Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pozazdrościć terenu
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 14:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

http://info.onet.pl/840928,69,1,0,120,686,item.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 15:13 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

A ciekawe, ciekawe... Choć na mój gust trochę przez dziennikarzy naciągnięte - a nawet i przeinaczone... Przecież specjalnych monet z "Powstania Kościuszkowskiego" nie było - co najwyżej talary targowickie, ale one są ciut wcześniejsze i wcale raczej nie do znalezienia na polu. Inne monety z tego okresu, czyli Stasia nie są wcale takie ciężkie do znalezienie - ot jak inne srebro (bo miedź leży masowo). Podejrzewam, że może chodziło o monety z Powstania Listopadowego - dziennikarz słuchał, że coś dzwoni, ale nie wiedział w którym kościele... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 16:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

To fakt - dziennikarze i reporterzy mają talent do wszelakich przekrętów (oczywiście słownych).
Kiedyś pani reporterka lokalnej gazety opisała imprezkę na której grałem razem z kumplem, umiejętnie łącząc moje imię i kolegi nazwisko. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 16:26 
Moderator
Moderator

Podobnie popisała się ze 4 lata temu pewna dziennikarka z Gorzowa przy opisywaniu "kilku osób podejrzanych o gromadzenie broni, amunicji i materiałów wybuchowych". Tam też z 2 osób zrobiła jedną :ups: Było śmiesznie (choć nie dla wszystkich...)
A wracając do głównego wątku to myślę, że rzeczywiście jest to szukanie ciekawego materiału na siłę. Przecież monety leżą praktycznie wszędzie - trzeba tylko umieć ich szukać ;) No, może te z powstania to rzeczywiście. ale u mnie (Ziemia lubuska) trafiały się nawet z Hiszpanii i... Chin!!! :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Paranoja
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 17:56 
Felix Hobus Drugi

Pismaki wymyślają różne rzeczy.........a (co najgorsze)ludzie im wierzą?
Przepraszam,ale od tematu troszkę odbiegnę,ale te słowa same cisna się,aby dokładnie wyjaśnic dlaczego owa "reporterka"tak napisała (co nie zmienia w sumie faktu,iż nie darzę sympatią tej odmiany reporterków.
Niezupełnie....
Nawiązując do wypowiedzi Beya(pamiętam to-żałosne wypociny, młody chłopak przechlapane troszeczkę),czasami bardzo dziwne artykuły są wynikiem przepisania słowo w słowo informacji uzyskanych od policji.Sam spotkałem się z takim przypadkiem.W Szczecinie pożegnało się z wolnością parę "drobnych płotek".Sami studenci.Miałem wtedy znajomego w miejscowej stacji radiowej.Dostałem do rąk własnych notkę policyjną dla prasy.Płotki urosły do rekinów.Mało tego jeden z nich dostał paragraf za posiadanie łusek wraz z zardzewiałym magazynkiem do AK-47.Miał jeden cały nabój.
A na osłodę-coś do poczytania.O ile sobie przypominam ze starych dobrych studenckich czasów,na chemii, uczono nas czegoś innego o "produkcji" pewnych produktów zawierających substancje czynne zakazane w RP.W tym przypadku także ktoś coś przekręcił albo źle zrozumiał lub też spisał wszystko jak leciało.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ups!!
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2003, 17:59 
Felix Hobus Drugi

Zapomniałem o linku,ale napiszętak-gazeta.lubuska.pl (oczywiście z www)artykuł "Niedaleko od szosy"-wydanie z 12.12.2003 :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2004, 18:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jeżeli chodzi o wyobraźnię (czy jej zupełny brak) u ludzi Tworzących gazety to nic nie przebije tego co zaistniało w oficjalnej gazecie miasta w którym mieszkam.

Mianowicie została wydrukowa relacja z dwóch dni imprezy.
W relacji były szczegółowo opisane odczucia recenzenta.

Problem w tym, że impreza miała być dwudniowa,
a ostatnim momecie zrezygnowano z drugiego dnia...

Recenzent natomiast pięknie opisał dni obydwa
(zarówno pierwszy jak i drugi - którego nie było :))

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]