tomi napisał(a):
witam
z gory przepraszam z odgrzaniem tematu ale lepiej tak niz zakładac nowy :)
mam pewien problem z ustawieniem gruntu- dodam tylko ze zakupiłem vaquero bez instrukcji i troche tak obie wszystko po omacku :]
mam wrażenie ze moje pokretło "gruntu" kreci sie w nieskończonośc wykrywacz piszczy jęczy jak sie uspokaja to tak zostawiam ale nie wiem czy to jest prawidłowe,
a i druga sprawa czy mozna regulowac głośnośc? bo mi juz uszy puchna w słuchawkach a bez to dyskoteka na całe pole.
prosze o rade .
pzdr
tomi
Pokrętło kręci się w nieskończoność, ale to tylko złudzenie. Kiedy delikatnie pokręcisz zauważysz, że od pewnego punktu czuć opór (w obie strony) - dochodzi do granicy regulacji. Strojenie jest proste - o ile jest jak w Tejonie. Podnosisz cewkę do góry, i w trybie all metal czekasz az usłyszysz sygnał wiodący. Jak słychać go dobrze to opuszczasz sondę do ziemi - jeśli sygnał staje się głośniejszy należy pokrętło przekręcić o ile dobrze pamiętam w lewo. Jeśli cichnie to w prawo. Jeśli dźwięk po zbliżeniu do ziemi zostaje taki sam to znaczy, że wykrywacz jest nastrojony :) A jeśli nie da się wyczuć tego momentu w którym jest tak samo to należy pamiętać, że dźwięk głośniejszy jest lepszy od jakiegokolwiek cichnącego.
To tyle :)