto wejśc do muzeum które jest zaraz obok teatru na prospekcie swobody. Jest tam stała wystawa ikon - zrywa czapkę z włosami od razu. Niesamowity zbiór chyba ponad 2 tysięcy egemplarzy. Niektóre bardzo, baaardzo stare. No i formaty też raczej XXL. Naprawdę warto. Wejście chyba coś koło 2-4 zł. Byłem dwa razy, niestety cena robienia zdjęć była za wysoka (chyba koło 20 zł za fotkę jednej sztuki).

Co do zaśmiecania - nie mam nic przeciw. Można walić śmiało jakieś ekskursy - dla mnie np. te obrazki są bardzo ciekawe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 01:36 
Pułkownik
Pułkownik

A jako ciekawostkę wrzucam kilka współczesnych "ikonek" ukraińskich jakie można sobie kupić za grosze. "Ikonek" w cudzysłowie bo to są tak bo naprwdę kartki tektury, taka bardzo uboga wersja ikony. Niemniej jednak wizerunek jest identyczny jak na nieco droższych ... robionych na ... sklejce ... :luv :jump :) :) :) :za Oczywiście są też wspołcześnie robione ekstra egemplarze no ale wtedy cena też jest ekstra, a uroku znacznie mniej niż w starych.

Trochę śmiesznie to wygląda, ale chyba warto pokazać - identyczne wizerunki można kupić naklejone na deskę (sic! - juz nawet nie malowane) jako najtańszą formę ikonopodobną.

Przepraszam za jakość ale musiałem "ikonki" powicinać z nieco głupawego zdjęcia, które za bardzo nie nadawało się do publikacji w całości ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 14:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A to wykopane przez mojego Tate i mnie ikonki podróżne :) i pare innych pierdółek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 15:10 
Porucznik
Porucznik

Witam
Oto fotka mojej ikonki kupionej za nie male pieniadze przez brata w Rosji. Byla badana przez konserwatora zabytkow i okazala sie byc bardzo stara..
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 15:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

-----------------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 14:57 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 17:15 
Pułkownik
Pułkownik

Proof: wygląd świetnie - czy mógłbś wrzucić lepsze fotki ? Tak żeby było widać dobrze wizerunek a także detale jak faktura farby itp.

Sirpiotr: Specjalnie mnie to nie dziwi, to bardzo ale to bardzo popularny motyw. Ikony to nie obrazy, który jest kazdy inny - zwykle przedstawiają podobne motywy. Moja właśnie jest jedną z takich: z tego co pamiętam to jest to Matka Boska Tichwińska albo Praworuczyjna (różnią sie tylko tym że na jednej Jezus jest po lewej, na drugiej po prawej).

Przykład z allegro, jest tego mnóstwo - motyw tak powielany jak nasza M.B. Częstochowska czy Ostrobramska (chyba). Są niemal identyczne, ale właśnie od tego jak sie starał, czy może miał talent jej twórca zależy efekt końcowy. Niektóre są ciekawe a inne nawet lekko mówiąc piekielnie badziewne.

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Nieco można poczytać tutaj:
http://www.orthodoxworld.ru/polish/icona/9/index.htm

mały wycinek (może ikonka dołączona nie bardzo pasuej do tego co chiałem pokazać):

Cytuj:
2. "Przewodniczka" ("Odigitria")
Matka Boźa Odigitrija.Monachini Julianija (Sokołowa). XX w. Na tej ikonie widzimy Matkę Bożą, której prawa ręka wskazuje na Boże Dzieciątko - Chrystusa, zasiadającego na lewej ręce. Wyobrażenia są surowe, o prostych twarzach, głowy Chrystusa i Przeczystej Dziewicy nie dotykają się.
Bogurodzica jakby mówi całemu rodowi ludzkiemu, że prawdziwą drogą jest droga do Chrystusa. Na tej ikonie występuje Ona jako przewodniczka do Boga i zbawienia wiecznego. Jest to także jeden z najstarszych typów wyobrażenia Bogurodzicy, który, jak uważają, odnosi się do pierwszego malarza ikon - apostoła Łukasza. Na Rusi wśród ikon tego typu najbardziej znane są: Smoleńska, Tichwińska, Iwierska.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 sierpnia 2006, 14:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Panie faziutek piękne są te wykopane ikonki podróżne. Tej w formie krzyża z Matką Boską i świętymi jeszcze nigdy nie widziałem. Czy wszystkie wyszły na I wojennych pobojowiskach? Bo ta ikonka w formie krzyża wydaje mi się być o wiele starsza. Szkoda że ja nie mam póki co dostępu do cyfrówki i nie mogę się pochwalić kolekcją prawosławnych ikonek i medalików :( Bardzo się cieszę że Bolas pokazuje na forum materiały wyjaśniające innym użytkownikom istotę ikon, ich kultu, oraz tworzenia ikon. Oby tak dalej. A te prezentowane przez Bolasa papierowe ikonki są ikonkami używanymi dzisiaj przez prawosławnych wiernych, ważne że ich forma jest kanoniczna, nie ważne z czego są wykonane. Można nabyć także współcześnie pisane ikony - pisane w szkołach ikonograficznych lub przez wykształconych ikonopiśców, pisane na odpowiednio przygotowanych deskach. Ceny takich pisanych ikon zaczynają się od około 400 złotych wzwyż.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]