Teraz jest środa, 8 lipca 2026, 13:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 02:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zgadza sie, Rosjanie w szczegolnosci wciskaja wyroby z prasowanego bursztynu... u nich nie ma prawnego wymogu aby identyfikowac prasowany bursztyn jako taki a nie naturalny. Ale surowiec wcale nie sprzedaja tanio... na poprzednim Amberifie w polowie targow zmienili ceny z usd na euro- cyfry te same, tylko waluta sie zmienila. To byl spory skok...
A jezeli jestes ciekaw co tam siedzi w Twoich brylkach, zadzwon do dr Elzbiety Sontag ktora kieruje Muzeum Inkluzji w Bursztynie. Na pewno znajdzie czas aby przejzec Twoje brylki pod mikroskopem, na bierzaco powiedziec Ci co to za owady tam siedza jak i ich ewentualnej rzadkosci.
Milo by bylo jakbys cos zostawil dla muzeum ;) http://www.muzeum.gda.pl
Albo przynies je na nastepny Amberif to i ja zobacze :) http://amberif.mtgsa.pl/e4u.php/3,pl, zawsze jest tam i ona i jej szef prof. Szadziewski. Jest prof. Krzeminski z Krakowskiego PAN. Goscie z Niemiec- Hoffeinsowie ktorzy pewnie lepiej sie na tych rzeczach znaja od wiekszosci naukowcow. A wszyscy bardzo mili ludzie!
200g to juz fajna brylka! Nie mam takowej, sama drobnica- ostatnio kupilem 104 kilo od Urzedu Skarbowego :666 za bardzo przystepna cene.
I mysle co z tym zrobic...
Odnosnie prasowanego i kolorowanego bursztynu, byl gosciem na ostatnim Amberifie Aleksander Zurawlow, czlowiek ktory byl dyrektorem i szefem artystycznych prac zwiazanych z rekonstrukcja Bursztynowej Komnaty.
Komnaty w ktorej oficjalnie mowi sie o 10-15% ozdob wykonanych z prasowanego i kolorowanego bursztynu. A nieoficjalnie nawet o wiecej niz 50%. Bardzo rowny czlowiek, przegadalismy wiele godzin a mozna sluchac go z otwartymi ustami bo potrafi i ma o czym opowiadac. Specjalizuje sie rowniez w wykonywaniu bursztynowych obrazow dla Japonskich klientow, w tym muzeow.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 07:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bax21, zadajesz trudne pytania ;) Na ile brylek mozna liczyc przy kazdym wypadzie? Nigdy nie wiadomo... nowa kopalnia moze byc w miejscu ubogim w zywice... a nawet jezeli nie, to nie jest ona rownomiernie rozmieszczona w zlozu a w tzw. soczewkach. Jak trafisz na takie zgromadzenie to znajdziesz sporo. A jak nie to pojedyncze okazy albo i nic. Taka kolej rzeczy, liczy sie doswiadczenie i znajomosc terenu. Czyli wytrwale czesanie miejsca.
W Grassy Lake (poludniowa Alberta, Kanada) jest taka opuszczona odkrywkowa kopalnia wegla gdzie lazi sie po haldach usunietych warstw i zbiera co widac. Ale czytalem opisy metod gdzie plukano beczki tego wegla brunatnego solanka, pozniej woda i otrzymywano spore ilosci bursztynu- wiecej niz mozna znalezc na powierzchni. Swoistego rodzaju potwierdzeniem sa mrowiska. Bo te, maja kopczyki uslane bursztynkami ktore mrowki wyniosly na powierzchnie. Slicznie to wyglada! Tyle ze w tej chwili to mam tylko klisze ze zdjeciem tego...
A to efekt dwoch dni zbierania, doslownie po 12 godzin w prazacym sloncu na czarnym gruncie:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 23:47 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
W Grassy Lake (poludniowa Alberta, Kanada) jest taka opuszczona odkrywkowa kopalnia wegla gdzie lazi sie po haldach usunietych warstw i zbiera co widac. Ale czytalem opisy metod gdzie plukano beczki tego wegla brunatnego solanka, pozniej woda i otrzymywano spore ilosci bursztynu- wiecej niz mozna znalezc na powierzchni...Tyle ze w tej chwili to mam tylko klisze ze zdjeciem tego...
A to efekt dwoch dni zbierania, doslownie po 12 godzin w prazacym sloncu na czarnym gruncie

nie moge się doczekać kiedy wreszcie wlece na kopalnie, ale na razie to albo nie ma czasu albo pogoda nie ta.
Mam tylko nadzieje, że zdąrze w tym roku :)

Z rozeznaniem terenu to akurat troche roboty będzie bo tereny odkrywki sa na prawde imponujące i jest tego troche do zwiedzenia.Nowa kopalnia wyglda obiecująco, zobaczymy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Mielno się kłania
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 09:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czy komary w bursztynach to naprawdę taka błąd ortograficzny!!!, bo ja mam takowego, mam też małego pajączka i kilka okazów z samymi nózkami. Mój największy to 300g znaleziony samotnie na kamieni kupie i bez żadnego większego sztormu. Z wiadomości od rybaków wiem że te największe właśnie w kamieniach siedzą,a nie jak reszta w śmieciach.
Dla ciekawostki podam że mój brat znalazł na polu pod Gnieznem ok 350g bryłkę ale w bardzo kiepskim stanie bo prawie całkowicie zwietrzałą, aż dziw że sie nie rozleciała w rękach.
Teraz już na bursztyny nie chodzę ale może jeszcze kiedyś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 14:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Prawdziwe komary, tak, w bursztynie Baltyckim sa rzadkoscia. Jezeli stan jest zachowania jest dobry, inkluzja nie przyslonieta otoczka mleczna czy detrytusem to nie wachal bym sie mowic o tysiacach dowolnej waluty :)
Ale najprawdopodobniej wyglada to tylko na komara na pierwszy rzut oka. Mozesz zrobic zdjecie? Albo z jakich okolic piszesz, moze moge Cie skierowac do entomologa ktory potrafi rozpoznac (okolice Gdanska, Warszawy lub Krakowa).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 20:29 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Moja małżonka ma manię sprzątania i nie wiem czy się uda odszukać, jak znajdę spróbuję zrobić zdjęcie, ale to była bardzo mała paskuda i wątpię by coś wyszło.
Jak było w temacie jestem z Mielna, więc daleko nawet do Gdańska, a w poniedziałek wyfrówam na wyspę i nie wiem kiedy wrócę.
A jak tam maleńki pajączek, skrzydełka i nóżki po różnych owadziskach, nawet znalazłem coś co przypominało kształtem jakieś duże nasiono, jakby inkluzja ale bez otoczki, tak jakby otoczka została otłuczona, mam też jeden z odciskiem kory (chyba), jak zdążę (odnajdę) to zrobię zdjęcia. Dzięki za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mielno się kłania
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 23:21 
Pułkownik
Pułkownik

anpolak napisał(a):
Dla ciekawostki podam że mój brat znalazł na polu pod Gnieznem ok 350g bryłkę ale w bardzo kiepskim stanie bo prawie całkowicie zwietrzałą, aż dziw że sie nie rozleciała w rękach.

możesz powiedzieć, gdzie dokładniej?

pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 02:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lepiej jeszcze- podaj namiary na brata zanim wyjedziesz, moze sie ciekawych rzeczy dowiemy? (na PW !)
Oczywiscie nikt go nachodzil nie bedzie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 23:14 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

zdjęcia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 6 października 2006, 23:20 przez anpolak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 23:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Brat jest geodetą i wiele łazi po polach. bryłkę wziął z ciekawości bo nie był pewien czy to wogółe bursztyn . Znałazł na żwirowatym polu koło Lulkowa. Ja rozpoznałem od razu - barwy brunatnej, mocno zwietrzała mimo że większa od mojej to chyba tej samej wagi, prawie że rozsypywała sięw rękach, nadawała się jedynie na nalewkę, ale pewnie ją ma do dzisiaj.
Niestety inkluzji nie odnalazłem (jesteśmy po grubszym remoncie, a i żonka doś skutecznie sprząta :jump ) przejrzałem dzisiaj ponownie to co zostało i znalazłem jedynie mikroskopijny odwłok jakiegoś owada ok. 0.5mm ale zdjęcie nie wyszło.
Za to pokazuję wspomniane wcześniej "nasionko" i mojego największego na tle tego co mi zostało. to powyżej to denko od szklanki,
:) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 04:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z czasem pewnie u Ciebie kiepsko tuz przed wylotem, fajnie jednak bylo by gdybys mogl zrobic fotke przy np. swietle dziennym, na sloncu. Bo te kolory to w ogole sukcynitu nie przypominaja! I takie bezbarwne widze... Moze masz sporo jakiejs zywicy towarzyszacej sukcynitowi w zlozach?
A moze to tylko kwestia swiatla... Na prawde, gdybym mial zgadywac ze zdjecia co tam jest, to po kolorach i tej klarownej bezbarwnosci to bym myslal o jakichs formach glessytu!
Natomiast te wieksze maja bardzo charakterystyczne dla bursztynu Baltyckiego "wglebienia" na powierzchni. Sliczne!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 14:16 
Pułkownik
Pułkownik

anpolak napisał(a):
Brat jest geodetą i wiele łazi po polach. bryłkę wziął z ciekawości bo nie był pewien czy to wogółe bursztyn . Znałazł na żwirowatym polu koło Lulkowa.

no prosze to na prawde bliziutko, może kiedyś się wybiore

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 14:20 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
A moze to tylko kwestia swiatla... Na prawde, gdybym mial zgadywac ze zdjecia co tam jest, to po kolorach i tej klarownej bezbarwnosci to bym myslal o jakichs formach glessytu!

faktycznie, takich bursztynów jeszcze nie widziałem, ale łatwo to przecież sprawdzić i wszystko będzie wiadomo.

annopolaku, sprawdzałeś właściwości tych okazów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 15:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Pozdrowienia z mokrej wyspy.
zdjécie bylo robione wieczorem przy halogenowej lampce nocnej, wiec takie kolory. Jak wrocé do Polski to postaram sié zrobic przy dziennym swietle. Zeczywiste kolory sa we wszystkich odcieniach miodu. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 04:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A co powiecie na takie cos?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]