Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 18:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jeśli chcesz to rozpakuje nowa Ultre włożę akumulatorki i zrobie test w powietrzu dla kilku monet.
Jednak moje pomiary będą musieli potwierdzić inni użytkownicy Ultry2 nie zwiazani z producentem.
Jeśli ktoś byłby przeciwny zamieszczeniu tu takich pomiarów wykonanych przeze mnie to niech sie wypowie. :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 22:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja jestem jak najbardziej ZA. Teraz wszyscy wiedzą Resty, że jesteś kwatermistrzem, więc kto chce ten Ci uwierzy. Ja wierzę, że zrobisz test rzetelnie.

Inną sprawą jest czy to porównanie ma sens. Ale rozumiem, że młodzi poszukiwacze lubią dane o zasięgu w powietrzu.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 23:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przypomnę tylko (a było już o tym sporo) Zasięg to nie wszystko !! Kupując swój pierwszy własny ;) wykrywacz sugerowałem się właśnie zasięgiem i pomimo to że był to wykrywacz renomowanej zagranicznej firmy w moich rękach był mało skuteczny (używałem go ponad rok) . Jakiś czas temu zmieniłem wykrywkę na inna - oceniam że ma zasięg jakieś 10% -15% mniejszy ale skuteczność wzrosła mi kilkakrotnie na tych samych terenach . Uważam że należy po prostu zacząć szukać i nabierać doświadczenia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 11:53 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
Uważam że należy po prostu zacząć szukać i nabierać doświadczenia :)

Święte słowa :1 [/quote]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 22:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zgadzam się z Wan Wordenem, Konsosem a nawet z Proscanem że pomiary w powietrzu niczego nie dowodzą ,a tylko praktyka (z konkretnym wykrywaczem),dobre rozeznanie terenu i trochę szczęścia zapewni dobre efekty w poszukiwaniach.
Proskan jeśli czytałeś wątki swojego innego postu to powinieneś wiedzieć że nigdy i przed nikim nie ukrywałem że sprzedaje detektory.
Na innych witrynach nie zauważyłem abyś Ty o tym wspominał przy każdym poście w którym się wypowiadasz -
CZYLI PROSCAN JESTEŚ UKRYTYM DILEREM!!!! :jump : :)
A wracając do tematu test przeprowadziłem W MIESZKANIU na akumulatorkach GP 2500,dla współczesnych monet obiegowych
ustawienia dynamiki :
Czułość -max,
Głośność -max,
Dyskryminacja położenie środkowe (na godzinie 12),
Balans gruntu na 0
lewą ręką trzymałem linijkę z przeźroczystego tworzywa w wewnętrznym otworze cewki ,prawą ręką poruszałem monetą zbliżając ja równolegle do cewki
Pomiar + - 0,5 mm .Detektor umieszczony był na ławie ok 50 cm nad żelbetowym stropem .
1 gr- 19cm
2 gr-20,5 cm
5 gr- 24cm
10gr- 18,5cm
20gr-20,5cm
50gr-22cm
1zł-25cm
2zł-28cm
5zł-30cm
No Proscan teraz możesz sobie poużywać , ale jak ktoś chce to dla 250-ki mogę zrobić test w tych samych warunkach otoczenia dla porównania.
Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 23:08 
Moderator
Moderator

Resty-na szybko :
1/Piotr S. vel Proscan /przez "c" nie "k" /... :)

i glowne - producenci zalecaja by NIC NIE DAWAC NA MAXA a zwlaszcza czulosci "potencjometr do oporu i milimetr z powrotem"

"Uważam że należy po prostu zacząć szukać i nabierać doświadczenia" -tak jak i "swiete slowa"

.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 09:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Proszę by Pan RESTY przeprowadził test na ace 250 w tych samych warunkach i na tych samych ustawieniach, w których testował rutuska 2.
Jestem ciekawy jak taki test wypadnie.

Co, do wykrywki, to cały czas się zastanawiam i biorę sobie do serca wszystkie wskazówki, które umieszczacie na tym forum. Czytam o wadach i zaletach sprzętu i doświadczeniu, które nabywacie w trakcie szukania, a którego mnie zupełnie brak. Jaką bym nie podjął decyzję to liczę się z faktem, że trochę mi zejdzie nim zaprzyjaźnię się z wykrywką na tyle by interpretować jej zachowanie względem przedmiotów zalęgających w matce ziemi.
Od dłuższego czasu marzę o wykrywce. Na początku chciałem szukać militariów, ale ponieważ na moim terenie łatwiej jest znaleźć chyba pocisk moździerzowy niż pozostałości wyposażenia militarnego więc zrezygnowałem z tego pomysłu. Co do numizmatyki, to od czasów szkolnych zbierałem monety, które trafiały mi się w sklepie jako reszta (nie mówię tu o zwykłej reszcie:) ), a kiedy znalazłem w glebie na działce parę 20gr i 50gr z 1923r i jedną miedzianą monetę - 2 kopiejki z 1913r ,to chęć posiadania wykrywki się we mnie spotęgowała.
Na początku będąc zupełnie zielony chciałem oszczędzić i kupić jabla dobrego na militaria, ale potem stwierdziłem ze nikłe szanse mam, co do wykopania monetek a większą, że znajdę w lesie niewypał. Teraz, kiedy już dozbierałem kasy (nie było to łatwe) chcę wybrać sobie sprzęt, który będzie mi dość długo służył.

Mam pytanie z innej beczki i liczę na szczere wypowiedzi;
Czy chodząc i zbierając moniaki i spacerując po plażach, w jakim czasie mogę liczyć na zwrot kosztów zakupu? Pytam się, ponieważ chciałbym wiedzieć czy w ten sposób można uzbierać kasę na lepszą wykrywkę od ewentualnie posiadanej.

Pozdrawiam wszystkich :)
Piotrtm

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 października 2006, 10:33 przez piotrtm, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 09:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No co każdy sie może pomylić .A ta jedna pomylona literka chyba Pana Piotra nie urazi.
A tak na marginesie spotkałem się kiedyś z kolesiami na wykopkach ,
Ja miałem Armanda Penetratora(z braku innego chwilowo)-oni mieli Minleaby
postanowiliśmy zrobić testy w powietrzy -jaki był efekt?
Obydwa wykrywacze zachodnie w air teście miały gorsze osiagi od Penetratora!!!!
Kolesiom troche nastrój się pogorszył że wywalili kupe kasy a zasięg w powietrzu maja gorszy od sprzętu za699zł.
Co oczywiście dowodzi że zasięg w powietrzu jest nie najważniejszy ,każdy wie jakiej klasy są
wykrywacze Minelab.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 10:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Test z ACE postaram się zrobić wieczorkiem bo teraz musze brać się za inną robotę .
Co do plaży to wszystko zależy od okolicy i od konkurencji :jump
W tym roku po plaży chodziłem z wykrywką mało ( w Świnoujściu na wschodniej plaży),
przez ok 3godziny zebrałem ok 65zł ,cienka srebrną bransoletkę ,trochę PRL-u i srebrny pierścionek bez oczka
Chociaz w sumie to w tym czasie więcej szukał mój dzieciak (8 lat)i traktowaliśmy to jako zabawę :luv
Na plaży mieliśmy ACE

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 10:14 
Major
Major

hm.... zwrot kosztów to zalezy co masz na myśli? finansowy?- zbierając współczesne moniaki na plaży raczej nie uzbierasz na nową wykrywkę.Zbierając monetki z przeszłości przy odrobinie szczęścia może trafisz na coś na tyle cennego że po sprzedaniu pozwoli Ci kupic coś nowego, ale ciężko jest rozstać się z fantami które samemu się wykopało ( ja nie potrafię). Wszyscy mi mówią: sprzedaj , sprzedaj - to wykrywka ci się zwróci- tylko oni nie rozumieja ,ze już się zwróciła :) po prostu robię co lubię i nie kupiłem jej by zarabiać ,ale by czerpać przyjemność z szukania. pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 10:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

resty napisał(a):
No co każdy sie może pomylić .A ta jedna pomylona literka chyba Pana Piotra nie urazi.
.

Dzięki za zwrócenie uwagi - nie ma nic gorszego nad prozaiczne błędy !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 13:39 
Moderator
Moderator

Jedna literka robi wiele - gdyby zaczeto na mnie mowc ZMS /Zwiazek Mlodz. Socjalistycznej/ bylbym zly....
ale dzieciakom /Simona/ wybaczam "wujka SMSa" :)

A tak powaznie-
oczywiscie nie mam nic przeciwko twoim testom-rob jesli jest zainteresowanie. :1

Temat ,wstecz, byl tu juz walkowany niejednokrotnie i ustalono ze NIE bedzie testow-a zwlaszcza producentow czy dealerow-az dziw ze nikt jeszcze nie krzyczy...
Myslisz ze nie zrobilbym tego juz dawno. :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 15:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Temat ,wstecz, byl tu juz walkowany niejednokrotnie i ustalono ze NIE bedzie testow-a zwlaszcza producentow czy dealerow-az dziw ze nikt jeszcze nie krzyczy...

To pozostaje do decyzji admina. W moim odczuciu nie ma nic zdrożnego jeśli osoba która sprzedaje wykrywacze poda wyniki swoich testów. Dobrze jeśli przy tym powstrzyma się od komentarzy. Ale to już kwestia osobistego wyczucia.

Ja sporo tego typu testów robiłem (wiele osób je zna ze strony Darka), ale od czasu jak mnie publicznie wysłano do laryngologa (wada słuchu !) to staram się powstrzymywać od tego typu akcji.

Resty-testy sądzę, że są miarodajne. Każdy może sobie coś tam z nich wyczytać. Ja swoje spostrzeżenia zachowam dla siebie, tym razem.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 19:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dobra panowie nie ma co piany bić.
Podtrzymuje propozycje aby na którymś zlocie uczynić Proscana przewodniczacym juru do spraw testów ,
Wykonać testy w zlotowym gronie dla dostępnych wtedy detektorów i wyniki zamieścić w dziale TESTY.
Test przeprowadziłem w tych samych warunkach co dla Ultry 2
Ustawienia:
czułość max,
głośność i balans -brak możliwości regulacji
1gr-16cm
2gr-18.5cm
5gr-21cm
10gr-16cm
20gr-18,5cm
50gr-20cm
1zł-21,5cm
2zł-22cm
5zł-23,5cm
dla programów ALL-METAL,JEWELRY i COINS z tym że w tym ostatnim monety 1,2, 5 gr i 5zł nie były sygnalizowane
dźwiękiem (były dyskryminowane).
Jak widać testy dla obu wykrywaczy różnią się od danych producenta(Ultra) i innego użytkownika (ACE)
ale to chyba wpływ otoczenia i tu prosze o wykład mądrzejszych ode mnie .
Zastanawia mnie jeszcze duża rozbieżność procentowa w przypadku monet bimetalowych(2 i 5 zł)Utra wyraźnie lepiej te monety "widzi"
niż ACE250.
a teraz moja prywatna opinia: biorąc pod uwagę pracę dynamiczną dla początkującego lepszy będzie ACE 250 ,mimo gorszych wyników
testu w powietrzu ,na plus zasługuje bardzo czytelna identyfikacja tonalna,w Ultrze trzeba wiecej praktyki aby dobrze interpretować sygnały.
Na korzyść Ultry przemawia fakt posiadania trybów statycznych w all-metalu i z dyskryminacją co czyni ja bardziej uniwersalną jeśli
użytkownik zamierza szukać głębszych "zakopów".
I tyle moich spostrzeżeń oddaje głos innym użytkownikom.
Pozdrawiam -DARZ DÓŁ
[/url]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 21:42 
Moderator
Moderator

piotrtm- tu masz wątek z moimi pomiarami w powietrzu, bo sama tabelka nie mówi wszystkiego.
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=24770&postdays=0&postorder=asc&highlight=spinacz+biurowy&start=12
Zresztą jak wpiszesz w "szukaj" Ace250 to znajdziesz kilka wątków. To samo na forum Odkrywcy. Polecam,ciekawa lektura.

Ostatnie kilka tygodni codziennie po 2-3 godziny chodzę z ACE 250 po polach oraz plaży.Kilka moich spostrzeżeń:
PLAŻA:
- 1 gr wyciągałem nawet z 20-22 cm w suchym piachu, 5 zł z około 30 cm. Jeżeli chcesz znajdować 10,20,50 gr nie możesz
dyskryminować pultabów (otwieraczy puszek alu),gdyż ACE identyfikuje je tak samo.
- W sierpniu znalazłem 346 monet na sumę 226zł 53 gr (m.in. 56 X 1 gr, 35 X 1 zł, 17 X 5 zł co świadczy o przyzwoitej czułości)
natomiast przez weekend 22-24 wrzesień 42 monety na kwotę 18 zł ( cóż - to już po sezonie i pierwszym sztormie).
- moim ACE nie mogłem szukać przy samym brzegu, gdyż mokry piach dawał dużo ,a w zasadzie ciągle fałszywe sygnały.

POLE:
- chodziłem po ściernisku jak i po zaoranym polu, codziennie przynosiłem po kilka monet, łącznie przez 3 tygodnie 54 monety, głównie
fenisie z lat 1822-1945 , ale też 1 grosz koronny SAP z 1767r, 5 centimów belgijskich z 1862, dwa sreberka i jakiegoś krajcara.
- najlepsze efekty daje szukanie na "jewelary", czułość na max ,przy tych ustawieniach nakopałem też trochę łusek.
- ACE nie lubi szukania w pobliżu linii wysokiego napięcia ( wzbudza się ,nadaje morsem czyli <morsi> ), które często biegną nad polami.
- srebrne 20 fenisi wyszło z ok 25 cm

Odnośnie awaryjności - pierwszy zakupiony ACE uszkodził się właśnie pod linią wysokiego napięcia 2 X 110 kV ( zaczął morsić i już nie przestał - UWAŻAJCIE NA LINIE WYSOKIEGO NAPIĘCIA!!!) na gwarancji została wymieniona cała elektronika (BRAWO DLA DEALERA I SERWISU). Nowy jest dużo czulszy od starego (moje przytoczone tu badania były robione na tym starym). To na razie tyle moich spostrzeżeń odnośnie "żółciutkiego kanarka".Pozdrawiam,Grzebiuszka

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 lutego 2007, 22:43 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]