Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 17:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krzyże pokutne
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 12:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Szanowni Forumowicze
Mam pytanie o krzyże pokutne, czy ktoś może wie coś o zasięgu występowanie na obszarze Rzeczpospolitej?
Kiedyś, gdzieś (zaćma pamięciowa!), usłyszałem informację o jednym, jedynym takim na terenie Mazowsza.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam i dziękuję
Pali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 12:57 
Kapitan Petersen

Witaj

Była dyskusja na ten temat w naszym dziale ale nie mogę jej znaleźć wyszukiwarką. Za to w dziale linki znalazłem kilka ścieżek do stron:

http://www.sudety.it/index/obiekty/catID,219
http://www.republika.pl/inforych/
http://www.rogow.pl/infopage.php?id=5
http://www.krzyze.pl/index.php?podstawa=0

Jeśli po ich przeglądnięciu zafrapuje Cię jakaś kwestia - pytaj, może ktoś z nas potrafi udzielić odpowiedzi.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 16:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja też dorzuce swoje 3 grosze
http://www.jaktrafic.prv.pl/krzyze/pruchna.htm
W mojej miejscowości znajduje się ostatni na śląsku cieszyńskim krzyż pokutny.
Napis na nim w języku staroczeskim głosi:
"Rok 1645 dnia 25 lutego został na tym miejscu przez lekkomyślnych towarzyszy syn pana Jana Czerwenki obywatela Starego Cieszyna zamordowany."
"Boże, bądź miłościw duszy jego Amen."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 października 2006, 14:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Obok mojej miejscowości na Dolnym Śląsku jest z 10 szt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 01:46 
Moderator
Moderator

Podobno pod krzyżami pokutnymi zakopywano narzędzie zbrodni. Czy ktoś to może potwierdzić? Jak moralnie (o prawie proszę nie pisać) widzicie kopanie w takim miejscu?Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 października 2006, 23:48 
Kapitan Petersen

Grzebiuszka napisał(a):
Podobno pod krzyżami pokutnymi zakopywano narzędzie zbrodni. Czy ktoś to może potwierdzić? Jak moralnie (o prawie proszę nie pisać) widzicie kopanie w takim miejscu?Grzebiuszka

O zakopywaniu narzędzi informacji nie mam. Moralnych skrupułów jeśli chodzi o kopanie wokół krzyża pokutnego nie miałbym, bo to przecież nie jest miejsce pochówku lecz zbrodni i skruchy. Tyle jako odpowiedź Grzebiuszce. Jak ktoś nie chce, to dalej czytać nie musi (chyba że wnikliwy).

Z obowiązku muszę dodać kilka zdań, adresowanych do młodszych i mniej doświadczonych kolegów. Powyżej pisałem o skrupułach natury moralnej. Inna sprawa - skrupuły natury prawnej (choć podobno powinny iść w parze).

Hipotetyzując - gdyby ktoś się do tego rodzaju przedsięwzięcia zabierał, to ze świadomością, że działa w bezpośrednim sąsiedztwie (szczególnego) zabytku. Należałoby zachować dużą ostrożność, tak aby nie uszkodzić krzyża i nie osłabić jego posadowienia w gruncie. Warto mieć też na uwadze, że facet z łopatą przy krzyżu pokutnym może być wzięty za osobnika usiłującego wykopać krzyż w celu jego wywózki i kradzieży. Świadek zdarzenia, działający w takim przeświadczeniu, natychmiast wezwie policję albo po prostu da po łbie detektoryście i krzyż dorobi się jednego nadprogramowego truposza.

Zapewne też PT Konserwatorzy nie byliby zachwyceni kopaniem dołków wokół krzyży pokutnych. Krzyże pokutne jak wszystkie inne zabytki znajdują się pod ochroną prawa. To wiemy ale wiemy też, że i tak znajdą się tacy, co zechcą spróbować, więc lepiej apelować, żeby czynili to ostrożnie niż udawać, że takie sytuacje się nie zdarzają.

Podejrzewam, że otoczenie krzyży jest solidnie przetrzepane przez ludzi z wykrywaczami. To w końcu bardzo znaczne (charakterystyczne) miejsca. I w tym upatruję samoistnej ochrony takich miejsc przed przyszłą eksploracją, bo jak nie ma sygnałów, to nie ma kopania.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 października 2006, 09:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No tak, wszystko pięknie. Dokopałem się do kilku informacji na temat występowania krzyży pokutnych na trerenie Europy i Polski, jednak cały czas brakujer mi informacji o ww na terenie mazowsza. Czy ktoś coś takiego widział lub słyszał coś??? :(
Pozdrawiam
Pali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 15:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Celowe szukanie wykrywaczem czegoś koło krzyży nie ma za bardzo sensu. W mojej okolicy są one najczęściej bądz wmurowane, bądz były przeniesione z pierwotnych lokalizacji w wyniku budowy itd. Bardzo wiele z tych które istnieją jeszcze w oryginalnych lokalizacjach była natomiast ponownie ustawiana, bo albo zapadły się już po same ramiona albo byłu ułamene i złożone je ponownie i scementowano. Są one też zinwentaryzowane i nie błąd ortograficzny!!! znajduja sie przy nich tabliczki je opisujące. Były one tylko miejscami zdrodni i sądząc po ich lokalizacji zabójstw najczęściej dokonywano na terenie wsi stąd stoją one np w ogródkach. W tym przypadku wątpie by ktoś pozwolił grzebać wykrywaczem na swojej posesji-co jak co ale są to jedne z niewielu zabytków co do których ludzie na wsi mają szacunek wynikający z ich przeszłości. Krzyże są raczej wskazówką na średniowieczną metryke osadnictwa niż celem by pod nimi szukać-bo przecież nie grzebano nikogo pod nimi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

Pali-pytasz o krzyże pokutne na Mazowszu?Z tego co wiem,im dalej na wschód od Odry,tym występowanie tych krzyży bardziej epizodyczne.Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2006, 17:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No właśnie! cały czas chodzi mi o "krzyże pokutne" nw okolicach Warszawy. Nie kapliczki i nie krzyże wyznaczające koniec i początek wsi.
Mam o tym jeszcze dość blade pojęcie.
Może jakiś południowo-zachodni się przypętał. ;)
Słyszałem, że jakiś nowy nabywca posesji budowlanej w okolicach Grójca "przesadził" taki krzyż wgłąb lasu - oczywiściwe bez pozwolenia!
I szukam go.. Krzyża nie nabywcy:)
Nie miałem zanmiaru pod takim grzebać i z szacunku i bo bez sensu.
Pozdrawiam
Pali

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]