Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 18:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 16:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

żelazo jest sygnalizowane inaczej przy normalnie ustawionej dyskryminacji, czyli drobne przedmioty nie odzywają się wcale, średnie mogą dawać łamany, trzeszczący, skrzeczący, niepowtarzalny przy przemiataniu (tych nie należy kopać, chociaż i tutaj może być niespodzianka), a duże głośny, wyjący sygnał. Puszki od piwa dają łatwo rozpoznawalny sygnał a aluminium i ołów też nieco inny. Moneta daje słodki, pełny, cichszy dźwięk i takich należy szukać.
Potrzebujesz dużo więcej czasu aby wysłyszeć wszystkie niuanse dźwięku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 września 2008, 21:22 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam
z gory przepraszam z odgrzaniem tematu ale lepiej tak niz zakładac nowy :)
mam pewien problem z ustawieniem gruntu- dodam tylko ze zakupiłem vaquero bez instrukcji i troche tak obie wszystko po omacku :]
mam wrażenie ze moje pokretło "gruntu" kreci sie w nieskończonośc wykrywacz piszczy jęczy jak sie uspokaja to tak zostawiam ale nie wiem czy to jest prawidłowe,
a i druga sprawa czy mozna regulowac głośnośc? bo mi juz uszy puchna w słuchawkach a bez to dyskoteka na całe pole.
prosze o rade .

pzdr
tomi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 00:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tylko słuchawki z regulacją głośności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 11:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tomi napisał(a):
witam
z gory przepraszam z odgrzaniem tematu ale lepiej tak niz zakładac nowy :)
mam pewien problem z ustawieniem gruntu- dodam tylko ze zakupiłem vaquero bez instrukcji i troche tak obie wszystko po omacku :]
mam wrażenie ze moje pokretło "gruntu" kreci sie w nieskończonośc wykrywacz piszczy jęczy jak sie uspokaja to tak zostawiam ale nie wiem czy to jest prawidłowe,
a i druga sprawa czy mozna regulowac głośnośc? bo mi juz uszy puchna w słuchawkach a bez to dyskoteka na całe pole.
prosze o rade .

pzdr
tomi

Pokrętło kręci się w nieskończoność, ale to tylko złudzenie. Kiedy delikatnie pokręcisz zauważysz, że od pewnego punktu czuć opór (w obie strony) - dochodzi do granicy regulacji. Strojenie jest proste - o ile jest jak w Tejonie. Podnosisz cewkę do góry, i w trybie all metal czekasz az usłyszysz sygnał wiodący. Jak słychać go dobrze to opuszczasz sondę do ziemi - jeśli sygnał staje się głośniejszy należy pokrętło przekręcić o ile dobrze pamiętam w lewo. Jeśli cichnie to w prawo. Jeśli dźwięk po zbliżeniu do ziemi zostaje taki sam to znaczy, że wykrywacz jest nastrojony :) A jeśli nie da się wyczuć tego momentu w którym jest tak samo to należy pamiętać, że dźwięk głośniejszy jest lepszy od jakiegokolwiek cichnącego.

To tyle :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 11:44 
Specjalista
Specjalista

Tak jak napisał Dziki.

Co do pokrętła regulacyjnego, to zakres regulacji wynosi 3 i 3/4 obrotu. Czyli jak chcesz ustawić na wartość min czy max możesz obrócić je 4 czy 5 razy w danym kierunki i dojdziesz do wartości skrajnej, bo nie da się przekręcić poza nią. Jeśli chcesz ustawić grunt "w połowie" to najpierw kręcisz skarnie w którymś kierunku, a później "cofasz się" o niecałe 2 obroty.
Strojenie jak opisał Dziki.
Tak więc nie ma powodów do stresu, że pokrętło kręci się bez końca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 17:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na krańcach po obu stronach są wyczuwalne opory, niemniej jednak pokrętłem można kręcić w nieskończoność w obie strony. Kręć pokrętłem aż wyczujesz opór i następnie cofnij pokrętło o niecałe 2 obroty, czyli znajdziesz się mniej więcej pośrodku skali. Aby dokonać dostrojenia musisz być w All Metal i słyszeć ton wiodący. Unieś cewkę na ok. 30 cm i szybkim ruchem zniż do ziemi, nasłuchując co dzieje się z tonem wiodącym. Jeżeli wzrasta, koryguj w lewo, jeżeli maleje w prawo. Powtarzaj dotąd, aż nie będzie znaczącej zmiany tonu wiodącego przy zniżaniu do ziemi. Korzystniejszy jest nieznaczny wzrost tonu przy zniżaniu do ziemi niż wyciszanie. Jeżeli wykrywacz "łapie" kamienie magnetyczne, skoryguj w prawo. Dostrajenie do gruntu jest kluczowe dla pracy wykrywacza i należy je co jakiś czas sprawdzać, szczególnie przy widocznej zmianie gleby, przy przejściu z jednego pola na drugie, z pola do lasu itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 18:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam
piekne dzieki za pomoc :) juz wiem co robiłem źle , nastepnym razem sprawdze czy wszystko działa nalezycie. I tylko jedno małe pytanie jakich bateri uzywacie ? bo moja bateria padła po jednym wyjściu ok 6h pracy i chodziłem bez słuchawek.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 19:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dobre słuchawki są nieodzowne. Konieczne baterie alkaliczne, na dłuższą metę polecam dwa akumulatorki wodorkowe o dużej pojemności i ładowarkę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]