Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ozdoby średniowieczne - prośba o link
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 17:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam.Jako że na świąteczną wódkę idę wieczorem to godzinkę po polu połaziłem i cholernie zmarzłem.Efektem ubocznym była ozdoba , której za cholere nie dam rady zdjęcia zrobić. Ozdoba jest srebrna przelotowa na rzemyk z wypustkami .Dajcie jakiś link bo nie mogę nigdzie znależć jakichkolwiek zdjęć ozdób.Pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 18:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jak nie możesz zrobić zdjęć to naszkicuj w jakimś programie graficznym. Ozdoby średniowieczne to dosyć szeroki temat i obawiam się, że pierwszy lepszy link nie rozwiąże sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 19:55 
Weteran
Weteran

taka?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 12:47 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dokładnie w ten deseń.Moja ma tylko trochę mniej tych guzów i są one całe nie takie porozrywane.Jaki to okres Atylla jak byś mógł powiedzieć i gdzie można o niej poczytać . :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 15:41 
Weteran
Weteran

Paciorki z guzami używane najczęściej w XI-XII w.,były rodzajem ozdoby szyi. Nawlekano je na sznurki bądź rzemienie, po kilka lub kilkanaście sztuk, często w połączeniu z innymi typami ozdób. Ten typ paciorków był szczególnie ozdobny i skomplikowany pod względem technologicznym. Paciorek wykonany został z dwóch blaszanych półkul połączonych w środku, do których przylutowane zostały w dookolnych rzędach półkoliste guzki otoczone wieńcami granulek. Technikę granulacji wykorzystano również do zamaskowania miejsca łączenia półkul paciorka oraz przy otworach na sznurek. Technika granulacji stanowiąca szczytowe osiągnięcie wczesnośredniowiecznych złotników polegała na układaniu motywów ornamentacyjnych z maleńkich granulek przytwierdzanych do podłoża. Do dziś brak jest jednoznacznej odpowiedzi jak przy pomocy prymitywnych narzędzi udawało się formować srebrne kuleczki o średnicy poniżej 1 mm. a następnie przytwierdzać je do podłoża tworząc skomplikowane motywy zdobnicze. Do połowy lat 90-tych odnaleziono w Polsce 91 tego typu zabytków, najczęściej w skarbach i na cmentarzyskach. Na terenie osady odnalezione jedynie dwie sztuki. Brak wiadomości o znaleziskach bez kontekstu. Uważaj więc czy nie szukasz na stanowisku archeologicznym.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 17:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Przepraszam za moja 3 grosze na krawedzi tematu ... ale mozliwe (??) ze tak drobne kuleczki srebrne uzyskiwano poprzez lanie plynnego srebra do wody ( podobnie jak lano olow w wiezach by uzyskac srut olowiany ) . W ten sposob otrzymany srut srebrny poprzez dalsza obrobke pomiedzy dwoma np. plytkami metalowymi ksztaltowano w kuleczki o zblizonym granulacie i ksztaltem zblizonym do kulek .
Jak zwykle nie gwarantuje nieomylnosci mojej wypowiedzi ... bo mnie przy tym nie bylo ale tak pomyslalem .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 grudnia 2006, 19:38 
Weteran
Weteran

Masz rację to jedna z przypuszczalnych metod, znam jeszcze dwie inne, sęk w tym, że do końca nie wiadomo której z nich używano we wczesnym średniowieczu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 08:22 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam.Tez mam nadzieje że nie znalazłem jej na stanowisku archeologicznym bo faktycznie jakieś 100 m dalej jest dawne grodzisko, a ja chodziłem po polach nad pobliską rzeką.Stanowiska raczej omijam z daleka.Ozdoba leżała blisko ogrodzenia posesji i była w otoczeniu polmosów. Nie spodziwałem sie że jest tak stara mysłałem że XV-XVI w.Pozostaje mi ją tylko doczyścić i cieszyć się.Jak mi się uda to wstawie zdjęcie.Dzięki za informacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 grudnia 2006, 08:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Zdjęcie [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2006, 23:37 
Kapitan Petersen

saper3791 napisał(a):
mozliwe, ze tak drobne kuleczki srebrne uzyskiwano poprzez lanie plynnego srebra do wody ( podobnie jak lano olow w wiezach by uzyskac srut olowiany ).

atylla napisał(a):
Masz rację to jedna z przypuszczalnych metod, znam jeszcze dwie inne, sęk w tym, że do końca nie wiadomo której z nich używano we wczesnym średniowieczu

Witam

Bardzo jestem ciekaw, jakie to jeszcze dwa sposoby, o których piszesz? Gdybym miał się zabawić w archeologię doświadczalną, to zacząłbym od lania małych ilości roztopionego srebra na zimną blachę lub natłuszczone drewno (tarcicę). Zwłaszcza w tym drugim wariancie srebro lane z niedużej wysokości powinno rozpryskiwać się na drobne kuleczki, podrzucane z podłoża przez gwałtownie parujący tłuszcz. Wiem, że tak zachowuje się ołów i cyna, bo kiedyś bawiłem się w odlewanie drobiazgów w tych metalach i tak się działo, gdy z formy lub tygla prysnęło na stół roboczy.

I tu doszliśmy do archeologii doświadczalnej, która dla większości z nas może być niezwykle atrakcyjna. Nikt nie może przeciętnemu Kowalskiemu zabronić "zabawy" w archeologię doświadczalną, bo raczej nie ma sposobu, żeby przyniosła ona nauce szkodę, a jeśli już doprowadzi nas do jakichś efektów, to zdecydowanie pożytecznych. Dzięki archeologii doświadczalnej na własnej skórze można poznać, jak żył, mieszkał, walczył polował i pracował człowiek przed wiekami.

Aby dowiedzieć się w szczegółach i na praktycznych przykładach, co to takiego jest archeologia doświadczalna - wystarczy wpisać w google ów termin.

A może w czasie wakacji zorganizujemy obóz archeologii doświadczalnej i w gronie bywalców tego działu zabawimy się np. w budowę chaty sprzed 2 000 lat?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 13:23 
Chorąży
Chorąży

...

Ostatnio edytowano niedziela, 22 listopada 2009, 13:16 przez sakaliba, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:59 
Weteran
Weteran

Test - Sakliba zamieścił skan z odpowiedzia na Twoje pytanie, więc już nie będę pisał.

Skaliba, chyba się nie zrozumieliśmy. Nadal podtrzymuję technika granulacji była szczytowym osiągnięciem wś-owych rzemieślników, nie była natomiast oczywiście ich wynalazkiem.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]